En ordentlig god reisesekk er noe av det viktigste når du skal reise som backpacker. Sekken vil være ditt hjem – muligens i opptil flere måneder. Muligheter for organisering og sikkerhet er derfor avgjørende! 

Her vil du kunne lese mer om hva som kjennetegner en god backpackersekk, hvilke reisesekker jeg anbefaler, hva du kan gjøre for å sikre bagasjen din og hvordan du pakker smart.

– Denne backpackingguiden er opprinnelig fra 2012, men oppdateres regelmessig med ny informasjon (sist gang juli 2019) –

Dette innlegget inneholder annonselenker. Det betyr at hvis du kjøper produkter gjennom disse lenkene, vil en liten prosent gå til driften av Hamaca Reiseblogg. Det er helt nødvendig for at jeg skal ha mulighet til å skrive innlegg som disse =)

2016-02-15_0005

HVILKE KVALITETER HAR EN GOD BACKPACKERSEKK?

Mange tenker at det ikke finnes noen store forskjeller på sekker til backpacking og fjellsekker, men det gjør det virkelig! En fjellsekk kan til nød fungere på kortere turer, men skal du på en lengre reise vil en ordentlig backpackersekk gjøre livet ditt på reise mye enklere og tryggere! Tro meg!

Hovedfordelene med en skikkelig reisesekk kontra en fjellsekk er disse:

 • Hovedrommet på en reisesekk kan åpnes som en bag. På den måten slipper du å ta opp alt du har pakket øverst for å hente frem ting som ligger nederst.
 • Hovedrommet lukkes med en glidelås der det kan festes en hengelås. Det gjør at du kan hindre bærere, hotellpersonell og andre uvedkommende inngang til sekken din uten at du merker det.
 • Mange reisesekker har polstrede sider, slik at innholdet er bedre beskyttet på flyturer og andre transportetapper.
 • Det finnes gjerne et beskyttelsestrekk til å beskytte bærestroppene med. På den måten slipper du at bærestroppene blir ødelagte av flyplasspersonell som haler og drar i bagasjen.
 • Reisesekker har ofte få ytre lommer, noe som gjør at det er vanskeligere for tyver å stikke hånda oppi og stjele noe.
 • Mange backpackersekker har også en liten dagstursekk som henger utenpå den store. Den kan klipses lett av når du trenger håndbagasje eller skal på dagsturer.

Det er flere produsenter som lager slike sekker, f.eks Deuter, Pacsafe, Eagle Creek og Osprey, men når det gjelder backpackersekker har jeg alltid (i min 10 år lange backpackerkarriere) foretrukket Osprey. Anbefalinger til hvilke modeller kommer lengre ned i innlegget.

HVILKEN STØRRELSE SKAL SEKKEN VÆRE? 

En annen viktig vurdering når du skal skaffe en sekk til backpacking er størrelsen. Hovedpoenget du bør tenke på her er at jo større bagasje du har med deg, jo dårligere mobilitet vil du ha på reisen. Og jo mer slit blir det å flytte seg fra sted til sted.

Jeg har valgt å dele sekkestørrelsene til backpackere inn i tre kategorier:

HÅNDBAGASJE (20-46 liter) – Å reise rundt i verden kun med håndbagasje er veldig befriende, men krever også at du er ekstremt flink til å pakke lett og smart. Jeg vil anbefale å reise kun med håndbagasje til deg som skal på korte turer, reise lenge i varme land, eller vil ha muligheten til å bevege deg kjappest mulig fra sted til sted. Jeg reiste selv med håndbagasje 3 uker i Indonesia, og det gikk veldig fint.

De vanligste målene for håndbagasje fra flyselskapene er 55cm x 40cm x 20cm, og en vekt på mellom 8 og 10 kg. Husk likevel alltid å sjekke målene og vektkravene til flyselskapet du skal fly med siden dette kan variere, spesielt med lavprisflyselskap!

KLASSISK BACKPACKER (50-90 liter) – De aller fleste backpackere velger å reise med en sekk på mellom 50-90 liter, noe som er en fin størrelse for de aller fleste langturer. 70-80 liter er nok likevel det aller vanligste. Første gangen jeg reiste jorda rundt reiste jeg selv med en 80 liters sekk (inkludert dagstursekken utenpå som utgjorde rundt 20 liter), og det fungerte bra selv med litt shopping underveis. Etter det har jeg også omtrent alltid holdt meg mellom 70-80 liter på reisene mine.

BACKPACKER MED SPESIALUTSTYR (95 liter +) – Det finnes også større sekker som egner seg hvis du trenger å ha med deg spesialutstyr, eller ikke skal reise så mye fra sted til sted. Jeg vil imidlertid ikke anbefale sekker på 95 liter+ til vanlige backpackerturer siden de ofte vil føles altfor tunge og store å drasse rundt på i lengden.

OSPREY-SEKKER JEG ANBEFALER

FARPOINT/FAIRVEIW – lett og praktisk ryggsekk til backpacking

De mest klassiske backpackersekkene på markedet heter Osprey Farpoint for menn og Osprey Fairview for kvinner, og de kan fint brukes både til kortere turer, interrail og backpacking.

Sekkene selges i 80 liter (kun til herrer), 70 liter, 55 liter og 40 liter. Farpoint/Fairview er praktisk konstruert med godt bæresystem, hovedrom som kan åpnes som en bag og en avtagbar dagstursekk (på 70 og 55 liter). Dette er også en av de letteste reisesekkene på makedet.

Sjekk dem ut her:

2016-02-15_0004

Osprey Ozone 75 og min tidligere backpackersekk, Osprey Wayfarer (ligner på Fairview)

SOJOURN eller MERIDIAN – ryggsekk med hjul

Osprey Meridian-serien og Sojourn-serien er noen utrolig smarte hybridsekker som både kan trilles som en trillekoffert og bæres som en vanlig backpackersekk. De har begge gode hjul som fint kan trilles på ujevnt underlag, godt bæresystem med magebelte og polstrede sider.

Hovedforskjellen på de to er at Meridian kommer med en dagstursekk som kan zippes av og på, mens Sojourn kun har en hovedsekk.

Trillesekker har vært min favorittsekke-type de siste årene! Det er utrolig komfortabelt å slippe og bære sekken overalt, men ha mulighet til det hvis underlaget er ujevnt.

Jeg brukte Sojourn 80 på de lengre reiser mine de siste årene, både et halvt år i Sør-Amerika og da jeg reiste på ubestemt tid på Sri Lanka og Maldivene. Jeg har skrevet mer om min erfaring med Sojourn 80 i dette innlegget.

2016-02-15_0003

Osprey Ozone 75 og Osprey Porter 46

PORTER – stor og solid håndbagasjesekk

Har du lyst til å reise med størst mulig håndbagasje? Da kan jeg blant annet anbefale Osprey Porter 46, som jeg hadde med meg til Indonesia i tre uker (denne har jeg også skrevet om i et eget innlegg). Porter 46 ligner mye på Farpoint 40 når det gjelder størrelse og bæresystem.

QUESTA – romslig og lett dagstursekk med mange lommer

Er du kun på jakt etter en dagstursekk, kan jeg anbefale Osprey Questa som er lett, romslig og med mange praktiske rom. Jeg har skrevet mer om denne sekken her.

dagstursekk-fjellsekk-til-reise-osprey

Osprey Questa 27 og Osprey Tempest 40.

TEMPEST/TALON – lett og praktisk fjellsekk som også kan brukes til håndbagasje

Hvis du ønsker å gå fotturer mens du er på en kortere reise i inn- eller utland, kan Osprey Tempest 40 (dame) eller Talon 44 (herre) være den riktige sekken for deg. 40/44 liter er perfekt håndbagasjestørrelse, og den lave egenvekten gjør at du kan fylle opp litt ekstra vekt uten problemer. Du kan lese om mine erfaringer med Tempest 40 HER.

Talon og Tempest finnes også i mindre størrelser til kortere turer.

Sjekk også reisebutikken ChillOut sin store Osprey guide for å se enda flere sekker: Vår store Ospreyguide – finn din perferkte ryggsekk!

HVORDAN SIKRE SEKKEN BEST MULIG PÅ REISEN? 

HENGELÅS

Slik at du lett kan låse sekken på flyturer eller mens du er borte fra hotellrommet. Kodelåser er å foretrekke, siden de lett kan låses opp og igjen uten og måtte lete etter nøkkelen. Du bør velge TSA-låsene som gjør at sikkerhetspersonalet på flyplassen kan åpne den uten å ødelegge den.

STÅLVAIER

Som du kan feste rundt andre ting, slik at sekken ikke blir frastjålet på lange togturer eller på sovesal.

BAGASJELAPP

I bedre kvalitet enn papir bør henges på sekken. Hvis bagasjen skulle bli sendt med feil fly, kan den enklere spores opp.

REGNTREKK

Skal du til plasser med ustabilt vær kan et regntrekk være hendig.

HVORDAN PAKKE SMART?

PAKKEPOSER

Noe jeg alltid bruker når jeg skal pakke backpackersekken er små pakkeposer som kan snurpes sammen og skille ulike kategorier av utstyr fra hverandre. Jeg har f.eks en til skittentøy, en til undertøy, en til medisiner og piller, og en til batterier og minnekort. Det beste er å ha forskjellige farge på pakkeposene slik at du med en gang vet hva som ligger oppi dem når du tar dem ut av sekken.

pakkeposer til backpacker reise

VAKUMPOSER

På min første backpackertur hadde jeg ting ganske hultertibulter i sekken min. Undertøyet lå i en egen pose, men ellers tok det lang tid å finne ting. På neste tur kjøpte jeg meg noen fine vakumposer, som gjør ting mye mer kompakt, og ikke minst ryddigere. Posene finnes i forskjellige størrelser, og kan vakumpakke klærne dine så de tar mye mindre plass i sekken. Du hindrer også at klærne blir våte, om det skulle lekke vann inn.

PAKKING

Når det gjelder pakking til backpacking er det som regel best å pakke så lite og så lett som mulig. På den måten er du mye mer fleksibel og slipper å slite deg ut når du er ute og reier. De tyngste gjenstandene burde plasseres nærmest ryggen for at sekken skal bli lettest å bære.

Pass også på å pakke solkrem, såper og annet flytende i plastposer slik at de ikke kan lekke ut på annet utstyr. Hvis du har noe knusbart med deg er det lurt å bruke noen av klærne dine til å surre rundt gjenstanden. Legg den så enten i midten av sekken eller der det er best polstring fra utsiden.

Og til slutt husk å tilpasse bærestroppene og magebeltet til sekken ordentlig. Det kan utgjøre en stor forskjell når du skal gå langt! 

Gå til NESTE STEG — Pakkeliste (del 4)

Relaterte artikler

21 Kommentarer

 1. Beate Olsen

  Hei, hvordan er bæresystemet til osprey waypoint?

  Svar
 2. Anna

  Jeg har en Bergans Trollhetta sekk. Den har ikke bare åpning på toppen, men kan også åpnes som en bag. den har bare to lommer på sidene og det er netting, så jeg hadde jo ikke brukt de til noe som kan stjelest uansett. den har også en liten dagstursekk frempå sekken, sånn som den over, og den kan lett klipses av. i topplokket er det regntrekk til sekken, så jeg kan bruke slik at sekken ikke skal bli våt. virker dette som en kurant sekk, selvom det er Bergans? ble litt småredd for at jeg burde kjøpe meg ny sekk, berganssekken er fra i fjor.. håper på svar 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Anna 🙂
   Det virker absolutt som en kurant sekk! Nå vet ikke jeg på hva slags reise du skal på, men den vil nok fungere til det aller meste. Eneste er om det er nok polstring på sidene, slik at innholdet ikke blir ødelagt i bagasjehåndteringa på flyplassen. Lykke til med pakkinga!

   Svar
 3. Tonje

  Har du prøvd trillesekkene? Jeg vurderer det. Men de er jo litt tyngre.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Det har jeg faktisk ikke, Tonje, men de er sikkert smarte i en del situasjoner. Men som du nevner, har det mye å si på vekta! Er viktig å ha en sekk som har så liten egenvekt som mulig, spesielt hvis du skal backpacke over en lengre periode =)

   Svar
 4. Ida

  Beate, bæresystemet er helt strålende. Det kan justeres etter lengde på rygg og hvis man passer på å pakke de tyngste tingene øverst og inn mot ryggen kan man gå langt med tung sekk!
  Hamaca, dette var en fin vurdering av sekken! Jeg liker spes godt at den er stivet på sidene og ikke klapper sammen hver gang man tar ut noe! 🙂

  Svar
 5. Lise-Maria

  Hei!

  Hadde du med en sekk/ veske som håndbagasje i tillegg, eller var det dagstursekken du brukte til dette? Hva oppbevarer du kamerautstyret ditt i når du er ute å reiser? Skal ut å reise i 6mnd etter jul og skal nå kjøpe sekk og annet utstyr, men er så utrolig vanskelig å vite hva en bør ha med på sin første backpackerreise.. Din blogg har heldigvis vært til stor hjelp, tror jeg hadde hatt enda større problemer uten backpacker-guiden din! 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Lise-Maria!

   Nå nærmer virkelig turen din seg – så spennende! Skjønner at du er usikker på hva du skal ha med. Det er helt normalt 😉 På mine backpackerturer brukte jeg den lille sekken utenpå den store som håndbagasje på fly. Men jeg hadde også med en sammenkrøllet veske i innsjekket bagasje som jeg brukte rundt i byer og på stranda. Det går også an å ha med en ekstra sekk, men det blir både mer kjeitete og tyngre å bære på.

   Prøv å begrense deg til å pakke alt du tenker å ta med i hovedrommet på backpackersekken din, det er mitt tips. Og helst så det enda er ledig plass igjen. Da jeg skulle reise jorda rundt veide hele sekken min 11 kg, og var langt fra full. De første tre månedene skulle jeg oppholde meg i varmere strøk, og jeg pakket derfor bare for dette klimaet. Da jeg kom over til USA etter 3 mnd kjøpte jeg meg heller ny jakke og sko, siden det var mye kaldere der. Husk at det meste kan kjøpes underveis 😉

   Hvis du skal fly legger du alle verdisaker over i dagstursekken og bærer den meg deg som håndbagasje. Når du kommer av flyet kan du putte innholdet i den lille sekken tilbake i den store sekken igjen, og bevege deg lettere rundt. På en del innenlandsfly er det også bare tillatt med 15 kg innsjekket bagasje. Da er det viktig og ikke ha med for mye stæsj.

   Lykke til videre med pakkingen! =)

   Svar
 6. Malin

  Hei! 🙂 Jeg kom over bloggen din da jeg googlet litt ift backpacking, og det ser ut som jeg kan få mye bra tips fra bloggen din! 🙂

  Jeg lurer på en ting ang Wayfarer 70, er den 70 L inkl. dagstursekken eller er det hovedsekken som er 70L? Jeg er redd for å kjøpe for liten sekk. Jeg bor i Gudbrandsdalen så jeg må bestille sekken over nettet, så jeg får ikke prøvd og sett den før jeg kjøper den. Jeg skal jorden rundt i 3 mnd fra august. Jeg har sett på wayfarer en stund, og tror nok jeg kommer til å ende opp med den – mye pga dagstursekken og den virker veldig praktisk. Spørsmålet mitt er vell egentlig om den er stor nok til 3 mnd på tur? 🙂

  Svar
 7. Hamaca Reiseblogg

  Hei Malin!

  Wayfarer 70l er 70 liter inkludert dagstursekken. Dagstursekken er 20 liter og hovedsekken er 50 liter. Det er en veldig passelig størrelse for en jente på tur, spør du meg. Uansett om du skal reise 3 uker eller 6 måneder. Har man større sekk enn dette vil man ofte ta med flere ting enn man trenger, og det vil bli mye mer slitsomt å bevege seg rundt på turen. Jeg brukte en 80 liters sekk på min 6 mnd jorda rundt tur, men hadde greid meg fint med denne størrelsen også. Hvis du skal reise mest i varme land vil denne sekken definitivt være stor nok! Husk at det er billig og lett å vaske klær underveis. Derfor er det ikke noe vits å ta med store mengder klær. På mine reise pleier jeg å ta med klær for 5-7 dager også vaske ca en gang i uka. Hvis det er noe jeg savner, kjøper jeg det bare der jeg er 😉

  Lykke til videre med planleggingen! Kos deg på tur!! =)

  Svar
 8. Pauline

  Osprey Farpoint i 70 liter har vert min favoritt de siste 9 månedene jeg har reist med bacpacker sekk 🙂 Jeg husker at det her Ingebord, var mitt først blogg innlegg jeg leste fra deg og alle tipsene du har sagt her har jeg brukt når jeg backpacket. Vakumposer er genialt og fargeposene gjør det enkelt skille mellom skittent, mellom skittent og vasket klær.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Så hyggelig å høre, Pauline! Osprey-sekkene har vært med på nesten alle mine turer også! De er utrolig smarte og hendige! Nå tenker jeg å prøve ut en ny type med både hjul og bæreremmer for min neste tur til Kina, så det blir spennende! 😉

   Svar
 9. Sonja

  Hei, takk for gode tips! Jeg er 1.60m høy, hvor viktig tror du det er å velge en sekk som er tilpasset høyden? Vurderer wayfarer 70, siden den skal være tilpasset damer, eller fairpoint, siden den er en del rimeligere. Hva tror du vil være best? Skal på en 3 måneders jorden rundt reise:) Har også vurdert ozone modellen, men er usikker på om det er ett dårlig valg siden jeg ikke er så høy. Hva tror du?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Sonja!
   Beklager sent svar, det har vært en del å gjøre i det siste! Jeg er selv 165 cm, og har både brukt Waypoint (nå Wayfarer) for damer og Ozone uten noe problem. Det fine med de fleste reisesekker er at bæresystemet kan justeres for kort eller lang rygg. Jeg vil anbefale deg å ta en tur til en butikk som selger reisesekker (ChillOut eller Nomaden f.eks) og teste dem ut med litt vekt. Da kjenner du fort hvilken som føles komfortable 😉 Ha en topp tur!

   Svar
 10. Elin

  Hei,

  Utrolig flott blogg du har!! Leser nøye alle tips her for min 19 åring skal ut på 3 måneders i Asia etter jul. Hun har straks bursdag og jeg tenkte å kjøpe henne en ryggsekk til turen. Ut fra det jeg leser her har jeg skjønt at Osprey Wayfarer er tingen – men jeg er veldig nysgjerrig på den nye sekken med hjul (Ozone). Har du noen erfaringer å dele nå?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Elin!
   Takk for hyggelige ord om bloggen! Osprey Wayfarer er et trygt valg ja. Det er en klassisk backpackersekk som har gode og praktiske løsninger. Hvis du tror dattern din vil oppleve å være ekte backpacker, er dette det riktige valget. Ozone-serien har imidlertid blitt min favoritt den siste tiden. Det er utrolig deilig å kunne trille sekken når det er flatt underlag istedenfor å måtte bære den hele tiden 😉

   Svar
 11. Camilla

  Hei!
  Jeg skal til Asia etter jul og er veldig usikker på valg av sekk. Har sett mye på Osprey Wayfarer 70, Osprey Aura 65 og Gregory Deva 60. Har du vært noe borti Aura eller Gregory Deva? Isåfall, hva tenker du er det beste valget? Det er ikke en 100% backpacer tur.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Camilla!
   Skjønner at det kan være vanskelig å finne en passende sekk! Det er veldig mange å velge mellom. Jeg har ikke testet Aura 65 eller Gregory Deva 60, men slik jeg forstår det er hovedforskjellene at de to sistnevnte er mer beregnet på fjellturer o.l. Det kan også se ut til at de har et enda bedre bæresystem og har flere lommer og festordninger på utsiden. Det de imidlertid ikke har er dagstursekken som Wayfarer har og muligheten til å låse sekken med hengelås (det ser hvert fall ikke slik ut på bildene av Aura og Deva).

   Hvilken av disse tre jeg vil anbefale kommer veldig an på hvordan du tenker å reise. Hvis du skal gå mye fotturer i Asia og kun vil ha en lett hovedsekk, vil jeg anbefale en av de to fjellsekkene. Mens hvis du mest skal reise fra sted til sted og legge fra deg sekken på et hotellrom, ville jeg valgt Wayfarer.

   Svar
 12. Ellen

  Hei!

  Jeg prøver å bestemme meg for sekk til en tur til Sør-Amerika. Står mellom Wayfarer 70 og ozone 75. Ozone 75 frister mest da det er trillemulighet, men etter å ha prøvd den føler jeg ikke den sitter like godt på ryggen som Wayfarer. Det er spesielt den nedre harde kanten på Ozone som gjør meg usikker. Nå skal den jo forhåpentligvis ikke bæres like mye som jeg hadde måttet med Wayfarer, men er redd for at det blir ukomfortabelt dersom jeg må bære over en litt lengre periode. Har du hatt noe problemer med dette?

  Svar

Legg igjen en kommentar