Marokko er et land det både er eksotisk, billig og forholdsvis enkelt å reise i. Her er en reiseguide for Sør-Marokko hvor jeg deler mine reisetips til transport, klima, overnatting, mat og andre forberedelser til reisen.

Hvor husene er terrakottafarget, hvor Atlasfjellene troner snøkledde og majestetiske, hvor det flyter av fersk appelsinjuice og myntete, hvor man kan gå seg vill i trange markedsgater, hvor sanddynene bølger seg under den klareste stjernehimmelen, hvor det bugner av vakre tepper og fargerik keramikk, og hvor geiter holder til i trær.

Jeg snakker om Marokko!

I dette innlegget vil jeg konsentrere meg Sør-Marokko, området fra Marrakech i nord til Vest-Sahara i sør, men mye av denne informasjonen gjelder også for hele landet.

Tidligere i år hadde jeg en fantastisk spennende og variert biltur gjennom de ulike landskapene sør i Marokko. Marrakech er så klart allerede et kjent og populært reisemål, men resten av landområdene fra Atlasfjellene, til sanddynene i Sahara, til anti-Atlas og til Atlanterhavskysten føltes overraskende uoppdaget. Et besøk hit kan virkelig anbefales hvis du vil reise utenfor allfarvei!

 

KJAPPE FAKTA OM MAROKKO

Hovedstad: Rabat
Folketall: 33 mill
Språk: Arabisk og berbisk. Snakker også en del fransk.
Tidsforskjell: – 1 time fra Norge
Valuta: Dirham
Retningsnummer: +212

 

DESTINASJONER I SØR-MAROKKO

Marrakech – Den mest kjente byen i Sør-Marokko og er kjent for den gamle medinaen, hovedplassen Jamaa el-Fna og souken med masse småbutikker og selgere.

Atlasfjellene – Afrikas lengste fjellkjede, hvor høyeste topp er Toubkal på 4167 meter. Langs Atlasfjellene finnes det mange koselige fjellandsbyer og daler. Imlil er f.eks et fint utgangspunkt for fotturer i området. På sørsiden av Atlasfjellene kan du utforske vakre daler som Dades Gorges og gamle kasbaher som Aït Ben Haddou.

Sahara med sanddyner – Områdene sør for Atlasfjellene er veldig flate og øde og består for det meste av ørken av stein eller sand. To byer som kan være greit å vite om hvis du vil oppleve ordentlig sandørken er Merzouga og Zagora.

Anti-Atlas – høyere platå nærmere kysten med mange spennende fjellformasjoner. Tafrout er et fint utgangspunkt hvis du ønsker å utforske området nærmere.

Atlanterhavskysten – Huser lange strender, klipper, rolige fiskelandsbyer og større kystbyer. Sidi Ifni og Mirleft er koselige småbyer der det ikke er mye turisme, og man kan observere lokallivet. Agadir er veldig turistifisert med lite sjarm, mens Essaouira er en større by med trange gater og mer lokal følelse.

 

 

TRANSPORT

FLY

Det går direktefly til Marrakech fra Oslo med Norwegian en gang i uka gjennom hele året. Det er da mulig å komme seg til Marokko på bare 5 timer! Det går også direktefly til Agadir deler av året.

BUSS

Vanlige rutebusser går mellom de større byene i sør, men hvis du skal til mindre landsbyer er det «grand taxis» som gjelder.

TOG

Tog er kun utbygd nord for Marrakech, og er derfor ikke noe å satse på hvis du skal reise i sør.

TAXI

Det finnes små taxier i de større byene, men ikke ute på landet. Husk alltid å prute! Du kan ofte prute ned til halvpris av hva sjåførene starter på.

 

LEIE BIL

Å kjøre leie bil og kjøre i Marokko er ikke så skummelt som man kanskje skulle tro, spesielt utenfor storbyene. Det finnes flere kjente leiebilselskaper på flyplassen i både Marrakech og Agadir. Hvis du planlegger å kjøre en del i Atlasfjellene kan det være lurt å velge en firhjulsstreker.

Min erfaring med å kjøre i Marokko:

 • Trafikk: Veldig mange folk ute i veien i landsbyene. Det gjelder bare å kjøre sakte og være oppmerksom hele tiden. Ellers er det generelt lite trafikk på veiene sør for Atlasfjellene. Langs kysten mellom Agadir, Essaouira og Marrakech er det litt mer trafikk, men ikke særlig kaotisk likevel.
 • Rundkjøringer: Her gjelder litt andre regler enn hjemme. Vær obs på at hvis du skal til venstre i rundkjøringen hender det man har vikeplikt når man har kommet halvveis gjennom rundkjøringen.
 • Skilting: Ganske fraværende og mange steder feil. Nedenfor Atlas er det ingen skilt som viser kilometer til neste by, men ved kysten ser du mer av dette. Det er derfor lurt å bruke en GPS. Vi brukte Maps.me og det fungerte stort sett helt fint. Men tidsberegniningene er helt feil!
 • Fartsgrenser: 100 km/t på veier utenom lansbyer. 60 km/t gjennom landsbyer. 40 km/t i trange sentrum.
 • Politi: kan sees på vei inn eller ut av noen byer, ellers er det veldig lite å se på vanlige veier. Nærmere de større byene opplevde jeg radarkontroll noen steder, men de er ofte skiltet.  Jeg greide å bli tatt i radar da jeg kjørt ei 70 km/t i en 60-sone. Det kostet meg hele 150 dirham.
 • Veityper: N = motorvei. Stort sett bare tofelt, men god standard på asfalt. R = smalere veier uten midtstripe med helt grei stand. P = veier med veldig varierende standard. Kan være alt fra ganske bra asfaltvei til superhumpete kjerrevei.

 

MAT

Den marokkanske maten er veldig smakfull med ferske grønnsaker og mye krydder, spesielt spisskumin. Her er noen av de rettene vi så mest til i Sør-Marokko:

Tagine – En av de vanligste tilbredningsmetodene du finner i Marokko. Et keramikkfat fylles med diverse rotgrønnsaker, og eventuelt kjøtt. Deretter krydres det og et kjegleformet lokk blir plassert på toppen før den blir satt på glødende kull (hvis den lages på den tradisjonelle måten).

Couscous – En vanlig fredagsrett i mange land i Nord-Amerika med bittesmå pastaballer laget av durumhvete og en blanding av ulike grønnsaker på toppen.

Harira – Krydret suppe med linser og grønnsaker.

Berberomelett – En omelett stekt i tagine eller stekepanne med en god del krydder, tomat og løk.

Myntete – Svart te med ferske mynteblader og en stor blokk sukker. Dette fås kjøpt overalt.

Fersk appelsinjuice – Appelsinene i Marokko er veldig gode og søte, og glass med fersk appelsinjuice kan kjøpes for et par kroner de fleste steder. Prøv også desserten med appelsin med kanel på.

Kefta – Biff grillet på pinne.

Msaman – Tradisjonelt pannekakeaktig brød brettet og fylt med syltetøy eller arganolje og peanøtter.

Marokkansk salat – Grønn salat, løk, egg og tomat.

Vestlig mat er ikke lett å få tak i i mindre byer i Sør-Marokko. Kun noen steder kan man finne pizza og spagetti. Supermarkeder er heller ikke vanlig. Her handler folk heller på små kiosker og markeder.

De aller fleste restauranter har ikke alkohol på menyen. Dette finner du kun i områder med mye turister. Det er imidlertid mulig å spørre servitøren diskret, og få det servert noen steder.

 

OVERNATTING

En av mine favorittovernattingstyper i Marokko er å bo på en riad. Riadene er sjarmerende og ofte luksuriøse gjestehus som gjerne er ombyggede tradisjonelle hus brukt av rike familier før i tiden. Innenfor en høy murvegg og en anonym dør åpenbarer det seg en bakgård som er skjermet fra all støy i gatene utenfor. Det er vanlig å ha et lite basseng, flismosaikker, grønne planter/trær og sofaer inne i bakgården. Atmosfæren på disse stedene er helt spesiell, og bør oppleves hvis du har tenkt deg til Marokko! Sjekk f.eks ut Riad Chorfa der jeg var på matlagingskurs.

Riader finnes imidlertid mest i de større byene. I de mindre byene og landsbyene fant jeg for det meste herberger underveis til 3-400 dirham (250-350 kr) per natt for et dobbeltrom. Da var gjerne en god marokkansk frokost inkludert med marokkansk brød, syltetøy, ost, egg, pannekaker, kanne med myntete, yoghurt og ferskpresset appelsinjuice.

Sengene er generelt ganske harde i Marokko, og det brukes tepper istedenfor dyner de fleste steder. Middag kan kjøpes på nesten alle bosteder.

I ørkenområdene vil du også kunne finne teltcamper der standarden varierer fra enkelt telting til luksuscamping der det både er seng og vannklosett inne i teltet. Jeg har skrevet mer om en luksuscamp jeg sov i rett utenfor Marrakech HER.

 

KLIMA

Den beste tiden å reise til Sør-Marokko er på våren eller høsten. Da vil dagstemperaturen ikke være for ubehagelig høy, og nattemperaturen ikke være altfor kald.

Sommeren er veldig varm, med temperaturer opp mot 40 grader. Ørkenområder og Marrakech bør derfor unngås på denne tiden. Vinteren kan fort bli for kald, spesielt i fjellområdene med både snø og temperaturer rundt 0.

Jeg reiste til Sør-Marokko i slutten av mars, og med unntak av Atlasfjellene var temperaturene veldig behagelige. Jeg opplevde faktisk at det snødde i Atlasfjellene en av de første nettene og våknet til et hvitt lag på bakken. Dagstemperaturen i Atlasfjellene er likevel som en god norsk vår, så det er fullt mulig å gå fine fjellturer likevel.

 

PRAKTISK INFO

VISUM
Nordmenn kan reise til Marokko visumfritt i 90 dager. På flyplassen vil du måtte fylle ut et ankomst-kort og et avgangs-kort før passkontrollen. Vær klar på at det kan være lang kø i passkontrollen i Marrakech. De siste gangene jeg fløy dit stod jeg halvannen time i kø.

PENGER
100 Dirham = ca 89 NOK (des 2017). På de aller fleste restauranter, bensinstasjoner og butikker tar de kun cash. På de bostedene som har kortterminal tar de også gjerne en 3-5% avgift for kortbruk. I de halvstore og store byene er det ikke noe problem å finne minibanker. Husk å prute!

TIDSSONE
1 time bak Norge. Har sommertid og vintertid.

INTERNETT
Internett er veldig dårlig i Atlas, og tregt i Sahara. Ved kysten går hastigheten opp og i Marrakech er det raskt. Siden Marokko ikke er del av Europa er det veldig dyrt å bruke norsk SIM-kort her. Kjøp derfor heller et lokalt SIM-kort eller bruk kun nettet når du har Wifi. Et lokalt SIM-kort fra Maroc Telecom koster 30 MAD, og da er 20 MAD ringetid. Deretter kan du fylle på data; 10 MAD for 1 GB.

VANN
Kjøp det på flaske! Prisen varierer veldig fra hvor du er og om du kjøper det i kiosk eller restaurant.

SPRÅKKUNNSKAPER
Det snakkes både fransk, arabisk, berber og noen steder spansk i Sør-Marokko. Engelsk snakkes først og fremst av folk i turistnæringen, så ikke forvent at andre folk kan det. Folk er likevel veldig hjelpsomme og hyggelige, og bruker også gjerne kroppsspråk.

STIKKONTAKT
Samme som hjemme i Norge.

BEKLEDNING
I Sør-Marokko går folk kledd litt mer konservativt og tradisjonelt enn i nord. De er vant til å se litt turister, men det kan være fint å vise respekt ved å dekke til knær og skuldre, og ikke gå med vid utringning. Å dekke til hodet er ikke nødvendig.

FOTO
Drone er strengt forbudt å Marokko – den kan bli fratatt på vei ut! Jeg kjenner selv noen som ble fratatt drone. Vanlig fotografering kan også være en utfordring på de mest kjente turistplassene (f.eks i Marrakech) siden en del krever penger, og kvinner generelt ikke vil bli tatt bilde av. I små landsbyer utenfor allfarvei er det litt enklere, og folk er generelt veldig nysgjerrige og hyggelige.

 

Priseksempler (april 2017)

 • Popcorn på gata – 1 MAD
 • To omelett og tre drikke – 30 MAD
 • Fersk appelsinjuice – 4 MAD
 • En liter diesel – 9,08 MAD
 • Fotomuseum i Marrakech – 40 MAD
 • Taxi fra medinaen i Marrakech til flyplassen – 80 MAD

 

Generelle ting å gjøre

 • Gå deg vill i et marked
 • Drikk myntete på en lokal café
 • Hammam – tradisjonelt badehus
 • Besøk en lokal moské
 • Se på stjernene (hvis du befinner deg utenfor en storby)

 

Pakketips til Marokko

 • Solkrem med høy faktor
 • Solbriller
 • Skjerf for å skjerme mot vind i ørkenen
 • Klær som dekker skuldre og knær
 • Lommelykt
 • Noen varme klær til netter i ørkenen

Trenger du hjelp med pakkelisten? Her finner du Hamacas Universale Pakkeliste som du kan fylle inn flere ting og krysse av selv.

Sekk eller koffert? Min anbefaling er trillesekk eller kun håndbagasje. Se tips til ulike reisesekker HERSiden det ikke er mulig å kjøre inn i en del bysentrum i Marokko er det lurt å ha en bagasje som er behagelig å gå med.

 

Ord som er kjekke å kunne i Marokko:

 • Erg – sandørken
 • Kasbah – festning som huset den regjerende familien, soldater og alt de trengte i tilfelle de ble angrepet. Er gjerne bygget i Har gjerne flotte utsmykninger.
 • Riad – tradisjonelt hjem til rike familier med en rolig bakgård. Har ofte et lite basseng, flismosaikker, grønne planter/trær og sofaer. Gjennom en gammel dør inn i en bakgård som oser av avslapping og sjarm. Tidligere marokkanske hjem gjort om til gjestehus.
 • Medina – den gamle delen av byen. Den er ofte omgitt av bymyrer, har trange gater og småbutikker.
 • Souk – markedsgatene i en medina.
 • Shukran – betyr «takk» på arabisk.

 

Innlegg fra mine reiser i Marokko:

 

Relaterte artikler

4 Kommentarer

 1. Laila MA - Rundt Ekvator

  Her var det mange gode tips! Har så vidt vært i Marocco og kunne godt tenkt meg et lengre opphold med først en fjelltur i Andesfjellen. Deretter noena v tingene du foreslår.
  God jul 🙂

  Svar
 2. Jørn - Bilivoka

  Marokko virker veldig spennende! Kikket faktisk nettopp på flybilletter med Norwegian til Marokko, så hvis det plutselig blir bestilt en tur så tas denne guiden frem igjen.

  Svar
 3. Renates Reiser

  Herlig informativt og inspirerende innlegg til Sør-Marokko! Bildene dine er bare helt nydelige. Jeg har veldig lyst til å reise tilbake til landet selv, men ønsker også å se mer av de nordlige delene av landet. Det blir neppe med det første, men det er jo godt å ha noe å se fram mot. 🙂

  Svar
 4. anna

  Min tur i Marokko Fantastisk natur fra Marrakech, over Atlas fjellene, offroad gjennom ørken til den lille landsbyen khamlia og med kamel over sanddynene i Merzouga. Fantastisk guider som gjorde alt for å gi oss en fantastisk opplevelse. Møter med nomader og markedet i Rissani tok oss tilbake i tid. Vi opplevde vennlighet og hjelpsomhet overalt. Turen endte i Marrakech med et viltert kaos i gamlebyen som også bare må oppleves. Takk til Moroccodeserttour4x4 an ismail for uforglemmelige dager

  Svar

Legg igjen en kommentar