Hatshepsut var en av svært få kvinnelige faraoer fra oldtidens Egypt. Hun var den eneste kvinnen med eget gravkammer i Kongenes Dal, og etterlot seg et eget tempel som i ettertid har blitt et populært turistmål i Luxor.

Luxor-Hatshepsuts-tempel1

Hatshepsuts historie

Hatshepsut kom til makten for rundt 3500 år siden i Egypts 18. dynasti. Ved å sende bort stesønnen som egentlig var arving, ble hun selv farao og hersket hele 20 år før hun døde. Deretter tok stesønnen over igjen, og var med god grunn sur på stemoren. Som straff prøvde han å viske vekk hele Hatshepsut fra historien. Dette er grunnen til at nesten alle statuene og bildene av henne i tempelet er ødelagt.

Luxor-Hatshepsuts-tempel2

Luxor-Hatshepsuts-tempel4

På avstand ser tempelet ut til å være bygget rett inn i det massive fjellet. Kanskje er det det også for alt jeg vet? Tempelet er konstruert i tre nivåer forbundet av en bred trapp på midten. Søyler, noen ganske utviskede veggmalerier og steinskulpturer gir oss en liten pekepin på hvordan det en gang kan ha vært. Rundt skal vakre hager, porter, haller og kapeller en gang ha prydet området, men i dag finnes kun en stor, åpen plass.

Stadig flere turister strømmer til. Noen så late at de ikke orket å gå de 2-300 meterne fra parkeringsplassen, og måtte blir kjørt frem med små vogner.

Luxor-Hatshepsuts-tempel3

Skillet mellom den golde ørkenen og den frodige oasen rundt Nilen er svært synlig fra Hatshepsuts tempel i Luxor. Generasjoner av mennesker har levd og dødd her ved Nilens bredder i tusenvis av år. Nilen ligger her fortsatt like fredlig, men det eneste som minner om menneskenes tidligere liv er store steinblokker.

Relaterte artikler

3 Kommentarer

 1. Annikens Verden

  Hei!
  Så flotte bilder! Jeg var i Lucor en dag for mange år siden. Jeg var så sliten at det eneste jeg opplevde var å se Nielen og Kongenes dal fra bassengkanten. Da energien kom tilbake, reiste vi videre. Kan dessverre altfor lite om den Egyptiske historien.

  SV: Ja, det er stor forskjell på «fangenskapet». Jeg har vært i parker hvor dyrene nesten ikke har hatt plass til å bevege seg! Jeg drømmer om å reise til Singapore og svømme med delfiner. Skal garantert innom Singapore Zoo når drømmen går i oppfyllelse! 😉

  Nyt helgen! Klem, Anniken 🙂

  Svar
 2. Hamaca Reiseblogg

  Åja, det var synd da.. Men er jo fullt mulig å ta en tur tilbake dit. Er mye spennende å få med seg i Luxor! 😉

  Delfiner er nydelige dyr! Har en drøm om å snorkle/dykke med dem selv. Må være en fantastisk opplevelse!

  Svar
 3. Paul Olai-Olssen

  Luxor er fabelaktig. Jeg anbefaler å leie en skranglete sykkel og oppleve området på egen hånd. Det er også enkelt å klatre opp på fjellet bak Hatshepsuts tempel, da får du en herlig oversikt over Nildalen, kan kikke ned i Kongenes Dal og krype ut på kanten for å få selve tempelet i totalt fugleperspektiv. Husk vann!

  Svar

Legg igjen en kommentar