Det var litt av en kontrast å komme fra det behagelige og moderne livet i Norge til en liten landsby i Sør-Afrika. Sammen med resten av Afrikalinja på Valdres folkehøgskole ankom jeg med minibuss til den lille landsbyen, Metz, nord i landet.

Min klassevenninne, Maja, og jeg ble plassert i huset til Magdaline, ei lærerinne på den lokale barneskolen, og hennes to døtre. Fra utsiden var huset stort og flott, men en del oppussing gjenstod fortsatt innendørs.

 

Sør-Afrika-vertsfamilie

Det var for eksempel ikke lagt tak i noen av rommene. Når det regnet, rant det små strømmer nedover veggen, siden taket heller ikke var tett.

Sør-Afrika-vertsfamilie10

Ellers var det alltid rent og pent. Hver morgen stod Magdaline opp kl 5 for å sope huset og starte på middagen.

Sør-Afrika-vertsfamilie9

Sør-Afrika-vertsfamilie8

Middagen ble tilbredt på en liten hybelkomfyr på kjøkkenet. Den bestod ofte av papp (en tykk masse laget av maismel), et lite kyllingben, og litt kokt kål. Selv om det så ut til å være flust av hvitevarer i huset, var det ikke mange av dem de faktisk brukte. Både fryseren på kjøkkenet, og et kjøleskap og en komfyr i spisestua så ut til å være ødelagte.

Sør-Afrika-vertsfamilie7

Bakgården var frodig og fin med store banan- og mangotrær. Det må være deilig og hele tiden ha tilgang på fersk frukt rett utenfor døra!

Sør-Afrika-vertsfamilie2

Sør-Afrika-vertsfamilie6

Vannkrana i bakgården var den eneste vannkilden familien hadde. Men vann i krana var det kun en eller to ganger i uka! Vannet måtte derfor tappes på tidene da det fantes vann, og spares opp i store plastdunker. På dagene med vann kom også naboer uten vannkran i hagen for å fylle opp sine kanner.

Sør-Afrika-vertsfamilie5

Bak trærne i bakgården fant vi flere store hull med søppel i. Alt fra plastflasker til poser og papir ble bare gravd rett ned i jorden her. Rett og slett fælt å se! Hvor er systemet for avfallssortering!?

Sør-Afrika-vertsfamilie4

Siden de fleste husene i landsbyen ikke har innlagt vann skjer kroppsvasken og klesvask i baljer, og dobesøk i bakgården. Fulgte vi en liten sti mellom frukttrærne kom vi til et skrøpelig blikkskur – en god gammeldags utedo. Det kjipe var at døra ikke kunne lukkes helt, og at diverse merkelig insekter kravlet rundt her og der. Heldigvis har jeg vokst opp med hytteturer med utedo!

Om kvelden fikk vi imidlertid ikke lov til å gå ut på do alene. Landsbyen har dessverre en del kriminelle som liker å operere etter mørkets frembrudd.

Sør-Afrika-vertsfamilie3

Å få bo hjemme hos en sør-afrikansk familie var en veldig lærerik opplevelse. Et slik innblikk i en helt annerledes hverdag enn vår egen setter ting i perspektiv og setter tankene igang. Besøket gjorde også at jeg satt mye mer pris på det vi ofte tar for gitt hjemme. Innlagt vann, vaskemaskin, tett tak og vannklosett er jo skikkelig luksus!

Relaterte artikler

2 Kommentarer

  1. Fjelltur i Drakensberg, Sør-Afrika |

    […] min fra Valdes Folkehøgskole for noen år siden. I løpet av turen bodde vi hos vertsfamilier i en landsby, arrangerte idrettsdag på skolene der, var på safari i Krugerparken, gikk fjellturer i […]

    Svar
  2. Idrettsdag i Sør-Afrika |

    […] et innlegg for litt siden skrev jeg om hvordan det var å bo i en Sør-Afrikansk familie i byen Metz med Valdres folkehøgskole i 2007. Nå skal jeg skrive litt om hva vi opplevde på […]

    Svar

Legg igjen en kommentar