Yoga-oppholdet på Bali har ikke lært meg å stå på hendene, være en halvtime i down-dog eller ta beinet over hodet, men det har lært meg å puste, sitte, stå og gå! Enkelt og greit. 

yoga-workshop-ubud4

 

Jeg hadde tidlig en ambisjon om å gjøre yoga i Ubud, og aller helst et flere dagers opplegg. Jeg drømte om å finne en inspirerende yogalærer som praktiserte en type yoga jeg følte passet meg (uten å ha noe peiling på hvilken type det var). Den eneste erfaringen jeg hadde med yoga var noen timer i India og noen timer på SATS. På nettet fant jeg imidlertid bare svindyre resort-retreats der navnet på yogalæreren ikke engang var nevnt.

Jeg dro derfor til Indonesia uten noe fast yogaplan. Jeg hadde lest at Yoga Barn var et av de mest populære stedene å gjøre yoga i Ubud, og startet derfor der. Yoga Barn tilbydde en fullspekket ukeplan med yoga, meditasjon og dansetimer fra morgen til kveld. Selve plassen var vakkert utformet med en stor treplatting, noen åpne hus og svaiende palmer rundt.

Mens jeg satt og spiste lunsj oppe i caféen ble jeg likevel skeptisk til det hele. Det strømmet på med folk og snart dannet det seg en lang kø utenfor den ene bygningen. Jeg er en person som er liker litt plass rundt meg når jeg skal konsentrere meg. Men hvis yogaen her var som på SATS med overfulle, dyre timer, kunne jeg like gjerne holdt meg hjemme!

Jeg kjente yoga-drømmen briste…

 

Yoga-barn-ubud

 

Men under min andre lunsj i Ubud samme dag fikk jeg et nytt tips av australske, Liam. Han fortalte meg om en gratis yogatime dagen etter med yogalærer, Peter Clifford.

Klokken åtte morgenen etter fulgte jeg google maps til Taman Hati. Yoga»studioet» viste seg å ligge rett i utkanten av Ubud hos en lokal familie med en nydelig balinesisk hage. Bakenfor en typisk balinesisk inngangsport gikk jeg forbi steinaltre, hindufigurer, eksotiske planter og fugler i bur. Innerst fant jeg yogahuset som hadde form som en låve med buet tak, men ulikt Norge var taket laget av bambus. I den ene siden av rommet hang store bilder av yogier, og bortenfor var det laget et alter.

 

taman-hati-yoga-3

Taman-hati-yoga-ubud

 

Jeg fant meg en matte og en pute og satt meg ned. Da Peter entret rommet merket jeg med en gang hvor avslappet og sikker han virket. Og da han åpnet munnen fløt ordene med rolig og stødig stemme. Den minnet meg faktisk om Johnny Depps stemme, bare enda mer behagelig.

Peter Clifford viste seg å være en 70 år gammel australiener med 50 års yogaerfaring. Hans yogafilosofi het Anahatha Yoga (hjerte-yoga), og var en meditativ flytende Vinyasa asana-praksis designet for å åpne energi kanalene i kroppen. Ikke at jeg visste helt hva det ville si. Peter hadde studert med kjente yogier flere steder i India og utviklet sin egen retning og yoga-lærertrening.

Rytmen i Peters instrukser var behagelig. Selv om en del av positurene var nye, var det ikke noe problem å holde følge. Øvelsene var nokså enkle og vi gjorde flere repetisjoner. Jeg likte hvor lite fokus Peter hadde på det å få stram rompe eller å stå på hodet. Isteden var meningen å bedre helsen og fleksibiliteten.

Han sa også klart ifra at hvem som helst kunne delta! Peters favorittsitat var nemlig:

«Man er aldri for stiv til å gjøre yoga. Det er som å si at man er for skitten til å ta et bad!»

 

yoga-workshop-peter-clifford

 

På slutten av timen fikk jeg høre at Peter tilbydde gratistimen på grunn av en femdagers yoga workshop han skulle holde to dager senere. Kanskje dette var yoga-oppholdet jeg hadde drømt om?

Etter timen satt jeg igjen med en god følelse, men var fortsatt utsikker på om jeg ville bruke 390 USD og fem dager på yoga. Nysgjerrigheten, lysten etter å lære mer og Peters behagelige stemme overtalte meg likevel til å melde meg på.

Dagsplanen for de fem dagene så slik ut:

 • 07.30-10.15   Meditasjon og asana (positurer)
 • 10.15-11.00   Deilig vegetar frokost/lunsj
 • 11.00-13.00   Yogateori
 • 13.00-16.30   3,5 t pause
 • 16.30-18.30   Yogaterapi

Jeg var veldig spent på hvor mange deltakere som ville komme på workshopen. Håpet var at det ikke skulle komme for mange, slik at det føltes trangt, men heller ikke for få, så man lett skilte seg ut. Heldigvis dukket det opp et akkurat passe antall mennesker. 11 reisende eller fastboende i forskjellige aldre fra både Canada, Tyskland, Østerrike, Danmark, USA og Hong Kong.

 

yoga-workshop-ubud

 

«Every day is an opportunity to practice yoga»

Nesten syv timer yoga om dagen høres kanskje mye ut, men det gikk overraskende fort! Mye fordi variasjonen mellom teori og praksis i Peters timer var veldig bra. Han la vekt på at dette var «yoga for living» – en hverdagsyoga som det var meningen man skulle kunne bruke på egenhånd hvor enn man var.

Vi mennesker er født uten brukermanual. Vi lærer stort sett ved å gjøre det samme som våre foreldre. Men vet vi i det hele tatt hvordan kroppen og hjernen bør brukes? Dette var et spørsmål jeg fant fascinerende! Peters yoga handlet om de helt elementære tingene som er så selvfølgelige for oss at vi aldri tenker over til daglig – pusting, sitting, ståing og gåing.

I Norge forbinder vi ofte yoga med den fysiske delen der man gjør ulike positurer. Men yoga handler ikke bare om trening av kroppen. Den handler også om trening av hjernen og bevisstheten.

I de eldgamle yogasutraene skrevet av yogier i India for over 2200 år siden, legges det stor vekt på å kunne kontrollere, forandre og frigjøre hjernen. Meningen med yoga er å oppnå full bevissthet og å bli kjent med seg selv innenifra. Og for å gjøre det må man lære å kontrollere tankene og disiplinere hjernen.

 

yoga-workshop-ubud2

 

«The quality of your life determines the quality of your breath»

Vi lærer aldri å puste når vi vokser opp – det bare skjer automatisk. Deretter tenker vi ikke mer over det resten av livet. Den gamle yogalæren og mange av verdens gamle kulturer la imidlertid stor vekt på viktigheten av å være bevisst på pusten. Dagens vitenskap viser også at å styre pusten kan hjelpe på blant annet hodepine, migrene, høyt blodtrykk og overgangsalder, kunne Peter meddele.

Kroppen gir oksygen til de viktigste kroppsdelene og organene først. Huden blir derimot nedprioritert og kommer sist. For å få en vakker hud gjelder det derfor å puste nok, mente Peter, og han var selv et levende eksempel på akkurat dette! Peter så ut som en 50-åring, oppførte seg som en 30-åring og hadde fortsatt mørkt hår selv om han hadde rundet 70 år!

 

yoga-workshop-ubud3

 

«Everytime you are breathing out you are cleaning out your body»

Etter hvert som dagene gikk forstod jeg mer og mer om hvordan bevisst pusting kan brukes i alle aspekter av yoga så vel som i hverdagslivet. Det jeg likte aller best å lære om var at pusten kan roe ned eller aktivere hjerneaktiviteten.

Vi lærte fire forskjellige pustetyper som kan brukes ut ifra hvilket behov eller sinnsstemning man er i. Pusteteknikkene gikk ut på å puste i forskjellige intervaller og lengder, og de kan igjen kombineres med meditasjon eller yogaøvelser.

 • Vitaliserende pusting – Føler man seg sliten eller trøtt kan denne typen pust få opp energinivået. Her puster man hovedsakelig med brystet.
 • Avslappende pusting – Roer kroppen ned hvis man føler seg stresset. I disse øvelsene puster man mest med magen, siden det er mindre krevende enn med brystet.
 • Balanserende pusting – Brukes for å føle at kroppen er mer balansert. Her puster man like lenge ut og inn, både med bryst og mage.
 • Rensende pusting – Hver gang man puster ut, renser man kroppen. Kroppen kan ikke heale når den er veldig aktiv. Ved å slappe av skrur kroppen på det parasympatiske nervesystemet slik at kroppen starter rensingen og helbredelsen.

 

yoga-ubud-bali

 

I yogateorien lærte vi blant annet gammel yogalære om hvordan vi selv er delt opp i fem dimensjoner eller pancha koshaer:

 • 1. Ana Maya: Den fysiske kroppen som et transportmiddel og som en oppbevaringsplass
 • 2. Prenama Maya: Energikanalene eller livskraften som går rundt i kroppen. Yogis tror energien blir sendt rundt i kroppen av hjernen og pusten.
 • 3. Manna Maya: Den mentale kroppen. Beskjedene fra hjernen vår som går igjennom kroppen. Yoga handler mye om hvordan man kan utvikle hjernen med nye bevegelser og tankebaner.
 • 4. Vajnana Maya: Våre auraer og de syv chakraene i kroppen.
 • 5. Ananda Maya: Din sjel eller ånd. Hver tro har forskjellig forståelse av sjelen, men de fleste tror det finnes noe mer enn det vi kan se og ta på.

I yogaterapi legges det vekt på at pancha koshaene må være i harmoni med hverandre for at kroppen skal fungere som den skal. Ved hjelp av yogapositurer, meditasjon og pusting kan man komme dypere ned i lagene av seg selv og f.eks helbrede depresjon.

 

yoga-workshop-ubud6

 

I yogaterapien lærte vi også om hvordan yogapraksis kan være forebyggende. Det gjelder å holde kroppen smidig og fleksibel. Derfor gikk Peter igjennom strekke- og avspenningsøvelser for alle de store kroppsdelene; føttene, låra, hoftene, ryggmarg, skuldre og nakke.

 

yoga-workshop-ubud7

 

«As the mind, so the men. Bondage and liberation is all in your mind» 

Peter kom med mange gode sitater, og dette var en av dem som virkelig fikk tankene til å spinne. Hva vi tenker er resultatet av hvordan vi lever og hva vi gjør. Det er enkelt å komme opp med unnskyldninger ovenfor seg selv og andre, men når alt kommer til alt er det vi selv som setter opp mentale fengsler i hjernen som sier at vi ikke klarer noe.

Peter understreket at det er veldig viktig å huske: The mind is your servent, not your master!

I løpet av de fem dagene lærte vi også mye annet spennende om dosha-typer, mudraer, energioverføring, forskjellige typer meditasjoner og litt om yogasutraene. Selv om mange av begrepene var nye for meg og læren til tider kunne virke alternativ, meddelte Peter også at moderne vitenskap underbygde mange av teknikkene.

Ønsker du å lære mer om yoga vil jeg anbefale å finne deg en lærer med maaange års erfaring. Under lunsjen på Taman Hati pratet vi en dag om hvor mange unge som nå tar en måneds yoga-lærertrening og kan lede timer etterpå. Jeg kan ikke skjønne hvordan en måneds trening kan gi nok forståelse og praksis til å lære bort yoga. Sjekk derfor nøye hvilken lærer og yogafilosofi læreren praktiserer før du melder deg på et opplegg!

 

yoga-lunch-ubud

 

Jeg må ta med et par bilder av den deilige vegetarlunsjen vår. Vi fikk masse deilige grønnsaker og frukt, blant annet to jeg aldri har smakt før: mangosteen og dragon fruit. Samt ferskpresset fruktjuice og nybakt brød. Mmm!

 

yoga-flame-ritual2

 

Yoga workshopen ble avslutning med et flammerituale. Peter ba hver og en av oss å svare på fire dype spørsmål. Svarene skulle skrives ned på et papir uten å dele dem med noen andre.

 • What would you like to release?
 • What would you like to achieve in your life?
 • What would you like for someone you like?
 • What would you like for the world?

Et hjerte av blomsterblader ble formet på gulvet med et bål i midten. Deretter satt alle seg i en ring rundt ildstedet. Avslappende, meditativ musikk fløt ut fra et par høytalere, mens flammene ga oss et avslappende hvilested for øynene.

Vi fikk beskjed om å brenne lappene våre sammen med en neve ris når vi selv følte oss klare. Jeg husker ikke hvorfor det akkurat var ris, men det hele skulle symbolisere at vi nå kunne la gamle bekymringer forsvinne og at det var på tide å se fremover.

 

yoga-flame-ritual

yoga-flame-ritual3

 

På Bali fikk jeg et innblikk i yogaverdenen, noe som var en stor overgang fra det vanlige hverdagslivet i Norge. Men det ga meg definitivt lyst til å lære mer om den gamle praksisen. Å kunne lære mer om hvordan man kan bli kjent med seg selv innenifra er utrolig interessant!

Jeg likte også Peters budskap om at yoga ikke bare kan brukes i en planlagt yogatime et par ganger i uka, men kan praktiseres overalt. Har du noen minutter ledig på bussen er det nok til å praktisere noen pusteteknikker eller meditasjon.

Jeg innser at jeg var veldig heldig som fant Peter og workshopen hans ved en tilfeldighet. Å ta enkelttimer på en av yogastudioene i Ubud ville gitt meg en helt annen opplevelse! Når man tar enkelttimer er det mye vanskeligere å skjønne den dypere meningen og bakgrunnen for praksisen, noe som i yoga er helt avgjørende etter min mening!

 

Les flere innlegg fra Indonesia:

 

Relaterte artikler

12 Kommentarer

 1. Lise-Marie Lia

  For et fantastisk innlegg! Veldig lærerikt og inspirerende. Jeg har selv tenkt mye på å gå på meditasjonskurs for å forsøkte å lære mer om hvordan roe ned kroppen skikkelig. Men kanskje jeg skal prøve meg på «ordentlig» yoga. Dette hørtes nemlig virkelig ut som meditasjon for kropp og sjel, gjennom yoga!

  🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Helt klart, Lise-Marie! Veldig spennende å lære mer om meg selv! Det finnes sikkert noe lignende her i Norge og, men jeg vil tro at prisen er en god del dyrere!

   Svar
 2. Reiselykke

  Høres ut som du fant en skikkelig fin workshop å delta på – og at du lærte mye du kan ta med deg videre!

  🙂

  Svar
 3. Travelfemme

  Hei 🙂 Har nettopp skrevet en post med anbefalinger om mine favorittblogger for øyeblikket – og du er en av dem! Sjekk det gjerne ut på travelfemme.com 🙂 God (snart) helg!

  Svar
 4. Maria M

  Åh, så digg! Elsker yoga, man blir så totalt avslappet og myk etter man har holdt på en stund. Hørtes ut som noen veldig lærerike dager 🙂

  Svar
 5. Sheena Rasmussen

  Dejligt! Jeg var også forbi Yoga Barn sidste sommer, pga den gode omtale – og selvom altid virkede rigtig godt, så føltes det bare ikke rigtig. Måske er det sådan en gut som Peter, jeg skal have fat i for at brise min yoga-boble 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Har hørt flere si det samme, Sheena! Yoga Barn ligger flott til, men man får liksom ikke den samme følelsen der som med en mindre gruppe med en spesiell lærer! Kan virkelig anbefale Peter altså! Han skal ha workshops i flere europeiske land fremover 😉

   Svar
 6. Renates Reiser

  For en opplevelse dette må ha vært! Det høres superspennende og lærerikt ut. Har svært lyst til å prøve yoga der nede også, men spørs om jeg har til å unne meg 5 hele dager… Synd i grunn. Spennende lesing dette i alle fall!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Du bør absolutt gjøre litt yoga i Ubud, Renate! Men som sagt kommer kvaliteten og godfølelsen veldig an på stedet og læreren. Jeg har prøvd å finne en oversikt over yoga workshops på Bali på nettet, men det var ikke så lett. Slike kurs holdes jo ikke hver dag.. bare flaks at jeg var der akkurat da!

   Svar

Legg igjen en kommentar