Varme vindkast treffer oss idet vi hopper ut av minibussen i Port Ghalib sør i Egypt. Besetningen til Colona Divers står klare foran en toetasjes båt fylt opp av dykkermasker og svømmeføtter. Dagens oppdrag er å vise 12 journalister og bloggere hva Rødehavet har å by på.
Jeg har tidligere hørt mye bra om dykkingen i Egypt. Likevel merker jeg at forventningene mine ikke er av de største. Rødehavet har helt klart den riktige turkisfargen, men kan livet under overflaten virkelig måle seg med korallrevene i Asia?
Vi samles først innendørs i båten for en gjennomgang av båtens sikkerhetsrutiner. Den svenske divemasteren, Emma, kjører gjennom drillen om båttoaletter, sjøsyke og redningsvester mens vi setter kursen ut mot åpent hav. Inne i Port Ghalibs nylagde havn med ferieleiligheter og sandstrand er havet rolig, men rett utenfor pisker vinden opp bølgene. Jeg sluker en sjøsykepille for å være på den sikre siden.
Etter tre dager i Kairo og Luxor med i alt 34 journalister og bloggere fra Sverige, Danmark, Finland og Norge, er vi nå splittet i to grupper. Lettelsen over at reisen nå går mye mer effektivt er stor. Å reise 34 mennesker på tur med en guide som stadig forandrer på planen og ikke gir god informasjon kan være slitsomt i lengden!
Med oss i båten er også den tyske marinbiologen, Constanza (t.v.på bildet ovenfor). Hun forteller oss entusiastisk om Rødehavets rike dyreliv. Mange av korallrevene vokser rett fra kysten og utover, noe som gjør dem lett tilgjengelig for både snorkling og dykking. Overraskende nok får vi vite at en korall både er et dyr og en plante. De kan både utføre fotosyntese slik planter kan og formere seg med sperm og egg slik dyr gjør.
Constanza sammenligner en korall med en skyskraper siden de har etasje-hulrom inni. Hele korallrevet ligner altså en storby med ulike typer koraller og fisk som svømmer i bestemte ruter. Enten for å finne mat eller ta en tur på fiskerensestasjonen. For en fascinerende verden!
Plutselig legger vi merke til at folkene på båten ved siden av står og stirrer ned i havet. De har oppdaget en gjeng hoppende delfiner langs båtsiden! Vi griper alle etter kameraet og sjangler ut mot baugen. Båten snus. Vil delfinene leke med oss også?
Ikke lenge etter ser vi flere grå skygger under overflaten ved båten vår. Med jevne mellomrom bryter de gjennom bølgene med flotte, synkrone hopp. Delfingruppen består av både babydelfiner, ungdommer og mer erfarne. Dagens delfin-skoletime omhandler kunsten å hoppe i bølgene!
Senere forteller Constanza at dette er spinner dolphins. De største hannene kan bli opp til 235 cm, og delfinene kan identifiseres ved å se på riftene på ryggfinnene. Delfiner har lunger, hud og hjernestruktur lik oss mennesker. Hun mener derfor mennesker og delfiner har en spesiell kommunikasjon seg imellom, og at det gjelder å takke delfinene for showet slik at de kommer tilbake neste gang.
Endelig er det tid for snorkling og dykking! Tre av jentene blir utstyrt med oksygentank, vest og vektbelte og forsvinner ned i dypet. Vi andre holder oss til snorkling på overflaten og får utdelt svømmeføtter og dykkermasker.
Med en gang jeg tar mitt første blikk under vannoverflaten forbanner jeg meg selv for at jeg ikke fant undervannsposen til kameraet mitt før jeg dro. For et fiskeliv og for en sikt! Dette er definitivt på høyde med min aller beste snorkleopplevelse på Filippinene!
Selve revet ligger veldig grunt. Så grunt at det vanskelig lar seg gjøre å snorkle over. Vi følger derfor kanten av revet utover. Under oss yrer korellrevbyen av liv. Fargerike fisk i alle størrelser svømmer mellom nydelige koraller i forskjellige fasonger og størrelser. Det er som å være i et gedigent akvarium!
Helt uventet får vi også besøk av en enda større skapning – en dugong! Disse svære sjøkuene blir opp til tre meter lange og ligner en forvokst sel. Først har den kurs rett mot meg, men snart finner den ledig passasje mellom oss snorklere. Vi følger dens rolige, faste bevegelser et stykke, før den igjen forsvinner i den store blå havmassen.

Foto: Niklas Funk, Colona Divers
I tillegg får vi se fire forskjellige skillpadder på snorkleturen vår! Det finnes tre typer skillpadder i Rødehavet, forteller Constanza. Og de kan gjenkjennes på størrelsen, nesen og på antall ruter på ryggen. Vi fikk se både store Green turtles og mindre Hawksbill, som kjennetegnes av deres karakteristiske ørnenebb. Flotte skapninger!

Foto: Niklas Funk, Colona Divers


Til tross for at vinden blåser friskt er temperaturen mer enn høy nok til å holde oss varme på dekk. Den egyptiske skipskokken serverer oss deilige grønnsaker og ris til lunsj. Dette har definitivt vært den beste dagen i Egypt til nå, er vi alle enige om!
–
Dykking i Abu Dabbab
Neste dag blir vi kjørt i buss til en ny ørkenlagune kalt Abu Dabbab. En lang sandstrand med solsenger og stråparasoller slår bue rundt et stort korallrev.
Etter fire års dykketørke skal jeg endelig få utforske havdypet igjen, og denne gangen på et helt nytt kontinent! Divemaster, Emma, møter oss under et stråtak på stranden. I en blå plastkasse med navnet mitt på ligger utstyret klart. Emma tar ansvar for danske Diana og meg siden vi allerede har Open Water dykkesertifikat. Resten skal ha sitt første prøvedykk, og får derfor en ordentlig gjennomgang med egen instruktør.

– Kan du sette sammen utstyret? spør Emma, og peker ned på boksen. Jeg tenker meg om et øyeblikk, men skjønner fort at jeg har glemt det aller meste av dykkeforberedelsene. Emma er heldigvis tålmodig og gir meg instruksjoner mens jeg gjør det praktiske. Tanken må sjekkes, slanger skal inn på riktig sted og korrekt antall vekter må tres i beltet.

Når alt utstyret er på plass, tar vi svømmeføttene i hendene og vasser ut på den langgrunne stranda. Første del av dykket går langs bunden med sjøgress. Her har vi hørt det skal kry av skillpadder. Ingen skillpadder er imidlertid å se før vi kommer nærmere korallrevet. Her dukker det både opp en Green turtle og en Hawksbill. I tillegg ser vi giftig lionfish, ål, noen blå rokker med gule prikker og en haug andre fargerike fisk.
Selv om jeg noen ganger sliter litt med ørene når jeg dykker, er det utrolig deilig å kjenne seg helt vektløs igjen. Dykket varte i rekordlange 66 minutter!

Foto: Niklas Funk, Colona Divers
Her er en gjeng med fornøyde førstegangsdykkere.
Å ta Open Water dykkersertifikat hos Colona Divers koster 380 euro inkludert fire dykk og instruksjonsbok.
–
veldig fint å lese noen positive ord om turen 🙂
Uff, føler med dere Soma Bay-folk altså.. for et opplegg!
Å, så gøy det ser ut 😀 Nå skulle jeg virkelig ønske at jeg også kunne vært med!
Rødehavet var virkelig en overraskende snorkleopplevelse altså! Håper du også får mulighet til å være med neste gang, Mathilde! =)
Så gøy! Jeg har utrolig lyst til å skaffe meg dykkerserfikatet en gang, for en opplevelse det må være 😀
Ja, det er en helt annen verden under vann! Virkelig verdt å oppleve! =)
Stilig tur, sykt sjalu! Nydelige bilder du har fått tak i!
Det med koraller var interessant, men jeg tror hun forklarte lit feil! Noen organismer kan utføre fotosyntese uten å være en del av planteriket og være en plante. Koraller er fotosyntifiserende, men tilhører dyreriket (om jeg ikke tar helt feil). Cyanobacterier er også fotosyntifiserende, men ikke planter!
Hmm, jeg vet jammen ikke hva som er riktig jeg, Eleanor. Mulig marinbiologen bare prøvde å forklare koraller på en litt enkel måte slik at vi som ikke kan en dritt skjønte noe av det? ^^
Det så helt fantastisk ut. Ser at dere har fått en mye bedre opplevelse enn vi ble servert 🙂 bra at det kom noe godt ut av turen
Ja, disse dagene var virkelig verdt turen for min del heldigvis. Veldig synd dere ikke fikk oppleve det samme =(
Hei og takk for sist. Skal si dere fikk dere en spennende tur jeg. Flotte bilder som alltid. Gleder meg til forts. Klem fra meg
Takk for sist, May-Liss! Hyggelig å være på tur med deg igjen! 😀 Vi var heldige med den turen her ja!
Åh, det ser fantastisk ut! Jeg er ikke misunnelig i det hele tatt ;P Håper dere hadde en super tur, neste gang blir jeg definitivt med!
Hehe, hele turen var ikke like fantastisk altså.. tro meg! Men var hyggelig å møte flere reisebloggere da. Synd du ikke kunne være med denne gangen, men det kommer nok flere sjanser også 😉
Kuult! Dette kan jeg tenke meg var en flott opplevelse! 😀 Gøy at delfinene kom så nært også, og ikke minst den sjøkua!
Ja, sjøkua var definitivt høydepunktet! Utrolig stilig opplevelse!
Åå, sjøkuen! Så heldige dere var! 😀 Har aldri egentlig sett for meg at livet under vann er så spennede akkurat der, men nå ser jeg jo at jeg har tatt helt feil! Dette ser jo fantastisk ut! Gleder meg til å høre om resten av reisen deres, virker som du har en komisk (tragisk?) historie på lager 😛
Nei, det hadde ikke jeg heller sett for meg, Liv! Men der tok jeg jammen feil! Rødehavet er utrolig flott! 😀