Tidligere skrev jeg om hvordan det var å bo hos en Sør-Afrikansk vertsfamilie i landsbyen Metz. Mens vi bodde her var vi også med på landsbyens skole, og fikk arrangere idrettsdag for elevene!

Sør-Afrika-skole

Vi ble møtt av en hel haug smilende og nysgjerrige ansikter da vi ankom barneskolen i Metz. Snart var vi omringet en små og store elever i skoleuniformer. Hvem var nå disse rare hvitingene? 

Sør-Afrika-skole2

Deretter dukket lærerne opp og ba ungene stille seg opp i rekker i skolegården. Tid for velkomstsang. Lærerne sang også en nydelig velkomstsang med flere stemmer for oss.

Sør-Afrika-skole3

300 elever fra 1. til 7. klasse gikk på denne skolen. Vi ni fra Norge fikk i oppgave å arrangere en idrettsdag for alle sammen. En skikkelig utfordring, siden få av elevene kunne engelsk. Elevene lærer hele tre språk fra de begynner på skolen, afrikaans (litt som nederlandsk), engelsk og sitt lokale språk, her sotho. Men siden lærerne ofte ikke er veldig gode i engelsk selv heller, var det ikke mye kommunikasjon vi fikk til.

Skolen bestod av et par åpne skolebygninger med en skolegård mellom. Hver morgen ble skolengården som bestod av tørr halvrød jord sopet av forskjellige elever. På baksiden var det laget til en volleyballbane, en fotballbane og noen kurver til nettball. De forskjellige sportene var imidlertid delt opp slik at jentene kun spilte nettball, mens guttene spilte fotball.

Vi fikk heldigvis hjelp av en lærer til å dele klassene opp og sende dem til hver sin aktivitet. Vi hadde gjort klar 100 meter, høyde, lengde, volleyball, fotball og nettball (litt som basket).

Sør-Afrika-skole6 Sør-Afrika-skole7 Sør-Afrika-skole8

Lengdegropa ble gravd opp i skolegården der og da, og det funket helt strålende! Konkurranseinstinktet var det ikke noe å si på heller. De tre beste elevene eller det beste laget ble skrevet ned, og skulle senere premieres.

Sør-Afrika-skole11

Sør-Afrika-skole9

Premiene var tegnesaker, ballonger, capser og andre småting vi hadde tatt med oss fra Norge.

Sør-Afrika-skole13

Så var det tid for lunsj..

Sør-Afrika-skole4

Men skolekjøkkenet på denne skolen var nokså annerledes enn hjemme. I store gryter på et bål, stod dagens lunsj og putret. Papp (en tjukk masse lagd av vann og maismel) og en gryte av noe slag. Dette måltidet kunne være den eneste maten noen unger fikk på en hel dag, ble vi fortalt. Derfor var servering av skolemat veldig viktig.

Sør-Afrika-skole5

Vi fikk også høre at det ikke fantes barnehjem i området, selv om landsbyen hadde flere hjemløse barn. Rektoren på skolen påstod at barnehjem var vedig uvanlig i deres kultur. Trist å høre!

Å arrangere idrettsdag på en sør-afrikansk skole var både utfordrende og lærerikt. Jeg håper elevene satt igjen med en positiv opplevelse etter en litt annerledes dag på skolen.

Relaterte artikler

Èn kommentar

Legg igjen en kommentar