Skulder mot skulder sitter Thomas og jeg i en sliten minibuss sammen med tre polakker og en gjeng kinesere. Fra den behagelige hovedveien mellom turistbyene, Dali og Lijiang, har vi tatt av på en krokete vei oppover en ås. På andre siden ligger Shaxi, dalen folk i nesten tusen år brukte som handelsrute for te og hester.

Mens jeg prøver å holde øynene på veien for å ikke bli bilsyk, tjatrer den ene polakken i vei om flykningene i Europa. Det føles nokså absurd å prate om nettopp dette mens vi sitter og humper i en en minibuss langt ute på bondelandet i Kina. En polsk avis skrev at muslimske menn bosatt i Oslo drev og drepte konene sine, hadde han lest, og vil høre om det er sant. Vi blir sjokkert, og avkrefter det hele ved å si at vi begge bor i den delen av Oslo med flest innvandrere, og at det stort sett er trygt og fint. Men det er kanskje slike rykter som florerer i Polen, det landet i Europa med færrest prosent av innvandrere?

Glade for å være trygt fremme betaler vi 15 kroner hver til sjåføren, og skiller lag med polakkene i håp om at vi i det minste har bidratt til å dempe skepsisen for innvandrere en smule. Vi tar beina fatt for å finne bostedet vi har fått anbefalt av et tysk par i Dali noen dager tidligere. Først ser landsbyen ut som en hvilken som helst annen kinesisk landsby. Men snart trer vi inn i en brosteinsgate med grøfter med rennende vann og tradisjonelle trehus. Jeg liker ekstra godt de buede kinesiske takene med vakre dekorasjoner og detaljer.

 

gamlebyen i Shaxi kina

Shaxi skal være en av de best bevarte byene på den over tusen år gamle Ancient Tea Horse Road, en handelsrute som gikk fra Yunnan, gjennom Burma, og til både Bengal i India og Lhasa (Tibet). Ruten har fått navnet sitt nettopp på grunn av handelen med te og hester. På ruta ble kinesisk te fra sør i Yunnan byttet mot sterke tibetanske krigshester.

Vi snubler oss nedover den grove brosteinen og speider etter en inngang med en grønn sofa utenfor. Dette var tegnet tyskerne ga oss for at vi skulle finne frem til deres anbefalte bosted. Snart får vi øye på sofaen, men uten å vite om bostedet på forhånd hadde vi aldri gjettet at dette var et gjestehus. Vi finner hverken et engelsk navn, en typisk Trip Advisor-etikett eller andre tydelige gjestehus-tegn på utsiden.

Bak en nokså rotete resepsjonsdisk møter vi husverten. Uten å utveksle et eneste ord på et felles språk får vi både ordnet oss et hyggelig rom i første etasje for 160 yuan (ca 200 kr) og satt på en klesvask. Deretter er det tid for å utforske landsbyen.

 

Mize Inn gjestehus i Shaxi

Gamlebyen i Shaxi

Gamlebyen i Shaxi kan i størrelse ikke måle seg med de turistifiserte gamlebyene i Dali og Lijiang, men det den ikke har i størrelse tar den igjen i sjarm. Her finnes ingen selfiestang-selgere, fastfoodkjeder, høylytte utesteder og blomstrete scootere. De store kinesiske turistgruppene ser også ut til å glimte med sitt fravær, til vår store glede.

Likevel får vi hint om at det må være vestlige turister innom i ny og ne. En del av spisestedene her har engelske menyer hengende ute på veggen, dog ikke alltid like lett å tyde. Vi slår oss ned på en av dem med røde papirlamper og viltvoksende grønne planter utenfor. Begge to faller vi pladask for sitteplassen på en liten hylle med to puter adskilt av en grønn kiste. Her blir vi sittende på utstilling mens vi slurper i oss hver vår bolle varm nudelsuppe.

 

street cafe in old town of Shaxi

skål med nudler i Shaxi

Etter å ha fått påfyll av varme og mat vandrer vi videre og ender opp i hjertet av Shaxi, en større plass kalt Sideng Square. Her ligger det vakre Xingjiao Temple, et gammelt teater og en tett vegg av gamle trehusfasader med noen spisesteder og noen suvenirer til salgs. Et par andre turister med skinnende kameraer dukker nå opp, men med et betydelig roligere tempo og en mer behagelig innestemme enn i Dali.

 

2016-02-11_0026

arkitekturen i gamlebyen i Shaxi

2016-02-11_0025

vandring i gamlebyen i Shaxi

Neste morgen er vi tilbake på Sideng Square for å få i oss litt frokost. Morgenen i Shaxi er kald, men klar. Noen solstråler har så vidt rukket over hustakene og skinner mot et koselig spisested med et par bord utenfor. Snart sitter vi og koser oss i morgensolen med hver vår hjemmelagede yoghurt, varme rundstykke og deilige yunnan coffee. Vi er begge glade for å slippe og spise nudler til frokost!

Mens vi nyter maten kommer en eldre herremann stavrende og stiller seg i morgensolen langs husveggen ved siden av. Det hele virker som et lite morgenrituale, for med en gang sigaretten er ferdig røyket forsvinner den gamle mannen samme vei han kom. En gjeng unge kinesere med store kamerastativer og lyskastere kommer strenende forbi på andre siden av torget. Shaxi er tydeligvis også en populær by for filmskaperne. Når maten vår er fortært blir også store presenninger lagt utover plassen, og sekker med korn helt utover til tørking.

Vi er begge enige om at den beste måten å oppleve Shaxi er å sitte nettopp slik og beundre den kinesiske arkitekturen og observere dagliglivet. Dette gjorde vi opptil flere ganger under oppholdet vårt.

 

Sideng Square in Shaxi

Frokost på Sideng Square i Shaxi

Utenfor gamlebyen

Et annet fint sted å oppholde seg om morgenen er ved elva, Heihui. Den finner vi rett utenfor gamlebyens østre port omkranset av en allé av høstfargede trær. Under dem er det tjoret fast et par hester – kanskje hester som stammer fra de tibetanske krigshestene? Ikke vet jeg.

På høyre side sluses vannet igjennom en vakker steinbru, som tydeligvis også er et populært turistmål. På toppen av brua treffer vi en guttegjeng fra filmcrewet med propper i ørene. Det er viktig å få tatt et par selfier før filmingen starter, må skjønne!

 

View of Yujin Bridge in Shaxi

Elva Heihui gjennom Shaxi

Vi er også heldige å besøke Shaxi på en fredag morgen. Det betyr markedsdag. På andre siden av elva står det nå mengder av lastebiler som har fraktet hester, kuer, geiter og griser fra gårdene i nærheten. Noen kommer også til fots med en enslig okse eller hest på slep. Vi tar en runde for å se om vi skjønner noe av det som foregår, men det er ikke mye action å oppspore. Bøndene på markedet ser ikke ut til å ha noe hastverk. Noen sitter på huk og tar seg en sigg ved elva, andre står og venter på at tevannet skal koke.

 

mann på vei til husdyrmarked i shaxi, kina

grupper med kyr på marked i shaxi

liten jente spiser ris på marked i Kina

salg av kriser på marked i shaxi kina

Vi avslutter dagen med en spasertur utenfor gamlebyen til resten av landsbyen. Snart kommer vi forbi en skolegård full av gymmende unger og vi greier å forville oss opp i en maisåker. Vi bare går. Vi går i den retningen nysgjerrigheten må ta oss.

En eneste arbeider er igjen ute på rismarken. Landskapet er i ferd med å endre farge. Natten er på vei. Det er på tide å ta kvelden.

 

2016-02-12_0001

2016-02-11_0027

rismarker i shaxi kina

landsby-shaxi-kina

 

Praktisk informasjon

Lokasjon: Sørvest i Kina i provinsen Yunnan, og omtrent midt mellom de større byene, Dali and Lijiang.

Hvordan komme seg dit? Enten du vil ta buss fra Dali eller Lijiang må du bytte buss i byen, Jianchuan. En minibuss kjører videre herfra når den er full. Den står rett utenfor busstasjonen og koster 15 kr pr pers.

Ting å gjøre i området: Det finnes en scooterutleie i Shaxi, og for 60 yuan (80 kr) kan man leie en elektrisk scooter for en dag. I nærheten finnes blant annet vakre fjellområder med stier, og flotte templer som ligger gjemt inne i bushen.

 

Andre relevante innlegg:

 

Relaterte artikler

9 Kommentarer

 1. GlobetrotterElisa

  Så idyllisk det var her! Det er akkurat slik det bør være når man er på tur – bare sitte å nyte hverdagen som går forbi, med en kaffe i den ene hånden og en kanskje god bok i den andre!

  Svar
 2. Marianne - Glimt av verden

  Der så det så hyggelig ut at jeg fikk lyst til å dra dit med det samme! Virker som et flott sted å bare vandre tilfeldig rundt og observere dagligliv, bygninger og omgivelser.

  Svar
 3. Renates Reiser

  For et sjarmerende sted! Vil tro pulsen senker seg et par hakk ekstra i slike rolige omgivelser. Jeg digger blinkskuddene dine av hverdagslivet! 🙂

  Svar
 4. Lise-Marie

  Dette var et utrolig fint innlegg! Kjempedeilig å lese, ble nesten (bare nesten) kvitt mitt eget stress av å bli med på tur 🙂 Selvfølgelig superflotte bilder også!

  Svar
 5. Reiselykke

  Det er så fint å bare følge veien der nysgjerrigheten tar en!
  Høres ut som et deilig, rolig sted å være.
  / Mette

  Svar

Legg igjen en kommentar