spons-reisFør Marokkoturen hørte jeg at å fotografere mennesker i Marrakech var nesten umulig, siden folk enten krevde masse penger, eller ikke ville bli tatt bilde av i det hele tatt. Stemte dette tro?

For meg som akkurat har kommet hjem fra fotovennlige Nepal, virket denne avskyen for fotografering nokså utenkelig. I Nepal var det en sjeldenhet å få nei fra folk jeg ønsket å ta bilde av! Derfor var jeg nokså spent da vi første kvelden i Marrakech skulle på kveldsvandring rundt på Djemaa El-Fna, en stor åpen plass full av mennesker og liv hele døgnet.

Les også: 5 fascinerende attraksjoner i Marrakech

Vi ble sluppet av like ved den 77 meter høye minareten midt i Marrakech. Lukten av hestemøkk og synet av en laaaang rekke hester spent fast i gamle hestevogner møtte oss utenfor minibussen. Lengre fremme så vi grupper av folk spredt utover torget som var opplyst av enkle lyspærer hengende fra salgsbodene. Over matbodene hang en sky av stekeos. Hele kveldsstemningen kjentes mystisk og eksotisk – dette måtte fanges på kamera!

marrakech-medina-lamps1

marrakech-medina-street-food1

marrakech-medina-marocco-lamps1

Noe av det jeg først la merke til da vi kom bort på plassen var lampeselgerne. Både menn, kvinner og barn med hver sin klynge av lysende lykter stående på bakken. Alle lampene med hver sine mønstre, former og farge på glasset. Vakkert! Min fremtidige hage skal helt klart inneholde noen av disse! Bare jeg holdt meg litt i bakgrunnen var lampeselgingen ganske grei å ta bilde av uten å få noen stygge blikk.

Flere steder på torget satt grupper av menn med trommer og damer med skaut samlet på trekrakker rundt en lykt. I midten foregikk underholdning som magedans eller gatesang, stemningsfulle situasjoner jeg gjerne ønsket å fange med kameraet mitt. Når det er mørkt føler jeg ofte at jeg til en viss grad kan gjemme meg litt i skyggene og fotografere uten å bli sett. I Marrakech var imidlertid folk veldig årvåkne! Med en gang noen i mengden så at vi turister var fremme med kameraet, pekte de på oss og ba oss om penger. Dette hadde de helt klart gjort før!

Vi ga så klart noen av dem en slant penger, men når resten av gjengen rundt er lokalfolk som ikke ser ut til å gi fra seg stort, føler jeg det litt urettferdig. Vær også bevisst på at om folk på gata kommer bort og spør deg om du vil ta bilde, så ikke tro det er gratis! De vil spørre deg om betaling etterpå. En del av menneskene på torget er utspekulerte! Ei i gruppa vår opplevde til og med å bli hennatatovert av ei dame uten å merke det mens hun stod og filmet. Og etterpå krevde hennadama 250 kroner! Passe frekt!

marrakech-medina-night-entertainment1

marrakech-medina-minaret1

En annen ting jeg la merke til da jeg fotograferte vanlige miljøbilder av gateliv, var at noen folk som satt mange meter unna faktisk tok hendene foran ansiktet. Flere ganger var dette noe jeg ikke oppdaget før etterpå da jeg så igjennom bildene på kameraet (som på bildet under). Før jeg dro leste jeg at noen marokkanere var redde for å bli fotografert på grunn av «the evil eye», men jeg har ingen anelse om det var derfor folk gjemte ansiktet. For å vise respekt følte jeg uansett for å avbryte fotograferingen og gå videre om jeg oppdaget at noen tok opp hendene.. Når sånt skjer er jo også det dokumentariske øyeblikket ødelagt.

Selv om fotograferingen i Marokko bød på noen utfordringer, greide jeg etter hvert å finne noen situasjoner der menneskene ikke oppdaget at jeg fotograferte. Siden dette er miljøbilder uten nære portretter, synes jeg ikke det er noe i veien for å snike seg litt rundt uten å spørre alle mulige om lov til å fotografere. Dette er jo tross alt en offentlig plass hvor folk driver med underholdning og salg på åpen gate. Og det er jo usett man fanger de autentiske øyeblikkene!

Likevel opplevde jeg også at folk utenfor de største turitområdene var mer villige til å bli tatt bilde av uten at de ba om penger i ettertid. Om du beveger deg fra Djemaa El-Fna og innover i markedene, vil du finne smågater der folk er lettere å ha med å gjøre! En annen mulighet er å kjøpe noe av en selger du ønsker å ta bilde av, og deretter spørre om lov til å fotografere. På den måten har dere allerede en kontakt, og man får en gjensidig byttehandel.

Marrakech-alleyways-medina

Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke hadde veldig store forventninger til Marrakech. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg følte kanskje Marokko virket veldig nær Europa og vår egen kultur.. Men bare i løpet av første kvelden fikk jeg meg en skikkelig positiv overraskelse! Marokko er så absolutt både et eksotisk og fascinerende land for oss nordmenn. Og det geniale er at man faktisk kan fly fra Norge til Marrakech på bare fem timer!

Alle disse bildene er tatt med Canon 5D mark III og Canon EF 50mm f1,4. Innstillinger: Halvautomatisk med blenderprioritet; 2,2 eller 2,5 på de fleste bildene. ISO 3200.

Andre innlegg om fotografering på reise:

Relaterte artikler

23 Kommentarer

 1. Cecilie

  Kjempeartig vinkling og fine bilder! Er det mulig å gjøre det slik at leserne kan trykke på bildene slik at man kan se ett og ett bilde, i større format?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk, Cecilie! Tenkte det var greit å vinkle innlegget litt annerledes enn resten av gjengen, slik at ikke alle innleggene blir like. Jeg har valgt å legge opp bildene i et litt mindre format slik at de ikke kan bli stjelt like lett.. en del folk er jo så frekke på nettet og bruker bilder uten lov og kreditering, så da føler jeg det er best å gjør det sånn 😉

   Svar
   • Stigen

    Du kan jo alltids sette inn vannmerker da 🙂 Du har jo mye kule bilder som sikkert blir populært å kopiere!

 2. Geir

  Interessant å lese en artikkel fra denne vinkelen – det er jo en kjent utfordring for reisende fotografer, men lite er blitt sagt om temaet.

  For en som er i prosessen med å (kanskje) skifte system var det interessant å se bildene dine tatt med MkIII. Mange fine bilder, og spennende å se hvordan ISO3200 fungerer helt fint under vanskelige lysforhold. Syns du MKIIK er et håndterlig kamera for deg som reisende fant?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Geir! Ja, man møter på ulike fotoutfordringer i forskjellige land, så føler det kan være greit å gjøre andre fotografer obs på hva som møter dem i Marrakech. Jeg har blitt kjempeglad i min 5D mk III, men det er ikke akkurat et lett kamerasystem å ha med på tur. Så man må være over gjennomsnittet interessert i foto vil jeg si! Jeg ville også vurdert hybridkameraene til Olympus og Fuji var jeg deg – de har mange gode, lettere systemer om man ikke på død og liv trenger fullformat. Hvilket system bruker du? =)

   Svar
   • Geir

    Jeg har allerede et OM-D EM5 som har overtatt for mursteinen Olympys E3. Skriver på en sak om det, og kan allerede avsløre konklusjonen: Uten nevneverdig tap av bildekvalitet er det et mye mer fleksibelt system enn tunge DSLR. Overrasket? 🙂

   • Hamaca Reiseblogg

    Om-D E-M5 er jo veldig fin! Har vurdert E-M1 selv og lånt det med meg fra Fotovideo et par ganger, men jeg greier ikke å kvitte meg med 5D’n enda altså. Kjøpte meg et GM1 for litt siden da, men har ikke blitt helt venner med det enda. For folk flest vil kvaliteten på hybridkameraer være helt topp, jeg vet den er kjempegod – på høyde med speilrefleks. Men jeg er veldig glad i liten dybdeskarphet, og det blir absolutt best med fullformatsensor.. Fargetonene i råfilene til Olympus og Panasonic er også litt annerledes enn på 5D’n, synes det var ganske uvant. Et alternativ er jo f.eks Sony A7, men foreløpig blir det 5D’n litt til 😉

 3. Astridhjerte

  Fint med et innlegg som belyser denne utfordringen:) jeg var stort sett heldig, og folk synes det var greit når jeg spurte dem. Men merket at det ikke var det mest populære nei:)

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, noen synes det var helt greit, men jeg følte en mye større skepsis mot fotografer i Marokko enn det jeg har erfaring med i Asia.. 😉

   Svar
 4. GlobetrotterElisa

  Utrolig fine kveldsbilder! Du får virkelig frem stemningen i hvert eneste bilde! Og veldig morsomt å lese dette fra denne vinklingen!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Så bra, Elisabeth! Skulle ønske vi fikk litt mer enn en time på torget denne kvelden da men, jeg får heller ta en tur tilbake senere en gang 😉

   Svar
 5. Randomjenta

  Helt nydelige bilder as usual! Stemningen er til å ta og føle på 🙂 Bra vinkling på innlegget også. Jeg har i alle fall bestemt meg for at på neste reise blir det RAW-format og lightroom-redigering etterpå 😉 Takk for tips!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk, Renate! 😀 Kjør på med RAW og Lightroom – du kommer ikke til å angre!! Og bare si ifra om du lurer på noe altså!

   Svar
 6. Ann-Mari

  Nydelige bilder – som å være der igjen 🙂
  Da vi var i Kambodsja, oppdaget vi også at det var utrolig så kjapt folk la merke til at du fotograferte dem – uansett nesten hvor langt borte de var. Men de færreste ba om penger.
  Men som du sier med selgerne, greit å spørre først. En ville vel kanskje likt det selv? Men når en står på et marked, som er en turistattraksjon, er det gjerne en del av jobben?
  Vanskelig det der! La iallefall merke til at de fleste juice-selgerne var veldig så trivelige og gladelig smilte.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk, Ann-Mari! Ja, jeg synes det stort sett er best å spørre først. Hadde ikke likt om noen ukjente kom og stakk et kamera oppi trynet mitt så.. Men med litt videre gatebilder er det et vanskelig dilemma siden øyeblikket du ville ta bilde av da mest sannsynlig er over om man avbryter og spør. Prøvde meg faktisk ikke på juiceselgerne, men det skulle jeg visst gjort 😉

   Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tusen takk, Mstraveltipsy! Det var faktisk gøy med litt andre typer fotoutfordringer enn i Asia synes jeg! Har absolutt lyst til å dra tilbake for å ta flere bilder i Marrakech! 😉

   Svar
 7. Satu VW / Destination Unknown

  You have amazing photos! I always struggle with the night photography and looking through my Morocco images this was the case, again… And this was a really nice blogpost too, little different than others have had so far! Sorry about the English by the way, easier this way… 😉

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk, Satu!! Og i like måte – veldig artig vri du hadde på Marokko-innlegget ditt også! Vi nordmenn tenker sjelden på hvor ofte vi sier «koselig» tror jeg ^^ Et morsomt, tankevekkende innlegg! =)

   Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tusen takk, Lise-Marie! Kveldsstemningen i Marrakech var veldig flott ja – kunne virkelig ønske jeg hadde hatt mer enn en time på å fotografere på markedet..

   Svar
 8. Stigen

  Kult innlegg. De Marokkanerne var virkelig kjiipe på det med bilder. Jeg hadde ikke engang lyst å ta bilder av de som drev å stilte seg opp med sine fancy kostymer…det er så åpenbart hva de er ute etter, og da er det ikke så genuint lenger. Du har jo virkelig fått noen gullkorn her. Det bildet av han med banjoen var kult!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk Stig! Enig med deg – er ikke noe gøy å ta bilde av dem som åpenbart vil ha penger for å stille opp.. prøver å holde meg unna dem jeg og ^^

   Svar

Legg igjen en kommentar