Høres indonesisk landsbyliv med risåkre, svarte aper, vaniljestenger, fossefall og en aktiv vulkan fristende ut? Da bør du sjekke ut Tetebatu på Lombok!

Det er ikke så rart om du ikke har hørt om Tetebatu. Det hadde ikke jeg heller før jeg søkte etter et reisemål utenfor allfarvei på naboøya til Bali, Lombok. Jeg ønsket å tilbringe de siste dagene mine i Indonesia på et rolig sted uten mengder av høylytte backpackere. Derfor endte jeg opp i en liten landsby omtrent midt på øya, rett sør for den store vulkanen, Mount Rinjani.

Det jeg likte ved Tetebatu var de åpenbare tegnene på at landsbyen ikke er berørt av masseturismen, slik man ofte ser på Bali. Fra tid til annen er det noen turister innom her, men ikke nok til at det påvirker landsbyen stort. Stress ser ikke ut til å være oppfunnet her. Unger bader i elva og leker med drager eller sykkelhjul. Resten av lokalbefolkningen beveger seg i et rolig tempo, og er den typen vennlige, nysgjerrige og hjelpsomme mennesker vi bare møter på reise utenfor allfarvei.

 

2016-05-21_0002

HVORFOR dra til Tetebatu?

Noe av det jeg synes er mest interessant på reisene mine er å se kontrastene innad i et land. Mellom de kaotiske storbyene, de uberørte naturreservatene, de røffe kyststrøk, de ville fjellområdene og den tradisjonelle landsbygda. På den måten er det enklere å pusle sammen brikkene og se helheten av hva et land har å tilby. Etter å ha vært noen dager i storbykaoset i Jakarta og nesten to uker i turiststrøkene på Bali, følte jeg for å se hvordan landsbylivet er i Indonesia. Her viste Tetebatu å være et fint eksempel.

 

Dette er noe av det jeg gjorde i Tetebatu:

Oppleve landsbylivet – Tetebatu er en nokså vanlig landsby der bebyggelsen ligger ganske spredt mellom frodige skogholt og dyrkede jorder. Samlingspunktet er gaten langs asfaltveien i landsbyen, der det ligger små warungs (spisesteder), verksteder og kiosker.

Gå turer på rismarker og i skogen – Bøndene benytter seg gjerne av små grusveier og stier for å komme til jordene sine. De snor seg gjennom rismarker, mellom småhus og bambustrær, og er fine å følge for å observere dagliglivet i landsbyen. Rundt omkring er det også satt opp en åpen bambushytte som enten kan gi skygge fra den brennende sola, eller ly fra de plutselige regnbygene.

Kjøpe ferske krydder – Det produseres mye deilig krydder i Tetebatu, og det kan kjøpes for en brøkdel av prisen hjemme. For 75 kroner fikk jeg f.eks kjøpe en stor bunt med vaniljestenger (minst 30 stk), mens det kostet rundt 8 kr for en pose med andre krydder som muskat, nellik og pepper.

 

2016-05-21_0003

Lete etter de svarte apene – Aper var ikke et uvanlig syn i Tetebatu. I et skogholt i nærheten holdt imidlertid til en mer sjelden aperart. Noen svarte aper som var mye mer skye enn de mer vanlige typene. Guiden min og jeg fikk likevel øye på et par stykker på vår vei gjennom skogen. Skogområdet er nå et vernet område der de lokale ikke får kjøre med motoriserte kjøretøy som kan forstyrre apene.

Utforske bortgjemte fossefall – Tetebatu har mange fossefall. De kan ikke sammenlignes med størrelsen og lengden på fossene i Norge, men de får plusspoeng for sjarm. Ofte ligger fossene vakkert til inne i frodig skog og får deg til å føle at du har forvillet deg langt inn i bushen.

Beskue eller bestige vulkanen Mount Rinjani – På vandring rundt i landsbyen er det umulig og ikke få øye på vulkanen som rager i horisonten. Dette er Indonesias nest største vulkan på 3726 moh, og den er fortsatt aktiv. Inne i krateret har det dannet seg en stor innsjø, noe som har gjort vulkanen til et populært turistmål. De fleste turene opp til kraterkanten går imidlertid fra nordsiden av vulkanen, og tar gjerne to dager å utføre.

 

I Tetebatu anbefaler jeg å leie en guide som kan ta deg rundt. Guidene er gjerne lokalfolk som kjenner området inn og ut. Det er heller ikke dyrt. Jeg leide en guide for en dag, en ung gutt som het Jus, for 250.000 IDR (ca 180 kr). Han tok meg rundt på stiene, innom noen som solgte krydder og til flere fossefall. Hvis det ikke var gåavstand fikk jeg sitte på med mopeden hans. Bare spør bostedet ditt om en guide og de vil ordne en til deg.

 

2016-05-21_0007

HVORDAN komme seg til Tetebatu?

Både KLM, Qatar og Emirates flyr fra Oslo til Denpasar (Bali) med en mellomlanding for rundt 6000 kroner. Derfra går det mange daglige fly over til Lombok for bare et par hundre kroner, eller båt.

Fra flyplassen er taxi den enkleste måten å komme seg til Tetebatu. Det går visst noe lokaltransport også, men jeg hørte det kunne være veldig kronglete. Jeg tok heller taxi, noe som for kostet meg 215.000 IDR (ca 160 kr) fra Mataram til Tetebatu, og 250.000 IDR (ca 180 kr) fra Tetebatu til Kuta i sør (omtrent samme avstand som til flyplassen). Bruker du Blue Bird-taxiene er du garantert taksameter, og trenger ikke å prute.

 

2016-05-21_0001

NÅR bør du reise?

Lombok har to sesonger, en tørr og en våt. Den tørre sesongen er fra mai til september, og er den mest populære tiden å besøke øya. Selv om sesongen er kalt tørr betyr ikke det at det aldri regner. Det samme gjelder det som blir kalt «regntiden», hvor det også er mange fine soldager. Lik mange andre steder i sørøst-Asia kan de tropiske regnbygene slå til hardt og superkjapt når som helst, og er gjerne over på et blunk igjen.

Jeg vil ikke tro det vil være noe trengselsproblem uansett når du besøker Tetebatu. På bostedet mitt hadde det ikke bodd noen på to måneder da jeg kom dit i april. Og da jeg spurte guiden min hvor mange det pleide å være på hotellet på samme tid i høysesongen, sa han: «maybe 8 at the same time». Altså ikke massivt mye folk.

 

2016-05-21_0006

2016-05-21_0005

Andre innlegg fra Indonesia:

 

Relaterte artikler

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar