Er det barn med kritt som har vært på ferde, tenker kanskje mange første gang de går i Tamil Nadus gater. Men fort skjønner man at dette er mer komplisert enn som så. Gatekunst kanskje? Eller en slags graffiti? 

Nei, dette er kolams. De lages  foran inngangsdøra av kvinner  i Tamil Nadu hver morgen før dagry, og er like mye et rituale som en leken konkurranse med resten av nabolaget. Designet kan bety så mangt. Formen og størrelsen kan gi forskjellige meninger og meldinger til resten av nabolaget, for eksempel om bursdager, død eller under kvinners menstruasjon. De kan være til ære for spesielle guder eller gudinner, eller for å bli kvitt onde ånder.

Mønstrene er unike, mange av dem så komplekse at det kreves år med trening for å mestre dem. Tegningene blir samlet i kladdebøker som kvinnene bytter mellom hverandre. Som oftest blir de tegnet med med hvitt, men ved spesielle anledninger kan de også farvelegges.

Jeg tror virkelig jeg skal vurdere å stå opp ved dagry en dag og ta meg en tur ut i byen. Det må være litt av et syn å se alle damene ute om morgenen for å lage disse flotte kunstverkene!

Stilige ikkesant?

Relaterte artikler

4 Kommentarer

 1. Bobleliv

  Stilig, ja!!
  Det er så mange ritualer som foregår i India hver eneste dag. Det er en av grunnene til at India er et så spennende land å besøke.. Dette fikk ikke jeg med meg da jeg var der, så takk for infoen!!

  Svar
 2. Line

  Første gangen jeg er inne på bloggen din etter å ha sett andre bloggere tipse hverandre om den. Dette er jo bare fantastisk! Jeg har selv reist i 70 land, men det meste før bloggenes tid. Har fått meg blogg nå, men eier ikke teknisk innsikt, så den er veldig enkel og rotete…Ha et fortsatt herlig liv, for det har ihvertfall jeg med reisene mine, selv om mange synest at jeg tar mange «feile» valg her i livet…

  Svar
 3. Hamaca Reiseblogg

  Bobleliv: Ja, er veldig mye interessant som foregår! Er mange ganger vanskelig å vite hvorfor de gjør det de gjør, og det er litt frustrerende.. men er uansett artig at det kan skje mye uventet hele tiden =)

  Svar
 4. Hamaca Reiseblogg

  Line: Blås i hva andre sier! Reise er jo bare helt fantastisk artig! 😀 Synd for dem som ikke har oppdaget det, sier nå jeg! 70 land ja, det er imponerende. =) Du har sikkert utrolig mange minner og historier som kommer til å huskes for resten av livet. For er det ikke det vi lever for? 😉

  Svar

Legg igjen en kommentar