Strandbyen, Hikkaduwa på Sri Lanka, var mitt hjem og base i 4,5 måned. Jeg kjenner jeg savner både stranda, folka, naturen og maten der. I dette innlegget har jeg samlet mine 28 beste tips til aktiviteter, spisesteder og overnatting i området!

Hikkaduwa er et lite strandsted beliggende langs sørvestkysten av Sri Lanka omtrent 2,5 times biltur fra Colombo. Den flere kilometerlange, vakre sandstranda med rullende surfebølger tiltrekker seg solhungrige og surfende gjester fra hele verden.

Men for min del ble Hikkaduwa også mye mer enn en turistby. Jeg likte hvordan Hikkaduwa føltes både lokal og litt vestlig på samme tid. Det gjorde at jeg kunne dra og spise steinovnsbakt pizza en dag, og sitte hjemme hos en srilankisk familie og spise rice & curry neste dag. Siden turistene stort sett holdt seg i et område kunne jeg også nyte stillheten og observere dyrelivet i den frodige tropiske skogen, eller sjekke ut lokale markeder og templer. Som du skjønner har Hikkaduwa så mangt!

Byen kan både være et fint stopp for deg som liker uteliv, surf og sol, og for deg som ønsker å ligge for deg selv på stranda og ha mange middagsalternativer.

 

Først en liten oversikt over Hikkaduwa:

Galle Road: Dette er navnet på kystveien mellom Colombo og Galle, og Hikkaduwa ligger strekt et par kilometer langs denne. Vil du ferdes rundt i Hikkaduwa er det enkleste å praie en tuktuk. Vanligvis koster de 200-250 LKR på strekninger innenfor Hikkaduwa. Men pass opp for råkjørende discobusser! De viker ikke for noen.

Hikkaduwa Korallstrand: Kommer du fra Colombo er dette den første stranda du ser i Hikkaduwa. Den ligger i det som kalles Hikkaduwa Town, der du også finner markeder, matbutikker og andre foretninger.

Den smalere stranda i midten: Sør for Hikkaduwa korallstrand finner du en smalere strand der barer og restauranter ligger tett i tett. Det er også her du finner de beste surfestedene.

Narigama-stranda: Fortsetter du enda lengre nedover stranda vil det bli merkbart færre barer og folk, og stranda vider seg ut. Dette er min favorittdel av stranda! Her kan du føle deg nesten alene til tider. Langs stranda kan du finne et par koselige cafeer, som Thambili Cafe og Cafe Ceylon, og noen mindre hoteller. Men pass deg for bikkjene – noen av dem er ganske aggressive og kan ha rabies!

Innenfor toglinja: De aller fleste som er på en kort visitt til Hikkaduwa ser bare stranden og den trafikkerte veien, men krysser du hovedveien og toglinja finnes mange koselig småveier inne i frodige og roligere strøk. Her finnes også mange gjestehus og hus til leie.

Mangrovene: På hver side av Hikkaduwa går det to kanaler inn der det har dannet seg innsjøer med mangroveskog rundt. Hit kan du enkelt sykle eller ta tuktuk til.

 

Her er et kart som viser stedene jeg nevner i innlegget:

 

19 tips til aktiviteter i og rundt Hikkaduwa:

1. Sitte på stranda med en kokosnøtt

En av mine favorittaktiviteter i Hikkaduwa var så enkelt som å kjøpe en kokosnøtt og drikke den på stranda. De oransje kokosnøttene kalt thambili koster ikke mer enn 50 LKR i en kiosk eller 150 LKR i en restaurant, og de smaker herlig og friskt på en glovarm dag.

 

2. Lær å lage 10 curryer på 2 timer

Jeg er vanligvis ikke særlig fan av sjåfører som skal selge meg noe når jeg bare ønsker en transportetappe. Likevel var det noe ved tuktuk-sjåføren, Jagath, som fikk meg til å ringe han tilbake når han tilbydde et curry-kurs der vi på en kveld skulle få komme hjem til familien og lage 10 ulike curryer.

Det angret jeg heldigvis ikke på. Kona til Jagath tok meg imot med et smil og masse friske råvarer. Hun svarte på alle spørsmålene jeg hadde om srilankisk matlaging, og curryene var noen av de beste jeg spiste på alle de 4,5 månedene jeg var på Sri Lanka!

Tuktuk-sjåføren Jagath kan kontaktes på (+94) 0777 042183 eller BJPanditha@gmail.com. Kurset kan gjøres helt vegetarisk eller med kjøtt/fisk.

 

3. Flåtesafari i mangrovene

Når du vandrer rundt på de kilometerlange sandstrendene på Sri Lanka og beundrer de heftige bølgene, er det lett å glemme at det finnes andre vannaktiviteter enn surfing og snorkling. Men rett bakenfor hovedveien i Hikkaduwa finnes to laguner som er omgitt av mangroveskoger. Vannet er blikkstille og du får følelsen av å befinner deg langt ute i gokk.

En måte å utforske mangrovene er å bli med på Lagoon Safari på en flåte festet oppå to tradisjonelle kanoer. Langs ruta kan du både se varaner, fulger, spesielle vekster og de gigantiske flaggermusene som holder til et område av mangrovene. Men kommer du for nære slår flaggermusene plutselig ut sitt imponerende halvannen meter vingespenn og seiler over deg.

 

4. Kumarakanda Vihara buddhisttempel

På en høyde sør i Hikkaduwa ligger et nydelig hvitt tempel som ligner en nederlandsk kirke. Under mitt besøk var det nesten ingen folk her, bare en veldig ivrig tempelansatt som gjerne ville vise meg rundt. Innenfor finnes en flere meter lang liggende buddha og mange vakre veggmalerier.

 

5. Søndagsmarked

Hver søndag morgen yrer det av liv under fargerike presenninger i Hikkaduwa Town. Enten du bare vil observere de lokale gjøre grønnsakshandelen sin, fotografere mennesker eller vil prøvesmake de mange ulike lokale fruktene bør du ta turen hit! Men dra tidlig. Det blir fort varmt utover dagen.

 

6. Sykle rundt på småveiene

De aller fleste turister holder seg på stranda eller på hovedveien rett ovenfor. Det mange ikke vet er at det finnes et nettverk av rolige, små jordveier under palmekronene bare minutter unna der du kan få en pause fra både steikende sol og livsfarlige discobusser.

Så lei deg en sykkel, rull over toglinja og nyt turen gjennom frodig palmeskog, over kanaler og gjennom rismarker!

 

7. Fiskemarkedet

På sørenden av Narigama-stranda finner du hver morgen et yrende fiskemarked der lokale går for å få tak i dagens ferske fangst. Tidlig på morgenen kommer fiskerne inn med de fargerike båtene sine og har med alt fra reker og hummere til blekksprut og snappere.

 

8. Båttur på Madu River

Hvis du ønsker en lengre båttur gjennom tett mangroveskog, er det populært å ta en tur til Madu River. Her kan du snirkle deg gjennom mangrovetunneler, lære deg hvordan kanelen dyrkes, og besøke vakre templer.

 

9. Se babyskilpadder!

Strendene på Sri Lanka blir ikke bare brukt av turister og lokale, men også fem av verdens syv havskilpaddearter. De kommer hit for å grave dype hull i sanden som de kan legge eggene sine i. Turismen og den høye befolkningstettheten langs kysten gjør det derimot mer og mer utfordrende å være skilpadde. Samtidig er både kjøttet, skallet og eggene verdifulle på svartebørsen, og det gjør at en del lokale dessverre fanger dem og stjeler eggene deres.

Heldigvis finnes det også folk som ønsker å beskytte skilpaddene, både ved å klekke skilpadder innenfor et inngjerdet område, og ta vare på skilpadder som har blitt skadet. Jeg var innom to ulike skilpaddeklekkerier litt nord for Hikkaduwa, og de var begge ganske like. En ansatt forteller om redningsarbeidet og de ulike stadiene til de nyklekkede skilpaddene som man også får se. Utrolig skjønne skapninger!!

 

10. Prøv en hopper på en lokal sjappe

På Sri Lanka finnes det to frokostretter som har navnet hoppers i seg, men de er ganske ulike. String hoppers er risnudler som blir servert med dhal (linsecurry). Mens hoppers er bolleformede pannekaker laget av rismel og kokosmelk. Begge deler er veldig godt og bør prøves!

Hoppers kan du enkelt spise som en snack på en av bodene langs Galle Road, og du kan gjerne velge mellom å ha ost, egg og andre ting oppi.

 

11. Tsunamimuseum

Det finnes to forskjellige tsunami-museumer som ikke ligger så langt unna hverandre. I begge to er det samlet bilder og materiale fra den tragiske datoen, 26. desember 2004. Sri Lanka var det landet som var nest hardest rammet etter Indonesia med over 30.000 døde. De som jobber på museumet kan også fortelle mer om hvordan det var å være på Sri Lanka under tsunamien og ryddearbeidet etterpå.

Jeg synes det tsunamimuseumet med blått skilt var det mest informative. Det hadde også en del grafer og forklaring på hvordan en tsunami oppstår og interessante tall.

 

12. Øytempelet Seenigama Devalaya

Det finnes flere templer i Hikkaduwa-området, men dette er litt spesielt siden deler av det befinner seg ute på en øy. Du kan ta båt ut, eller du kan kikke på folkelivet på stranda, bodene og hilse på de gressende kuene.

 

13. Kom tett på svære havskilpadder

Har du lyst til å snorkel med store havskilpadder mens du er på Sri Lanka, finnes det et sted langs stranda i Hikkaduwa der du er nesten 100% garantert å se dem. Utenfor Hikka Tranz hotell blir skilpaddene matet med sjøgress, og de kommer derfor innom der stadig for å få seg en matbit. Men ikke tro at du blir alene der! Dette er en populær attraksjon!

Men husk å vis respekt, ikke ta på havskilpaddene!

 

14. Surfing

Hikkaduwa er et velkjent surfested på Sri Lanka på vinterstid, og det er fordi bølgene kontinuerlig bryter begge veier, og passer for både nybegynnere og mer erfarne surfere. Det finnes nok av steder å lære surfing, men tipset jeg fikk var å heller betale litt mer for en sertifisert surfelærer, enn å bare ta den billigste du finner. De rimeligste kan være folk som så vidt kan svømme, men som er ute etter lettjente penger.

 

15. Donér eller kjøp på NewUse

NewUse er et prosjekt startet av tre engasjerte nordmenn som ønsket å gi noe tilbake til de vennlige menneskene på Sri Lanka. I en liten butikk i Hikkaduwa finner du stilige handlenett og vesker som er sydd om fra gamle klær, en del bøker, leker og diverse andre gjenstander. Det er også fokus på reduksjon av plast. Derfor selges det også blant annet metallsugerør og stålmatbokser.

Pengene går til å bygge hus til vanskeligstilte familier i området, samt arbeidstrening. Er du i Hikkaduwa over en litt lengre periode ønsker butikken gjerne frivillige!

 

16. Statuen fra tsunamien

Noen kilometer nord for Hikkaduwa by står en gigantisk buddhastatue som et minnesmerke etter alle som mistet livet under tsunamien i 2004. Like i nærheten mistet 1500 mennesker livet da morgentoget mellom Colombo og Galle ble skylt flere meter innover da de ble truffet av bølgene.

 

17. Kryddershopping

Noe av det beste med Sri Lanka er alle ferske krydderne. Min favorittbutikk ble Spice Center der jeg alltid fikk god service og rimelige priser på alt fra curry pulver, chiliflak, gurkemeie, anis, linser og papadam. Jeg fikk til og med bli med inn på bakrommet for å se hvordan de lagde krydderet.

 

18. Hjelp fiskerne på stranda

Tidlig på morgenen eller ute på ettermiddagen kan du fra tid til annen se fiskebåter på vei inn med store garn. Ofte krever det stor styrke å dra i land de store garnene, og fiskerne er ofte veldig takknemlige for litt hjelp. Når fangsten er fjernet fra garnet blir det lagt i lange remser på stranda, noe jeg synes dannet vakre mønstre som gjorde seg veldig godt på bilder.

 

19. Besøk Galle!

Galle er jo ikke i Hikkaduwa, men det er så nærme at jeg nesten bare må ta det med! På en liten halvtime kan du nå Galle med tuktuk eller discobuss for å se solnedgangen fra det gamle portugisiske fortet, shoppe lokal kunst og tekstiler eller spise en bedre middag på en av byens mange sjarmerende restauranter.

 

Mine to hjem i Hikkaduwa

At Ease Beach Hotel

Mitt første hjem i Hikkaduwa var det vakre strandhotellet At Ease, drevet av norske Merete Lund og hennes mann, Dinesh. Ikke bare ligger hotellet noen skritt fra den myke sandstranda, det ligger også på den rolige delen av stranda. Sent på ettermiddagen var det perfekt å sitte på balkongen eller ved bassenget når sola hang oransj rett over horisonten og ta seg en kald Lion-øl.

Det fine med At Ease er at det kun har 10 rom. Det er derfor aldri trengsel ved solsengene eller på stranda. Seks av rommene er dobbeltrom som har nydelig sjøutsikt fra balkongen, mens fire av dem er familierom med fire sengeplasser på hvert rom.

Jeg liker også Meretes fokus på å bruke så lite plastikk som mulig. Hun har ordnet med gjenbrukbare aluminiumflasker på rommene med gratis påfyll av vann i gangen, og i drinkene får du alltid metallsugerør. Plastsøppel er nemlig et stort problem på Sri Lanka. Hver måned samler derfor Merete lokale og turister i Hikkaduwa for strandopprydding (bli gjerne med!!).

 

Hus hos lokal familie

For å holde kostnadene nede og å få en mer lokal opplevelse, bestemte kompisen min og jeg oss for å leie et hus i Hikkaduwa. Vi endte opp i et splitter nytt hus rett innenfor toglinja med en srilankisk familie en halvmeter unna. Jeg sitter igjen med mange gode minner fra julepyntlaging med sønnene, deilig srilankisk mat servert av nabodama, morgenkaffe på taket med aper hoppende over meg, og mange timer i hengekøya.

Noe som var litt mer utfordrende å leve med var husdyra vi ufrivillig fikk. Både kakerlakker og kjempeedderkopper likte seg veldig godt på badet, og ble etter hvert fast inventar. Nabofamilien så heller ikke ut til å vite hva privatliv var, og stakk hodet innom dører og vinduer så fort vi var hjemme. I tillegg var det ingen air condition i huset. Til tider ble det derfor så varmt at vi ikke orket å oppholde oss i huset.

Likevel ville jeg ikke vært foruten dette oppholdet. Det ga meg et interessant innblikk i det lokale livet og nye bekjentskaper jeg aldri ville truffet ellers.

Du kan lese mer om hvordan hverdagen min i Hikkaduwa så ut HER.

 

Mine 7 favorittrestauranter i Hikkaduwa

1. Salty Swamis: Mitt favorittspisested og kontor i Hikkaduwa! Maten er superfresh, folka er utrolig hyggelige og musikken er herlig!

2. Spagetti & Co: Det nærmeste jeg kom Italia på Sri Lanka. Her har de herlig steinovnsbakt pizza, smakfulle pastaretter og kald øl.

3. HomeGrown: Føles som å spise middag hjemme hos en lokal familie. Rice & Curry er billig her, og de skifter på currytyper hver dag.

4. Thambili Cafe: Chill beachrestaurant som ligger på den rolige delen av stranda. Her finner du både sandwicher (flere vegetar), supper og andre deilige grønnsaksbaserte retter. De har også et par solsenger rett nedenfor.

5. Tigri: Sjøutsikt og billige nuddelretter og fruktjuice gjorde dette til et topp lunsjsted!

6. Refresh: Restauranten ser litt turistpreget ut, men har fin plassering ved havet. Byens beste Rice & Curry, synes jeg! Bestiller du en porsjon får du syv skåler med smakfulle curryer som minst er nok til to-tre personer.

7. Asian Jewel: Et litt finere spisested som befinner seg inne i Mangrovene. Her har de velsmakende supper, thaicurryer og andre retter du ikke finner ellers i Hikkaduwa.

Vær oppmerksom på at flere av disse spisestedene kun har åpent i høysesongen – fra november til mars.

 

restauranter-hikkaduwa-sri-lanka

Andre innlegg fra Sri Lanka

Relaterte artikler

9 Kommentarer

 1. Marianne - Glimt av verden

  Så mange og varierte tips! Jeg har lest så mye om Sri Lanka etter hvert at det nesten føles som jeg har vært der, men det har jeg jo ikke ? Bør i hvert fall være lett å finne gode tips både her og på diverse andre reiseblogger når jeg en gang skal planlegge en reise til landet!

  Svar
 2. Desirée travels

  Deilig gjensyn med Hikkaduwa, og morsomt å lese om erfaringene dine fra deg som jo har vært der i mye lenger tid enn meg. 🙂 Absolutt en fin by, altså.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, det er noe eget med Hikkaduwa!! Har inntrykk av at du fikk sett en god del av byen du og =) Thomas viste deg vel høydepunktene hvert fall!

   Svar
 3. Laila MA - Rundt Ekvator

  Oi oi.. du fikk virkelig mye ut av disse månedene. Så mange fine tips og gode opplevelser du har hatt. Så gøy å lære å lage lokal mat. Og skildpaddene var så fine. India og Sri Lanka er på reiseplanene de nærmeste årene så dette innlegget skal jeg spare 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   4,5 måned gikk overraskende fort! Men fikk opplevd mye på den tiden også, ja 🙂 Nå når jeg er tilbake i Norge igjen føles det imidlertid ganske fjernt. Men det er kanskje ikke så rart. Sri Lanka og Norge er jo superforskjellige land!

   Svar
 4. Jørn - Bilivoka

  Det må ha vært litt av en opplevelse når du bestemte deg for å bli i 4,5 måneder 🙂 Sri Lanka virker som et veldig spennende sted og du har definitivt gitt meg mer lyst til å reise dit. Må ta frem denne artikkelen igjen hvis jeg plutselig skulle få muligheten til å reise til Sri Lanka 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Du må sette av godt med tid på Sri Lanka, Jørn! Det er så mye fint å se der!! Er sikker på du kommer til å like landet 😀

   Svar
 5. Vigbjørn Lie

  Takker for gode tips! Vi hadde et trivelig oppholde på At Ease Beach Hotel på vår reise fra Colombo til Hambantota. tur retur. plassen vi likte best var Unawatuna, men vi var der i oktober og det er i starten av turistsesongen,

  Svar

Legg igjen en kommentar