Essaouira kan gi deg følelsen av det autentiske Marokko. Bare sjekk inn på en riad, gå deg vill i smugene og smågater, og hils på de lokale! Og forresten – ikke glem kameraet!

Den UNESCO-listede fiskebyen, Essaouira, er et sted jeg raskt fikk varme følelser for da jeg var innom der på min 15-dagers biltur i Marokko i fjor vår. For et par uker siden besøkte jeg byen igjen, men denne gangen hadde jeg med meg en folkehøgskoleklasse som ønsket å lære mer om fotografering på reise.

Essaouira var vårt første stopp i Marokko, og for mange av elevene også det første møtet med et ikke-vestlig land. Det fine med å starte i Essaouira er at byen er mer avslappet og mindre enn Marrakesh. Og det er heller atmosfæren, lokasjonen og sjarmen til byen som gjør den verdt å besøke, ikke store store attraksjoner eller verdenskjente museer.

De røffe, vindslitte fasadene med gule og turkise vinduslemmer, de trange smugene med dekorerte bueganger, de knøttsmå sjappene med gjestfrie håndverkere, og de værbitte kattungene og de skrikende måkene på fiskemarkedet. Essaouira er Marokko, kun tilsatt en liten smak av Europa.

Her ville jeg lære elevene mine å finne interessante motiver, og en del av teknikkene jeg lærer bort i reisefotokurset jeg har laget.

Som reisefotograf er det viktig å kunne formidle historier; se de dagligdagse øyeblikk mellom de lokale, legge merke til detaljer i gatebildet, være klar over hva linjer og farger gjør med komposisjonen i et bilde og kunne bruke det naturlige lyset til sin fordel. Elevene kunne allerede litt om manuelle innstillinger, men her kunne de få praktisere hvordan lang eller kort lukkertid gjør historien enda tydeligere, hvor viktig det er å bruke ulike utsnitt og perspektiver, og ikke minst utfordringen med å fotografere mennesker.

Essaouira viste seg nokså perfekt til dette formålet. Det kryr av motiver! Det er nesten vanskelig å velge hvilket man skal fange!

I dette innlegget har jeg samlet bilder fra begge mine besøk til Essaouira, og litt informasjon om områdene som er verdt å se. Enjoy!

Den gamle medinaen

Medinaen er området de fleste reisende bor i. Dette er gamlebyen som er omringet av en høy mur, og er helt fri for biltrafikk. Vi bodde også her på en koselig riad (tidligere tradisjonelt marokkansk hjem gjort om til gjestehus) der vi hadde en koselig bakgård og en takterasse der frokosten ble servert.

Medinaen er ikke så altfor stor – ikke i nærheten av den i Marrakesh. Likevel føles det tryggest å ha et offline kart tilgjengelig for å finne frem i labyrinten av gater og smug.

Det var en fransk arkitekt som på 1700-tallet fikk i oppgave av sultanen å planlegge en by på den værharde Atlanterhavskysten. På den tiden ble byen kalt Mogador, og lenge var den en viktig handelsby mellom Timbuktu og Europa. Senere ble Essaouira scene for kjente filmscener, samt et populært tilholdssted for hippier og surfere. I dag står byen oppført på UNESCO verdensarvliste, og er kjent for blandingen av europeisk og arabisk arkitektur og det autentiske gatebildet.

Fiskemarkedet, fortet og havna

Er du redd for måker eller synes det er kjipt å se skitne og stakkarslige kattunger, bør du holde deg langt unna havna. Havna kan både beskrives som sliten, illeluktende og en smule kaotisk, men det er akkurat disse tingene som gjør området perfekt til gatefotografering!

Som bakgrunn har du det gamle fortet, Scala du Port, som forresten ble brukt i innspillingen av Game Of Thrones. I tillegg har du hundrevis av blåmalte trebåter tett i tett i den innerste havna. Legger du på et hundretalls måker, katter, fiskegarn og fiskere har du Essaouira havn.

Stranda

Sør for medinaen og fiskehavna ligger en flere kilometer lang sandstrand. Begge gangene jeg har besøkt Essaouira har jeg hatt stranda nesten helt for meg selv. De solhungrige turistene må heldigvis ha valgt Agadir fremfor Essaouira!

Men jeg har møtt en del lokale som er ute og trener, rir, kjører ATV eller går en tur med sin kjære. Folkehøgskoleklassen og jeg fikk imidlertid erfare at vi måtte passe på hvor vi pekte kameraet. Fotomotivet av to menn på hest som lekte i bølgene sammen med en bikkje viste seg for godt til å være sant. Så fort de oppdaget turister med kameraet vent mot dem kom de galopperende bort for å kreve inn penger for kunstene.

Smug og smågater

Å utforske smågatene og smugene i Essaouira er noe jeg godt kan gjøre i timesvis. Med kameraet på skulderen og elevene på rekke bak meg gikk jeg på leting etter bueganger, gamle tredører og vakre flismosaikker. I blåtimen er det spesielt magisk å fotografere silhuetter eller se hvordan de bare lyspærene kaster interessante skygger.

Flere steder møtte jeg også hyggelige håndverkere som ba meg inn i sitt bittelille verksted. Sjappene deres kan ikke ha vært større enn to kvadratmeter, men likevel hadde de nok plass til å lage både tremøbler og dekorative gjenstander.

Andre innlegg fra Marokko:

Relaterte artikler

6 Kommentarer

 1. Geir

  Den turen skulle jeg gjerne vært med på ;). Utrolig flotte bilder. Selve byen får meg til å tenke på Valparaiso i Chile.

  Svar
 2. Desirée travels

  Åh, Essaouira likte jeg godt altså, og så mange fine motiver du har funnet der. 🙂 Definitivt en by jeg kunne tenke meg å reise tilbake til, veldig deilig og avslappet atmosfære. 🙂

  Svar
 3. Reiselykke

  Hei, Ingeborg!

  Nydelige bilder. Liker meg godt i Marokko, men har ikke vært i Essaouira ennå.

  / Mette

  Svar

Legg igjen en kommentar