Siden jeg nå er her i Nepal og bor sammen med fem nepalske jenter i Damak, tenkte jeg det gir god mulighet til å finne ut litt mer om kvinners rettigheter i Nepal.

Inntil nylig var Nepal et av de eneste landa i verden der kvinner i gjennomsnitt levde kortere enn menn. Denne statistikken er heldigvis i ferd med å snu, men kvinner mangler fortsatt retten til å eie egen eiendom og blir betalt mindre enn menn i de samme jobbene. De står også fremdeles for det meste av husarbeidet og barneoppdragelsen.

image

Ei av dem som gjorde størst inntrykk på meg i Damak var Gita. Ei utrolig hjertegod og smilende dame som har hatt litt av noen utfordringer i livet. Begge foreldrene hennes døde da hun var liten, så søsteren hennes på 15 måtte ta over familiens gård og drive den. Nå jobber hun som lærer og bor sammen med sin niese på en hybel her i Damak, etter at hun skilte seg fra mannen sin.

Er kvinnedagen viktig for deg?
– Ja, vi kvinner må snakke sammen for å bli mer bevisste på vår situasjon. Vi må sloss for våre rettigheter. Her i Damak jobber jeg med i 9-10 forskjellige organisasjoner for å hjelpe andre kvinner i vanskelige situasjoner. Menn og kvinner bør få samme rettigheter. Hvis kvinner får like rettigheter som menn kan de gjøre hva som helst.

Hvordan var barndommen din som kvinne i Nepal?
– Familiemedlemene mine er godt utdannet, så jeg møtte ikke noen problemer som jente i barndommen. Men etter at jeg ble gift støtte jeg på flere problemer. Jeg tilbragte 20 år med ektemannen min. Han var snill med meg første måneden, men etter det brukte han opp alle pengene våre på stoff og alkohol. Han tenkte negativt hele tiden. Jeg gjorde både husarbeidet og hadde fulltidsjobb. Om natta måtte jeg noen ganger løpe ut fordi han angrep meg. Jeg hadde åtte svigersøstre, men forholdet til dem var ikke så bra. 

– Nå er jeg separert og har bodd alene i noen år. Etter bruddet møtte jeg kritikk fra hele samfunnet. Folk spurte hvorfor jeg bodde utenfor hjemmet mitt og ikke med ektemannen min. Men jeg orket ikke å leve mer med en mann som alltid angrep meg, og påførte meg fysisk vold, økonomisk vold og seksuell vold. Noen av mine venner støttet meg og sa jeg gjorde det riktige, at jeg reddet livet mitt!

– Ifølge tradisjon er det ikke bra å gifte seg om igjen her i Nepal. Noen gifter seg to ganger likevel. Men hvis jeg skaffer meg en ny partner så kan jo han være like ille som min forrige, hva gjør jeg da? Jeg liker livet mitt sånn det er nå. Jeg sender alle midler jeg har til overs til mine to sønner som studerer i Kathmandu. 

Hvordan er det å leve som kvinne i Nepal i dag?
– Nepals lover gir kvinner rettigheter på papiret, men det gjelder ikke i praksis. Det største problemet for kvinner i Nepal i dag er at samfunnet er mannsdominert. Håpet mitt for kvinner i Nepal er at alle får de samme mulighetene i livet. Jeg vil at kvinner skal styrke hverandre. Kvinner bør ikke bli dominert. Staten bør gi kvinner flere muligheter, og media bør støtte kampen vår. Uten sterke kvinner kan ikke landet utvikles!

Det er sikkert mange tusen slike historier blant kvinner i Nepal i dag. Og ikke minst i resten av verden. At det å være født kvinne skal hindre oss fra å leve det livet vi ønsker og fortjener å leve, gjør meg trist! Men jeg blir glad over å se at kvinner som Gita holder motet oppe og kjemper for kvinners rettigheter i et land som Nepal, selv om hun har hatt et hardt liv!

Vi kvinner må alle kjempe for rettighetene våre og ikke la oss bli tråkket på!

 

Relaterte artikler

8 Kommentarer

 1. Thomas Marthinsen

  Tommel opp!
  Gratulerer med dagen som var!

  Svar
 2. Lise-Marie Lia

  Spennende lesing! Det må være fantastisk å få kontakt med så mange ulike mennesker, fra så mange forskjellige kulturer! Snakke om dem om deres hverdag, om hvordan de lever og hvordan de har det. Spennende å lese altså 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, det er noe av det jeg liker best ved å reise; bli kjent med andre mennesker og høre om hvordan de lever! Da lærer man både mye om andre kulturer, samtidig som man skjønner at vi alle er like på mange områder også. Glad du likte innlegget, Lise-Marie 😀

   Svar
 3. Randomjenta

  Supert intervju og innlegg! Fascinerende å høre hvordan kvinner som er vokst opp i land svært annerledes fra vårt egen har hatt det, og hvordan de tenker. En av the «gems» med å reise. 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, helt enig! Er utrolig givende å kunne komme i kontakt med sånne mennesker! Det gir viktig innsikt og forståelse av andres liv, og gjør samtidig at man virkelig setter pris på sitt eget gode liv! 😉

   Svar

Legg igjen en kommentar