Hver måned fremover vil jeg i månedens reisetips presentere et spennende reisemål jeg selv har besøkt, og svare på HVOR, HVORFOR, HVORDAN og NÅR du bør reise dit. For januar har jeg plukket ut verdensarvbyen, Luang Prabang, i Laos:

HVOR?

Den gamle tempelbyen, Luang Prabang, ligger nydelig til langs Mekongfloden i nord-Laos. Til tross for et folketall på 50.000 innbyggere føles byen sjarmerende og småkoselig med tradisjonelle trehus, fortauscaféer og franske villaer. Byen var tidligere hovedstad i det gamle Laokongeriket, og har siden den tid vært et sentrum for tradisjonell Laokultur. Ettersom landet ble åpnet for turister i 1989 og byen kom på UNESCOs verdensarvliste i 1995 har byen også blitt landets mest populære turistdestinasjon.

 

Mekongelva-Laos-reisetips

HVORFOR? 

1. Matsamlende munker og vakre templer – Luang Prabang er mest kjent for sine over 30 vakre buddhisttempler og prosesjonen av oransjekledde munker tidlig om morgenen. I 6-tida før sola har stått opp tasser flere hundre munker barbeint ut fra templene sine for å skaffe dagens måltid. Lokale i byen sitter klare på fortauet med ris, og gir hver munk en neve idét de passerer stille forbi. Dette ritualet har blitt en enorm turistattraksjon i byen, noe som har ført til mye kritikk mot altfor pågående turister. Likevel, hvis man viser respekt for ritualet, er dette en vakker og spesiell opplevelse. Følg skiltingen som ber deg kle deg anstendig og ikke bruke blitsen på kamera på munkene. Vis også hensyn ved å holde avstand (ikke blokk veien for munkene slik fotografene gjør på bildet under), og bruk heller zoomen på kameraet.

2. 360 graders panorama fra Mount Phousi – Er du av typen som liker å få et overblikk over byen du befinner deg i anbefaler jeg deg en tur opp på Mount Phousi. Følger du trappetrinnene opp på den lille åsen midt i byen får du nemlig nydelig utsikt i alle retninger og et ypperlig sted å nyte solnedgangen.

 

Luang-Prabang-munker-reisetips

Luang-Prabang-utsikt-reisetips

3. Shopping på fargerikt nattmarked – Luang Prabang har også et livlig nattmarked som blir slått opp i gata like etter solnedgang hver eneste kveld. De røde og blåfargede partytelt danner en lang rekke småboder med blant annet sølvsmykker, putetrekk, duker, malerier og fargerike klær. Markedet er både stemningsfylt og et fint sted å se på lokalt håndverk. Markedet er åpent helt til kl 22.

4. Utflukter: Longtailbåt på Mekong og bad i fossefall – Utenfor byen ligger ville jungelstrøk med vakre fossefall, blant annet Koung Si Falls som er blant de mest kjente. Ta en dagstur for å bade i de blågrønne kulpene mellom fossene eller vandre rundt på stier i jungelen. Andre vannrelaterte aktiviteter kan være en båttur på Mekongelven. Fra vannkanten i byen kan man leie en longtailbåt med sjåfør som kan kjøre deg opp til en av grottene langs Mekong.

5. Utforsk byen på sykkel – Ellers er Luang Prabang også en sykkelvennlig by. For 25 000 kip pr dag (rundt 30 kr) kan du leie deg en sykkel og utforske bortgjemte gater eller landsbyer i nærheten.

 

Luang-Prabang-foss-reisetips

 

HVORDAN?

Det enkleste er å fly med Norwegian eller Thai Air direkte til Bangkok for 4-6000 kr t/r. Deretter booker man et fly videre med Lao Airlines opp til Luang Prabang for 2000 kr t/r.

En annen litt mer tidkrevende mulighet er å ta seg opp til Luang Prabang via landeveien gjennom Vientiane og Vang Vieng. Det finnes ingen jernbane i Laos, og veiene er nokså svingete og i dårlig stand. Men langdistansebusser lar deg se mer av landet og tar deg greit mellom de større byene. Det finnes både dagbusser og nattbusser, og begge bør bestilles på forhånd siden de ofte er ganske fulle. Transporttid bør ofte beregnes til litt lengre enn det som er opplyst.

 

NÅR?

November til februar har det tørreste klimaet, og vil derfor tilby deg det beste været i løpet av året. Dagstemperaturene ligger mellom 25-30 grader i lavere strøk, mens det nord i landet, som ligger høyere over havet, vil være rundt 20 grader.

 

Luang-Prabang-marked-reisetips

Luang-Prabang-solnedgang-reisetips

Mekongelva-Laos-reisetips2

 

Flere innlegg fra Laos:

Relaterte artikler

11 Kommentarer

 1. Susanne

  Hei Ingeborg! Så bra spalte! Men jeg lurte på om du kanskje kunne vurdere å ha spalten 1 mnd i forkant av måneden du skriver om? Det ville feks. vært nyttig å få dette januartipset i desember 🙂 nå er det litt knapt å hive seg rundt å få reist i måneden du anbefaler!

  Ellers er har jeg kjempestor nytte av bloggen din med alt av tips og inspirasjon! Takk!
  Susanne

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Susanne! Takk for tilbakemelding og hyggelige ord om bloggen! Enig i at det kan være lurt å legge ut tipset litt tidligere! Skal være flinkere med det neste gang. Tenkte litt på det da jeg la ut innlegget, men Luang Prabang er også et fint reisemål for feb og mars. Derfor er det ikke noe problem å starte planleggingen av turen nå altså ?

   Svar
 2. Maria's Adventure

  For et fint og oversiktlig innlegg, det virker jo som et flott sted! Jeg har reist mye i Asia, men Laos har jeg enda ikke besøkt. En kombinasjonsreise til Laos og Kambodsja frister veldig!

  Svar
 3. Renate

  Lur idé om å ha månedens reisetips! Laos virker som er skikkelig vakkert land! Vil tro det er mange vandremuligheter der 🙂 Bildene fra Luang Prabang er helt nydelige! Kunne veldig gjerne tatt turen dit!

  Svar
 4. Marianne - Glimt av verden

  For noen flotte bilder! Jeg skulle vært der i 2014, men reisen måtte avlyses, og etter det har jeg vært mange steder, men fremdeles ikke i Laos, haha! Må komme meg dit en eller annen gang 🙂

  Svar
 5. Davor

  Hei Ingeborg!

  Veldigt fint å intressant inlegg om Laos,har planer om at reise dit fra omtrent periode midten til slutten av mars å lurer på hvordan klimatet er da?

  Hørt litt forskjellig. Vet også at periode november- februar anbefales mest men samtidig at det er best unngå reise til Laos liksom til resten av sørøstra Asien når regnperiode begynner lenger frem i mai.

  Best regards!…

  Svar

Legg igjen en kommentar