Å få visum til verdens mest folkerike land er ikke det enkleste i verden – men det går, bare du kjenner til søknadsprosessen. For å få visum til Kina trenger du en utfylt søknad, passfoto, kopi av pass, flybilletter, riktig dokumentasjon og 600 kr. Her beskriver jeg stegene i detalj:

 

Vær oppmerksom på dette før du søker om visum til Kina:

 • Passet må ha minst to sider ledige ved siden av hverandre
 • Passet må være gyldig minst 6 måneder ved innreise
 • Passet kan ikke ha sprekker eller skader
 • Nødpass vil ikke bli godtatt
 • Søker du om vanlig turistvisum vil visumet kun være gyldig fra dagen du får visumet og 90 dager fremover. Det betyr at reisen til Kina må påbegynnes innenfor disse tre månedene. Maks antall dager du kan oppholde deg i Kina på dette visumet er 30 dager. Det er derfor ikke nødvendig å søke visum til Kina før tre måneder før avreisedatoen din. 
 • Visumsøknaden kan ikke sendes med posten, men den kan leveres av en annen person eller en visumservice. 

 

hvordan-skaffe-visum-til-kina

Slik går man frem for å få et 30 dagers single entry Kina turistvisum:

1. Print ut visumsøknad og fyll inn

Det første du gjør er å finne det fire siders lange visumskjemaet på den kinesiske ambassades nettsider (den øverste linken). Print deretter ut skjemaet og fyll inn detaljene dine med en blå eller svart penn og store bokstaver. Noen forklaringer til punktene i søknaden:

 • 1.2 Name in Chinese – trenger ikke fylles inn
 • 1.9 Local ID – betyr ditt personnummer

 

visum-søknad-kina

2. Nødvendig dokumentasjon

For å komme inn i Kina trenger du enten å legge ved en invitasjon eller legge frem en detaljert plan av reiseruten din, både med fly- og hotellbestillinger for hele turen.

Hvis du skal på en gruppetur eller reise med et reisebyrå i Kina trenger du kontaktdetaljer fra reisebyrået, signatur og stempel.

Hvis du planlegger å reise på egenhånd må visumsøknaden inneholde en utskrift av flybilletten til Kina tur og retur. I tillegg må en detaljert reiseplan legges ved med datoer, steder og bookede hoteller for HELE reisen. Det virker ikke som det blir sjekket at man faktisk drar denne reiseruten og bor på hotellene man oppgir da. Man vil derfor mest sannsynlig ikke få konsekvenser om man legger om reiseruta underveis på turen.

Du må også legge ved kopi av passet ditt.

 

3. Skaff et passbilde

Du vil trenge ett passbilde som skal limes i ruten på det første søknadsarket. Passbildet skal være i farger, av hele ansiktet, uten noe hodeplagg og mot en lys bakgrunn. Jeg tok passbildet mitt på en vanlig passfoto-automat på Oslo S, og det ble godtatt i visumsøknaden.

 

4. Møt opp på visumkontoret

Adresse: Holmenveien 5, Vinderen, Oslo. Fra sentrum tar du T-banelinje 1 mot Frognerseteren og går av på Vinderen. Fra t-banestoppet går du til venstre over trikkeskinnene og følger Holmenveien 100m videre oppover til du ser et murbygg med «Holmenvn. 5» skrevet i store, røde bokstaver. Dette er inngangen til visumkontoret.
Åpningstider: 09.00-11.30 på hverdager
Pris: 600 kr som betales med vanlig bankkort (mars 2017)

 

oslo-adresse-kina-visum-kontor

Når du skal møte opp på visumkontoret tar du med deg pass, utfylt visumsøknad, passbildet limt på søknaden og dokumentasjon (flybilletter, invitasjon/reiserute og kopi av pass).

Jeg var på visumkontoret like etter kl 09, og da var det nesten ikke kø. En vakt sjekket og godkjente papirene mine før jeg kom bort til skranken. Personen i skranken tok imot papirene. Deretter fikk jeg beskjed om når visumet kunne hentes og en kvittering.

NB: Kvitteringen er viktig å ta vare på til henting av passet!

 

5. Hent visumet

Det tar vanligvis 6-8 dager å få passet. Jeg fikk mitt på seks dager i slutten oktober, selv om det står at det er tiden for et ekspressvisum.

For å hente visumet drar du tilbake til visumkontoret og henter det mellom 09 og 11.30 på hverdager. Vis kvitteringen, betal 600 kroner med vanlig bankkort og snart vil du ha det nye visumet ditt i hånden!

 

Hvis du har flere tips om visumsøknad til Kina, kommenter gjerne under! 

Les flere innlegg fra Kina:

Relaterte artikler

20 Kommentarer

 1. Jan Arild Teland

  Bra og grundig innlegg!

  Bare en liten korreksjon: Visumet er gyldig i 30 dager fra man ankommer Kina selv om det har gått 3 måneder fra man fikk utstedt visumet. I ditt tilfelle kunne du altså reist inn i Kina 13. januar og allikevel blitt der i 30 dager. Så man kan altså søke om visumet maksimum tre måneder før reisen.

  Betalte du forresten for visumet når du leverte søknaden? Det er isåfall ganske nytt. Vanligvis har man pleid å betale når man henter visumet.

  Ellers forunderlig at Kina insisterer på at man skal legge ved reiserute og hotellbestillinger for hele reisen. Det er jo trivielt å avbestille hotellene og endre reiseruten i etterkant, noe de ganske sikkert er klar over. Siden landet virker å bli stadig mer autoritært kan man frykte at det vil komme en innskjerping her, men foreløpig skaper kravet heldigvis ingen problemer for turister som ikke vil planlegge alle detaljer på forhånd.

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca
   Hamaca

   Takk for korreksjon, Jan Arild! Jeg har lest feil jeg da 😉 Det skal rettes opp! Jeg tenkte også med en gang at jeg betalte når jeg kom dit første gangen, men nå som du nevner det tror jeg jammen du har rett. Vi betalte da vi hentet visumet, ja! Hehe, ikke lett å holde styr på alle de små detaljene!

   Jeg synes også det er merkelig at de absolutt skal ha en detaljert reiserute. Det trengte jeg ikke da jeg var der i 2008. Vi får håpe det ikke blir enda vanskeligere å komme inn i Kina!

   Svar
 2. OnTrip.dk

  Rigtig godt og meget detaljeret indlæg du har lavet her, Ingeborg. Selvom vi ikke bor i Norge kan vi læse at det er lige så omstændigt at få et visum til Kina i der som det er i Danmark. Vi må indrømme at vi synes det var MEGET omstændigt men vi er bestemt glade for at det ikke afholdt fra at søge. Kina er et meget spændende land 🙂
  OnTrip.dk recently posted…Rejseforslag Road Trip – Sydøen, New ZealandMy Profile

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca
   Hamaca

   Det er like stress i Danmark ja? Hmm, kjipe greier. Men som du sier – prosessen er vel verdt det! Kina er et veldig interessant land å reise i =)

   Svar
 3. Sydney

  Vet du om man kan sende en annen person for å hente visum?

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca
   Hamaca

   Hei Sydney! Beklager sent svar på denne kommentaren. Den har gått meg hus forbi! Jeg vet ikke om man kan sende en annen person for å hente. Jeg vil tro det. Men hør med dem for sikkerhets skyld =)

   Svar
 4. Trine Thorsen

  Hei, jeg lurte på om vi må sende med togbilletter? For har hørt at vi ikke kan bestille de fleste togbillettene på internett?

  Svar
 5. John Solberg

  Flott beskrivelse! Men – må alle som skal ha visum møte opp fysisk? På samme måte som når man skal ha norsk pass mener jeg..

  Vi skal reise med barn og det er stress nok for en av oss voksne å komme seg til Oslo for å levere søknaden.

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca
   Hamaca

   Hei John!

   Jeg er ikke 100% sikker, men jeg tror ikke du trenger å ta med deg barna for å få visum til dem. Det er jo flere visumservicer som utfører hele visumprosessen for kunden, og da trenger ikke noen av de reisende å møte opp der engang, ser det ut som 😉

   Svar
  • Trine Thorsen

   Hei!
   Jeg søkte nettopp visum til Kina, og det var kun 2 av 3 av oss som møtte på ambassaden. Så nei, alle trenger ikke å møte opp. Vi fikk i tillegg en venn til å hente passet for oss 4 dager etter.

   Svar
 6. Trine Thorsen

  Hei,
  jeg søkte nettopp visum til Kina og her er de oppdateringene som har skjedd.
  Det koster nå 600 kroner for visum, som blir betalt når du henter visumet. Det koster 600 kroner uansett om du har single entry eller multiple entry!

  Det er lov at andre leverer og henter visumet for deg. Var en venn av meg som hentet visumet vårt da vi ikke hadde muligheten 🙂

  Vårt visum tok bare 4 dager.

  Du må også ha med ett kopi av passet ditt! Dette kan kopieres nede på ARK som er i etasjen under.
  Trine Thorsen recently posted…Steder å besøke i RhodosMy Profile

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca
   Hamaca

   Tusen takk for oppdateringen, Trine! Da oppdaterer jeg innlegget med den nye infoen din 😀

   Svar
 7. Martin Rønnestad

  Om jeg sender alt avgårde til en venn i Oslo, kan ikke hun bare levere inn alt i samme slengen? Må hun ta ut passet og eventuelt pengene før hun leverer inn søknaden, for så å ta det med tilbake når hun henter passet for meg?

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca
   Hamaca

   Hei Martin!
   Du kan få andre til å levere søknaden for deg hvis den er ferdig utfylt, ja. Jeg skjønner ikke helt det andre spørsmålet du stiller her..

   Svar
 8. Hilde

  Hei:) Gode tips dette her:) Tusen takk!
  Hvilke sider av passet skal man kopiere?

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca
   Hamaca

   Hei Hilde!
   Det var Trine over her som nå kunne bekrefte at de ville ha med kopi av pass. Det betyr kopi av ID-siden i passet – altså det med bilde og info om deg.

   Svar
 9. Therese

  Hei, vi skal til Kina i september, bor i Bergen, og må derfor bruke et byrå til å ordne visum til oss. Har du noen tips til hvilke som er seriøse? Litt skummelt å overlate pass etc til fremmede.

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca
   Hamaca

   Hei Therese!
   Så gøy at dere skal til Kina i høst! Jeg har faktisk aldri brukt en visumtjeneste siden jeg er bosatt i Oslo, men jeg vil tro det ligger noen erfaringer om de forskjellige firmaene på nett 😉

   Svar

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert

CommentLuv badge