Fotografier er noe av det mest verdifulle vi bærer rundt på mens vi er på reise. Derfor er det superviktig å oppbevare bildene våre på en tryggest mulig måte!

Et av mine verste mareritt er å miste alle bildene jeg har tatt på en reise. De fleste andre gjenstandene vi har med oss kan erstattes på en eller annen måte, men bildene – de spesielle øyeblikkene vi fanger på reisen – de vil vi aldri kunne få tilbake hvis vi er så uheldig å miste/skade minnekortet eller noen stjeler kameraet ut av hendene våre.

Løsningen er derfor og alltid ha bildene minst to forskjellige steder på en gang. Det betyr at du på reisen bør lagre minst én sikkerhetskopi av bildene på en annen teknisk enhet enn på minnekortene i kameraet. 

2016-01-22_0003

Foto: Thomas Marthinsen

På mine reiser har jeg alltid med meg flere minnekort. Når minnekortene blir fulle putter jeg dem i en lomme eller i veska, og fortsetter å ha dem med meg der jeg befinner meg. I tillegg har jeg en kopi av de samme bildene enten på laptopen, en minnepenn eller en harddisk på hotellrommet mitt. På den måten minsker jeg sjansen for at mitt verste mareritt skal utspille seg i det virkelige liv.

En god måte å holde bildene trygge på er altså å ha med nok minnekort til at det dekker hele turen, pluss en annen enhet der bildene kan ligge som backup. Hvis reisen er over en måned kan det likevel bli en utfordring å ha nok minnekort. Da kan det heller være billigere å tømme bildene på minnekortene over på en ekstra harddisk en gang iblant.

Muligheter for backup av bilder på reisen

Her er de forskjellige mulighetene for backup ut ifra om du har med laptop, nettbrett, mobil eller ingen av delene:

REISER MED LAPTOP:

Den interne harddisken – laptoper har gjerne et greit internminne, slik at du kan kopiere over bildene du tar rett til den innebygde harddisken på dataen din. Det eneste man bør passe på er at man rydder på maskinen FØR man tar den med på reise slik at det er plass til backup av bilder.

Ekstern harddisk eller minnepenn – Hvis du ikke har stor nok plass på laptopens harddisk eller ønsker å oppbevare bildene på en litt mindre tyverivennlig dings kan en ekstern harddisk eller minnepenn være tingen. Men for å gjøre dette må du også via en laptop. Eksterne harddisker har gjerne stor langringsplass til en billig penge. En harddisk på 1TB (1000 GB) kan du få for under 1000-lappen i de fleste elektronikkbutikker.

Last opp til skyen – Hvis du har god opplastningshastighet til internett vil skylagring være en av de tryggeste og beste måtene å lagre bildene dine på mens du er på reise. Det dukker stadig opp flere og flere skylagringstjenester som Dropbox, Jottacloud, Amazon og iCloud, og en konto med mulighet for mye lagring er heller ikke særlig dyr. Jeg bruker f.eks en konto med ubegrenset lagringsplass på Jottacloud for 590 kr i året, men den har jeg mer som backup når jeg kommer tilbake til Norge igjen. Mange land jeg besøker har veldig tregt internett (typisk mange land i Asia, mellom-Amerika, sør-Amerika og Afrika), og der vil det være veldig vanskelig å laste opp bildene raskt nok – spesielt store RAW-filer!

REISER MED NETTBRETT:

Lagre på internminnet – Å bruke nettbrettet som lagring er et alternativ hvis du skal være borte i kort tid eller kun tar bilder med liten filstørelse (f.eks JPEG bilder med kompaktkamera). Dette fordi nettbrett gjerne ikke har så stor intern harddisk og heller ikke kan åpne RAW-filer foreløpig. Har du iPad kan du f.eks bruke et Apple Camera Connection Kit for å plugge inn USB-kabel eller SD-kort. Ellers kan du laste bildene dine inn via Wifi og kameraprodusentens App hvis kamera støtter dette.

Laste opp i skyen – Her gjelder samme som med en laptop. Opplastning vil være utelukket hvis du reiser steder med dårlig internett, men skyen er trygg lagring hvis du har raskt internett på reisen.

REISER UTEN LAPTOP/NETTBRETT:

Ekstern harddisk med minnekortinngang – En av de beste måtene å lagre bildene dine trygt uten laptop eller nettbrett er å skaffe en harddisk med minnekort-inngang. Da vil du få mulighet til å ta backup av bildene fra et SD-kort rett til en harddisk UTEN å ha en laptop mellom. Du har f.eks WD My Passport Wireless og Hyperdrive Colorspace som kan brukes både som en vanlig harddisk, kan kobles trådløst til mobilen eller nettbrettet og ta backup av bilder fra et SD-kort.

Gå på internettcafe og ta backup – De fleste steder i verden finnes det internettcaféer der du kan overføre bilder fra kameraet til en harddisk eller en minnepenn. Dette er imidlertid ikke noe jeg vil anbefale siden faren for å få virus er nokså stor. Jeg fikk selv det da jeg var ute og reiste i Asia i tre måneder, men heldigvis greide jeg å redde bildene mine!

Lagre på mobilen – Å ha backup av bildene dine på mobilen er en mulighet hvis du har wifi på kameraet eller minnekortet ditt. Men lik et nettbrett har en mobil heller ikke så stor intern lagring, og er ikke like lett å bruke for å organisere bildene heller.

minnekort-til-reise-foto

6 smarte bildelagringstips før og på reisen

1. Tøm minnekortene før reisen – Lag deg et rituale der du alltid tømmer minnekortene for bilder før reisen, samtidig som du lader opp batteriene. På den måten trenger du ikke å tenke på om du har backet opp gamle bilder du har tatt før, og du kan begynne reisen med blanke ark.

2. Ta med deg flere minnekort – Minnekortene er tryggere i en innerlomme enn i selve kameraet. Derfor minsker du sjansen for at alle bildene blir stjålet ved å ha flere mindre minnekort istedenfor ett stort. Et stort er også mer sårbart hvis det blir error på det underveis.

3. Velg minnekortene med høy kvalitet – De aller billigste minnekortene tåler kanskje hverken vann eller høye/lave temperaturer. Derfor er det verdt å investere litt ekstra penger i de profesjonelle minnekortene til Lexar og Sandisk før en reise. Da er bildene trygge, og man har også en mulighet for recovery hvis bilder blir slettet ved en feil.

4. Ta backup av bildene hver dag på reisen – Jeg har laget meg et rituale der jeg alltid laster opp nye bilder til laptopen når jeg kommer tilbake til hotellrommet. Når jeg da skal ut neste dag vet jeg at gårsdagens bilder ligger relativt trygt på hotellrommet. Siden jeg ofte bor på bosteder av forskjellig kvalitet pleier jeg å legge alle verdisaker (inkl laptop, harddisk osv) ned i kofferten eller sekken og låse den igjen med en hengelås når jeg går ut for dagen. Da vil det var mindre sjanse for at noen uvedkommende får tak i dem.

5. Legg bildene i et system – Når du laster inn bildene bør du også legge dem i et system med en gang for å lettere m. Du kan f.eks lage egne mapper etter dato eller destinasjon. Eller du kan bruke et bildebibliotek som Adobe Lightroom eller Apple Bilder. Lightroom er min favoritt, og jeg har skrevet mer om hvorfor HER.

6. Spre backupen ut – Det er lurt å være ekstra forsiktig hvis man skal forflytte seg fra en destinasjon til en annen og har med alle sakene på en gang. En måte å holde bildene litt tryggere på er da å la en reisekompis ha enheten med en av bilde-kopiene i sin sekk, og du ha den andre. Hvis du blir robbet vil kompisen din fortsatt ha bildene dine trygt.

2016-01-22_0002

Foto: Thomas Marthinsen

Hvor stort minnekort trenger du på reisen? 

Det kommer an på hvor mange bilder du tar, og om du tar bildene i JPEG eller RAW-filer. Her har du to eksempler ut ifra filtypen du bruker:

JPEG-filer

 • JPEG-bilder i «superfin» kvalitet har vanligvis en størrelse på 6-10 MB
 • Vi kan gå ut ifra at et JPEG-bilde er 8MB i gjennomsnitt. Med et minnekort på 32 GB vil du da kunne ta 4000 bilder (regnestykke: 32 000 MB / 8 MB = 4000).
 • En uke på reise: Hvis du tar 200 bilder om dagen blir det 11,2 GB. Da ville jeg tatt et minnekort på 16 GB.

RAW-filer

 • Et bilde tatt i RAW-format har vanligvis en filstørrelse på 20-4o MB.
 • Vi kan gå ut ifra at RAW-filene er 30 MB i gjennomsnitt. Med et minnekort på 32 GB vil du kunne ta 1066 bilder (regnestykke: 32 000 MB / 30 MB = 1066).
 • En uke på reise: Hvis du tar 200 bilder om dagen blir det 42 GB. Da ville jeg gått for et minnekort på 64 GB.

For å finne ut mer eksakt minnekort-størrelse til din reise kan du gjøre følgende; Finn gjennomsnittet av antall bilder du tok pr dag på forrige tur ved å sjekke i bildearkivet ditt (antall bilder tatt på forrige tur delt på antall dager). Deretter kan du finne filstørrelsen per bilde tatt med ditt kamera ved å høyreklikke på bildefilen i mappen og velge Vis Info (Mac) eller Egenskaper (PC). 

For din neste reise blir regnestykket da: Antall dager på kommende reise ganget med antall bilder du tok i gjennomsnitt pr dag på forrige tur. Du vil da komme frem til omtrent hvor mange bilder du kommer til å ta på denne turen. Gang deretter dette resultatet med størrelsen på bildefilene dine i MB (1000 MB = 1 GB). Da vil du ha svaret på hvor stort minnekort du bør ha med deg på reisen.

Husk også å beregne at videoer tar en del plass på minnekortet. 1 minutt film i full-HD er omtrent 150-200 MB.

Hvordan holder du bildene dine trygge på reisen?

10 Kommentarer

 1. Kjersti

  Dette var mange fornuftige tips, selv om jeg ikke alltid er like flink til å følge dem 🙂 Jeg pleier å reise med flere minnekort på 32 GB, og tar backup til laptopen så ofte jeg gidder – helst hver dag når jeg fotograferer mye.

  Bildene har jeg både på minnekort og laptop. Kamera/minnekort bærer jeg med meg hele tiden, mens laptopen stort sett ligger igjen der jeg overnatter. Da er altså bildene sikret enten kameraet eller laptopen blir borte/ødelagt. Det skumleste er hvis noe skulle skje mens jeg bærer på alt samtidig.

  De få gangene jeg må forlate både laptopen og kameraet på hotellrommet, pleier jeg å få litt angst for at noe skal bli stjelt fra rommet. Har derfor lært meg å finne lure gjemmesteder rundt på hotellrom 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hehe, ser ut som vi gjør mye likt da, Kjersti! Å utvikle en god sans for hvor det er lurt å gjemme ting på rommet er sikkert heller ikke dumt, hehe! =)

   Svar
 2. Renates Reiser

  Veldig mange gode tips! Det ville jo helt klart vært et mareritt dersom man mistet bildene sine av en eller annen grunn! Når jeg reiser med laptop bruker jeg alltid å overføre bildene jeg har tatt fra dag til dag. Jeg prøver å drasse rundt på minst mulig, så har derfor aldri med meg noen ekstern harddisk. Men tror jeg definitivt skal starte å benytte meg av skyen. Det høres ekstremt praktisk ut å ha tilgang til bildene sine fra overalt, og vite at de er trygge!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Høres ut som vi har ganske lik rutine, Renate! Hvis du tar bilder i JPEG og har tilgang på greit internett er skyen helt klart et godt alternativ! =)

   Svar
 3. Marianne - Glimt av verden

  Supert innlegg med mange gode tips! Jeg vurderer å skaffe meg en ekstern harddisk med minnekortleser, som jeg kan bruke når jeg reiser uten laptop – det vil si nesten alltid. God idé med fotokurs!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tusen takk, Marianne! =) Ja, en ekstern harddisk med minnekortleser er ikke dumt! Den gjør det å reise uten laptop en god del sikrere!

   Svar
 4. Jørn

  Jeg skal ut på lang reise om noen måneder og lurte på akkurat dette! Takk for mange nyttige tips. Men jeg har også noen ekstra spørsmål, kanskje du har noen erfaringer? Liker å filme, men i løpet av 3 måneder kommer det til å bli veldig mye data som må passes på. Føler ikke at det er helt trygt å kun ha backup på harddisk med meg (ikke alltid så lett å ha backup på to forskjellige steder når alt man har er en ryggsekk), og cloud er jo uaktuelt på grunn av tregt eller ikke-eksisterende Internett de fleste steder når man har opp til flere TB med film. Har vurdert å fylle opp ekstern harddisk for så å sende den hjem i posten, men vet ikke om det er en enklere måte å gjøre det på?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Jørn!
   For et sammentreff! Jeg tenker faktisk på akkurat samme dilemmaet om dagen! Jeg skal også oppholde meg flere måneder på steder hvor det mest sannsynlig er treg internett og jeg da har vanskeligheter med å laste opp store mengder back up i skyen.

   Jeg kjøper nok hvert fall med meg en Lacie Rugged Mini 4 TB som jeg bruker til hovedharddisk. I tillegg tenker jeg å ta med meg en del store minnekort som jeg kan ha nære kroppen når jeg er ute fra rommet. På den måten har jeg i det minste to kopier på to ulike steder. Jeg satser på å få litt internett i de store byene jeg er innom, og at jeg da kan få lastet opp en del av bildene (de er de viktigste for meg) hvis jeg lar Macen stå på om natten. Når de forhåpentligvis er lastet opp kan jeg da slette dem fra minnekortet og bruke det på nytt.

   En annen nødløsning jeg tenkte på er å gjøre filene til Smart Previews i Lightroom og laste opp disse i skyen. De er da av mye mindre størrelse enn de originale rawfilene, og selv om jeg da ikke kan bruke hele fila, har jeg i det minste en del av den til mindre eksporter hvis rawfilene skulle bli stjålet.

   Det er vel de beste løsningene jeg har kommet opp med så langt.. Hvis man ikke får lastet opp i skyen er man uansett utsatt ved forflytninger mellom to bosteder, føler jeg. Du kan jo vurdere å sende hjem noe ja, men da ville jeg vært sikker på å få bekreftelse av noen hjemme at den har kommet frem før du fjerner din egen back up.

   Si gjerne ifra hvis du finner noe bedre løsning før du reiser =)

   Svar

Legg igjen en kommentar