Vientiane, hvordan uttales det egentlig? Vienchang? Vientjan? Sånn det skrives? Jeg hadde ikke peil, men heldigvis fikk vi likevel spurt oss frem til riktig buss til vårt første stoppested på Laosturen, hovedstaden i Laos! (og da fant vi ut at uttalen er «vientien»)

Før turen til Laos søkte jeg litt rundt på nettet etter attraksjoner i Vientiane. Det var ikke stort annet å lese om byen enn at den var sørøst-Asias mest avslappede hovedstad. Det skylles nok til en viss grad at Vientiane har vesentlig færre beboere enn i andre hovedsteder i Asia. Bare 730 000! Oslo har jo enda færre innbyggere, 630 000, men i Vientiane var det ingen stresskofferter å se. Eller folk som løp for å rekke bussen for den saks skyld. Bussen gikk når den gikk, og Beer Lao ble drukket hele døgnet.

Det finnes litt trafikk i Vientiane også, ikke misforstå, men den kan overhodet ikke sammenlignes med bilrushet på åttefeltsveiene i Bangkok eller de gigantiske mopedsvermene i Hanoi! Vientiane har for det meste tofelts bilveier med brede fortau som passer godt for oss som liker å vandre gatelangs. Og om man trenger en liten hvil, er det bare å søke tilflukt på en av byens mange cafeer og bakerier, og bestille en stor iskaffe.

Så, til dem som skal reise til Vientiane etter meg; her er noen tips til hva du kan finne på i byen:

1. Besøk et tempel

Vientiane har flere flotte gullwater, eller templer som vi kjenner de som. De kommer du helt sikkert til å bumpe borti om du er på vandring, så det er liten vits i å planlegge. Her kan du møte både oransjkledde munker og studere de detaljrike figurene og bygningene på tempelområdet.

2. Gå langs promenaden

Nede ved Mekongelven finnes en lang promenade der folk sykler, jogger eller tar en liten matbit på trappene ned til elva. Promenaden fylles opp av lokale idet sola er på vei ned – for asiatere vil jo ikke risikere å bli brune!

buddha-park-vientiane22

3. Besøk buddhaparken

Ja, ok, Buddhaparken er faktisk en attraksjon – og i tillegg en meget spesiell en. Jeg har allerede skrevet et lite innlegg om munken vi hjalp med engelskleksene, så tipset jeg vil gi her er å dra hit så tidlig som mulig. Vi kom i 9-tida på morgenen, og da var vi de eneste i parken. I 11-tiden dukket det imidlertid opp flere smågrupper med koreanske og amerikanske turister. Fotolyset er også penest når sola ikke står rett over hodet vårt og skaper skarpe skygger. Helt innerst i parken finnes en liten restaurant om du skulle bli sulten.

2013-12-08_0010

4. Bli med på kveldsgymnastikk (eller se på)

En av de morsomste overraskelsene jeg fant i Vientiane var kveldsgymnastikken! Under en rad med Laos og kommunistflagg hermet en skokk med damer og menn etter to aerobicsinstruktører. Musikkanlegget var for lengst sprengt, men det ble spilt på full styrke likevel. Sånn er det generelt i Asia har jeg erfart.

5. Bestill en kald Beer Lao

La Lao-ølet kjøle ned halsen og berolige kroppen – og kom i ordentlig Laos-modus. Beer Lao er landets største merkevare – man ser logoen deres overalt! Men prisen er ingenting å si på – en ølflaske koster om lag 8 kroner. En av de bedre stedene å sitte mens man kjenner ølen sløve ned systemet er på en takbar med panoramautsikt utover Mekong og nattmarkedet. Jeg husker faktisk ikke navnet på stedet vi satt på, men det er ikke veldig mange høye bygninger nede ved promenaden, så du ser den nokså enkelt om du står nede på nattmarkedet.

6. Gå på kveldsmarkedet

Hver kveld settes det opp nesten hundre kvadratiske røde teltboder (og et par blå) like ved promenaden. Her selges alt mulig fra mobildeksler og parykker til bambuslamper og Beer Lao t-skjorter. Selv om du ikke har planer om å shoppe, vil jeg anbefale en tur gjennom telttunnelen. Her er det både gode fotomotiver og mulighet for innblikk i Vientiane-innbyggernes hverdagsliv.

7. Kveldstur ved Victory Gate

Victory gate er en nesten identisk kopi av Triumfbuen i Paris, bare at den er konstruert med fire buer istedenfor to og er hakket større enn originalen. Kanskje Vientiane hadde en ambisjon om å bli Asias Paris? Jeg vet ikke. Monumentet var veldig fint opplyst om kvelden og omringet av store fontener. På avstand så det nesten ut som et eventyslott.

Vi hadde to netter i Vientiane, og det følte vi holdt i massevis. Resten av Laos har veldig mye fint å by på, så ikke bruk opp tida di her! Jeg kan forresten anbefale gjestehust vi bodde på, Mixay Paradise. Det ligger veldig sentralt i byen, og koster 600 tbh for et dobbelrom inkludert frokost.

Relaterte artikler

Èn kommentar

Legg igjen en kommentar