Maldivene på budsjett – ja, det er mulig! I denne omfattende reiseguiden vil jeg dele mine reisetips etter en måned i landet om valg av reiserute, transport og overnatting, samt andre praktiske og pengebesparende reisetips til dette drømmereisemålet.

De aller fleste får drømmende blikk når jeg nevner Maldivene. Krystallklart turkist hav, kritthvite strender og nyforelskede par. Dette var lenge bildet jeg hadde av den lille øygruppen i Det Indiske Hav også – jeg tenkte det var et reisemål jeg måtte spare til bryllupsreisen, noe som var synd, siden jeg aldri har vært så opptatt av å gifte meg.

Men etter å ha tilbragt flere måneder på Sri Lanka, begynte jeg å researche mer. Jeg kom over noen få blogginnlegg som fortalte at det var mulig å reise til Maldivene på budsjett.

Kunne det stemme at det er mulig å reise billig til Maldivene? Var det ikke bare en luksusdestinasjon med fancye resorter? 

Etter å ha tilbragt en måned på Maldivene nå i vår kan jeg med hånden på hjertet si at det er fullt mulig å reise til Maldivene på budsjett! Og mer om dette skal du få vite om i denne reiseguiden med mine beste tips fra Maldivene!

 

Jeg drømte om å reise til Maldivene allerede for 14 år siden da jeg gikk førsteklasse på videregående (og her er beviset). På den tiden var det imidlertid ikke mulig å reise til Maldivene på budsjett slik jeg gjorde nå. Det var ikke før for 8 år siden at myndighetene ga lokalbefolkningen lov til å starte gjestehus, før dette var det kun resort-turisme.

Hemmeligheten til å reise billig på Maldivene er altså å bo på gjestehus på lokaløyer! 

I dag kan du velge mellom over 600 gjestehus på over 70 ulike øyer på Maldivene, og antallet øker stadig. Selv om Maldivene er et reisemål som har blitt besøkt i mange tiår allerede, ga oppholdet på lokale øyer meg likevel følelsen av å besøke et utenfor-allfarvei-land. Turismen på lokaløyene er såpass ny at det føltes ut som jeg hadde mange av øyene nesten helt for meg selv.

Inntrykket jeg sitter igjen med er at Maldivene er utrolig vakkert og veldig trygt land. Jeg har aldri sett så mange nyanser av turkist, et så krystallklart hav og så mange ulike koraller og fisk. Heldigvis hadde jeg med meg drone, slik at jeg kunne fange havlandskapet fra oven. Sjekk droneporno-innlegget mitt her.

 

Noen ting som er verdt å vite om med en gang…

To ting som jeg skjønner kan virke skremmende med å reise på lokaløyer på Maldivene er alkoholforbudet og bikiniforbudet. Du vil ikke finne hverken øl- eller vinservering på lokale øyer, siden salg av alkohol er ulovlig. For å respektere de lokale kleskodene bør du også unngå å gå lettkledd eller i bikini utenfor de inngjerdede «bikinistrendene».

Er du en person som absolutt må ha en øl til maten og elsker å sprade rundt i bikini/speedo når du er på ferie, får du booke deg inn på resort eller dra til Spania isteden. For min del føltes ikke dette som noe stort problem. Det var faktisk en fordel å snorkle med tights og t-skjorte fordi jeg da slapp å bli solbrent. Jeg synes også naturopplevelsene mer enn veide opp for alkoholforbudet. Og det finnes også veier rundt forbudene, tro meg.

Ellers står landet ovenfor en stor utfordring: søppel! Dessverre er ikke naturen på Maldivene – hverken over eller under vann, like uberørt som reklamebildene viser. Og systemene for å å samle inn, sortere og gjenvinne plastsøppel er dårlige. Det er utrolig trist å se!

Men tross dette er Maldivene definitivt verdt et besøk, spesielt hvis du er glad i å oppholde deg under vann!

 

KJAPPE FAKTA OM MALDIVENE

Hovedstad: Malé
Folketall: 430.000 innb
Språk: Dhivehi
Tidsforskjell: +3 time fra Norge i sommerhalvåret, +4 timer i vinterhalvåret
Valuta: rufiyaa
Retningsnummer: +960

 

GEOGRAFI

Før du starter planleggingen av reisen kan være verdt å vite litt om geografien på Maldivene. Maldivene består av drøyt 1200 øyer spredt ut over 26 atoller. Atoller er grupper av 20-60 øyer som ofte ligger i naturlig sirkelformede korallrev og grunner. Fra de nordligste til sørligste øyene på Maldivene er det hele 650 kilometer.

Bare 187 av øyene er bebodd av maldivere, og disse kalles derfor lokaløyer. Resten av øyene er ubebodde, eller er del av en resort.

Øyene er stort sett ikke mer enn et par kilometer lange, og er helt flate. Det høyeste punktet på Maldivene er ikke mer enn 2,4 meter over havnivå. Bare tre øyer er større en 4 kvadratkilometer. Vegetasjon finnes det heller ikke mye av på Maldivene, kun kokospalmer, planter som tåler saltvann og mangrover.

 

TRANSPORT

FLY

Det raskeste og rimligste for nordmenn er å fly inn til Malé med Emirates via Dubai eller Qatar Airways via Doha. Bestiller du en stund i forveien kan du få priser ned i 5000 kr t/r. Hvis du allerede befinner deg i Asia er det også rimelig å fly fra Colombo med Srilankan Airlines, eller fra Kuala Lumpur med Air Asia.

Når du skal rundt på Maldivene og ønsker flytransport har du to valg; innenlands rutefly eller sjøfly.

Innenlands rutefly: Hvis du planlegger å reise til litt fjerntliggende atoller vil dette spare deg mye tid. Maldivian Air og FlyMe er to av selskapene som flyr til ulike atoller. Du må fort ut med litt over en tusenlapp for en enveisbillett.

Sjøfly: Disse blir stort sett brukt av turister som skal på resort. De to selskapene som opererer på Maldivene heter Trans Maldivian Airways og Maldivian Air Taxi. Forvent å betale 500-600 USD for en tur/returbillett.

 

BÅT

Skal du reise mellom eller innenfor atoller er båt en fin måte å reise på, men vit at røffheten på sjøen varierer veldig ut ifra hvilken sesong du reiser i. Mer om dette kan du lese under KLIMA. Det er i hovedsak tre transportmuligheter på havet:

Lokale ferjer: Disse er billige, men går ikke så ofte og tar lang tid. De går heller ikke på fredager. Rutene deres er ofte innenfor atollene hvor de går fra lokaløy til lokaløy. Skal du mellom to øyer koster det ikke mer enn 2 USD per pers. Du kan finne ferjetider HER.

Offentlige speedbåter: Disse delte speedbåtene har faste ruter, kjører tre ganger så fort som lokalferjene og har plass til 20-30 personer. Hvor ofte de går avhenger av hvor du skal hen. De har god komfort og tilbyr ofte gratis vannflaske underveis. Mellom Malé og Maafushi (som tar 30-40 minutter) koster det f.eks 20-25 USD litt ut ifra hvilket selskap du bruker. Mellom Malé og Mahibadhoo i South Ari Atoll kostet det 35 USD for halvannen times båttur. Det er ikke like lett å finne rutetidene til speedbåtene siden det er mange ulike selskaper, men sender du mail til gjestehuset du ønsker å bo på er de veldig behjelpelige med båttider og booking.

Private speedbåter: Dette er vanntaxier du kan leie når du måtte ønske, men dette er ikke et budsjettvennlig alternativ. Befinner du deg på øyer med lite turister, skal fra en lokaløy til en resort eller må følge en streng tidsplan er det likevel kanskje eneste utvei. Her snakker vi rundt 100 USD for en båttur på 10-15 minutter. Book for all del privat speedbåt fra gjestehus på lokale øyer istedenfor resorter. Resorter tar blodpris for transport!

Hvis du ikke bare ønsker å bli transportert med båt, men kunne tenke deg et lengre opphold på sjøen, bør du sjekke ut LIVEABOARDS. Dette er halvstore båter der du kan bo i din egen lugar mens den tar deg rundt til ulike deler av Maldivene. Liveaboards er veldig populært blant dykkere som ønsker å sjekke ut livet under vann i ulike atoller. Disse små cruisene varer som oftest en uke av gangen.

 

BUSS

Naturlig nok finnes det ikke mange bussmuligheter på Maldivene siden øyene er så små. Men fra flyplassen i Malé til Hulhumale går det buss hver halvtime og den koster 20 MVR.

 

TAXI

Annet enn i Malé er det veldig få plasser du trenger taxi. I Malé betaler du 25 MVR uansett hvor i byen du skal.

 

REISERUTE

Hvis du ønsker å legge opp reiseruten på Maldivene selv bør du sette av god tid til research på forhånd. Det er så mange øyer å velge mellom, og det er vanskelig å få oversikt over hvilke øyer som er verdt å besøke.

Fire øyer verdt å vite om: 

Hulhule / flyplassøyaVelana International Airport (Malés flyplass) ligger på en egen øy ved siden av øya der Malé by ligger. Foreløpig er det kun ferjetransport til Malé, men en bro mellom de to øyene er i ferd med og bygges for øyeblikket, så det vil snart bli mulig å ta taxi. Hvis du har bestilt privat båttransport fra en nærliggende øy kan du bli plukket opp rett fra flyplassøya. Noen offentlige speedbåter, slik som til Maafushi, går også herfra, men de fleste går fra havna i Malé.

Malé – Hovedstaden på Maldivene er en av verdens tettest befolkede byer, og det gjør at den er nokså kaotisk å oppholde seg i. Med mindre du har mye tid til rådighet på Maldivene ville jeg ikke prioritert å tilbringe mer tid enn nødvendig her. Speedbåter med faste ruter legger til på brygga ved Bank of Ceylon, men det er ikke alltid lett å finne riktig båt siden de ikke har noe fast plass.

Hulhumale – Sammenkoblet med flyplassøya ligger Hulhumale, et roligere lokalt boligområde med bikinistrand og en del restauranter. Mange velger å bo her en natt hvis de ankommer sent på kvelden eller skal reise tidlig morgenen etter.

Maafushi – Denne lokaløya ligger 30-40 minutter med speedbåt fra Malé, og det var den første øya hvor det ble startet gjestehus på Maldivene. Nå finnes det over 50 gjestehus her, noe som betyr at dette er et sted det er lett å finne billig overnatting. Ulempen med å reise hit er at det er mye turister her, og at øya derfor har mistet litt av den lokale sjarmen. Fordelen er at det ikke er like strengt med tildekning av skuldre og knær, at det er en av de billigste stedene å dykke på Maldivene, og at det finnes mange restauranter og en alkoholbåt der du lovlig kan kjøpe øl og drinker.

 

Faktorer å vurdere når du velger atoll og øyer:

 • Hvordan komme seg dit? Går det lokalferje eller offentlig speedbåt?
 • Finnes det et bra husrev, slik at du kan snorkle rett fra land?
 • Er det bikinistrand der?
 • Hvor mange gjestehus finnes det der? Hvis det er veldig få bør du vurdere å bestille på forhånd.
 • Hvilke aktiviteter kan gjøres der? Surfing, SUP, kajakk osv.. 
 • Hvis du ønsker å dykke, finnes det et dykkesenter der? 
 • Finnes noen spesielle attraksjoner/opplevelser i nærheten, f.eks hvalhai eller djevelrokker? 

 

Hvis du ønsker hjelp til å legge opp reisen av noen lokalkjente kan jeg anbefale:

Secret Paradise – Britiske Ruth har bodd på Maldivene i 6 år og tilbyr lokale opplevelser både som dagsturer og fleredagsturer på mange ulike øyer.

Eco Dive Club – Norske, Renee Sørensen, startet dette dykkesenteret på Maafushi sammen med to hyggelige lokale karer. Dessverre gikk Renee brått bort i vår, men jeg kan fortsatt varmt anbefale å dykke med dem kollegaene hennes!

Amistad Travels – Karan er en ung fyr som har vokst opp i Spania, opprinnelig er fra India, men nå bor i Hulhumale på Maldivene og driver et reisebyrå. Han er veldig hjelpsom og er en veldig behagelig person å være rundt.

 

To reiserute-forslag til billig øyhopping og kart:

1. South Male Atoll (grønn rute): En enkel og billig mulighet er å øyhoppe på lokaløyer rundt Maafushi. Du har f.eks Gulhi og Guraidhoo som ligger ganske nærme, og Fulidhoo som ligger et stykke lengre sør. Disse øyene kan nås med den billige lokale ferja fra Maafushi.

2. South Ari Atoll (rød rute): Selv valgte jeg å starte øyhoppingen i atollen som ligger sørvest for Malé. Fra Malé tok jeg en 1,5 times speedbåt til Mahibadhoo, var innom en resortøy, dro videre til Dhangethi og tok lokaleferje til Dhigurah. Her finnes det bare en håndfull gjestehus på hver øy, og det betyr at du får en følelse av å bo blant de lokale. Flere av dem har bikinistrender og fine husrev som gjør at du kan snorkle rett fra stranda. Mulighet til å se både hvalhai og djevelrokker finnes også i dette området. Det går en billig ferje mellom Malé og disse øyene, men det tar vesentlig lengre tid enn til Maafushi, og de går kun en gang om dagen (unntatt fredag – bønnedag). Å reise hit krever derfor litt mer planlegging, og reiser du i monsuntiden kan sjøen være for røff til at det i det hele tatt går båter.

Det finnes også mange andre fine lokaløyer rundt Male. Jeg har markert noen av dem jeg har hørt bra ting om i blått på kartet under:

OVERNATTING

De aller fleste forbinder Maldivene med luksusferier i flotte vannvillaer på øde resortøyer, men dette er en dyr måte å feriere på. Siden myndighetene nylig åpnet for bygging av gjestehus har Maldivene blitt en mer og mer budsjettvennlig destinasjon.

 

Dette kan være greit å vite om forskjellene på resort og gjestehus på Maldivene:

RESORT

Resortene på Maldivene har ofte høy kvalitet og mange av dem ligger på egne øyer der egne regler gjelder. Her er både bading og soling med bikini og alkohol lovlig. Strandvillaer er det «billigere» alternativet, og en natt ligger ofte på 1500-4000 kr. De populære vannvillaene ligger ofte fra 4000 kr natta og oppover.

Det du bør huske på med resorter er at den første prisen du får oppgitt på nettet sjelden inkluderer hverken mat, transport eller skatter og avgifter. På resorter som ligger på egne øyer har du ikke noe annet valg enn å spise på resortens spisesteder. Da står du ofte mellom full board eller all inclusive. Med full board får du all mat inkludert, men ikke drikke. Mens med all inclusive får du all mat og drikke inkludert, pluss andre fasiliteter. Transport må skje med enten sjøfly eller privat speedbåt, siden ferjer eller offentlige speedbåter sjelden går innom resortøyer. Alt dette drar opp prisen med flere tusenlapper!

 

GJESTEHUS

Små, ofte familiedrevne bosteder med få rom. Servicen er stort sett veldig hyggelig og standarden er god. På rommene finner du ofte AC, kjøleskap og varmt vann i dusjen, og prisen ligger på rundt 3-400 kr natta og oppover. Det er mulig å prute hvis du skal være lengre, spesielt i lavsesongen.

Hvis du bestiller på forhånd vil gjestehuset være behjelpelige med transport, og de vil møte deg ved havna og hjelpe deg med bagasjen. Mitt inntrykk er at det ikke er noe problem å reise uten å ha bestilt rom lenge i forveien. Det var stort sett ledige rom på gjestehusene jeg bodde på i mars og april. Men hvis du veldig gjerne vil bo på et spesielt sted bør du bestille på forhånd.

Fordelen med å bo på gjestehus er at ekskursjonene ofte er billigere enn på resorter, og at prisen blir billigere jo flere gjester som blir med på turen.

guesthouses.mv kan du finne en oversikt over mange av gjestehusene og de lokale øyene på Maldivene. Hvis du ønsker å bo på gjestehus, men ønsker en smak av resortlivet er det også mulig å betale seg enn på en nærliggende resort for noen timer eller for en dag.

 

Det er generelt veldig få alternativer i mellomskiktet mellom resort og gjestehus, men det begynner å komme.

KLIMA

Maldivene ligger rett nord for ekvator, noe som betyr at det er et tropisk land hvor temperaturen sjelden synker lavere enn 25 grader. Luftfuktigheten er også ekstremt høy, rundt 80%. Det er to monsunperioder på Maldivene. Sørvest-monsunen er fra mai til oktober og gir en del regn og røff sjø. Nordøst-monsunen er fra november til april, og er en roligere og tørrere periode. Dette er derfor den beste perioden å reise til Maldivene på.

Februar til mai er de varmeste månedene hvor temperaturen kan komme opp i 31-32 grader. Det høres kanskje ikke så ille ut, men med den høye luftfuktigheten og fraværet av vind kan det blir veldig varmt midt på dagen. Heldigvis har de aller fleste gjestehus og resorter AC på rommene.

Mars og april skal være de mest stabile månedene å reise med mye sol og lite regn. Denne tiden passer bra å reise for oss som blir lett sjøsyke siden sjøen er rolig. Det er også da sikten i havet er best, selv om dette også varierer litt fra dag til dag. Det kan komme tordenvær og noen regnbyger, men det er ikke ofte.

Hvis du ønsker å se noen spesielle sjødyr, sjekk at det er riktig sesong før du bestemmer deg for øy.

 

MAT OG DRIKKE

Maldivene er ikke et land du bør dra til for maten. Tilgangen på råvarer er ganske dårlig siden øyene er små og det er liten plass til jordbruk eller husdyrhold. Mange varer importeres fra Sri Lanka, men kvaliteten er ikke alltid så bra, og grønnsakene virket ofte lite ferske.

På grunn av nærheten til havet består det maldiviske kjøkken av mye fisk. En typisk maldivisk frokost består av tunfisk mikset med kokos, løk og chili, og det spises med chapati-lefser. Ellers spiser maldiverne mye ris og curryer av ulike slag. For meg som er vegetarianer var det imidlertid mye vanskeligere å finne grønnsakscurryer her enn på Sri Lanka.

Fried rice og nuddelretter er også populært, og finnes nesten overalt for en billig penge. Det følger ofte med et stekt egg på toppen og en kurv med papadam.

Den frokosten vi stort sett ble servert på gjestehus og hoteller var toastet sandwichbrød med smør og (et altfor søtt) syltetøy, pluss to egg enten som omelett eller stekt. Noen ganger frukt, gjerne grønne epler eller appelsin, pluss kaffe (Nescafe) eller te.

Det er totalforbud for alkohol på Maldivene. Det betyr at du ikke får kjøpt alkohol hverken i butikker eller på restauranter på lokale øyer. På resorter er det derimot andre regler som gjelder, og de tilbyr alt fra øl og vin til drinker, men til en ganske høy pris. På Maafushi finnes det også en omgåelse av loven der to båter som ligger utenfor øyene har lov å selge alkohol.

 

PRAKTISK INFO

VISUM

Du får 30 dagers gratis visa-on-arrival ved innreise. Men det kreves at du har en adresse til et bosted på Maldivene, gjerne en resort. Hvis de ikke er overbevist kan de også finne på å spørre om hvor mye penger du har.

 

PENGER

Den lokale valutaen heter rufiyaa (MVR), men amerikanske doller (USD) er like vanlig å bruke på Maldivene. Du får ikke tatt ut dollar noe annet sted enn på flyplassen, så husk å ta ut på forhånd eller når du ankommer landet. MVR kan tas ut i Bank of Maldives, men de tar kun debitkort og det legges til en avgift på 100 MVR. Et tips er derfor å ta ut så mye som mulig på samme tid, siden det er mulig å ta ut opp til 10.000 MVR. Det er mulig å betale med kort en del steder, men da blir det ofte lagt til 4-5% på kjøpesummen, noe som kan bli dyrt i lengden. Husk også at det ikke finnes minibank på alle øyer, derfor er det alltid lurt å ha med litt ekstra cash.

På Maldivene blir avgifter og tips ikke lagt til før du får regningen. Det er gjerne snakk om 18% skatt og 10% serviceavgift. Ellers legges det også til en miljøskatt på 3 USD per pers per natt på gjestehus og resorter.

 

TIDSSONE

3 timer foran Norge i sommerhalvåret, 4 timer i vinterhalvåret. Resortøyene har egen tidssone – husk å sjekke dette hvis du skal reise videre til lokaløyer.

 

INTERNETT

SIM-kort er billig, men datatrafikk er dyrt. Jeg betalte 370 MVR for 5 GB. På flyplassen kan turister kjøpe et 7 eller 14 dagers SIM-kort med et gitt mengde datatrafikk som vil være billigere enn de lokale abonnementene. Sjekk med leverandøren hvilke øyer de dekker, slik at du er sikker på at SIM-kortet funker dit du skal.

 

VANN

Vannet i springen bør ikke drikkes. En halvannenliters vannflaske koster vanligvis 7 MVR på butikk, og 1-2 USD på restaurant. For å spare både penger og miljøet kan jeg anbefale å ta med LifeStraw, en drikkeflaske med et filter som tar vekk 99,9999% av alle bakterier.

 

ENGELSKKUNNSKAPER

Stort sett veldig bra.

 

STIKKONTANT

Standardplugg er det britiske trepinnsstøpselet, men noen gjestehus og resorter har støpsler som tar flere ulike kontakter, blant annet vanlig norsk kontakt. Skal du til mindre besøkte lokaleøyer er det lurt å ha med et adapter.

 

ÅPNINGSTIDER

Fredag er helligdag på Maldivene. De lokale ferjene går ikke, og offentlige kontorer er stengt. På hverdager vil også butikkene være stengt under bønnetider. På døra til de fleste butikker henger skilt som snus fra Open til Closed.

 

Priseksempler (april 2018)

 • Lokal ferje 30 min – 22 MVR
 • Speedbåt mellom Malé og Maafushi – 20-25 USD
 • En boks popcorn – 15 MVR
 • Et dykk inkl utstyr – 65-70 USD (på de fleste lokaløyer) / 40 USD (på Maafushi)
 • Iskaffe – 40 MVR
 • 1,5 liters vannflaske – 7 MVR

 

Generelle ting å gjøre på Maldivene

 • Snorkle
 • Dykke
 • Besøke piknikøy (øde øy)
 • Plukke søppel
 • Kajakk/SUP
 • Se på soloppgangen/solnedgangen

 

Ord som er kjekke å kunne:

 • Atoll – et ringformet korallrev der det ligger rekker av øyer formet av koraller
 • Husrev – korallrev som ligger rett utenfor øya
 • Lagune – de fleste øyer har en lagune der vannet er grunt og det er sandbunn
 • Bikinistrand – avstengt strandområde der turister kan sole seg og bade i bikini
 • Dhoni – lokal trebåt som mange steder både brukes som ferje eller dykkebåt
 • Dhivehi – navnet på det lokale språket
 • Thila – en undervannsøy som stikker opp fra havbunnen der det ofte er veldig fint å dykke
 • Kandu – dykkesteder rundt kanten av en atoll. Ofte fine steder å gjøre strømdykk

 

Pakketips

 • Solkrem med høy faktor
 • Solbriller
 • Dekkende klær – anbefaler langarmet trøye til snorkling
 • Badetøy – ta med en tettsittende t-skjorte og en tights til bading utenfor bikinistrendene
 • Dykkermaske
 • Flippflopper
 • Hatt

Nice to have:

 • Drone
 • Undervannskamera
 • Hengekøye

Trenger du hjelp med pakkelisten? Her finner du Hamacas Universale Pakkeliste som du kan fylle inn flere ting og krysse av selv.

 

Atoller-Maldivene

Andre innlegg fra Maldivene:

 

Relaterte artikler

4 Kommentarer

 1. Renates Reiser

  Åh, bildene dine altså… Jeg blir vanvittig reisesyk her jeg sitter i grå og regnfulle Bodø. Det er en fantastisk nyhet at man kan reise og bo såpass billig på Maldivene nå. Plutselig er enda et drømmested lettere tilgjengelig. Det er litt morsomt det du skrev om Maldivene og bryllupsreise, for jeg tenker på Seychellene på samme måte. Men nå vet man jo aldri om man blir gift eller hva som skjer, så det er kanskje dumt å fortsette å «spare» disse stedene til slike formål, haha. Veldig bra og informativt innlegg som jeg absolutt blir å bruke når muligheten for en reise til Maldivene blir realitet.

  Svar
 2. Marianne - Glimt av verden

  Enig med Renate, bildene dine fra Maldivene er helt fantastiske og gir akutt reisefeber! Og for en grundig og fin reiseguide, det må ha tatt en del timer å snekre sammen denne 😀

  Svar

Legg igjen en kommentar