Nytt år betyr nye spennende reisemål å utforske! Her kommer månedens reisetips der jeg vil fortelle HVOR, HVORFOR, HVORDAN og NÅR du bør reise til Pokhara i Nepal.

HVOR?

Pokhara ligger vakkert til ved foten av de snødekte Himalayafjellene 200 km vest for Kathmandu i Nepal. Selv om Pokhara er den nest største byen i Nepal etter Katmandu, føles den heldigvis ikke som en storby. De frodige omgivelsene, inkludert den store innsjøen Phewa Tal, gjør at byen føles lun og landsbyaktig.

Pokhara et perfekt utgangspunkt for å gå flotte fjellturer. Det omkringliggende fjellområdet, Annapurna, huser ikke mindre enn tre av de ti høyeste fjelltoppene i verden. Mange av de 7-8000 meter høye fjellene kan du beundre rett fra hotellvinduet om morgenen, eller på en tur i paraglider eller fly.

 

Momos med fyll og en spicy saus er en rett fra det nepalske kjøkken jeg enda lengter etter!

Lokale damer fra Nepalese Women Skill Development.

HVORFOR?

Pokhara er en turistdestinasjon, og man kan derfor ikke forvente å slippe unna litt masete selgere og burgerrestauranter. Men området er utrolig vakkert og kan tilby mange forskjellige aktiviteter, både for naturelskere med og uten fjellstøvler.

1. Se soloppgangen – Det er minst to populære steder å se soloppgangen i Pokhara, Sarangkot og World Peace Pagoda. Jeg endte opp med den sistnevnte siden jeg tilfeldigvis hoppet inn i en taxi med to tyske jenter. Å stå opp klokken 05 er ikke noe jeg gjør særlig ofte, men noen ganger er det virkelig verdt det, og det var det heldigvis denne dagen. Jeg har skrevet et eget innlegg om den flotte opplevelsen av soloppgangen på World Peace Pagoda her.

2. Shoppe håndverk av lokale kvinner – I Pokhara finnes det flere lokale kvinneorganisasjoner som driver med håndverk av forskjellige slag. Jeg gikk innom Nepalese Women Skill Development, en fairtrade-organisasjon startet av lokale kvinner for å styrke mulighetene til vanskeligstilte kvinner uten utdanning. Nå har organisasjonen drevet opplæring innen veving og sying i over 40 år, samt vist enker, skilte, misbrukte og funksjonshemmede kvinner hvordan de kan forsørge seg selv. Da jeg var innom jobbet det totalt 158 damer med å veve og sy fine tøyvesker, lommebøker og små poser. Jeg endte opp med å kjøpe en hel del!

3. Spise masse momos – Min yndlingsmat i Nepal var de deilige momosene. De ligner litt på dumplings, men har en litt annen fasong og fyll. Du kan velge mellom både kjøttfylte og vegetariske momos, og de kan fåes dampet eller fritert. Det følger også gjerne med en spicy saus du kan dyppe momosene i. Deilig!

 

Jeg våget meg til å prøve paragliding over Pokhara.

4. Paragliding – En populær aktivitet i Pokhara er å paraglide over innsjøen med utsikt mot byen og fjellene. Med litt sommerfugler i magen meldte jeg meg på og ble kjørt opp til Sarangkot i en minibuss. I en bratt fjellskrent ble jeg spent på seler og fikk en erfaren paraglider festet bak meg. Deretter var det bare å ta fart og løpe utenfor kanten. I de første fem minuttene var følelsen helt fantastisk, men dessverre skulle ikke turen bli like hyggelig som jeg hadde trodd. Det viste seg at bilsykemagen min heller ikke likte åttetallsbevegelsene til en fallskjerm. Derfor måtte jeg kvalm og frustrert be piloten lande tidligere enn vanlig for å slippe å kaste opp i lufta. Det var likevel greit å ha prøvd det, og for folk uten bilsykemage må det være en helt topp opplevelse! Jeg brukte Pokhara Paragliding og det kostet 7800 NPR.

5. Båttur på innsjøen – En litt mer avslappende aktivitet er å ta en rolig båttur på Phewa-innsjøen. Du kan enten betale en lokal trebåteier til å ta deg en runde på innsjøen, eller du kan bli med noen litt større båter til en øy med et tempel på kalt Tal Barahi Temple.

6. Besøke en grotte – Litt utenfor byen ligger flere store grotter du kan utforske. På vei ned fra World Peace Pagoda kan du f.eks dra innom Gupteshwor Mahadev Cave som sies å være 2950 meter lang. 40 meter nede i grotta er et Shivatempel, og lengre inn er en 140 meter høy grotte. Grotten blir besøkt av en del turister, men kan være interessant hvis du ikke har besøkt så mange grotter tidligere.

 

Gupteshwor Mahadev Cave

Soloppgang fra World Peace Pagoda

HVORDAN?

Det går ingen direkte flyruter fra Oslo til Kathmandu, men Qatar Airways, Turkish Airlines og Thai Airways flyr med en mellomlanding. Flytiden er normalt sett på rundt 20 timer.

Hvis du skal oppholde deg i Nepal i under 90 dager kan du få visa-on-arrival på flyplassen. Du vil trenge å fylle ut et skjema og ha med to passbilder. Du velger så 15, 30 eller 90 dagers visum. Da jeg var i Nepal i 2014 kostet 30 dagers visum 40 USD. Husk også å ha eksakt beløp i cash siden det ikke er noe minibank før når du kommer ut av terminalen.

Fra Kathmandu til Pokhara går det busser fra Greenline som er behagelige og ikke altfor dyre. Jeg betalte 2000 NPR (ca 150 kr) for den 7 timers bussturen fra Kathmandu til Pokhara.

 

Båt ut til den lille øya med et tempel.

Noen av de mange blå trebåtene i Pokhara.

NÅR?

Hvis du vil se Himalaya-fjellene i klarest og finest vær bør du reise til Pokhara i den tørre perioden fra november til februar. Denne tiden kan være kald. Morgentemperaturen kan gå under null, men på dagtid spretter heldigvis temperaturen opp mot 20 deilige grader. Ta derfor med klær som både passer sommer- og vintervær.

Andre innlegg fra Nepal:

 

Relaterte artikler

Èn kommentar

  1. Charlotte Engen Steine

    For en fantastisk blogg! Du aner ikke hvor mye dette hjalp med når det kom til gode tips og forsåvidt alt jeg trengte å vite. Jeg reiser alene til Nepal en måned den 28.mars. Gruer meg til å reise alene, men hjalp veldig å lese på bloggen din. Takk

    Svar

Legg igjen en kommentar