Her kommer et nytt månedens reisetips hvor jeg presenterer et spennende reisemål jeg selv har besøkt, og svarer på HVOR, HVORFOR, HVORDAN og NÅR du bør reise dit. For februar har jeg plukket ut det frodige og vakre Wayanad-området i India:

 

HVOR?

Wayanad er det minst befolkede området i Kerala (stat i sør-India), og er derfor ikke et sted man typisk forbinder med folkerike India. Siden området ligger på rundt 1000 meters høyde er vegetasjonen også annerledes og temperaturen mer behagelig enn i lavlandet. Skogen huser stammefolk og store villdyr, mens landsbyene er bebodd av utrolig gjestfrie mennesker og særdeles lite turister. Under mitt opphold ble jeg flere ganger bedt inn til fremmede mennesker som bare ville slå av en prat over en kopp te. Utrolig hyggelig!

Å gå i de bølgende grønne daler av tebusker, speide etter ville elefanter, nyte en herlig (men godt krydret) indisk lunsjrett til et par kroner, utforske en hule med flere tusen år gamle helleristninger og nyte en varm Ayurveda oljemassasje er bare noe av det du kan gjøre i Wayanad!

 

2016-02-13_0003

HVORFOR?

1. Wildlife Sanctuaries – Muthanga og Tholpetty er villdyrreservater i Wayanad der man både kan se elefanter, villsvin, hjortedyr, aper og fargerike fugler. Parkene er åpne tre timer på morgenen og to timer på ettermiddagen, slik at dyrene ikke skal bli forstyrret hele dagen. Et tips er å møte opp litt før en av de to åpningstidene. På den måten sikrer du deg plass først i køen og da vil din Jeep sannsynligvis kjøre først og se flest dyr innenfor reservatet. I en Jeep kan det sitte opp til fire personer, og kjøreturen rundt i parken er om lag 45 minutter på humpete jordveier.

2. Chambra Peak – Er du glad i å gå i fjellet, se morsomme krypdyr eller å fotografere vakre landskap, er Wayanads høyeste fjell, Chembra Peak, et godt tips. Det må skaffes en tillatelse fra skogvokteren i Meppadi for å bestige fjellet, men det kan ordnes i et lite kontor på veien opp. Allerede på den smale, svingete grusveien opp til parkeringen får man flott utsikt over bølgende teplantasjene og små gårdsbruk. Det 2100 meter høye fjellet kan bestiges på en dagstur med guide, men merk at det ikke alltid er anledning til å gå helt opp til toppen hvis det har regnet mye.

 

2016-02-13_0001

3. Ayurveda massasje – enten du føler for en times kroppsmassasje eller en 30 dagers detox, er ayurvedabehandlinger et deilig avbrekk etter en lang dag i bushen. Ayurveda er tradisjonell medisin som stammer fra Kerala, og det finner derfor både egne ayurveda-sykehus og ayurvedabutikker i området. Ayurvedaoljene brukt til massasje varmes opp og smøres utover kroppen mens man ligger naken på en ayurvedabenk. Behandlingen skal berolige kroppen og skille ut avfallsstoffer.

4. Fossefall – I Wayanad ligger også flere større fosser. Meenmutty og Soochippara er to kjente fossefall i nærheten av Wayanads største by, Kalpetta. Steinlagte stier er bygget gjennom jungelen for at man lett kan komme seg ned til fossefallene. På Soochippara får man dessverre ikke gå helt bort til fossen. Den ble nemlig stengt av etter at en fire år gammel indisk gutt druknet i kulpen under, men man kan stå og beundre den på rundt 20 meters avstand. Fossene er imidlertid ikke alltid åpne for besøkende i regntiden.

5. Edakkal Cave er kjent for sine mange tusen år gamle helleristninger av timeglassformede urmennesker, ville dyr og skrifttegn. Grotten er ikke en vanlig grotte, men en hule som ble formet da en gigantisk kampestein la seg mellom to fjellvegger. Derav navnet Edakkal, som betyr «a stone in between». Det er laget en sementvei og trapper hele veien opp. Edakkal Cave kan nås med bil eller buss fra Sulthan Bathery.

 

2016-02-13_0004

HVORDAN?

For det første må du skaffe deg et visum enten på nettet eller via visumkontoret i Oslo for å komme inn i India. Deretter er den enkleste måten å nå Wayanad å bestille fly til Mumbai. Det finnes ikke noe direkterute fra Norge, men mange av de store europeiske flyselskapene flyr til Mumbai relativt kjapt med en mellomlanding i en storby i Europa. Videre tar du et innenlandsfly til kystbyen, Calicut, tar taxi til busstasjonen og hopper på en lokalbuss til Kalpetta i Wayanad.

Som nevnt er Kalpetta den største «byen» i Wayanad, men den er likevel ikke veldig stor i størrelse. Det finnes flere hoteller der, men for et mer autentisk og spennende opphold vil jeg anbefale en natt i Bamboo Village. Dette er et økovennlig landsbyprosjekt der man leier rom hjemme hos indiske familier i en liten landsby et vakkert, grønt område. For å komme seg rundt fra attraksjon til attraksjon kan du leie en bil med en sjåfør fra et hotell. Man trenger ofte ikke å betale mer enn 200 kroner for å ha en bil og en sjåfør til disposisjon en hel dag.

 

2016-02-13_0005

NÅR?

Wayanad-området ligger på mellom 700 og 2000 høydemeter og tilbyr derfor et mer behagelig klima enn Indias kystbyer. Dagtemperaturene holder seg stort sett mellom 22-26 grader, og nattemperaturen går sjelden under 20.

November til april tilbyr flest soltimer og minst regn i i Wayanad. Vintermånedene er derfor en god tid å reise på. Regntiden i Wayanad er fra juni til september, og kan også besøkes. Jeg var selv i Wayanad i et par uker i september og synes ikke regnskurene gjorde så mye. Fordelen med å reise i regntiden er at naturen er frodigere, man får en mer dramatisk himmel over landskapet og det er færre andre besøkende.

 

2016-02-13_0006

 

Flere innlegg fra Wayanad:

 

Relaterte artikler

4 Kommentarer

  1. Maria's Adventure

    Ser ut som et fantastisk sted! Jeg elsker India, men jeg har ikke fått sett Sør-India enda. Dette stedet står definitivt på bucket-lista nå! 😀

    Svar
  2. GlobetrotterElisa

    Nå fikk jeg mange gode minner fra mitt siste besøk i India. Kjenner at det hadde vært deilig å besøke dette landet igjen. Fjelltur, unikt dyreliv, god indisk mat og hyggelige mennesker – jo, India må på ønskelisten igjen!

    Svar

Legg igjen en kommentar