Å få visum til verdens mest folkerike land er ikke det enkleste i verden – men det går, bare du kjenner til søknadsprosessen. For å få visum til Kina trenger du en utfylt søknad, passfoto, kopi av pass, flybilletter, riktig dokumentasjon og 600 kr. Her beskriver jeg stegene i detalj:

 

Vær oppmerksom på dette før du søker om visum til Kina:

 • Passet må ha minst to sider ledige ved siden av hverandre
 • Passet må være gyldig minst 6 måneder ved innreise
 • Passet kan ikke ha sprekker eller skader
 • Nødpass vil ikke bli godtatt
 • Søker du om vanlig turistvisum vil visumet kun være gyldig fra dagen du får visumet og 90 dager fremover. Det betyr at reisen til Kina må påbegynnes innenfor disse tre månedene. Maks antall dager du kan oppholde deg i Kina på dette visumet er 30 dager. Det er derfor ikke nødvendig å søke visum til Kina før tre måneder før avreisedatoen din. 
 • Visumsøknaden kan ikke sendes med posten, men den kan leveres av en annen person eller en visumservice. 

 

hvordan-skaffe-visum-til-kina

Slik går man frem for å få et 30 dagers single entry Kina turistvisum:

1. Print ut visumsøknad og fyll inn

Det første du gjør er å finne det fire siders lange visumskjemaet på den kinesiske ambassades nettsider (den øverste linken). Print deretter ut skjemaet og fyll inn detaljene dine med en blå eller svart penn og store bokstaver. Noen forklaringer til punktene i søknaden:

 • 1.2 Name in Chinese – trenger ikke fylles inn
 • 1.9 Local ID – betyr ditt personnummer

 

visum-søknad-kina

2. Nødvendig dokumentasjon

For å komme inn i Kina trenger du enten å legge ved en invitasjon eller legge frem en detaljert plan av reiseruten din, både med fly- og hotellbestillinger for hele turen.

Hvis du skal på en gruppetur eller reise med et reisebyrå i Kina trenger du kontaktdetaljer fra reisebyrået, signatur og stempel.

Hvis du planlegger å reise på egenhånd må visumsøknaden inneholde en utskrift av flybilletten til Kina tur og retur. I tillegg må en detaljert reiseplan legges ved med datoer, steder og bookede hoteller for HELE reisen. Det virker ikke som det blir sjekket at man faktisk drar denne reiseruten og bor på hotellene man oppgir da. Man vil derfor mest sannsynlig ikke få konsekvenser om man legger om reiseruta underveis på turen.

Du må også legge ved kopi av passet ditt.

 

3. Skaff et passbilde

Du vil trenge ett passbilde som skal limes i ruten på det første søknadsarket. Passbildet skal være i farger, av hele ansiktet, uten noe hodeplagg og mot en lys bakgrunn. Jeg tok passbildet mitt på en vanlig passfoto-automat på Oslo S, og det ble godtatt i visumsøknaden.

 

4. Møt opp på visumkontoret

Adresse: Holmenveien 5, Vinderen, Oslo. Fra sentrum tar du T-banelinje 1 mot Frognerseteren og går av på Vinderen. Fra t-banestoppet går du til venstre over trikkeskinnene og følger Holmenveien 100m videre oppover til du ser et murbygg med “Holmenvn. 5” skrevet i store, røde bokstaver. Dette er inngangen til visumkontoret.
Åpningstider: 09.00-11.30 på hverdager
Pris: 600 kr som betales med vanlig bankkort (mars 2017)

 

oslo-adresse-kina-visum-kontor

Når du skal møte opp på visumkontoret tar du med deg pass, utfylt visumsøknad, passbildet limt på søknaden og dokumentasjon (flybilletter, invitasjon/reiserute og kopi av pass).

Jeg var på visumkontoret like etter kl 09, og da var det nesten ikke kø. En vakt sjekket og godkjente papirene mine før jeg kom bort til skranken. Personen i skranken tok imot papirene. Deretter fikk jeg beskjed om når visumet kunne hentes og en kvittering.

NB: Kvitteringen er viktig å ta vare på til henting av passet!

 

5. Hent visumet

Det tar vanligvis 6-8 dager å få passet. Jeg fikk mitt på seks dager i slutten oktober, selv om det står at det er tiden for et ekspressvisum.

For å hente visumet drar du tilbake til visumkontoret og henter det mellom 09 og 11.30 på hverdager. Vis kvitteringen, betal 600 kroner med vanlig bankkort og snart vil du ha det nye visumet ditt i hånden!

 

Hvis du har flere tips om visumsøknad til Kina, kommenter gjerne under! 

Les flere innlegg fra Kina:

Relaterte artikler

59 Kommentarer

 1. Jan Arild Teland

  Bra og grundig innlegg!

  Bare en liten korreksjon: Visumet er gyldig i 30 dager fra man ankommer Kina selv om det har gått 3 måneder fra man fikk utstedt visumet. I ditt tilfelle kunne du altså reist inn i Kina 13. januar og allikevel blitt der i 30 dager. Så man kan altså søke om visumet maksimum tre måneder før reisen.

  Betalte du forresten for visumet når du leverte søknaden? Det er isåfall ganske nytt. Vanligvis har man pleid å betale når man henter visumet.

  Ellers forunderlig at Kina insisterer på at man skal legge ved reiserute og hotellbestillinger for hele reisen. Det er jo trivielt å avbestille hotellene og endre reiseruten i etterkant, noe de ganske sikkert er klar over. Siden landet virker å bli stadig mer autoritært kan man frykte at det vil komme en innskjerping her, men foreløpig skaper kravet heldigvis ingen problemer for turister som ikke vil planlegge alle detaljer på forhånd.

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca Reiseblogg
   Hamaca Reiseblogg

   Takk for korreksjon, Jan Arild! Jeg har lest feil jeg da 😉 Det skal rettes opp! Jeg tenkte også med en gang at jeg betalte når jeg kom dit første gangen, men nå som du nevner det tror jeg jammen du har rett. Vi betalte da vi hentet visumet, ja! Hehe, ikke lett å holde styr på alle de små detaljene!

   Jeg synes også det er merkelig at de absolutt skal ha en detaljert reiserute. Det trengte jeg ikke da jeg var der i 2008. Vi får håpe det ikke blir enda vanskeligere å komme inn i Kina!

   Svar
 2. OnTrip.dk

  Rigtig godt og meget detaljeret indlæg du har lavet her, Ingeborg. Selvom vi ikke bor i Norge kan vi læse at det er lige så omstændigt at få et visum til Kina i der som det er i Danmark. Vi må indrømme at vi synes det var MEGET omstændigt men vi er bestemt glade for at det ikke afholdt fra at søge. Kina er et meget spændende land 🙂
  OnTrip.dk recently posted…Rejseforslag Road Trip – Sydøen, New ZealandMy Profile

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca Reiseblogg
   Hamaca Reiseblogg

   Det er like stress i Danmark ja? Hmm, kjipe greier. Men som du sier – prosessen er vel verdt det! Kina er et veldig interessant land å reise i =)

   Svar
 3. Sydney

  Vet du om man kan sende en annen person for å hente visum?

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca Reiseblogg
   Hamaca Reiseblogg

   Hei Sydney! Beklager sent svar på denne kommentaren. Den har gått meg hus forbi! Jeg vet ikke om man kan sende en annen person for å hente. Jeg vil tro det. Men hør med dem for sikkerhets skyld =)

   Svar
 4. Trine Thorsen

  Hei, jeg lurte på om vi må sende med togbilletter? For har hørt at vi ikke kan bestille de fleste togbillettene på internett?

  Svar
 5. John Solberg

  Flott beskrivelse! Men – må alle som skal ha visum møte opp fysisk? På samme måte som når man skal ha norsk pass mener jeg..

  Vi skal reise med barn og det er stress nok for en av oss voksne å komme seg til Oslo for å levere søknaden.

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca Reiseblogg
   Hamaca Reiseblogg

   Hei John!

   Jeg er ikke 100% sikker, men jeg tror ikke du trenger å ta med deg barna for å få visum til dem. Det er jo flere visumservicer som utfører hele visumprosessen for kunden, og da trenger ikke noen av de reisende å møte opp der engang, ser det ut som 😉

   Svar
  • Trine Thorsen

   Hei!
   Jeg søkte nettopp visum til Kina, og det var kun 2 av 3 av oss som møtte på ambassaden. Så nei, alle trenger ikke å møte opp. Vi fikk i tillegg en venn til å hente passet for oss 4 dager etter.

   Svar
 6. Trine Thorsen

  Hei,
  jeg søkte nettopp visum til Kina og her er de oppdateringene som har skjedd.
  Det koster nå 600 kroner for visum, som blir betalt når du henter visumet. Det koster 600 kroner uansett om du har single entry eller multiple entry!

  Det er lov at andre leverer og henter visumet for deg. Var en venn av meg som hentet visumet vårt da vi ikke hadde muligheten 🙂

  Vårt visum tok bare 4 dager.

  Du må også ha med ett kopi av passet ditt! Dette kan kopieres nede på ARK som er i etasjen under.
  Trine Thorsen recently posted…Steder å besøke i RhodosMy Profile

  Svar
 7. Martin Rønnestad

  Om jeg sender alt avgårde til en venn i Oslo, kan ikke hun bare levere inn alt i samme slengen? Må hun ta ut passet og eventuelt pengene før hun leverer inn søknaden, for så å ta det med tilbake når hun henter passet for meg?

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca Reiseblogg
   Hamaca Reiseblogg

   Hei Martin!
   Du kan få andre til å levere søknaden for deg hvis den er ferdig utfylt, ja. Jeg skjønner ikke helt det andre spørsmålet du stiller her..

   Svar
 8. Hilde

  Hei:) Gode tips dette her:) Tusen takk!
  Hvilke sider av passet skal man kopiere?

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca Reiseblogg
   Hamaca Reiseblogg

   Hei Hilde!
   Det var Trine over her som nå kunne bekrefte at de ville ha med kopi av pass. Det betyr kopi av ID-siden i passet – altså det med bilde og info om deg.

   Svar
 9. Therese

  Hei, vi skal til Kina i september, bor i Bergen, og må derfor bruke et byrå til å ordne visum til oss. Har du noen tips til hvilke som er seriøse? Litt skummelt å overlate pass etc til fremmede.

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca Reiseblogg
   Hamaca Reiseblogg

   Hei Therese!
   Så gøy at dere skal til Kina i høst! Jeg har faktisk aldri brukt en visumtjeneste siden jeg er bosatt i Oslo, men jeg vil tro det ligger noen erfaringer om de forskjellige firmaene på nett 😉

   Svar
  • Martin

   Jeg bor på Svalbard.
   En veninne av meg levere og henter passet for meg å sender det i brev tilbake. OM noe skulle gå gale så bare benytter jeg meg av visum service etter som at jeg fortsatt har nok tid. Så om dere har bekjentskap i Oslo kan dere fort spare litt penger 🙂

   Svar
 10. Siril

  Heia! Skal til Kina i slutten av Mai og ble heldigvis litt mindre stresset av dette innlegget ettersom jeg fortsatt ikke har søkt visum. Takk!

  Men hvor mye detaljer tok du med rundt overnatting?
  Må jeg booke hotellene og legge ved bookingene i søknaden, eller holder det med at jeg nevner et hotell per område – eller kan jeg droppe det og kun nevne områdene jeg skal innom?

  Tenkte å søke på mandag, så hvis du har mulighet til å svare innen da er jeg evig takknemlig! Hjertelig:)

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca Reiseblogg
   Hamaca Reiseblogg

   Hei Siril!
   Beklager at jeg ikke fikk svart innen i går altså! Jeg har vært på en veldig hektisk pressereise de siste 5 dagene..
   Når det gjelder detaljer om bosted la vi med bookingbekreftelsene til hvert bosted ja. Men at du bor på hotellene du har booket i Kina blir ikke sjekket mens du er i Kina, så du kan fint bo andre steder 😉
   Ha en topp tur til Kina!

   Svar
 11. Jenny

  Hei og tusen takk for detaljert beskrivelse!

  Er det noen som har sökt visum for mer enn 30 dager? Sku gjerne fått meg 60+60 dager (double entry) men finner ikke noe på nett om hva jeg må gjöre da og hvis det er mulig å få…

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca Reiseblogg
   Hamaca Reiseblogg

   Hei Jenny!
   Jeg har dessverre ingen erfaring med å søke visum over 30 dager. Har du prøvd å sende mail til Kinas visumkontor?

   Svar
 12. Lene

  Hei!

  Dette var veldig oppklarende for en som skal til kina i høst! Vi har bestilt en guided tour i kina, for hele perioden, er det nok å legge ved denne informasjonen? (Detaljert plan – men ingen stempel så vidt jeg kan se)

  En annen ting er at vi reiser presis 3 mnd før innreise i kina, har du noen tips til hvordan vi kan løse dette da man ikke kan søke visum før tidlig tre måneder før innreise?

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca Reiseblogg
   Hamaca Reiseblogg

   Hei Lene!
   Beklager, glemte helt å svare på denne! Gruppeturer har, så vidt jeg husker, egne regler. Jeg ville lagt ved reiseprogrammet og bookingbekreftelsen av turen.

   Hvis dere skal reise 3 mnd før dere skal inn i Kina kan en løsning være å søke visum i en ambassade i et annet land dere er innom på veien. I de aller fleste hovedsteder i Asia vil jeg tro du finner en kinesisk ambassade 😉

   Svar
   • Lene

    Takk for svar. Det ser ut til å ha løst seg, et spørsmål til, håper på raskt svar. Får man med seg passet hjem dagen man har søker? Eller må det også være igjen til man henter visumet?

    Kan man vente en uke med å hente visumet etter det er klart?

   • Profilbildet til Hamaca Reiseblogg
    Hamaca Reiseblogg

    Nei, det er behandlingstid. Normalt tar det 6-8 dager før passet er klart. Passet blir værende på kontoret siden visumet limes fast på en side i passet. Jeg vil ikke tro det er noe problem å vente med å hente passet, nei 😉

 13. Martine

  Hei
  Veldig fin oversikt over hvordan man søker 😀 Har bare 1 spørsmål.
  Er visumet i passet når man henter passene etter behandlingstid eller får man bare tilbake passene og så kommer visumet senere? Mannen min hentet nemlig passene våre i dag fra ambassaden, fikk beskjed om at alt var i orden og betalte 1200kr. Men da han kom hjem så vi at det ikke er noe i passene.

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca Reiseblogg
   Hamaca Reiseblogg

   Hei Martine!
   Dette høres rart ut! Jeg har fått visumet klistret inn i passet begge gangene jeg har søkt. Det kan nok være lurt å ta kontakt med dem og høre om det har skjedd en feil 😉

   Svar
  • Torbjørn

   Hei
   Nå er vel dette ryddet opp i, men har reist ca 40 ganger til Kina og de sjekker at visumet er i passet før de gir det ut. Jeg sjekker selv også selvfølgelig, men det kan vel glippe der også.

   Svar
 14. Rafael

  Hei!
  Noen som vet noe om det går fint å hente visumet én dag etter datoen de har sagt man skal hente det? At jeg henter det Torsdag morgen istedenfor Onsdag? 🙂

  Svar
 15. Jostein

  Hei, takk for gode tips!

  Bare et spørsmål. Trenger man å bestille time for å møte opp på visumkontoret?

  Svar
 16. Vidar

  Hei, jeg og noen venner skal til Canton Fair messen i slutten av oktober. Vet du om noen norske som snakker kinesisk og kan bistå oss?

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca Reiseblogg
   Hamaca Reiseblogg

   Mener du noen dere kan ha med som tolk? Eller hva er det snakk om? Du kan jo alltids høre med den norske ambassaden i Kina 😉

   Svar
 17. Silje Wahl

  Hei!
  Fin artikkel! Ser det er en del usikkerhet rundt dette med visum til Kina i kommentarfeltet her. Tenkte å anbefale et firma jeg har brukt til å hjelpe meg med visum. Jeg har brukt visumexpert.no for å hjelpe meg med visum ved 2 anledninger, og jeg er veldig fornøyd med de. Jeg har både reist, jobbet og studert i Kina, så det har tidvis vært litt komplisert å få riktig visum. Sjefen der er selv fra Kina og har jobbet lenge i reisebransjen, så han har veldig god peiling på alt relatert til Kina. For ordens skyld vil jeg også nevne at jeg jobbet der en kort periode for noen år siden. Synes Visumexpert er et veldig godt alternativ hvis man har dårlig tid, bor langt unna, eller ikke har lyst å bruke timesvis på søknaden 🙂

  Svar
 18. Sigurd Siem

  Hei,

  Er det sånn at visumsenteret beholder passet mens søknaden er til behandling, eller trenger de bare å se passet sammen med kopien? Og så stempler de visumet i passet når du kommer for å hente det?

  Svar
   • Osman

    Hei Hamaca.
    Jeg skal til Kina i September måned for 1 ukes reise til Beijing.
    MÅ jeg legge ved hoteller jeg skal overnatte på forhånd på Visum man søker til landet , eller kan jeg finne hoteller mens jeg er på reisefot?

 19. Siri Skyttermoen

  Hei! 🙂

  Dette var veldig fin informasjon!

  Jeg skal reise til Kina i oktober og lurer på om hvordan du skrev reiseplanen? Vi skal fly til Shanghai og tilbake igjen fra Beijing, kommer dette til å bli noe problem når vi søker visum?

  Har du noe erfaring med privatvisum, vi skal nemlig besøke en venninne som bor i Shanghai, men vi skal jo ikke være der hele tiden og ha hotell senere i Beijing?

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca Reiseblogg
   Hamaca Reiseblogg

   Det bør ikke være noe problem å fly inn og ut av ulike byer, så lenge dere har flybilletter å vise til. Så vidt jeg husker laget vi bare en plan over flyvninger og hoteller med datoer. Det var det 😉

   Privatvisum vet jeg ikke noe om, dessverre. Du får ta kontakt med ambassaden.

   Svar
 20. Osman

  Hei Hamaca.
  Krever Kina at man MÅ vise til hoteller man skal overnatte på.
  Altså … må jeg legge ved med søknaden for visumet til Kina/Beijing hoteller som jeg skal overnatte på? Kan jeg ikke booke meg på inn på hoteller mens jeg er på reisefot der?
  Trenger et godt svar på dette, da jeg har en reise nå i September måned og skal være der 1 uke.
  Hilsen
  Osman

  Svar
 21. Kari

  Som vanlig turist skal man hake av for Tourism eller non-business visit?

  Svar
   • Nicolaas

    Når jeg var innom var det en som søkte om business vist – Da må man åpenbart ha en invitasjon fra en Kinesisk bedrift, så skal man på en eller annen messe og handle og ikke har noen kontakter i Kina bør man åpenbart søke turistvisum.

 22. Roy Gunnar Gjestad

  Heisan.

  Kan jeg søke visa til Kina fra et annet land for eks Singapore eller Jakarta eller i Hong Kong.

  Mvh
  Travling Mac

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca Reiseblogg
   Hamaca Reiseblogg

   Hei Roy Gunnar!
   Du, det vet jeg faktisk ikke altså, men jeg vil gå ut ifra det. Håper du finner ut av det en annen plass! God tur!

   Svar
 23. Emma

  Hei! Jeg skal snart på en backpacker tur, hvor jeg er i fire land før jeg ankommer Kina. Og jeg ser på skjemaet at man skal skrive ned hvilke land man har vært i de siste 12 mnd, tror du dette gjelde de landene man er i før man søker visum eller før man ankommer Kina?

  Svar
 24. Benjamin

  Flott beskrivelse og det var fantastisk, men lurte på en ting 🙂 er det mulig å skrive litt om der borte? for eksempel priser og mat!
  Hvor er trygt å spise?

  På forhånd Takk
  Mvh
  Benjamin

  Svar
 25. Anita

  Tusen takk for veldig god informasjon om visumsøknad. Og en flott blogg! Vi sparte mange kroner på å gjøre dette selv, og det var slett ikke vanskelig! Har vært skeptisk tidligere, siden det virket så vanskelig å gjennomføre søknadsprosessen uten firmaer som tar seg grådig betalt. Vi innleverte papirer på fredag, og onsdag var alt klart med stempel i passet. Vi drar til Beijing før påskeferien og gleder oss til å se muren, hutongene, hemmelig by osv. 🙂
  Mvh, Anita

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca Reiseblogg
   Hamaca Reiseblogg

   Hei Anita!
   Så hyggelig å høre at informasjonen kunne være til hjelp! Det er ikke så vanskelig å gjøre det selv, bare man vet litt om prosessen, nei 😉 Ha en topp tur til Kina!

   Svar
 26. Tor

  Hei! 🙂 Jeg skal reise til Kina I mai. Først 1 uke I Neijing, deretter 5 dager i Hong Kong. så 2 dager i Macau, så reise hjem til Norge fra Hong Kong dagen etter. krever dette multiple entry visa? eller single? vet noen det?

  Svar
  • Christian Axell

   Nei, siden visumet gjelder mainland kina så slepper du. Hong Kong og Macau har sine egen utenriks og immigrasjon policy. Så bare singel
   Så lenge du ikke drar tilbake til Neijing

   Svar
 27. Synnøve

  Hei! Vet du om man må legge ved dokumentasjon for hele hotelloppholdet, eller om man bare kan oppgi et (hvilket som helst) hotell og dato? Jeg skal til Kina i August med en venn som skal flytte dit, og skal derfor fikse leilighet etter noen dager. Lurer derfor på om jeg må bestille hotell for hele oppholdet (for å så avbestille når jeg har mottatt visumet), eller bare kan oppgi noen dager eller hotellet jeg skal bo på?

  Svar

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert

CommentLuv badge