Denne bildeserien laget jeg i Bagan (Burma) som en skoleoppgave på Digital Medieproduksjon. Et forsøk på å vise litt av hva som foregår i kulissene til turistmagneten, Bagan, mens vi turister nyter soloppgangen på toppen av et gammelt steintempel.

I en enkel bambushytte, innenfor en støvete hovedgate i tempelbyen, Bagan, sitter fem menn og diskuterer. I dag skal de holde et viktig møte om Burmas fremtid i en liten landsby, der dagliglivet stort sett går med til peanøttdyrking og oksekjøring. En av mennene heter Nay Win og er Bagans leder av National League for Democracy (NLD), Burmas demokratiparti. Budskapet deres er at befolkningen må gi slipp på frykten fra fortiden, og at alle aktivt må bli med å forme landets fremtid gjennom politisk deltakelse.

Burmas militære regime har i årtier behandlet sitt eget folk som slaver, med overgrep, tvangsarbeid, tortur og diskriminering. NLD med fredsprisvinner, Aung San Suu Kyi, i spissen, har kjempet for demokrati og frihet siden 1988, men det er kun det siste året at forandringer virkelig har begynt å skje til det bedre. For bare litt over et år siden var partiet ulovlig, og demonstrasjoner og møter ble slått brutalt ned på av det militære regimet.

Kun noen steinkast unna NLDs kontor klatrer turister ivrig opp på gamle buddhisttempler for å beskue Bagans storslåtte tempellandskap i solnedgang. Men selv hvor høyt opp på templene turistene klatrer, ser de lite til hva som egentlig foregår i landets kulisser. I tillegg til kampen for demokrati, står Bagan ovenfor utfordringer som fattigdom og mangel av kunnskap blant befolkningen. Regimets langvarige korrupsjon har ført til lite hjelp til de trengende, noe som naturlig nok har fått befolkningen til å gjøre alt de kan for å lure seg unna skattebetalingen. Uten penger i felleskassa er det vanskelig å skape et velfungerende samfunn. Tilliten mellom folket og myndighetene må derfor bygges opp igjen etter 50 år med et korrupt regime. Veien er lang, men NLD kan være løsningen for landets fremtid, om de bare får slippe til.

20121030-N23A2303Ved solnedgang stopper turistbussene ved sitt siste tempel for dagen før turen går tilbake til hotellet. De fleste rekker ikke å tenke på stort annet enn de vakre omgivelsene, men ved å ta seg tid til en prat med en av selgerne i området, kan sjokkerende historier fra fortiden dukke opp.

20121030-N23A2210En vanlig dag på et av NLD-kontorene i Bagan med høylytte diskusjoner, papirarbeid og en sigarett eller to.

20121030-N23A2192

På kontoret henger det et kart der alle landsbyene i området rundt Bagan er avmerket. For hver nye landsby partiet besøker klistres et nytt NLD-flagg på kartet.

20121027-N23A1624

NLD har holdt møter i 30 av Bagans 87 landsbyer. I dag er partiet i Pgun Village som ligger en halvtimes kjøretur fra Bagan sentrum. Partiet får ingen sponsing av myndighetene i landet, og må finansiere all virksomheten selv.

20121027-N23A1683

U Zaw Zaw er utdannet lærer. Han ble fengslet i 2,5 år under den forrige presidentens regime for sin politiske aktivitet. På tross av dette er han i dag en aktiv talsmann på NLDs møter, og arbeider for å utvikle et kunnskapsbassert demokrati.

20121027-N23A1708

Blant mange av utfordringene i landsbyene er regiments manglende evne til å sikre elementære behov som rent drikkevann. Når regnvannet beboerne samler i store krukker under regntida er brukt opp, er denne dammen landsbyens drikkevannskilde.

20121027-N23A1721 En familie i landsbyen representert av tre generasjoner. Omkring 65% av ungdommene i landsbyene dropper ut av skolen, og fortsetter å jobbe som bønder resten av livet. Dette gjør at de unge mister verdifull kunnskap, og at forskjellene mellom rik og fattig øker.

20121031-N23A2493

Medlemmene av NLD har et håp om at Burma om 20 år vil ha et fungerende demokrati. Store forandringer krever tid. Første mål er å vinne valget i 2015, om ikke de politiske spillereglene fra regimet igjen blir forandret, slik de ble forrige gang.

20121024-N23A0630En drosjesjåføren viser ivrig frem sitt NLD-medlemskort, men svarer kun på to spørsmål før han hurtig skifter samtaletema til fotball. For et knapt år siden ville han neppe å våge og gjøre det samme, i frykt for å bli overvåket eller tystet på. Er det et spor av endring vi ser?

Om bare en måned reiser jeg til India! Ønsket mitt er å lage liknende artikler som kan gi et større innblikk i livet bak turistfasaden. Forskjellen er at denne gangen er det ikke en skoleoppgave – denne gangen vil jeg prøve å få publisert minst en artikkel i et litt mer lest medium enn denne bloggen! Skummelt… men også kjempespennende!! 😀

Relaterte artikler

3 Kommentarer

 1. Liv

  Så flink du er! Krever nok litt gøts og ståpåvilje for å få til en sånn artikkel som dette!
  Hva synes Jarle? :p

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Søtte på noen utfordringer underveis ja, men utrolig artig å jobbe på den måten! 🙂 Jarle virka fornøyd han altså, hvert fall ut ifra karakteren han ga.. 😉

   Svar

Legg igjen en kommentar