Sri Lanka er et fantastisk reisemål! Her er en liste med 20 reisetips til strandsteder, byer, attraksjoner og nasjonalparker jeg anbefaler deg å besøke.

Sri Lanka er et reisemål du trygt kan ta med både bestemor, kjæresten, sønnen eller kameraten din. Landet har så mye interessant å by på for enhver – jeg har enda til gode å møte noen som sier de IKKE liker Sri Lanka.

Ser du bort ifra den bitre kaffen, de gærne lokalbussene og søppelet, tør jeg nesten påstå at Sri Lanka er et nærmest perfekt reisemål. Maten er deilig krydret, men sunnere og mindre spicy enn i India. Trafikken er merkbart roligere også. Folk er hyggelige og gjestfrie, og snakker relativt bra engelsk. Naturen er variert og temperaturen er behagelig. Landets historie er lang og kulturen er eksotisk. Prisene er behagelig lave. Og strendene er laaange og vakre.

Hva mer trenger du?

I fjor vinter tilbragte jeg 4,5 måned på denne nydelige øya i det Indiske Hav, og fikk tid til å utforske en god del. Jeg reiste gjennom høylandet med tog, oppdaget det ukjente nord, prøvde ut safari i flere av landets nasjonalparker og sjekket ut mange av strandperlene i sør. Østkysten er det eneste området jeg ikke fikk utforsket fordi det var regnsesong på den tiden, men det står definitivt på lista til neste besøk!

Her kommer mine 20 beste reisetips til steder det er verdt å besøke på Sri Lanka:

 

1. Galle – et fasjonabelt fort

En dag i gamlebyen i Galle er et must når du er på Sri Lanka, etter min mening. Spesielt hvis du liker nisjebutikker, kunstgallerier, fancye restauranter og kule utesteder. Byen er også et naturlig stopp hvis du reiser nedover kysten fra Colombo. Gamlebyen ligger vakkert til på en halvøy omringet av en over 500 år gammel nederlandsk festning med et hvitt fyrtårn i enden.

Byen er ideell for shopping og for å spise smakfull mat både fra Sri Lanka og andre deler av verden. Ta gjerne en lunsj på Poonie’s Kitchen og en is på Isle of Gelato for å gjøre besøket enda bedre!

 

2. Jeepsafari i Yala Nasjonalpark

Yala er Sri Lankas mest besøkte nasjonalpark for safari, og er du heldig kan du både se leppebjørn, leoparder, vannbøfler, elefanter og store grupper av hjortedyr mens du er der. Det er populært å booke en halv- eller heldagstur i en åpen Jeep, som kan ta deg rundt på jordveiene i parken. Mange booker turen fra Tissamaharama, men her er det stor trafikk av Jeeper. Greier du å ordne en tur som kjører inn gjennom inngangen lengre nord ved Kataragama, er du garantert en bedre opplevelse!

 

3. Tempelbyen Anuradhapura

Er du glad i gamle templer og historie må du ta turen til Anuradhapura! Byen hadde sin storhetstid fra noen hundre år før Kristus, og det ble bygget både dagobaer (stupa), bassenger, statuer og andre store steinbygninger utover et stort område. Tidlig på 1000-tallet ble byen forlatt, og ble ikke gravd frem igjen før på 1800-tallet. I dag er hele området en del av UNESCOs verdensarv.

Her finner du også Sri Maha Bodhi, treet som skal ha vokst fra en gren hentet fra det opprinnelige bodhi-treet – der Buddha fikk oppvåkningen sin. Nå er det hele 2250 år gammelt, og blir strengt voktet og stelt med.

 

4. Jaffna – det ukjente nord

Nord-Sri Lanka er et område de færreste besøker. Både fordi det er et stykke å reise dit, og fordi det ikke er så lenge siden det ble åpent for turisme etter borgerkrigen. Men for å kunne få et mer helhetlig bilde av landet, vil jeg varmt anbefale en tur hit. De fleste som bor i Jaffna er tamiler, og kulturen deres er mer lik den i Sør-India.

Jeg synes det var spesielt interessant å se de flotte hindutemplene, Jaffna fort, fiskelandsbyene og spasere rundt i Jaffna by. Folk var veldig hyggelige og nysgjerrige – jeg merket tydelig at det ikke var mye turister der! En dag leide vi en tuktuk med sjåfør, og han fortalte masse om hvordan det var å leve her under borgerkrigen. Jeg var blant annet innom landsbyen til Tamiltiger-lederen der det var mye kulehull å se, og fikk innblikk i hvordan det er å leve ved en «High Security Zone», et område som fortsatt kontrolleres av militæret.

 

5. Bestig Løvesteinen

Jeg skjønner godt at Kong Kasyapa bestemte seg for å bygge palasset og festningen sin oppå den rundt 200 meter høye steinen som i dag kalles Lion Rock eller Sigiriya. En strategisk bra plassering i et ellers flatt landskap. Utsikten er utrolig! I tillegg pyntet kongen sideveggene med freskoer av halvnakene damer og fikk hugget ut to gigantiske løveføtter halvveis opp til toppen. Selv om du neppe kommer til å være den eneste turisten her er stedet vel verdt et besøk!

 

6. Kaotiske Colombo

Colombo er ikke den roligste, eller best organiserte hovedstaden du finner på jorda, men den har flere interessante sider som kan være verdt å sjekke ut hvis du har litt ekstra tid på Sri Lanka. Museumstempelet, Gangaramaya, er en kuriositet som bør sjekkes ut. I tillegg har du det yrende Pettah-markedet og Galle Face Green, promenaden der du kan bli med de lokale når de spiser smakfull gatemat og ser solnedgangen gå ned i havet.

Stadig popper det også opp nye skyskraper-hoteller med kule takterrasser der du kan ta deg et bad med utsikt og slippe unna den slitsomme trafikken. Kan f.eks anbefale Mövenpick-hotellet.

Les mer byen her: Tuk tuk safari – den beste måten å oppleve Colombo

 

7. Strandidyllen Talalla

Når folk spør meg om tips til en rolig strandby på sørkysten av Sri Lanka, anbefaler jeg gjerne Talalla.  Den gigantiske bueformede stranda er for det meste øde, bortsett fra noen fiskebåter og et par parasoller på vestsiden. Noen gjestehus, restauranter og hoteller ligger gjemt mellom palmer og busker, ellers er det ikke mye å se til annen bebyggelse. Lengre øst kan du også finne din helt private strand mellom noe som minte meg om svaberg.

 

8. Tehovedstaden Nuwara Eliya

De bølgende teplantasjene og de gamle britiske kolonivillaene og countryklubbene i Nuwara Eliya er en stor kontrast til resten av Sri Lankas safariparker og palmestrender. De fleste kommer hit med tog fra enten Ella eller Kandy for å handle fersk Ceylonte, se vakker natur, og for å slippe unna heten i lavlandet. Nuwara Eliya ligger nemlig på nesten 2000 meter over havet, og har derfor en mer behagelig-norsk-sommer-temperatur enn nede ved kysten.

Les mer om et vakkert bosted i Nuwara Eliya: Kolonivilla-opphold på Anilana Craigbank

 

9. Tåkeskogtur i Horton Plains

En times kjøring fra Nuwara Eliya ligger nasjonalparken, Horton Plains, et område fylt med mystisk tåkeskog, krystallklare elver og gamle, kroketere trær. Jeg anbefaler at du kommer hit så tidlig som mulig for å se morgenstemningen i parken. Da har du aller størst sjanse for å få øye på ulike dyr og fugler, og få klarest mulig utsikt på Verden Ende, den mest kjente utkikksplassen i parken.

Les mer her: Til Verdens Ende og tilbake igjen i Horton Plains

 

10. Togtur gjennom Høylandet

«Verdens vakreste togtur», blir den kalt, togturen som går mellom Kandy og Ella. Etter å ha tatt den flere ganger både frem og tilbake kan jeg ikke nekte for det. Toget er gammelt og skranglete, og går derfor i akkurat passe fart til å nyte synet av det frodige landskapet utenfor som skifter fra tebuskkledde åser til små landsbyer og større åser. Anbefales! Men husk å booke sete på toget god tid i forveien, det blir fort fullt på denne strekningen.

 

11. Udawalawe nasjonalpark – med elefantgaranti

Hvis et av målene dine for Sri Lanka-oppholdet er å se ville elefanter, men du ikke har lyst til å sitte å humpe på Jeep en hel dag, er Udawalawe den riktige parken å dra til. Her er du garantert å komme veldig nær (noen ganger nesten for nær) disse enorme skapningene. Jeg fikk se både en liten skjønn elefantunge, elefantbading og ikke minst slossing mellom to hanneri Udawalawe på nært hold. Spennende!

 

12. Hikkaduwa – surf og strand

Strandbyen, Hikkaduwa var stedet der jeg tilbragte mest tid mens jeg bodde på Sri Lanka. Til tross for at Hikkaduwa er en populær destinasjon blant turister, finnes det heldigvis rolige områder også. Den brede Narigama-stranden i sør kan du få nesten for deg selv, og sykler du innover i landet på jordveiene kan du både finne innsjøer med mangroveskoger rundt og rolige landsbruksområder. Mange surfere slår seg ned på strendene i nord på vinteren, siden surfebølgene skal være ekstra bra på denne tiden.

Utvalget av restauranter er bra i Hikkaduwa – du finner både tynnbunnet italiensk pizza, avokadotoast og deilige hjemmelagde curryer her. Er du på jakt etter et koselig strandhotell på den rolige delen av stranden kan jeg anbefale At Ease Beach Hotel, drevet av norske, Merete Lund.

Les mer her: Mine 28 beste tips til aktiviteter, restauranter og bosteder i Hikkaduwa

 

13. Ella

Ella er en liten by ved inngangen til Sri Lankas høyland med frodig natur og høye backpackervibber. De billigere gjestehusene finner du nede ved hovedveien i byen, mens de mer fancye hotellene ligger i området rundt. Reiser du på et større budsjett kan jeg varmt anbefale 98 Acres Resort & Spa! Der har du fantastisk utsikt til det kuperte landskapet, spesielt til Little Adam’s Peak, som forøvrig er en veldig fin og enkel gåtur.

 

14. Kalpitiya – vindsurfing og delfinsafari

På vestkysten av Sri Lanka ligger vindsurfernes paradis, Kalpitiya. Masseturismen har enda ikke kommet hit, så du kan få mange av strendene helt for deg selv. Det du ser mest av er esler, vindsurfere, vindmøller – og delfiner! Tar du en halvdagstur i båt er du nesten garantert å finne en gjeng lekene delfiner langs den ellers forblåste kysten. Jeg anbefaler å bo på en koselig bungalow på Sun Wind Beach, som drives av den erfarne vindsurferen, Susantha.

 

15. Grottetempelet i Danbulla

Inngangen til Sri Lankas største og best bevarte grottetempel er først ganske prangende, med en gigantisk gullbuddha på toppen av et treetasjes bygg med tårn på hver side. Men når du først har gått turen oppover åsen og ser de enkle, hvite tempelbygningene under en enorm steinmassiv, er det vanskelig å se for seg hva som venter på innsiden.

I fem ulike huler kan du beundre 153 buddhastatuer i ulike størrelser og fasonger. På veggen og taket er det malt fargerike dekorasjoner av symboler og buddhaer i ulike sittestillinger. Utrolig å tenke på at disse ble laget for over 2000 år siden!

 

16. Surfevibber i Hiriketiya

Bare tilfeldigheter førte til at jeg endte opp på denne lille strandperlen, Hiriketiya, på sørkysten av Sri Lanka. Jeg var i nabobyen og spurte tuktuk-sjåføren min om et sted med god kaffe. Han kjørte meg bortover noen humpete grusveier gjennom bushen og hit – til Dots restaurant, der de både hadde god kaffe, lunsj, drinker og konsert på kveldstid. Nedenfor lå en smal strand, og jeg så et titalls surfere padle rundt i bølgene utenfor. Stemningen var avslappet og bostedene var billige. Jeg endte like godt med å bli der et par dager!

 

17. Leopardsafari i Wilpattu Nasjonalpark

Tre timers kjøretur nord for Colombo finner du Sri Lankas eldste og største nasjonalpark, Wilpattu. Her kan du se mye av det samme som i Yala, bare at du slipper den store mengden turister. Parken har flere store villus (innsjøer), og litt annen type vegetasjon enn i Yala. Høydepunktet under mitt besøk var å se en vakker leopard sitte under trekronene bare noen titallsmeter inn i skogen.

Jeg kan varmt anbefale å tilbringe natten i campen til Noel Rodrigo’s Leopard Safaris, der du kan sove i glampingtelt innenfor parken, få bra guiding og bli servert herlig srilankisk mat i måneskinnet til lyden av et gigantisk froskekor.

Les mer her: Leopardsafari og glamping i Wilpattu – Sri Lankas eldste nasjonalpark

 

18. Kandy

Greier du å se bort ifra den støyende trafikken og de masete tuktuk-sjåførene er Kandy et sted verdt å dra innom. Byen ligger i et frodig kupert terreng rundt en rektangulær kunstig innsjø. Den mest kjente attraksjonen i byen er Tanntempelet der Buddhas tann blir strengt bevoktet innenfor vegger av fantastiske utsmykninger, gullforgylte statuer og freskoer.

Selv synes jeg ikke inngangsbilletten og havet av mennesker var verdt turen inn. Jeg likte bedre å utforske hagene rundt, spasere langs innsjøen (på den siden uten trafikk), og ta turen opp på åsen på sørsiden for å nyte utsikten. Kandy City Lodge er et billig gjestehus med veldig god frokost.

 

19. Svaiende palmer på Wijaya

På sørkysten rett nedenfor Galle og Unawatuna finner du en tynn strandstripe omgitt av hengende palmer og noen lave klipper. Wijaya Beach heter det vesle stedet, som er lett å overse fra lokalbussen som går på veien rett ovenfor. Dette er ikke et sted du får for deg selv, men stranda føles likevel ganske intim og hyggelig sammenlignet med Unawatuna og Merissa.

Har du med deg barn er dette også et perfekt sted å la dem bade, siden det er laget bølgedempere et stykke ut i sjøen. Følger du stranda nordover kan du også treffe på en gjeng stolpefiskere. Mange av stolpefiskerne du finner nedover sørkysten sitter slik for å kreve penger av fotoglade turister, men disse satt faktisk på stokkene sine og fisket, uten å bry seg om at jeg tok bilde!

 

20. Pilgrimsferd til Adam’s Peak

På 2243 meters høyde ligger et av Sri Lankas mest kjente pilgrimsmål, Adam’s Peak. Toppen er kjent for å ha et hellig fotavtrykk. Om du tror det fra Buddha, Shiva eller Adam er opp til deg – målet for de fleste er uansett å nå tempelet på toppen, ringe i klokken og nyte synet av soloppgangen. I vintermånedene når været er mest stabilt, er det stor trafikk her. Lys og små boder er derfor satt opp langs hele pilgrimsruta, som strekker seg hele 6000 trappetrinn oppover.

Av alle reisetipsene jeg nevner her er Adam’s Peak det eneste stedet jeg ikke har besøkt selv. Men jeg var rett ved. Planen var å bestige fjellet da jeg var i området i november, men siden jeg dro dit utenfor sesong var det ingen lys på veien opp, dårlig vær og mye blodigler. Jeg besluttet derfor å ikke gå turen.

 

Kart over mine 20 reisetips til Sri Lanka:

 

Noen av stedene og bostedene nevnt ovenfor besøkte jeg på en sponset rundreise med Norlanka Travels på Sri Lanka. Men som vanlig er det ikke lagt noe føringer på innholdet – alt er mine egne erfaringer! 

Andre innlegg fra Sri Lanka

 

Har du et favorittsted på Sri Lanka?

Relaterte artikler

13 Kommentarer

 1. Marianne - Glimt av verden

  Åh, dette innlegget får det virkelig til å krible i reisefoten! Jeg har fremdeles til gode å besøke Sri Lanka, men landet frister veldig! Etter mange safariturer på det afrikanske kontinentet, er det kanskje på tide å teste safari i et asiatisk land?

  Svar
 2. Reiselykke

  Hei, Ingeborg

  Her var mange fine steder, gode tips og reiseminner. Nydelige bilder!

  Sri Lanka er definitivt et spennende land å reise i. Selv har jeg fortsatt til gode å se Jaffna.

  Hilsen Mette ?

  Svar
 3. Laila MA - Rundt Ekvator

  Definitivt et sted jeg har lyst til å besøke. Fin tekst og flotte bilder i en grundig reportasje. Både Jaffna, Leopardafarien og Løvesteinen er nok steder man bør få med seg. Skjønner godt at du valgte å stå over Adams Peak på grunn av vær og blodigler 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hehe, ja, var ikke så keen på å vasse gjennom blodigler. Har gjort det et sted i India tidligere, og det var fryktelig ekkelt!!

   Svar
 4. Tina Reiser

  Mange fine og spennende tips her som jeg skal ha i bakhodet når jeg en gang skal til Sri Lanka. Har veldig lyst å dra dit, ser ut som et fantastisk land 🙂

  Svar
 5. FREEDOMtravel

  Vilka fantastiska foton! Jag känner igen mycket från vår resa tull Sri Lanka i vintras, men inte allt förstås. Härligt land! Skulle gärna resa tillbaka!

  Svar
 6. Desirée travels

  Sri Lanka er fantastisk! 🙂 Herlig innlegg, her var det både mange fine gjensyn med steder jeg rakk å besøke, og mange fine tips til neste gang (enig med deg, det er definitivt et sted som fortjener en «neste gang»). 🙂

  Svar
 7. Rebecca

  Hei! ? Kom over denne reiseguiden da jeg googlet reisetips til Sri Lanka.. Har smått begynt å planlegge en fremtidig reise til Asia + Australia og fikk ikke noe mindre lyst til å besøke Sri Lanka nå! ????☀️? For en fantastisk blogg du har!

  Svar
 8. Merete Lund

  Hei Ingeborg
  Kom over dette blogginnlegget igjen, da jeg var innom bloggen din.
  Ser at jeg aldri kommenterte, og sa ifra hvor imponerende arbeid og flott artikkel om Sri Lanka dette er ??? Så måtte gjøre det nå!

  Du er en dyktig reiseblogger og fotograf, ps: savner nye innlegg på bloggen din. Du må ikke gi deg 😉

  Håper vi får sjansen til og treffes her på Sri Lanka en gang til.
  Skal hilse fra kjente her!

  Ønsker deg en super sommer!

  Hilsen Merete

  Svar

Legg igjen en kommentar