Alltid drømt om å reise ut i den store verden? Oppleve noe du aldri har opplevd før, oppdage bortgjemte skatter, lære mer om verdens kulturer og historie, stifte nye bekjentskaper?

Kom igjen, du lever bare en gang! Det er NÅ du har sjansen!

– Denne backpackingguiden oppdateres regelmessig med ny informasjon (sist gang juli 2017) –

backpacking-reise-jorda-rundt

Jeg vet alt om hvordan tanken på å reise langt vekk til ukjente land får det til å krible i magen. Og ikke minst hvordan den får deg til å tilbringe timesvis med nettsurfing om “Thailands vakreste strender”, “Beijings største attraksjoner” og “Indonesias beste yogasteder”. Er du som meg, er det stor sjanse for at det ligger en liten globetrotter inni deg som bare venter på å slippe ut!

Reisene mine har gitt meg de beste minnene i livet mitt. Og jeg ønsker at du skal få oppleve minst like mye gøy, magisk og spennende som det jeg har gjort til nå i livet! Derfor vil jeg gjerne dele mine tips og erfaringer fra både backpackerturer og andre reiser rundt i verden. Denne praktiske backpacking guiden håper jeg kan hjelpe deg på vei til din drømmereise! 

En lengre reise krever planlegging, innkjøp og forberedelser – sånn er det bare. Men jeg kan forsikre deg om at når planleggingen er igang fyker energinivået ditt på magisk vis til topps. Selv om reisen kan være langt frem i tid, vil reisemotivasjon hjelpe deg gjennom hva enn det skulle være av utfordringer og problemer. Og den hyppige dagdrømmingen om eksotiske strender og gamle templer vil hjelpe til å holde deg på riktig spor.

Før du vet ordet av det, er dagen der. Du står der på flyplassen med en sekk som skal være ditt hjem de neste ukene eller månedene. Du klemmer ekstra hardt på mamma, og er litt smånervøs for om du i det hele tatt vil komme tilbake til trygge Norge igjen (bare slapp av, dette er helt normalt). Og plutselig skal du starte på ditt livs reise!

Men hvordan skal man begynne planleggingen til den store reisen, lurer du kanskje? 

Nettopp det vil jeg gjerne hjelpe deg med her! Bare heng på videre!

lotus-temple-delhi

New Delhi, India

Planlegg din egen reise samtidig som du leser tipsene i backpackerguiden – slik får du Hamaca Reiseplanlegger!

1. HVOR VIL DU REISE?

Da jeg fikk ideen om backpacking, var det første jeg gjorde å sette meg ned med et verdenskart. Jeg kjøpte faktisk et sånt svært skolekart som finnes i klasserommene på barneskolen, og hang det opp rett over senga. Hver gang jeg lå våken, kikket jeg opp og dagdrømte meg vekk til fjerne, eksotiske steder…

Hvor vil jeg egentlig dra? Hva vil jeg oppleve?

…jeg hadde lyst til å reise overalt! Vandre på den kinesiske mur, klatre på gamle templer i Kambodsja, beundre Taj Mahal, sole meg på paradisstrender i Thailand, dykke på Great Barrier Reef, gå på Hollywood Boulevard, spise taco i Mexico og gå opp Machu Picchu. Og det er gjerne en slik tanke de fleste førstegangsreisende får. Helt fra vi er små blir vi bombardert av bilder fra klodens mest besøkte reisemål, og sakte men sikkert bygger det seg opp et stort ønske om å oppleve disse underverkene på nært hold.

Men det er med denne første tanken det er lett å gå på en smell. Man kan ikke rekke å se hele verden på noen få måneder! Og hvis man prøver, ender man gjerne opp med bruddstykker herfra og derfra som ikke gir hverken innsikt eller særlig forståelse for stedene man besøker. På min seks måneder jordarundt-tur reiste jeg gjennom tre kontinenter. Nå i ettertid innser jeg at jeg kunne fått mye mer ut av turen ved å velge ett kontinent og tilbringe litt lengre tid på hvert sted. Det er fint å se underverker og kjente byer, men min erfaring er at det er vel så verdifullt å benytte tiden til å lære om reisemålets bakgrunn, historie og kultur. Lokale bekjentskaper og en dypere forståelse av hvordan andre mennesker på kloden lever, vil gi lærdom og opplevelser for livet som ikke kan erstattes med noe annet! Det er hvert fall min erfaring!

Mitt tips er derfor: Bestem deg for det kontinentet du aller helst vil se, og bruk tid der! Si til deg selv at du helt sikkert har mulighet til å reise mer ved senere anledninger også.

 

2. REISE ALENE ELLER SAMMEN MED NOEN?

Det er viktig å finne ut om du liker deg best på egenhånd, eller om du kunne tenke deg å skaffe en reisekamerat. Å REISE ALENE ut i den store verden er fullt mulig, selv om det kan høres superskummelt ut i starten. Fordelen med å reise alene er at du lære utrolig mye om deg selv, blir mer selvstendig og kan gjøre akkurat som du selv vil hele tiden.

Å reise i følge med noen er fint både for trygghetsfølelsen og for å dele opplevelser sammen. Men et reisefølge kan også by på uforutsette utfordringer. Tenk godt igjennom om du og reisefølget ditt faktisk har god nok kjemi og om dere er på bølgelengde. Man må tross alt ofte henge sammen med samme personen 24/7!

Hvor godt kjenner jeg personen? Har vi de samme ønskene?

Hvis du har en kompis eller venninne som også ønsker å reise, er det jo helt supert. Men i mange tilfeller er venner og familie opptatt med utdanning, småbarn eller jobb. Hva gjør man da?

Jo! I mitt tilfelle brukte jeg en side som heter reisefolge.no (er nå nedlagt), og fant meg en reisekompis til min første backpackertur. Etter litt prating på nett, planleggingsmøter og andre bli-kjent-aktiviteter reiste vi sammen ut i den store verden. Men som sagt – det gjelder å bli litt kjent før turen, så det ikke plutselig blir helt kræsj med personlige interesser og vaner.

Nettsider for å finne reisefølge: ReisevennVegabond reisevenn, VenneportalenTravBuddy.

N23A0108

Luang Prabang, Laos

3. HVOR MYE TID HAR DU TIL RÅDIGHET?

Hvor mye tid du vil sette av til reisen, er lurt å vurdere både med tanke på reisebudsjett og planlegging før reisen. Forberedelsene til en fire ukerstur og en seksmånderstur er gjerne ganske forskjellig. Helårs Reiseforsikring rekker f.eks som oftest til turer på under 45 dager, mens man over dette må betale en forsikringssum for hver dag. Ved lengre opphold i land utenfor Europa, trenger man også gjerne visum (mer om dette i neste del).

Har jeg en tidsramme? Hvor lang tid trenger jeg i hvert land?

Men hvem har sagt at man trenger å planlegge lengden? Hvorfor ikke bare ta ting som de kommer? Det går jo også an. På min andre reise hadde vi ingen hjemreisebillett og tok ting mer som de kom. En slik frihet er nydelig, og gjør turen mer åpen for impulsive krumspring her og der.

trinidad-strand-jorda-rundt

Pigeon Point, Trinidad & Tobago, Karibien

4. HVOR MYE PENGER TRENGER DU PÅ TUREN?

Når reiselengden er bestemt, er finansieringen et annet punkt man ikke kommer utenom. De fleste er ikke så heldige at de har 100.000 kroner stående klare på en bankkonto! Et reisebudsjett kan derfor være lurt å sette opp.

Som backpacker vil de fleste reise så billig som mulig, men det er vanskelig å sette opp et bestemt dagsbudsjett siden prisnivået varierer veldig fra land til land. Hvor mye penger du trenger kommer også veldig an på hvilke standarder du har.

Trenger du eget bad på rommet, eller kan du bo på dorm-room med felles bad? Kommer du til å spise billig lokalmat, eller dyrere restaurantmat? Hvor mange lange transportetapper trenger du? 

Noen eksempler:

ASIA: I land som Vietnam, Thailand, Kambodsja og Malaysia finner man ofte dobbeltrom på ålreite bosteder til 60-100 kr per natt. Mat koster rundt 50-100 kroner om dagen. Andre utgifter som transport, alkohol og shopping blir heller ikke bli særlig store. Derfor kan man helt greit greie seg på et budsjett på rundt 200-250 kr dagen inkludert noen aktiviteter og transport. I India er prisnivået enda lavere, spesielt utenfor de store turistattraksjonene. I India kan du beregne omtrent 150 kr dagen som et passelig stramt budsjett.

AUSTRALIA: I Australia er prisnivået mye likere det i Norge, men man kan få plass på sovesal til 15-20 USD om det er ønskelig. Mange backpackersteder har kjøkken som kan brukes til matlaging, ellers må man fort regne 100-200 kroner for en middag. Arrangerte aktiviteter som to dagers seiltur eller firhjulstrektur på Fraser Island kommer fort opp i 1500 kr per pers. Dagsbudsjettet kan da fort bli på 400-500 kroner.

Husk at det ikke bare er turen som koster penger. Visum, vaksiner, forsikring og utstyr koster en del det og.

Når du da har funnet ut ca hvor mye penger du trenger, kan du spørre seg selv:

Har jeg noen oppsparte midler? Hvor mye må jeg eventuelt jobbe opp?

Finn da ut hvor mye du kan spare i måneden, og vips så vet du når du kan sette deg på flyet! Trenger du tips til sparing og billigere reising, kan disse innleggene være hjelpsomme:

 –

5. GJØR RESEARCH

Research er også en del av reisen, selv om alle ikke er like glad i det. For min del synes jeg det er kjempegøy å lese, se bilder og videoer fra stedene jeg drømmer om å besøke. Strandscenene fra filmen The Beach (med Leonardo DiCaprio) fra øya Phi Phi Leh i Thailand, ble f.eks sett gjentatte ganger før første Thailandbesøk!

Landinformasjon det kan være lurt å finne ut av på forhånd er:

Hovedstad, språk, valuta, visumregler, tidsforskjeller, retningsnummer og hva slags strømkontakt man trenger.

Rough Guide, Footprint og Lonely Planet er kjekke guidebøker der du finner informasjon om bosteder, aktiviteter, transport, spisesteder og masse annet, og kan være gull verdt på reisen. Jeg har selv brukt Lonely Planet en del, og de er utrolig hendige siden de har kart over de større stedene, og gir deg et overblikk over hva som er verdt å se. Men husk at veldig mange turister bruker disse bøkene – kanskje det er like gøy å finne ut ting på egenhånd?

Enten du kjøper guidene for et og et land, eller samlebøkene for flere land, trenger du som oftest kun å ta med deg guideboken til første destinasjonen. Min erfaring er nemlig at det ofte er lett å bytte til seg bøker fra andre, eller kjøpe de billig når du kommer dit.

reine-lofoten-panorama

Lofoten, Norge

LES VIDERE:
Backpacking – Praktisk Planlegging (del 2)
Backpacking – Hvilken sekk og hvordan pakke (del 3)
Backpacking – Pakkeliste (del 4)
Backpacking – Apotekvarer (del 5)
Backpacking – Småting før avreise (del 6)

3 Kommentarer

 1. Tiril

  Hvor kjøpte du skole kartet og hvor mye kostet det? Tusen takk for gode reisetips!;)

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Tiril! Kjøpte skolekartet i en bokhandel i Drammen mener jeg å huske, men det er noen år siden nå. Vil tro de har det i noen bokhandler andre steder også, samt på Nomaden eller Chill Out =)

   Svar

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert

CommentLuv badge