Å passere grenser i Mellom-Amerika er stort sett veldig enkelt, men noen steder kreves betaling eller returbillett. Jeg har derfor laget en oversikt over grenseovergangene jeg brukte på min reise fra nord til sør i Mellom-Amerika.  

Mitt tips er og alltid ha med litt amerikanske dollar og litt ekstra vann og kjeks. Man vet aldri hvor lang tid det kan ta en på grenseovergang.

Her er reiseruten jeg tok gjennom Mellom-Amerika på tre måneder i 2010:

Vanlig prosedyre på grensene i Mellom-Amerika er at du må ut av bilen/bussen og ta med deg all bagasje. Du må først innom en skranke der du stempler ut av landet du kom fra. Deretter til en ny skranke der du stempler inn i det nye landet. Det varierer hvor langt det er mellom de to skrankene.

På de fleste grenseovergangene må du fylle ut et lite immigrasjonskort med navn og litt opplysninger. Noen steder holder det å vise passet. På noen grenseoverganger hvor det er stor pågang kan det også ta en del tid. Søk derfor alltid opp på nettet på forhånd på grenseovergangen for å finne åpningstider og informasjon om køer.

Her er en oversikt over grenseovergangene jeg dro over og hva jeg måtte gjøre der:

Mexico – Belize

Grenseovergang: Chetumal
Inngang Mexico: Koster 250 peso

Belize – Guatemala

Grenseovergang: San Ignacio
Utgang Belize: Koster 37,5 Belize dollars
Inngang Guatemala: Koster 20 Quetzales

Guatemala – Honduras

Grenseovergang: Copan Ruinas
Utgang Guatemala: Koster 10 Quetzales
Inngang Honduras: Koster 3 USD
Be om stempel om du vil ha det, for de gir det ellers ikke.

Honduras – Nicaragua

Grenseovergang: El Guasaule
Utgang Honduras: Koster ingenting.
Inngang Nicaragua: Koster 11 USD/220 lempira

Nicaragua – Costa Rica

Grenseovergang: Penas Blancas
Utgang Nicaragua: Koster 1 USD før man kommer til skranken. 2 USD for å forlate landet.
Inngang Costa Rica: Koster ingenting. MEN du må ha returbillett å vise til! Denne grensen kan være et mareritt, dra gjerne tidlig! (Jeg brukte 3 timer der) Bagene blir også sjekket grundig.

Costa Rica – Panama

Grenseovergang: Canoas
Utgang Costa Rica: Koster ingenting.
Inngang Panama: Koster ingenting. MEN du må ha returbillett som viser at du skal reise ut fra landet. På denne grenseovergangen må man gå over en bro. Det kan ta litt tid på andre siden (jeg brukte 1 time der).

I Mellom-Amerika kan man lett få hjelp til komme seg over grenseovergangene med et busselskap som heter Tica Bus. Disse bussene er så klart en del dyrere enn lokalbussene, men de går hele veien fra Tapachula i Mexico og gjennom alle landene helt til Panama City. De stopper få steder, og er derfor mye raskere enn lokalbussene også. De samler gjerne inn passene til passasjerene på bussen og får fortgang på grensa, veldig kjekt!

Ellers er det nesten umulig å ha et fast tidsskjema i Mellom-Amerika. Ting går så sakte eller fort som det vil.. umulig å forutse mange ganger, så pass på å ha med deg en flaske vann og en pakke kjeks i reserve! =)

6 Kommentarer

 1. Kristina

  Hei! Hvor lang tid brukte bussen, og hva kosten den sånn ca?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Gjennom hele mellom-Amerika mener du? Det vet jeg ikke altså. Vi bestilte bare fra by til by, og noen ganger tok vi også lokalbuss. Jeg har heller aldri regnet sammen hvor lang tid hele strekningen tar, men mellom hovedstedene er det ofte snakk om hele dagsreiser.

   Svar
 2. Anne K

  Bestilte dere bussbilletter ut av landet, eller hadde dere flybilletter som viste at dere skulle ut (i de landene som krever at du har billett som viser at du skal ut av landet igjen)? Jeg skal til mellom-Amerika i 2018, men synes det er litt vanskelig med de landene som krever returbillett, siden jeg skal backpacke mye og ikke har så satt timeplan…

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Anne!
   Jeg reiste til Mellom-Amerika uten returbillett, og det gikk fint i alle landene fra Mexico til Costa Rica. I Costa Rica var vi imidlertid heldige med at vi ikke ble spurt i skranken i grensekontrollen. Flere andre rundt oss ble spurt og måtte booke en bussbillett der og da, så vidt jeg husker.
   Før vi dro inn i Panama bestilte vi flybillett fra Panama City til New York, så da hadde vi noe å vise til da vi ble spurt. Har du tenkt å starte i nord eller sør?

   Svar
   • Anne K

    Hei igjen 🙂 Takk for svar! Jeg har tenkt meg jorden rundt neste år i minst ett år, så jeg starter i Afrika og tenker meg via Asia til Sør-Amerika. Starter i Chile og tar hele rundturen derfra og videre oppover, så jeg starter i sør. Vi får se hvor lenge pengene holder, men jeg håper å se en god del av mellom-Amerika også 🙂

Legg igjen en kommentar