Fra vi er unge blir vi opplært til at kredittkort er noe skumle greier med skyhøye renter og stor sjanse for å havne på Luksusfellen. Men bruker man kredittkortet riktig er det både tryggere, billigere og enklere enn et vanlig bankkort – spesielt på reise!

Jeg anser meg selv som en økonomisk ansvarlig person som liker å spare der jeg kan. Det kan faktisk gå så langt at jeg bebreider meg selv i flere uker hvis jeg plutselig finner ut at jeg har gjort en «dårlig deal». Som du kanskje skjønner kan jeg ikke fordra følelsen av å ha kastet penger ut av vinduet!

I løpet av min reisekarriere har jeg derfor blitt nøyere og nøyere med å benytte meg av rabatter, bonusordninger og fordelsprogrammer. Kredittkort er en av disse. Å bruke kredittkort på reise er kanskje en av de smarteste og enkleste tingene du kan gjøre for å spare penger, bare det brukes riktig.

Bare så det er klart – jeg bruker aldri kredittkort fordi jeg IKKE har penger, og det bør være en regel for alle. Kredittkortene har nemlig, slik vi ofte hører, noen av de dyreste lånene man kan ta opp, og kredittkort-selskapene lever så klart godt av dette. Men betaler vi tilbake hele beløpet vi har handlet for i tide, er det bare fordeler ved å bruke kredittkort.

Det finnes mange ulike kredittkort med forskjellige fordeler. Norsk Kreditt har f.eks en oversikt som viser ulike typer, hvilke kredittsummer som finnes og hvilken rente de har.

 

Her har jeg laget en sammenligning av tre av de mest reisevennlige kredittkortene: 

BANK NORWEGIAN RE:MEMBER SAS Eurobonus Classic / AMERICAN EXPRESS
Bonusfordeler – Samle Cashpoints på alle kjøp som kan gjøres om til flybilletter
– Reiseforsikring
– Opp til 25% rabatt i over 200 nettbutikker. 30 av disse er reiserelaterte
– Reiseforsikring
– Samle bonuspoeng på alle kjøp som kan gjøres om til flybilletter
– Hvis bruk over 100.000 kr på ett år får du en Companion Ticket; to flybilletter for prisen av en
– Reiseforsikring
 

 

Aldersgrense 18 år 18 år 26 år
Årsavgift 0 kr 0 kr 390 kr
Maks kreditt 100.000 kr 150.000 kr 150.000 kr
Varekjøp i utlandet 0 kr 0 kr 0 kr
Uttak i minibank i utlandet 0 kr 35 kr + 1% av uttaksbeløp 4% av uttaksbeløpet
Maks kontantuttak 10.000 kr pr døgn 20.000 kr i uka 9.900 kr i uka

Vanligvis fungerer kredittkortene som følger: Du bruker kredittkortet til vanlige varekjøp og uttak i minibank, enten hjemme eller på reise. Rundt første dag i måneden vil det komme et e-fakturavarsel i nettbanken som en påminnelse om at forbruket for forrige måned skal betales. Da gjelder det bare for deg å passe på at du betaler tilbake HELE beløpet du har brukt. Trykk på «se faktura» for å sjekke at summen er riktig. Deretter betaler du den før fristen, vanligvis er dette 15 dager fra du får e-fakturaen. Gjør du det vil du ikke bli belastet for noe ekstra.

Hvilket kort du bør velger kommer an på hvor ofte du reiser og hva slags reiser du drar på.

 

Hvilket kredittkort bruker jeg, og hva er fordelene?

Jeg har valgt å bruke Norwegian-kortet. Det er også det kredittkortet som har blitt kåret til det beste reise-kredittkortet i 2017.

Jeg bruker Norwegian-kortet fordi jeg:

Sparer cashpoints: Av alle kjøp jeg gjør med Norwegian-kortet vil 1% bli omgjort til Cashpoints der 1 Cashpoint = 1 krone. Når jeg handler mat eller kjøper meg et nytt objektiv kan jeg da tenke at 1% av disse pengene går til en fremtidig reise, og det er jo hyggelig! Cashpoints kan betale hele eller deler av en flyreise med Norwegian.

Tar ut penger gratis i utlandet: I mange år brukte jeg det vanlige bankkortet fra DNB når jeg tok ut penger i utlandet, men ettersom minikort-uttak i utlandet nå koster 40 kroner per transaksjon synes jeg det ble i meste laget. Derfor tar jeg nå også ut penger med Norwegian-kortet. I Norge lønner det seg imidlertid ikke å bruke dette kortet til uttak siden det koster 39 kroner.

Får med reiseforsikring: Dersom mer enn 50% av transportkostnadene er betalt med Norwegian-kortet vil jeg være dekket av Norwegians reiseforsikring. Den har blant annet 15.000 kr i dekning for reisegods, 400.000 kr for reiseulykke og 2000 kr for forsinket reisegods etter 4 timer.

Det gir meg sikkerhet: Kredittkort gir meg ekstra sikkerhet når jeg handler på nett og i utlandet, siden svindel blir dekket av banken eller forsikringen isteden. Med et bankkort har jeg derimot ikke de samme rettighetene. Jeg har heldigvis enda sluppet å benytte meg av denne muligheten da.

 

På reise har jeg likevel alltid med meg bankkortet som en sikkerhet. Det er ikke alle minibanker som tar alle typer kort, og derfor er det en fordel å ha med minst to ulike typer, helst enda flere.

Det kan også være lurt å flytte et av kortene fra lommeboka til en trygg plass, slik at du har et kort i reserve hvis lommeboka skulle blitt stjålet.

Som nevnt tidligere er dette tips til deg som allerede har penger på kontoen, og som ønsker noen ekstra fordeler. Hvis du vil ut og reise, men ikke har penger på sparekontoen – IKKE betal reisen med kredittkort, med mindre du vet at du kan betale tilbake innen fristen! Dette innlegget er ikke sponset av Norwegian.

 

Tre valuta- og minibank-tips til slutt:

1. Ikke ta ut penger på flyplassen i Norge! Valutakursen er gjerne ganske dårlig – det kan være snakk om 50 øre forskjell per euro, og det blir jo en del i lengden! Ta heller ut i lokal valuta på flyplassen i landet du kommer til!

2. NOK eller lokal valuta? Når du er ute på reise har du sikkert opplevd å bli spurt om å ta ut penger/betale i den lokale valutaen eller i norske kroner. Husk alltid å velge den lokale valutaen her, ikke NOK, siden det fort kan gjøre valutakursen opp til 10% dyrere!

3. Gebyr på uttak: I mange land er det forskjell fra bank til bank om de har gebyr på uttak i minibank. Gebyret blir gjerne varslet om på skjermen i minibanken før uttaket er gjennomført, fordi det må godkjennes. For å unngå dette pleier jeg gjerne å google banker i landet jeg skal til på forhånd og sjekke hvilke som er gebyrfrie.

 

Bruker du kredittkort? I tilfellet hvilket?

 

Andre relaterte innlegg:

 

10 Kommentarer

 1. Lise-Marie

  Informativt og bra innlegg! Jeg er litt redd for kredittkort, men kommer helt klart til å skaffe meg det når jeg får økonomi og tid til å reise mer. Jeg har en venninne som bruker Norwegian sitt kredittkort til alle kjøp, nettopp for å spare cash points, og hun har egentlig allerede overtalt meg til at det er det jeg kommer til å skaffe meg når den tiden kommer.

  Svar
 2. Kjersti

  Jeg bruker Norwegiankortet, etter en grundig vurdering av hva som er mest lønnsomt for meg. Reiser alltid med vanlig bankkort i tillegg. Companion ticket får du forresten bare på Amex Platinum, som har høyere årsavgift og vil være lite lønnsomt for de fleste.

  Svar
 3. Jørn - Bilivoka

  Veldig gode poenger om kredittkort her, men jeg føler det beste kortet er utelatt: Trumf Visa. Det er gratis å ha, bonusen kan tas rett ut i kontanter eller overføres til SAS Eurobonus (med god konverteringskurs), og det beste av alt: Du får 7% bonus på bookinger på Hotels.com. 7% er mye!

  Svar
 4. Marianne - Glimt av verden

  Jeg bruker også Norwegian-kortet, av samme grunner som deg bortsett fra punktet om reiseforsikring. Tilfredsstillende å kunne spare opp cashpoints på alle kjøp for så å kunne bestille flybilletter uten å betale for dem 😀

  Svar
 5. Pauline

  Med Norwegian Kort reiste jeg «Gratis» til Miami, det var en digg start på turen! Når jeg var i Colombia (12 uker) var det kun dette korte jeg brukt og med det sparte jeg opp flere cashpoints så returbilletten ble også rabattert hjem til Norge. Nå har jeg reist mer enn 6 ganger i år med Norwegian og da er det 2 % cashpoints når jeg kjøper flybillett med dem. Så langt er jeg veldig fornøyd med Norwegian kortet 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar