Sentral-Asia var en del av verden jeg enda ikke hadde satt mine ben i før i april. Da tilbragte jeg tre uker i Kirgisistan med min franske venninne, Manon. Sammen oppdaget vi Kirgisistan både fra minibuss, hesteryggen, til fots og med leiebil.

Når jeg reiser til et nytt land liker jeg å finne særegenheter med kulturen og naturen som skiller det fra andre landene i verden. Fra Kirgisistan har jeg samlet 20 typiske ting som du kan lese mer om her:

 

1. Gigantiske fjell

Kirgisistan er uten tvil et fjelland. Over 90 prosent av landet er dekket av fjell! Det gjør landet både utrolig spektakulært og ganske utfordrende å komme seg rundt i. Fjellkjeden, Tian Shan med sin lengde på 2800 kilometer, er landets største. Her finner du også 40 fjelltopper over 6000 meter, deriblant Kirgisistans høyeste punkt, Jengish Chokusu på hele 7439 meter over havet.

 

2. Hester

Med et landskap fullt av bratte fjell er det ikke rart at hester var det foretrukne transportmiddelet i Kirgisistan i mange år. Kirgiserne er opprinnelig et nomadefolk med aner helt tilbake til mongolene og Djengis Khan, som også var kjent for rideferdighetene sine. I dag kan du fortsatt se folk på hest neon steder langs landeveiene – ikke bare lokale, men også turister. Å dra på ridetur er både en behagelig og fin måte å se naturen på.

 

3. Overraskende vakker arkitektur

Jeg hadde ikke forventet stort av arkitekturen i Kirgisistan, siden jeg visste at kirgiserne var et nomadefolk som vanligvis bodde i telt. Derfor ble jeg overrasket over de forseggjorte husene i Karakol og andre byer i landet. Husene med turkise kanter rundt vinduene og vakre treskjæringer synes jeg var spesielt fine. Dette er en arv etter russerne som tok over styringen av landet på midten av 1800-tallet.

 

4. Gamle trailere

På bilturen vår fra Bishkek til Osh ble vi forundret over å se mange gamle brakker på hjul plassert på helt øde steder. Var dette nomadenes tilholdssted om vinteren? Eller hvem var det egentlig som brukte disse? Jeg vet enda ikke. Men de føltes litt malplasert.

 

5. Trafikkpoliti

En lekse vi kjapt lærte som bilister i Kirgisistan var at trafikkpolitiet var flinke til å stå på uoversiktlige steder med radar. Vi ble stoppet to ganger bare første dagen. Vi visste ikke hva det gjaldt siden vi ikke pratet samme språk, så vi gjorde det verten på gjestehuset vårt hadde sagt; lek dumme turister, da slipper dere unna det meste. Og det funket! (… etter en av politibetjentene hadde lånt hatten min og tatt et par selfies med oss, hvert fall)

 

6. Løene biler

Bilparken på landsbygda i Kirgisistan består fortsatt av biler som vi skrotet for 15-20 år siden minst. Eller gamle sovjetiske biler vi ikke engang har hatt tilgang på i Norge. Det er ganske sjarmerende å se disse doningene langs veien!

 

7. Menn med tradisjonelle hatter

Noe av det jeg likte godt med Kirgisistan er at mange enda går med tradisjonelle hatter. Kalpak heter den, og er et hodeplagg tradisjonelt brukt av menn. Hatten er laget av fire lapper med hvitt tovet ull sydd sammen og tilført ulike broderinger.

 

8. Kirkegårder ute i gokk

Reiser du rundt i Kirgisistan kan du ikke unngå å se de forseggjorte gravplassene som plutselig popper opp midt i et åpent øde landskap. Mausoleene ligner små palasser eller jurter laget av metallstenger. Rundt vokser markblomstene vilt, og gjør det hele til et veldig underlig og spesielt sted. Denne måten å gravlegge sine døde på ble ikke praktisert av nomadene, men ble vanlig i Sovjet-tiden.

 

9. Jurter

Jurten, det tradisjonelle nomadeteltet, er en av de viktigste symbolene på historien til Kirgisistan. Selv om kun 10 prosent av befolkningen lever som sommernomader i dag kan du fortsatt se noen jurter ute på slettene, og ikke minst i camper bygget opp for å huse turister som ønsker en lokal opplevelse.

 

10. Minibusser

Hverken tog eller store busser er vanlig i Kirgisistan, men reiser du rundt i landet vil du ofte se hvite minibusser med et russisk navn i frontruta. Disse kalles marshrutka, og er en av de billigste måtene å komme seg rundt i landet. De går sjelden til faste tider, men ser du dem er det bare å strekke ut hånda, og de vil stoppe om det er plass.

 

11. Fermentert hoppemelk

Hvis du er av typen som liker å smake på landets spesialiteter vil du ikke komme utenom Kumis. Dette er fermentert melk, opprinnelig fra ei hoppe, men i dag brukes også andre melketyper siden hoppemelk er vanskelig å få tak i. Melka ligner ganske mye på kefier, bare at den også er alkoholholdig siden den inneholder mer sukker.

 

12. Ørner

Ørn er et ganske vanlig syn i Kirgisistan, spesielt hvis du er eier av en drone. Det var flere steder jeg ikke kunne fly drona mi fordi ørnene kom faretruende nære. Tidligere temmet nomadene ørner og brukte til å jakt på blant annet rever og kaniner. I dag har dette blitt en turistattraksjon der jegerne har med seg fangede dyr de slipper ut for å vise hvordan ørnene jakter. Ikke helt min type underholdning, så jeg holdt meg unna.

 

13. Lavt bord på plattform

Et vanlig syn både utenfor veikroer og hjemme i folks bakgårder var lave bord plassert oppå en plattform med tak. Jo mer spraglete og fargerike duker og tepper, jo bedre, kunne det virke som. Her sitter gjerne familie og venner og deler brød og en kopp te sammen. Manon og jeg ble bedt inn på te til en koselig familie i Arslanbob, og selv om vi ikke kunne hverandres språk ble det en artig og minnerik stund.

 

14. Sauer med gigantiske romper

Etter hester er sauer en av de mest populære husdyrene i Kirgisistan. De sentralasiatiske sauene viste seg imidlertid å ha en litt annen form enn jeg er vant til å se i Norge. Rompene deres var enorme – de var så fettrike av de danset frem og tilbake når de gikk. Da jeg var innom et husdyrmarked virket det som bøndene tenkte – jo større, jo bedre! Sauerompefetisj der altså, sært!

 

15. Gulltann-mote

Noe som overrasket meg i Kirgisistan var hvor mange som hadde gulltenner. Dette skal visstnok være et statussymbol i flere av de sentral-asiatiske landene. Håper ikke denne moten kommer til Norge!!

 

16. Vakre innsjøer

Selv om Kirgisistan er et kystløst land, mangler det ikke på vannkilder. På grunn av alt smeltevannet fra isbreene i de høye fjellene finnes det nesten 2000 innsjøer i landet, og de ligger ofte på mellom 1500-4000 meter over havet. Mange av dem er kjent for en dyp blåfarge, og er populære turistmål. Verdens nest største seilbare innsjø etter Titicacasjøen ligger i Kirgisistan, og heter Issyk-Kul. Den er 178 km lang og 668 meter dyp.

 

17. Nøtter og tørket frukt

Kirgisistan har et perfekt klima for ulike frukt- og nøttetrær. Du finner blant annet verdens største valnøttskog i Arslanbob, der det høstes 1500 tonn valnøtter hvert høst. Går du i en hvilken som helst butikk får du tak i både rosiner, tørkede aprikoser, ferskener, dadler, mandler, hasselnøtter, peanøtter, pistasjnøtter og masse annet deilig tørket snacks.

 

18. Haiking

Haiking er veldig vanlig blant lokalbefolkningen i Kirgisistan, men det er forventet at du betaler en liten slant for skyssen. Vi prøvde oss på haiking da vi skulle ta oss langs sørsiden av Issyk-Kul. Selv om vi var fire stykker ble vi stuet inn bak og fikk skyss sammen med et par andre lokale for et par hundre som (den lokale valutaen).

 

19. Smågutter som selger grønnsaker langs veien

Hvis du hadde vokst opp på landsbygda i Kirgisistan er sjansen stor for at du hadde fått jobb som grønnsakspusher langs hovedveien. Skulle ønske jeg hadde muligheten til å kjøpe ferske grønnsaker fra bilvinduet i Norge også!!

 

20. Basarer

I mange av de store byene i Kirgisistan finner du travle basarer der det selges alt fra symaskiner og hestekjøtt til lysbrytere og urter. Selv om du ikke er i shoppingmodus er basarene et artig sted å kikke på mennesker og finne spennende fotomotiver. En av de mest kjente basarene er Jayma Bazaar i Osh som strekker seg flere kilometer langs elvebredden og har befunnet seg på samme sted i 2000 år.

Kirgisistan er ikke et land vi nordmenn hører noe særlig om, eller i det hele tatt vet hvor ligger. Derfor er det heller ikke et land mange vurderer å dra til. På mine tre uker i landet traff jeg kun en annen reisende fra Skandinavia!

Det er så klart en god følelse å være utenfor allfarvei – men jeg tror det bare er et spørsmål om tid før flere nordmenn setter Kirgisistan på bucketlista. Folkene er utrolig hyggelige og gjestfrie, det er massevis av storslagen natur, det er billig å reise rundt, og med flyselskapet, Pegasus, kan vi fly billig og ganske raskt til hovedstaden, Bishkek.

Ville bare nevne det! 

 

Les mer om Kirgisistan:

 

Har du lyst til å besøke Kirgisistan?

Relaterte artikler

12 Kommentarer

 1. Jørn - Bilivoka

  Om jeg har lyst til å besøke Kirgisistan? Jaaaaa 🙂 Veldig artig å lese om litt mer spesielle opplevelser som sauer med stor rompe enn de typiske topp 10 listene man finner ellers på Internett. Det virker som et utrolig fint sted, spesielt hvis man er glad i fjell, så jeg håper virkelig jeg kan fonne tid og penger til en tur hit 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hehe! Ja, de sauene var en overraskelse for meg og. Aldri sett så fettrike saueromper noen gang! Det er mye annet flott å se der også =) Tror du hadde likt det!

   Svar
 2. Laila MA - Rundt Ekvator

  For et utrolig spennende land. Hit vil jeg absolutt reise. Herlig natur og spennende fakta du deler. Som alltid også fantastiske bilder som er med på å vise hvilke spennende land Kirgistan er. Takk for tips 🙂

  Svar
 3. Desirée travels

  Kirgisistan var et land jeg knapt hadde hørt om før du skulle dit, og før jeg leste Erika Fatland. Nå er jeg derimot ganske interessert – det ser jo så fantastisk vakkert og spennende ut. 🙂 Absolutt morsomt å reise dit kanskje ikke «alle andre» reiser og, så absolutt et spennende innlegg. 😀

  Svar
 4. Reiselykke

  Hei, Ingeborg
  Kirgistan ser utrolig vakkert ut. Håper å få reist dit en gang om ikke alt for lenge.

  / Mette

  Svar
 5. Per Ludvig Mosti

  Ser ut som ett utrolig spennende land å reise til. Du skriver så godt og tar så fine bilder. En fryd å lese om reisene dine. Ser du nevner dronefoto. Hvordan er det med regler om bruk av drone i utlandet?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, Kirgisistan er utrolig kult å reise i, Per Ludvig! Kan anbefales hvis du liker litt annerledes reiseopplevelser.
   Når det gjelder dronebruk kommer det helt an på hvilket land du reiser til. Noen generelle regler som gjelder mange steder jeg har vært er at man ikke kan fly høyere enn 120 meter, og at man må fly 150 meter fra folk/hus/byer og 5 km fra flyplasser.
   Noen land er veldig frie på dronebruk, mens andre forbyr det helt (f.eks Marokko). Det er derfor utrolig viktig å lese seg opp om droneregler på forhånd.

   Svar
 6. Kathrine

  Hei!
  Jeg har reist en del i livet mitt ,men aldri til denne delen av verden. Kirgisistan har aldri vært i mine tanker ,men nå kjenner jeg at jeg ble veldig fristet til å dra dit! Har du også vært i Kazakhstan? Evt kan man sammenligne disse landene?
  Jeg har et annet spørsmål også: hvordan tror du det er å reise med barn i Kirgisistan? Er det trygt der/spennende for barn? De er alle tre over 6 år.
  Takk for eventuelt svar!

  Svar

Legg igjen en kommentar