Her er mine høydepunkter fra Nepals hovedstad, Kathmandu; apetempelet, drømmehagen, dueplassen og de mange bortgjemte bakgatene..

durbar-square-kathmandu

Kathmandu – mitt førsteinntrykk av deg minnet meg om en sliten, gammel dame som ikke har dusjet eller skiftet klær på en stund. Likevel prøver du å holde deg moderne ved å spise pizza og høre på popmusikk til langt på natt. Jeg var derfor litt skeptisk til deg med en gang. Men etter at vi to ble bedre kjent, ser jeg imidlertid at du gjemmer på flere verdifulle skatter. De fargerike og imøtekommende menneskene som holder blodstrømmen din igang, de flotte templene som utsmykker deg og de bortgjemte smugene som gjør at du alltid har en uventet historie på lur. Selv strømmangelen kan aldri stoppe ditt imponerende pågangsmot! Jeg beundrer deg! 

 

Monkey Temple

Det krever litt innsats og litt leggmuskler å komme seg opp til apetemplet, eller Swayambhunath som buddhisttempelet egentlig heter. Men når du først har klatret opp, vil du fort glemme alle trappetrinnene. Oppe på tempelplatået finner du en 1500 år gammel stupa omkranset av flagrende bønneflagg, griske apekatter, spinnende bønnehjul og gullfargede figurer. I tillegg venter en flott utsikt over Kathmandu om du er så heldig å besøke hovedstaden i ordentlig klarvær.

Tempelområdet er av stor hellig betydning i Nepal, og blir besøkt av tusner av buddhistiske pilgrimmer hvert år. Selve stupaens runde base symboliserer jorden. Deretter er buddhas øye malt på hver side av et firkantet bygg. På toppen av stupaen sees en kuppel av ekte gull. Kuppelens 13 gullringer symboliserer nivåene buddhister må igjennom for å nå sin oppvåkning.

Ikke overraskende har tempelet blitt en populær turistattraksjon, så ikke forvent deg å gå rundt alene blant buddhistmunkene. På tempelplatået finner du også mange suvenirbutikker om du ønsker å shoppe litt på veien. Bare husk å prute – prisene er veldig høye her!

Inngangspenger: 200 NRP (12 kr)

 

Garden of Dreams

Eller Garden of Love, som parken også kunne blitt kalt. Det er tydeligvis her alle de forelskede parene i Kathmandu søker tilflukt! Men for en vakkert hage – jeg hadde ALDRI forventet å finne en så vakker oase midt i støvete Kathmandu! Men der fikk jeg meg en skikkelig overraskelse gitt! Paviljonger, fontener, søyler, blomsterbed og benker. Og sjokkerende nok var alt gullende rent og ryddig!

Garden of Dreams ble laget som en privat hage til feltmarskalk Kaiser Sumsher i 1920. Seks forhøyede paviljonger ble konstruert for å symbolisere Nepals seks sesonger. Fra år 2000 ble hagen restaurert slik at den endelig kunne åpnes for offentligheten. Hagen var opprinnelig dobbel størrelse av det den er i dag, men jeg synes likevel dagens hage er rimelig imponerende!

Inngangspenger: 200 NRP (12 kr)

2014-03-20_0001

2014-03-20_0004

2014-03-20_00022014-03-20_00032014-03-20_0005

 

Durbar Square

Durbar Square ble satt på UNESCOs verdensarvliste allerede i 1979 og inneholder palasset der mange av Kathmandus konger har holdt til flere hundre år tilbake i tid. På hovedtorget finnes flere pyramideformede templer man kan klatre opp på og få utsikt utover området. Et fint sted å slå seg ned for å kikke på virrvarret av mennesker eller fundere litt over livet.

Det som fascinerte meg mest her var likevel en stor dueflokk på et litt mindre torg litt bortenfor. Duene var helt tydelig vant til å bli matet, for på torget satt det flere damer og solgte frø til besøkende. Duemassen bevegde seg imponerende kjapt, og hadde full kontroll på hvor folk tråkket til enhver tid. Til oss mennesker holdt de akkurat en meters radius fri plass rundt beina våre. Og når det nå og da kom en liten unge løpende inn i duemengden, lettet duene lynkjapt.

Inngangspenger: 750NRP (45 kr) – billetten gjelder en dag, men om du har planer om å gå innom en annen dag også kan du vise visumet ditt på et kontor og få bruke billetten flere dager. 

2014-04-27_0001

 

Gatelangs

Favorittaktiviteten min i Kathmandu ble likevel det å vandre gatelangs. Jeg likte meg spesielt godt i de trange gatene mellom turistområdet, Thamel og Durbar Square. Her selger folk alt mulig – overalt! Små, smale smug med glimt av en liten bakgård. Et virrvarr av sykkelrickshawer, mopeder og mennesker. Trange døråpninger der kun hobbiter kunne gått oppreist inn noen. Små templer med tente lys utenfor.

Her er det bare å gå seg vill, holde kameraet klart og bruke alle sanser! 

Om du først skal til Kathmandu, ville jeg også sjekket festivalkalenderen. Jeg var så heldig å få oppleve to festivaler mens jeg var i Kathmandu; Holifeiring og Shivaratri.

Relaterte artikler

7 Kommentarer

 1. Mstraveltipsy

  Det var et godt tips å sjekke festival kalenderen. Mange flotte bilder og gode tips på hva man kan gjøre i Kathmandu. Ser flott ut både i Garden og Dreams og Tempelet og så likt jeg det aller første bilde ditt kjempe godt, det sier så mye 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, festivaler er alltid gøy og viser byen fra en helt annen side! Flaks at jeg fikk muligheten til å oppleve to stykker da jeg var i Nepal =)

   Svar
 2. ReiseLiv

  Jeg får enda mer lyst å reise til Nepal når jeg leser om reisen din! Jeg er også veldig glad i å bare vandre gatelangs i byene jeg besøker. Ofte synes jeg det er enda mer givende enn å oppsøke de store attraksjonene 🙂

  Fikk du tid til å gå noe på fjelltur da du var i Nepal forresten?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Helt enig – gatevandring er en av mine favorittaktiviteter på reise og! Jeg fikk ikke gått noe lang fjelltur dessverre. Jeg hadde lyst til å vandre litt i Himalaya, men det viste seg at jeg fort trengte minst en uke for å komme opp på et par tusen meters høyde, og det hadde jeg ikke tid til =/

   Svar

Legg igjen en kommentar