Etter to dager i støvete Kairo var Nildalens grønne elvelandskap et etterlengtet syn. Vi klare til å oppleve flere tusen år gamle kongegraver i Kongenes Dal, det vakre Karnaktemplet og ikke minst en tur på Egypts tøffeste framkomstmiddel – kamelen!

Klokken halv fem om morgenen møtte vi og vårt nye, bergenske vennepar privatsjåføren utenfor hotellet i Hurghada. Vi skulle til Luxor, Egypts oldtidsby og i dag et eneste stort friluftsmuseum. Temperaturmåleren i bilen viste ikke mer enn 7 grader da vi satt oss i bilen, noe vi ikke akkurat hadde forventet oss da vi kom til Egypt. Men Bergansjakka var med i bagasjen, så jeg skulle nok holde meg varm.

Luxor-Egypt2

Vår sjåfør, Aiman, gasset på innover i ørkenen. Forbi den ene turistbussen etter den andre. Jeg satt og gledet meg over hvor heldig vi var som hadde funnet denne artige sjåføren, og at vi slapp å sitte sammen med en skokk andre turister på en treig turistbuss.

I bilen hadde Aiman en svær samling av alle slags CDer. Passasjeren i forsetet var bilens DJ og kunne velge blant både egyptisk rytmer, dance remixer, rap og gamle slagere.

Luxor-Egypt3

Etter en liten blund var solen på vei over horisonten og farget ørkenfjellene røde. En luftballong nå i morgentimene hadde vært helt fantastisk, men det får bli neste gang vi kommer.

Det øde ørkenlandskapet så aldri ut til å ende. Men plutselig fikk vi se en ganske stor dam med vann langs veikanten. Hvordan hadde denne havnet her? Kanskje fra et regnskyll noen dager i forveien? Men akkurat det virket nokså usannsynlig..

I halv åtte-tiden kunne vi skimte noe grønt foran oss. En av Nilens avstikkere gjorde det mulig for palmer å vokse langs veikanten og sukkerrør å overleve på jordene. Disse sukkerrørene så ut til å være en stor business her. Stadig kom traktorer med store sukkerrørlass forbi oss på veien.

Luxor-Egypt1

Veisperringer stoppet oss med et par kilometers mellomrom. På den måten kunne de lokale med esler og kjerre få krysse veien uten å risikere livet. I vår splitter ny Kia kjentes det hele ut som å reise med en tidsmaskin. Utenfor vinduet vårt rodde fiskere i spinkle trebåter, mens bønder fraktet varene sine på enkle vogner trukket av esler.

Litt utenfor bykjernen stoppet vi ved noen svære jorder, og fikk se de nakne ørkenfjellene i bakgrunnen – et vakkert syn! To store egyptiske statuer ønsket oss velkommen til Luxor. De hadde tydeligvis stått her i lange tider, for en gang i tida hadde de visstnok vært dekket av sand helt opp til halsen.

Luxor-Egypt4

Luxor-Egypt7

Luxor-Egypt5

Neste stopp var Kongenes Dal. Til min store sorg var kameraer forbudt inne i gravene. Derfor har jeg har bare lagt inn et bilde fra en brosjyre vi fikk.

Kongenes Dal er stedet der oldtidens faraoer ble gravlagt for 3000-3500 år siden. Å bruke store pyramider som gravkammere førte så klart til gravrøverier. Derfor ble gravkammerene flyttet til et hemmelig sted.

Til nå har det blitt funnet 63 graver i Kongenes Dal, og stadig fortsetter gravingen. Guiden vår forteller at arkeologer hver eneste dag leter etter den savnede graven til Ramses den åttende. Gravene til alle de andre Ramsesene fra 1-10 har nemlig blitt funnet her. Ganske tøft å tenke på. Kanskje den fortsatt er inntakt!?

Gravene i Kongenes Dal er dekorert med vakre og uforståelige tegn fra den egyptiske mytologien. Mange av gravene har imidlertid blitt slitte og ødelagte av gravrøverier og folk som har bodd inne i gravene over lengre tid. Likevel var et av kamrene inntakt da det ble funnet i 1922. Graven til faraoen, Tut-ankh-amon. Selv om han opprinnelig hadde svært liten betydning i oldtidens Egypt, er Tut-ankh-amon i dag en av de mest kjente faraoene i Egypt.

Å gå inn i en av de gamle gravkammerene i Kongenes Dal er helt spesielt. Gangene inn til graven var mye større og lengre enn jeg hadde forventet. Det var fordi graven gjerne ble påbegynt da faraoen ble kronet til konge, og ble avsluttet da han døde. Gangens lengde kom derfor an på hvor lenge faraoen hadde levd.

Steinveggene i gangen var smurt med sement slik at de ble helt hvite og glatte. Deretter hadde tunnelarbeiderne hugget ut symboler, tegn og figurer hele veien inn til sarkofagrommet. Mye av fargen var fortsatt inntakt. Flere steder var det laget blå himmel med gule stjerner i taket. Til slutt kom vi til et større rom der sarkofagen av stein stod ute på gulvet.

Mange av symbolene og tegnene på veggene var umulig for oss å forstå uten noe ordentlig forklaring. Heldigvis kunne guiden vår gi oss noen svar. Skriften på veggen skulle være en slags oppskrift på hvordan kongen skulle komme seg forbi de fæle slangene og inn i dødsriket.

For å kunne besøke tre graver i Kongenes Dal må du betale 80 kr, mens det koster 100 kr ekstra om du vil se Tut-ankh-amons gravkammer.

Flere innlegg fra Egypt:

Relaterte artikler

Èn kommentar

Legg igjen en kommentar