Trenger du litt ny reiseinspirasjon til spennende reisemål i 2019? Sjekk ut min liste med reisetips til 18 destinasjoner du bør besøke i år!

Hvorfor fortsetter vi å reise til Barcelona, Santorini og Krabi når det er så mange andre vakre, uoppdagede og ikke minst billigere reisemål der ute? 

Det er for meg et mysterium. Ikke det at det er noe galt med Spania, Hellas og Thailand i utgangspunktet, men hvorfor vi reiser til steder som er overlesset av turister, har høye priser og der vi kjenner de fleste av attraksjonene fra før, er merkelig i mine øyne.

En del liker nok å kunne gå i den opptråkkede, «trygge» løypa, men selv synes jeg ofte jeg får de aller beste reiseopplevelse på steder litt lengre utenfor allfarvei.

Nå som vi stadig hører om de negative følgene av masseturisme, bør vi reisende også bli mer opptatt av å reise mindre til steder som Barcelona, Amsterdam og Venezia. Dette er byer der selv lokalbefolkningen ikke ønsker oss velkommen. Ofte finnes det vel så gode alternativer – enten en naboby, eller hovedstaden i nabolandet.

I dette innlegget vil jeg derfor anbefale 18 flotte (og mange av dem litt mindre kjente) reisemål som kan gi inspirasjon til å velge litt andre destinasjoner i 2019. Jeg har delt dem opp i seks kategorier med tre tips i hver.

 

Først 5 fordeler ved å reise til mindre besøkte reisemål:

 1. Det er billigere å reise dit
 2. Lokalbefolkningen er gjerne mer gjestfrie og hjelpsomme
 3. Du blir lettere positivt overrasket, siden du gjerne har lavere forventninger
 4. Det er ofte mindre kriminalitet
 5. Du bidrar til å spre turismen til flere steder i verden, noe som er mer bærekraftig

 

3 destinasjoner utenfor allfarvei

KIRGISISTAN

Av stan-landene er Kirgisistan en av de mest besøkte, men likevel føles landet for det meste uoppdaget. Ikke bare finner du fjelltopper på over 7000 meters høyde og fargerike fjellsjøer. Du finner også en interessant nomadekultur, gamle handelsskikker fra Silkeveien-tiden og russisk-inspirert arkitektur. Befolkningen er ekstremt behjelpelige med hva det måtte være, og ber deg gjerne hjem til seg.

LES MER: Typisk Kirigisistan

 

PARAGUAY

Paraguay er et land mange hopper over i Sør-Amerika, men selv om landet hverken kan skilte med Iguazu-fosser eller verdenskjente inkaruiner ble jeg fascinert av hverdagslivet her og vennligheten til menneskene. Ikke minst er blandingen av det opprinnelige stammefolket med ulike folkeslag fra Europa en spennende miks!

LES MER: 13 interessante fakta om Paraguay / Er Asuncion verdt et besøk? / Økogård med eksotiske dyr

 

MALDIVENE

Maldivene er absolutt ikke et ukjent reisemål, men grunnen til at jeg tar landet med på denne listen er at det fortsatt er relativt få som besøker de lokale øyene her. Gjestehus-turismen som startet for under et tiår siden gjør det nå mulig å bo relativt billig på paradisiske øyer. Og det er MANGE øyer å ta av. Selv om alkoholpolitikken er streng, og bikini er forbudt utenfor bikinistrender er det verdt turen når de ser de fantastiske dykke- og snorklemulighetene!! Tro meg!

LES MER: Reiseguide til Maldivene på budsjett / Droneporno fra Maldivene / Øyhopping i South Ari Atoll

 

3 billige og mangfoldige reisemål

MAKEDONIA

Lille Makedonia er et land med både mye interessant historie og en rik matkultur som minner mye om den greske og tyrkiske. På korte avstander kan du oppleve både den enorme innsjøen Ohrid, vakre daler, og fjell som er høyere enn Galdhøpiggen. Med WizzAir kan du fly direkte til Skopje for 7-800 kroner på bare 3 timer. Prisnivået ellers i landet er også et av de laveste i Europa.

LES MER: 10 interessante oppdagelser i Skopje / Et uforglemmelig landsbybesøk i Jance

 

SRI LANKA

Det er ikke uten grunn at Sri Lanka har blitt en populær destinasjon for nordmenn de siste årene. Landet har omtrent alt du kan ønske deg av dyreopplevelser, eksotiske smaker, lange sandstrender, grønne teplantasjer, og et varmt og tropisk klima. Flyreisen til Sri Lanka koster litt, ja, men ellers er det aller meste annet på Sri Lanka rimelig. Lokaltransport er spesielt billig. For en fire timers AC-busstur mellom Colombo til Hikkaduwa er prislappen 15 kroner. Tog fra Nuwara Eliya til Kandy (3-4 timer) koster 22 kr. Og tuktuk kjører du for en slikk og ingenting.

LES MER: Min rundreise på Sri Lanka / Leopardsafari og glamping i Wilpattu / Tuktuk safari i Colombo / Hikkaduwa: 28 tips / Kolonivilla-opphold i Nuwara Eliya

 

GEORGIA

Georgia er nok et øst-europeisk land som kan tilby varierte opplevelser til en billig penge. Du har de vakre Kaukasusfjellene, du har Svartehavskysten, du har flere tusen år gamle grottebyer og du har Tbilisi – en veldig kul storby! Det finnes ikke direktefly fra Norge til Tbilisi, men du kan fly med fine fly fra Turkish Airlines via Istanbul for 2-3000 kr tur/retur. I Georgia kan du få rom på koselige gjestehus til 150-200 kr pr natten, ta taxi innenfor Tbilisi for 20-30 kr per tur, og kjøre minibuss fra Kazbegi til Tbilisi for bare 30 kroner.

LES MER: Innlegg kommer snart

 

3 storbyer med egenart

LA PAZ, Bolivia

På nesten 4000 meters høyde ligger Bolivias hovedstad, La Paz, hvor det mest effektive transportmiddelet er taubaner og hvor du finner både cholita-wrestling, sebra på gangfeltene og heksemarked. Jeg endte opp med å tilbringe flere uker i byen fordi jeg likte de livlige markedene, hvordan folk fortsatt går i nasjonaldrakter, de gode vegetarrestaurantene og at du alltid har utsikt til snødekte fjell. Fra La Paz er det også kort vei til den kjente sykkelveien, Death Road, Titicacasjøen og Månedalen.

LES MER: 9 vegetarvennlige spisesteder og erfaringer med høydesyke

 

TOKYO, Japan

Tokyo er ikke bare neonlys, kattekafeer og verdens mest kjente lyskryss. Det er også skyskrapere og småkoselige nabolag. Robotrestauranter og pandabusser. Gamle templer og hager. Og mye mye mer som du aldri vil forestille deg før du drar hit! Hva er det Tokyo egentlig ikke har?! Selv om jeg satt av en hel uke til byen føler jeg at jeg kun har sett små deler – og jeg vil tilbake!!

LES MER: 7 bydeler verdt å besøke i Tokyo / Japan ReiseguideAkihabara: mangakulturen på godt og vondt / Typisk Japan

 

ISTANBUL, Tyrkia

Det er ikke bare statusen som Europas største by (basert på befolkning innenfor bygrensene) som gjør Istanbul interessant, men vel så mye byens beliggenhet på grensa mellom Europa og Asia. Dette gjør Istanbul til en historisk rik by med en blanding av ulike byggestiler og religioner. Både Den blå Moské, Hagia Sofia, basilika sisternene og Grand Bazaar er vel verdt et besøk. Du kan ta båten nedover elva og sjekke ut gamle nabolag eller ta ferja til den asiatiske siden av byen. Og ikke glem maten! Den er kjempegod!

LES MER: Istanbuls mest spektakulære attraksjoner / En vandring i Istanbuls mindre kjente nabolag / Typisk tyrkisk mat

 

3 undervurderte europeiske byer

BREMEN, Tyskland

Jeg ble overrasket over hvordan Bremen føles som en forvokst landsby, selv om den faktisk har over en halv million innbyggere. Og jeg likte hvor mye som var å gjøre der. Du har blant annet Rhododendron-parken med 600 rhododendron-typer, det 400 år gamle rådhuset i renessansestil, pannekakeskipet ved elvepromenaden, Tysklands største vinsamling av vintage vin, den koselige Tønnemakergata og gamlebyen Schnoor med søte skakke hus.

LES MER: Spesialkaffe, vin-skattkammer og trange smug i Bremen

 

LJUBLJANA, Slovenia

Slovenias hovedstad er liten, har et merkelig navn og det er ingen direkteruter dit fra Norge. Derfor blir byen dessverre lett oversett. Men den er veldig skjønn og lett å navigere i. En fin introduksjon til byen er borgen som ligger oppe på en ås med god utsikt over området. Ellers er det herlig å gå langs kanalen og stoppe for en kopp kaffe på en koselig fortauskafe. Noe jeg likte spesielt godt med Ljubljana er at sentrumet er helt bilfritt. Men du kan få gratis skyss i en liten grønn liten golfbil kalt Kavalir hvis du er dårlig til beins eller bærer tunge varer. Fra Ljubljana er det også korte avstander til naturskjønne områder i resten av Slovenia: Bled, Bohinj, Brda, StanjelLogarska Valley og Tolmin Gorges.

 

AARHUS, Danmark

Danmarks nest største by er både trendy og kunstnerisk, med masse ny arkitektur og flere store kunstsentre. Men Aarhus holder også på den gamle sjarmen ved å tilby besøkende en titt inn i en svunnen tid i Den Gamle By. I tillegg har du flust av særegne kafeer, gourmetrestauranter og billigere mat på gatematmarkeder. På bare en time flyr du direkte dit fra Oslo med SAS, noe som gjør Aarhus til en perfekt helgetur-destinasjon!

LES MER: 8 reisetips til Aarhus

 

3 naturskjønne destinasjoner

GOTLAND, Sverige

Midt i Østersjøen finner du en svensk øyperle som holder det navnet lover, det kan jeg bekrefte! Gotland er et godt land fordi du kan besøke den småkoselige middelalderbyen Visby, fordi du har naturreservater med naturskjønne kystlandskap, fordi du har Blå Lagunen, fordi du masse lokalproduserte varer og fordi du finner mange bosteder med sjel.

LES MER: Sydlandsk middelalderstemning i Visby

 

KAPPADOKIA, Tyrkia

En av de mest magiske opplevelse jeg har hatt i hele mitt liv er å sveve i luftballong over Kappadokia ved soloppgang. Kappadokia ligger omtrent i midten av Tyrkia og utforskes best med egen bil. Her finner du et stort område med et helt spesielt rødlig porøst fjellandskap som i tusenvis av år har blitt brukt til både boliger og templer av våre forfedre. Flere av byene her er bygd halvveis inne i grotter, og det er derfor også fullt mulig, og ikke minst ganske billig, å bo på grottehotell. En veldig kul opplevelse!

LES MER: Første møtet med Kappadokia / Å sveve i luftballong over Kappadokia / Hvordan leie bil og kjøre bil i Tyrkia?

 

IGUAZU FALLS, Brasil/Argentina

Å høre buldringen og kjenne vibrasjonene fra flere hundre fosser rundt på alle kanter er en helt spesiell opplevelse. Så spesiell at jeg valgte å bruke to dager på å utforske Iguazu-fossene både fra brasiliansk og argentisk side. Jeg gikk over dem, klatret ned til dem, gikk bak dem, og beundret dem som kjørte båt inn i dem. For et fantastisk vakkert naturlig fenomen!

LES MER: Iguazu Falls sett fra begge sider

 

3 spektakulære fjellturer

PYRENEENE, Spania

Ikke trodde jeg at det fortsatt var mulig å finne et vakkert og nesten turist-tomt område i Spania, men joda, det der det! Helt nord i landet, i de spanske Pyreneene kan du finne et helt spesielt landskapsområde kalt en geopark. Her finner du et spektakulært geologisk område med bølgende fjell, snøkledde tinder, smale canyons med knallblåe elver mellom og koselige steinlandsbyer. I Sobrarbe Geopark finner du over 30 oppmerkede stier med ulike vanskelighetsgrader. Jeg anbefaler å leie bil fra Barcelona som ligger 3 timer unna, slik at du kan utforske området på egenhånd.

LES MER: 3 vakre fotturer i de spanske Pyreneene

 

HUASCARÁN NASJONALPARK, Peru

Peru er kjent for Machu Picchu og Titicaca-sjøen, men landet har også vakre fjellområder som vi knapt har hørt om. For eksempel Huascarán nasjonalpark, der du blant annet finner Perus høyeste fjell, Huascarán på 6768 moh. Naturen her er vill og vakker med spisse topper og blågrønne fjellsjøer. Bare pass på å akklimatisere deg før du legger ut på tur, så er det fullt mulig å gå spektakulære dagsturer på over 5000 moh.

LES MER: To flotte fjellturer over 5000 moh

 

TIGER LEAPING GORGE, Kina

En av verdens dypeste canyoner finner du i Yunnan-provinsen i sørvest-Kina, og langs denne går en sti der du kan nyte synet av de majestetiske fjellene, mens du går igjennom koselige kinesiske landsbyer. Jeg la opp til å bruke tre dager på turen for å ha god tid til fotografering, og det viste seg å være et godt valg. Langs ruta ligger det flere gjestehus med sinnsyk fjellutsikt, pluss fantastisk stjernehimmel på kveldstid.

LES MER: Fottur langs Tiger Leaping Gorge / Reiseguide til Sørvest-Kina / Disse hjelpemidlene gjør reisen til Kina enklere

Trenger du tips til å planlegge reisen i 2019? Les mer her:

 

Hvor har du planer om å reise i 2019? Og hvorfor valgte du det reisemålet?

Relaterte artikler

12 Kommentarer

 1. Tine

  Jeg er vild med, at du har inkluderet Aarhus. Det er min hjemby ? Spændende destinationer du har inkluderet, nogle af dem har jeg besøgt og er helt enig i, men der er også nogle destinationer som jeg ikke har besøgt, som kunne være spændende at udforske ?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ah, du er heldig som er fra Aarhus, Tine! Det er en by som overrasket meg veldig! Masse fint å se og gjøre <3 Har veldig lyst til å dra tilbake for å utforske mer!!

   Svar
 2. Mette i reisebloggen urbantoglandlig

  Så mye spennende. Det er lett å la seg friste. Året for oss blir å prøve ut livet i bobilen vår Hjalmar. Så det blir nok noe mer kortreist enn mange av dine turer. Italia og Vestlandet. Gleder meg veldig til de turene.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Oi, så gøy med bobil, Mette! Har drømt om det samme selv! Å utforske Europa og Norge med bobil må jo være superpraktisk!! Kos deg masse på reisene dine i 2019! 😀

   Svar
 3. Desirée travels

  Her var det mange steder jeg vil reise til, altså. 🙂 Jeg elsker også å reise til steder der en faktisk har sjansen til å møte lokalbefolkningen. Til nå i år skal jeg reise til Chile for å besøke ei venninne, noe jeg gleder meg utrolig mye til. Det er bare så alt, alt for mye jeg har lyst til å se der borte (samt at når en først betaler såå mye for flybilletter føles det som en burde være der lenge, og benytte sjansen til å se noen av de andre landene og. Det får bli neste gang.) I tillegg skal jeg til Thailand, hvor jeg faktisk aldri har vært før, siden jeg jo vant gratis flybilletter. Juhu! Men jeg håper også det blir mulighet for mange kortere turer.

  Hva har du planlagt for 2019 til nå? 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ah, ja, det er dyrt å reise til Sør-Amerika, dessverre. Men det er utrolig mye fint å se der! Det er jo gull verdt å ha ei lokalkjent venninne der da! Det gjør ting enda enklere, og dere kan sikkert spare mye tid på planlegging. Hvor i Thailand tenker dere å reise da? =)
   Selv har jeg en ukes reise til Israel planlagt, noen helger i ulike skisteder i Norge, og en Spania-tur i mai. Også dukker det sikkert opp noe mer underveis 😉

   Svar
 4. GlobetrotterElisa

  Dette er den ultimate must-see liste! Mange av disse destinasjonen står allerede på min ønskeliste, og det er nok kanskje Kirgisistan og Georgia som står høyest av disse! Tokyo har forøvrig vært på listen min i mange år allerede! Sri Lanka vil jeg veldig gjerne tilbake til 🙂

  Svar
 5. Marianne - Glimt av verden

  For en herlig inspirasjonsliste! Mange steder jeg har vært og er enig i at andre også bør oppleve (kanskje spesielt Kirgisistan, Georgia og Kappadokia), og noen som fortsatt står på ønskelista. Jeg har allerede gjort unna årets første reise, til Singapore, Malaysia og Thailand. Mitt første besøk i Sørøst-Asia, så det var på tide! Har foreløpig ikke så mange planer for resten av året, men har i hvert fall et mål om å komme meg til Lofoten på forsommeren.

  Svar
 6. Sekk og Sandaler

  Så enig i mange av stedene du nevner, særlig Ljubljana, Istanbul og Gotland, fantastiske plasser!! Håper virkelig jeg kommer meg til både Kirgisistan, Makedonia og Georgia i år, krysser fingrene for det 😀

  Svar
 7. dinstorbyferie

  Spennende liste! Verden har virkelig mye å by på, om man tenker litt utenfor boksen. Sri Lanka ser fantastisk ut, men av en eller annen grunn blir det som regel alltid til at jeg velger «tryggere» reisemål. På tide å ta et lite steg utenfor komfortsonen 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar