For et par dager siden ble tusenvis av lanterner og bananbladflåter med lys sluppet ut fra Chiang Mai i Thailand. På samme tid i fjor befant jeg meg på denne lysfestivalen, kalt Loy Krathong. En spektakulær opplevelse jeg sent vil glemme! 

Min reisekamerat, Thomas, og jeg dro til Chiang Mai i fjor hovedsakelig for å se det store lanterneslippet kalt Yi Peng – et fantastisk skue jeg bare MÅ oppleve igjen! Men heldigvis var ikke lysfeiringene over enda. I Chiang Mai ble det feiret med lanterner, parader, bananbladflåter og fyrverkeri i tre hele dager til ende!

Det sies at Loy Krathong er en gammel festival med indisk opphav som opprinnelig ble feiret til ære for hindugudene, Shiva, Vishnu og Brahma. Folk lagde lanterner av lys og papir, og hang dem utenfor hjemmene til de kongelige og de rikeste i landet. For 150 år siden ble tradisjonen overtatt av buddhistene som en seremoni til ære for Buddha. I dag feires Loy Krathong fortsatt i store deler av Thailand og noen av nabolandene.

Her er min opplevelse fra fjorårets Loy Krathong i bilder, samt noen små kommentarer:

 

Store, åpne plasser i Chiang Mai blir holdt av for anledningen. Matboder blir satt opp, bord og stoler spredt utover og store konsertscener reist.

Festivalen trekker mye folk, både turister og lokale. Trafikken er derfor litt mer kaotiske enn vanlig.

I løpet av dagen sitter innbyggere i Chiang Mai travelt opptatt med forberedelser. Bananbladflåtene settes sammen slik at de kan selges til festivaldeltagere senere på kvelden.

Lokal kreativitet – hvem trenger bord når man har en moped?

En sykkeltaxisjåfør tar seg en hvil, mens trafikken raser forbi.

Markedene er fulle av fargerike lanterner og annet juggel.

Festivalen er også kjent for sine utallige gatematboder. Her kan du få tak i både pølser på pinne, sushi, blekksprut, grillet kjøtt og deilige thailandske retter.

Mange sender opp lanterner fra broene, men ikke alle er like forsiktige…

Fra broene i Chiang Mai får man nydelig utsikt over elva og byen som lyses opp av flyvende lanterner, flytende bananbladflåter og fyrverkeri.

Blomsterselgerne står på rekke og rad gjennom byen.

Overalt langs elva selges banenbladflåtene, kalt krathonger. De flotteste flåtene er rene mesterverk med kompliserte dekorasjoner. Tradisjonelt ble flåtene laget av treverk og blader fra banantreet, men nå blir de også laget av brød og isopor. På toppen settes gjerne lys og røkelse.

Langs begge sider av elva settes bananbåtene ut fra bambusplatformer.

Et ønske eller en liten bønn sies før bananbåten sjøsettes.

Å sette en flåte på elva skal fjerne ulykke og problemer i livet. For mange thaier er dette også en god mulighet til å ære vanngudinnen, Phra Mae Kong Ka. Hun er thaienes Ganges.

Ute i det gusjebrune vannet står gutter og hjelper til å sjøsette krathongene.

Mat på pinne er spesielt populært hos gateselgerne.

De thailandske pannekakene er supergode! Her fikk jeg min favoritt med banan =)

Den thailandske kongefamilien ønsker oss velkommen fra en gigantisk plakat på elvebredden.

Paraden starter med dans fra vakkert kledde thaijenter med en papirlampe på fingeren.

Under festivalen foregår også missekåringer. Småjenter blir deretter båret rundt på store dekorerte flåter under paraden.

Alle templene i Chiang Mai er vakkert pyntet med levende lys og fargerike lamper under festivalen.

Stemningen nede ved elva er helt magisk… det var nesten ikke til å tro!

Paraden var langt fra ferdig da det begynte å regne.

Og det skulle ikke bli noe lett regn heller! Vi presset oss sammen med en haug andre festivaldeltagere under en presenning i bortimot en time, mens det tropiske regnet styrtet i bakken. Paraden fortsatte å gå, og deltakerne ble klissvåte stakkars!

Etter hvert fikk vi kjøpt oss noen regnponchoer, og plasket tilbake mot hotellet. Heldigvis hadde vi topp vær de to første dagene av festivalen. Det var kun siste kvelden det regnet en del.

 

Til informasjon:

 • Fyrverkeri fyker i alle retninger under feiringen. Spesielt nede ved elva. Pass opp!
 • Hvis du vil kjøpe en krathong, så sjekk hva slags materiale den er laget av. Isopor er ikke lett nedbrytbart og forurenser elva.
 • Datoen for Loy Krathong varierer med når det er fullmåne, men blir som oftest arrangert i november hvert år. Om du ønsker å vite datoen for et av de neste årene søker du «Loy Krathong 20xx» på Google, så tenker jeg du får en haug av treff.
 • Festivalen foregår på et større område sentrert rundt elva i Chiang Mai. Det blir gjerne mye gåing i løpet av kvelden. Godt skotøy kan derfor være lurt!

 

Andre innlegg fra Thailand

Relaterte artikler

6 Kommentarer

 1. Lise-Marie Lia

  For et utrolig flott innlegg! Masse fine lys og spennende informasjon! Herlig (:

  Svar
 2. Brita Melissa

  Utrolig fine og stemningsfulle bilder! Når jeg en dag drar til Asia skal jeg legge turen slik at jeg får med meg nettopp disse lys- og lanternefestivalene 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar