Et par måneder har gått siden jordskjelvene i Nepal. Mediadekningen har beveget seg over til nye kriser. Men hvordan går det egentlig med Nepal? Og er det trygt å reise dit? 

Et år før jordskjelvene besøkte jeg Nepal, og ble i løpet av tre uker veldig glad i både menneskene, naturen, maten og kulturen i landet. Gjestfriheten, smilene og godheten jeg møtte i Damak var rørende, Himalayas snødekte fjelltopper var blennende vakre, og maten deilig og krydret. Min siste gode opplevelse fra Kathmandu var fargefestivalen, Holi, der folk leker og koser seg i gatene.

Å se Nepal bli rammet av jordskjelv i vår rystet meg derfor stort. Å gå fra mitt minne om Durbar Square (UNESCO tempelområde i Kathmandu) full av festglade, dansende mennesker til at bygningene raser sammen og mennesker gråter, gikk virkelig inn på meg.

Nepal-situasjon

I den norske hverdagen virker kriser så fjerne – som noe vi bare opplever gjennom TVen. Og det er lett å glemme at de i det hele tatt foregår i den verdenen vi lever i. På reiser rundt i verden tenker vi stort sett på å kose oss og sanke nye opplevelser, men denne tankemåten har en tendens til å gjør turiststeder til noe statisk – noe som aldri forandrer seg.

Men så klart de forandrer seg! Hvorfor skulle ikke også turiststedene bli preget av tidens tann? Jeg vet jo innerst inne at det er slik, jeg har bare ikke opplevd en krisesituasjon på stedene jeg har besøkt tidligere. Ikke før Nepal.

Heldigvis kunne jeg følge mine nepalesiske venner på Facebook og se at de var i sikkerhet. Takk og pris! Det var jo det aller viktigste. Ved å følge krisen her hjemmefra så jeg også at det ikke tok lang tid før hjelpeorganisasjonene reagerte. Og i ettertid kan vi se at Norges støtte til Nepal var den neste største i verden, kun slått av USA! Tenk på det! Den norske givergleden bidro til hele 230 millioner kroner!

 

Nepal-reise-pokhara

I sommer har det imidlertid vært stille fra Nepal. Medias søkelys fokuseres mot andre steder. Men hva skjer egentlig i landet nå? Og ønsker landet turister?

På tirsdag kveld fikk jeg svar på noen av disse spørsmålene da jeg var på et møte med NorgeNepal-foreningen. Norges ambassadør i Nepal, Kjell Tormod Pettersen, som selv var i Nepal under jordskjelvene, var på besøk for å fortelle om Nepals nåværende situasjon.

Ifølge Pettersen var skjelvene, sett fra et stort perspektiv, nokså beskjedne. Jordskjelvene kunne skadet så mye mer både hvis episenteret hadde vært nærmere Kathmandu og hvis de hadde rammet på natten istedenfor midt på dagen. Selv om myndighetene var svært lite forberedt jobbet politiet og lokalfolk iherdig for å åpne veiene og flyplassen. Nødhjelpen kunne derfor komme fort til Nepal fra både India, Kina og USA.

I dag er alle flyplasser og store veier åpne for ferdsel som normalt i Nepal. Til og med Mt. Everest er mulig å bestige igjen. Klatreruten til verdens høyeste fjell åpnet forrige helg. Og selv om det har vært bekymringer for økt sykdomsspredning under sommerens monsunregn, har problemet vært mindre enn fryktet siden monsun har vært nokså mild i år.

Ødeleggelsene etter jordskjelvene i Nepal bør altså ikke sette noen stopper for å reise til Nepal. Det beste du kan gjøre for menneskene i Nepal for øyeblikket er faktisk å reise dit som turist og legge igjen penger i de små næringene. Og det av flere grunner. Ifølge ambassadøren sliter myndighetene i Nepal med å fordele pengene landet får inn i bistand hvert år. På grunn av korrupsjon og lite effektive systemer har midlene vanskeligheter for å nå bakkenivået. Ved å kjøpe lokale varer, bo på familiedrevne hoteller og spise på lokale restauranter kan man støtte lokalsamfunnet direkte.

 

turister-i-nepal

Det er også lett å glemme at det kun var 14 av 75 provinser i Nepal som ble rammet av jordskjelvene. Flere av de kjente turiststedene i Nepal er derfor ikke påvirket av jordskjelvene i det hele tatt. Og av stedene som har blitt skadet jobber myndighetene på spreng for å åpne dem, slik at landet kan ta imot turister igjen. Turismen er tross alt en viktig næring som sørger for 9% av Nepals BNP, og flere hundretusen jobber for nepalesere.

Så på spørsmålet om Nepal ønsker turister er svaret et rungende ja!

Over til spørsmål nummer to; er Nepal trygt å reise til?

Nesten alle nasjonalparker og reservater er åpne som normalt. Populære turiststeder som viltreservatene, Chitwan og Bardia, fjellområdet, Annapurna og fødestedet til Buddha, Lumbini, ble ikke skadet under jordskjelvet. Det er derfor mange spennende steder å oppleve utenfor jordskjelvområdene i Nepal og der sjansen for et nytt skjelv er liten.

De store skjelvene Nepal ble rammet av i vår er beregnet til å komme hvert 75. år. Det er fortsatt usikkert om jordskjelvene er over for denne gang eller om det vil komme flere. Men den største faren ved jordskjelvene er gjerne hus i dårlig standard som kollapser. Vi som turister er derfor ikke de mest utsatte siden vi gjerne bor på hoteller med bedre byggestandard.

 

reise-til-nepal-etter-jordskjelv

Hvis du har lyst til å reise til Nepal ser jeg derfor få grunner til å la være. Landet byr på nydelig fjellutsikt, noen av de mest gjestfrie og imøtekommende menneskene jeg har møtt, herlig mat og noen av de flotteste festivalene jeg har vært borti. Og ikke minst vil jeg nevne prisnivået – jeg tror aldri jeg har bodd så fint for så lite penger!

Jeg vil også gi deg en konkret måte du som turist kan hjelpe Nepal på. For som jeg opplevde på min reise dit har landet også en rekke andre utfordringer enn jordskjelv. Blant annet det høye antallet trafikkulykker, daglige strømkutt, dårlige kvinnerettigheter og korrupsjon.

Et tips er å oppsøke en organisasjoner der kvinner blir opplært til å sy eller lage forskjellige håndarbeider som igjen selges til turister eller eksporteres ut av landet. I Pokhara var jeg innom en et utsalg av flotte, vevde vesker laget av Nepalese Women Skill Development Project. Ved å kjøpe produktene herfra kan du støtte lokale, ofte uutdannede kvinner som trenger en fast inntekt.

Skal du til Kathmandu bør du også ta en tur innom butikken til Beni Rani Ghale på Hotel Moonlight i Thamel. På møtet med NorgeNepal-foreningen traff jeg denne nepalske kvinnen, som har gitt opplæring og jobb til rundt 100 lokale kvinner. Ved å resirkulere avfall lager de vesker, lommebøker, kurver og diverse dekorasjon. Etter jordskjelvet brukte hun alle sine midler på å samle inn og hjelpe de rammede, og trenger sårt bidrag eller en hjelpende hånd hvis du skulle være villig.

God tur!

 

kvinne-organisasjoner-nepal

Relaterte artikler

8 Kommentarer

 1. Kaja Leigh

  Det er godt å høre det meste er tilbake til det normale og at faren for flere jordskjelv ikke er stor i Nepal. Jeg reiser selv til India 15. September og videre til Nepal etter det. Takk for godt bogginnlegg og gode tips på hvordan jeg som turist kan støtte lokalbefolkningen, istedenfor de større turistorganisasjonene.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Kaja! Så godt å høre at du skal innom Nepal snart! Det kommer til å bli en flott opplevelse – det er jeg sikker på! Kos deg masse på tur!

   Svar
 2. coffee in a cup

  fint innlegg! synes det er bra at du «følger opp», hvis du skjønner hva jeg mener, og at du oppfordrer folk til fortsatt å reise dit – det er etter en katastrofe som denne at landet trenger oppmerksomhet og turister!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk, Henriette! Hyggelig å høre! Jeg ønsker veldig å bidra til at Nepal kommer på bena igjen. Turismen er jo viktig for landet, og derfor synes jeg det var fint å kunne spre budskapet om at det er fullt mulig å dra til Nepal igjen =)

   Svar
 3. ontripdk

  Fint indlæg og dejligt at høre at det går fremad i Nepal 🙂 Skønt at du sætter fokus på at vi som rejsende skal støtte landet, det trænger de til .-) Godt gået!

  Svar
 4. Reiselykke

  Fin artikkel, Ingeborg! Fint å lese om dine erfaringer, samt tips til hva man kan bidra med som som turist.

  Svar

Legg igjen en kommentar