Skal du ut og reise, men ikke vet hvilket kamera du bør ta med deg? Her har jeg satt sammen åtte tips til gode reisekamera-egenskaper! I del to vil jeg også gi mine anbefalinger til hvilke kameramodeller som passer til forskjellige type reiser. 

Etter å ha jobbet i fotobutikk i flere år ser jeg stadig dilemmaet folk står ovenfor når de skal kjøpe nytt kamera. For hvilket kamera skal man velge? Det er en gedigen kamerajungel der ute, og det er lett å gå seg vill i tester og anmeldelser.

For å ha gjort det klart med en gang – det PERFEKTE kameraet finnes ikke!

Du finner ikke et kamera som har alle mulige funksjoner, er lite, billig, enkelt og tar supergode bilder. Du finner heller ikke et kamera som hopper ut av lomma di og tar perfekte bilder for deg. Uansett hvor fancy kamera du har dreier fotografering seg om fotografens kreativitet og øye for de gode motivene.

 

2015-05-26_0001

 

Generelt vil jeg likevel si at alle digitalkameraer i dag er forholdsvis gode, med høy oppløsning og har en haug hjelpsomme funksjoner. Teknologien utvikler seg også hele tiden. Derfor hjelper det sjelden å vente på «det neste store». Uansett om man kjøper nå eller om et halvt år vil det alltid være rykter som svirrer om bedre og finere utstyr. Det viktigste er at du kommer i gang med fotograferingen!

Når du skal kjøpe et reisekamera er det lurt å vite litt om hvilke funksjoner og egenskaper et kamera kan tilby deg. Derfor vil jeg i denne første delen vise 8 kameraegenskaper du bør vurdere for å kjøpe riktig kamera til reisen din:

 

1. SENSOR

Sensoren er VELDIG viktig for kvaliteten på bildene dine!

Sensoren, eller den digitale bildebrikken i kameraet ditt, er der lyset blir tatt imot og gjort om til et bilde. Jo større sensoren er, jo mer lys kan kameraet ta imot på kort tid. Det gjør at du kan fotografere oftere uten blits. Dybdeskarpheten blir også mindre, slik at du kan få mer uskarp bakgrunn på et portrett, om du ønsker det. Og ikke minst blir det dynamiske omfanget større, slik at du kan hente mer informasjon i de lyseste og mørkeste delene av bildet.

Stor sensor gjør altså bildekvaliteten bedre, men det gjør også at kamerahuset er større og dyrere. En større sensor krever også større og bedre objektiver.

Sensorstørrelsen vi hører mye om i dag er fullformat, som tilsvarer størrelsen på en 35mm gammeldags analogfilm. Når man snakker om sensorer, går man derfor ut ifra fullformatsensoren som den største (selv om det også finnes større) og betegner de mindre sensorene som et croppet format av fullformat. For et kamera med fullformatsensor må du ut med minst 10.000 kroner i dag, men de blir stadig billigere.

sensorstørrelse

Under fullformatene har du de billigere speilreflekskameraene med en forminsket sensor rettet mot forbrukere. De har som oftest et croppet format på 1,6 ganger for Canon og 1,5 ganger på Nikon og er kalt APS-C. Under der igjen har du Olympus og Panasonic sitt micro 4/3 sensor-system.

De fleste kompakt- og mobilkameraer har sensorer som er enda mye mindre enn disse igjen (slik som den blå rammen på bildet over og mindre). Forskjellen mellom en fullformatsensor og den knøttlille sensoren i et mobilkamera er altså veldig stor!

 

2. KNAPPER OG HJUL

Noen kameraer manøvreres med touch fra menyen på skjermen, mens andre har de fleste kontrollene på knapper og hjul.

Hvis du ønsker å bruke kameraets manuelle innstillinger synes jeg det er en fordel å ha fysiske knapper og hjul. Når du har lært deg hvor knappene sitter kan du jobbe raskere enn via en skjerm fordi du kan fotografere uten å ta øynene bort fra motivet. På noen av de litt proffere kameraene kan man også stille inn knappene slik man selv liker.

2015-05-26_0006


3. SØKER

En god søker å kikke inn i kan være en stor fordel når du er ute i sterkt sollys. Akkurat som når du bruker mobilen ute i solskinn vil skjermen på kameraet også se mørkere ut og reflektere lyse flater rundt.

Å ha en søker er også hendig fordi søkerbildet er mye større enn LCD-skjermen bakpå kameraet, noe som vil gi deg enda bedre kontroll over motivet. I tillegg gir søkeren en ekstra støtte når du holder kameraet til øyet, sammenlignet med når man holder det med to hender. På den måte får du bedre stabilitet og færre uskarpe bilder.

Mange mindre kameramodeller i dag er ikke laget med søkere fordi folk er så vant til å bruke LCD-skjerm på mobil og tablet. Unntaket er speilrefleks som fortsatt har de optiske søkerne der du ser rett igjennom objektivet. På de litt mer avanserte hybridkameraene og kompaktkameraene kan du også få søker, men den er vanligvis digital. Når du kikker inn i søkeren vil du se en LCD-skjerm istedenfor rett igjennom objektivet.

 

2015-05-26_0004


4. GREP

Kameraet er et verktøy vi vanligvis bruker håndholdt på reise. Grepet til kameraet har derfor mye å si for fotofølelsen og sikkerheten du føler når du holder det. Logisk nok har de større kameraene ofte et mer behagelig og romsligere grep enn de mindre. Men en god del modeller har også ekstra håndgrep man kan feste under kameraet for å få noe mer å holde i.

Jeg vil anbefale at du går til en fotobutikk og kjenner på grepene til de forskjellige kameraene.

 • Passer kameraet i hånda di?
 • Kan du holde det med en hånd uten at du føler at du mister det?

 

2015-05-26_0007


5. UTSKIFTBAR OPTIKK

På hybrid- og speilreflekskameraer har du mulighet til å bruke forskjellige objektiver. Det betyr at de er mer fleksible enn kompaktkamerene, siden man kan bytte objektiv ut ifra situasjonen og effekten du vil skape i bildet ditt.

Du har for eksempel egne macro-objektiver, lange teler, lyssterk fastoptikk, fisheye-, og tilt-shift-objektiver. Har du imidlertid ikke interesse av å bytte optikk, kan du like gjerne velge et kompaktkamera. Du får også kvalitetskompaktkameraer med god optikk og store sensorer hvis du ønsker det. Panasonic Lumix LX100 og Fujifilm x100T er to slike kameraer som er relativt små, har god bildekvalitet og et objektiv du ikke kan skifte ut.

 

2015-05-26_0005

 

6. VÆRTETTING

Hva slags situasjoner ser du for deg å bruke kameraet i?

Noen kameraer er bygd for å tåle mer enn andre. Skal du være mye ute i vær og vind finnes kameraer med værtetting og til og med til bruk under vann. Ofte er det de proffere og dyrere kameraene som både er bygd til å tåle en del juling og har god bildekvalitet.

Ellers har du også de enklere vanntette kompaktkameraene til 2-3000 kroner, men tåleevnen går ofte på bekostning av bildekvalitet.

 

2015-05-26_0009

 

7. BILDESTABILISERING

Flere og flere kameraer får bildestabilisering innbygd i huset. Bildestabiliseringen hjelper deg å holde kameraet stødig når du fotograferer, slik at man sjeldnere får uskarpe bilder under håndholdt fotografering. Hybridkameraet jeg hadde med til Indonesia, Olympus OM-D E-M5 mkII, gjorde det f.eks mulig å håndholde kameraet på ett sekunds lukkertid – noe som er helt utrolig!

Bildestabilisering hjelper deg også hvis du filmer siden den vil minske de små vibrasjonene i hånda. De fleste speilreflekskameraer har ikke bildestabilisering i huset, men i en del av objektivene.

 

2015-05-26_0002


8. TILBEHØR

Noen kameraprodusenter kan tilby mye tilbehør, mens andre har litt mindre å velge i. Velger du Nikon og Canon speilrefleks har de et stort utvalg av tilbehør, siden de har en stor kundemasse og har vært i salg lenge.

Hybridkameraene, som ikke har vært i salg like lenge, har imidlertid ikke så mye tilbehør. Du har derfor ikke like stort utvalg av optikk, blitser, fjernkontroller og annet spesialutstyr enda. Likevel finnes det også mye uoriginalt utstyr å få tak i på nettet. Og med et høyere salg i fremtiden er det grunn til å tro at det vil komme mer tilbehør også til disse kameraene.

Nesten samtlige hybrid- og kompaktkameraene har WI-FI innebygget, slik at mobiltelefonen kan styre kameraet som en fjernkontroll. En del speilrefleks har imidlertid ikke WI-FI-funksjon enda og må bruke vanlige infrarøde eller radiostyrte fjernkontroller.

 

2015-05-26_0008

Jo flere av disse punktene du ønsker i ditt reisekamera, jo større og tyngre vil kameraet bli. Det er derfor vel så viktig å kunne prioritere hvilke egenskaper som er aller viktigst for deg og hvilke du kan klare deg uten.

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt «jeg orker aldri å dra med meg det tunge speilreflekskameraet», når jeg møter kunder på Scandinavian Photo. Kamerastørrelse har utrolig mye å si fordi den avgjør om du gidder å ta med deg kameraet eller ikke!

Valget mange står ovenfor er mellom et lite kamera som oftere tas med ut, men er mindre avansert. Eller et stort og avansert kamera med god bildekvalitet, men som oftere blir liggende hjemme.

 

2015-05-26_0003

 

Vi har alle en smertegrense for hvor mye vi orker å ta med oss. Noen har nok med å ta med seg mobiltelefonen sin, mens andre setter bildekvaliteten så høyt at de drasser rundt på flere titalls kilo utstyr. Tenk godt igjennom hvilken størrelse og vekt som er maks for deg når du skal ut på tur:

 • Hvor mye planlegger du å bevege deg på reisen?
 • Hva slags bag eller sekk har du med deg når du går rundt?
 • Hvor stor eller liten plass har du til kamerautstyr?

Uansett teknisk snakk og avanserte funksjoner er det beste kameraet alltid det du gidder å ta med deg – ikke det som blir liggende hjemme!

 

I del 2 av dette innlegget gir jeg mine anbefalinger til spesifikke kameramodeller som passer ulike reiseformer:

Gå til DEL 2

 

Relaterte artikler

16 Kommentarer

 1. Pauline

  Mange gode punkter, Ingeborg. Jeg trur det viktigest punktet er som du sier størrelsen og det faktum at kameraet blir med på tur. Jeg elsker mitt Canon g11 kamra, begynt å bli «gammelt» nå, men det er i perfekt størrelse og har ganske så god bildekvalitet, i hvert fall av hva jeg krever som en amatør fotograf. Så det kommer veldig enkelt med på både dagsturer og jorden rundt reiser. Det jeg kanskje skulle gjort var å sendt det til «renseriet» da jeg trur det har litt mye sand i seg etter mange strand turer. Noen gode tips for det?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Kjempebra at du har funnet et kamera du er fornøyd med og som passer i størrelsen, Pauline! Uff, sand er kameraenes verste fiende! Ikke lett å få ut! Kompaktkameraer er dessverre ikke bare bare å åpne opp å rense heller.. Tror egentlig ikke det vil lønne seg å levere det inn til service, for det vil fort koste over 1000 kroner. Var jeg deg ville jeg heller brukt det til det slutter å fungere og deretter kjøpt G16 som er ute nå 😉

   Svar
 2. Reiselykke

  Her var mye nyttig informasjon! Selv reiser jeg vanligvis med to kamera – pluss mobil. Jeg kjenner igjen det med at speilreflekskameraet til tider blir litt vel tungt å drasse på innimellom … Neste ønske på lista: kamera som tåler en støyt! (ref. vann, vind og vær!)

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Det er bra, Mette 😉 Jeg pleier også å reise med to kameraer – et speilrefleks og et lite hybrid. Det er ikke alle situasjoner man vil eller orker ha med den tunge speilrefleksen i.. 😛

   Svar
 3. Kjersti

  Mange gode tips her. Jeg gikk nylig over til fullformat, og det eneste jeg angrer på er at jeg ikke gjorde det for lenge siden! Før brukte jeg avansert kompaktkamera og billig speilrefleks. Gang på gang kom jeg hjem med det jeg trodde var flotte bilder, helt til jeg fikk dem over på pc-skjermen og oppdaget at de var for kornete. Fotogleden holdt på å forsvinne for meg.

  Skuffet og lei bestemte jeg meg for å investere i et bra kamera, selv om det innebar en viss fare for at jeg ikke ville lære meg å bruke det ordentlig. Det var skummelt å bruke så mye penger på noe jeg ikke visste om jeg kunne forsvare ovenfor meg selv. Heldigvis er det så gøy å fotografere med et ordentlig kamera at jeg aldri har tatt så mye bilder som jeg gjør nå. Verdt hver eneste krone, og den tredoble vekten bærer jeg med glede! 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Helt enig når det gjelder fullformat! Godt å høre at det er flere av oss! Det er noe helt eget ved bildene og fotofølelsen som man ikke får i et mindre kamera, synes jeg! <3 For meg er det også veldig verdt å bære det med seg, selv om de er i tyngste laget 😉

   Svar
 4. GlobetrotterElisa

  Veldig bra innlegg med masse gode tips! Jeg misunner deg all den kunnskap om foto du bestitter altså! Det med vekt er for meg essensielt. På mine lange fjellturer prøver jeg å holde vekten på sekken så lav som mulig, og et tungt speilrefleks er derfor et dårlig alternativ. Jeg er veldig fornøyd med valget av min Olympus E-M10, og med 2 nye objektiver gleder jeg meg til å bruke det på min neste tur!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ser ut som OM-D’en passer bruket ditt bra, Elisabeth! =) Blir spennende å se hva du får til med det nye 75-300mm-objektivet på neste tur!

   Svar
 5. Brita Melissa

  Veldig nyttig og informativt innlegg, Ingeborg. Ser frem til Del 2! Nå har jeg utsatt det å kjøpe et kompaktkamera lenge, men jeg tar fremdeles med meg speilrefleksen overalt. Jeg kunne aldri tenkt meg å ha reist utenlands uten den, men i hverdagen og i andre festlige sammenhenger her hjemme er savnet etter et kompaktkamera større. Det blir nok flere turer til butikken din 😉

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hehe, bare å komme innom, Brita! Et kamera nummer 2 er ikke så dumt! Har selv et Lumix GM1 som funker helt fint som annenkamera. Fint å ha med i bursdager og på småturer hvor jeg ikke orker å dra med meg speilrefleksen 😉

   Svar
 6. Eleanor Mary Charnock

  Bra innlegg! Mye nyttige tips! Selv stod jeg for dette dilemmaet for ikke så lenge siden, og valgte til slutt Canon EOS M! Veldig bra, lite, og mulighet til å skifte objekter. Litt tregt med å fokusere automatisk til tider, men det har aldri følt som et problem.

  Et annet fremskritt i teknologien er for eksempel vantette telefoner! Jeg eier en Sony Xperia Z1 Compact som er vantett og med 20 Megapixler, og trenger ikke kjøpe en ekstra kamera til slikt! Det er ofte noe å vurdere når man kjøper mobil, man kan spare både penger og plass i sekken istedenfor å bære rundt på flere diverse kameraer.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hyggelig å høre, Eleanor! Vant selv et EOS M for noen år siden og brukte det litt, men synes som du sier det var litt tregt på avtrekkeren. Bildekvaliteten er imidlertid god, så hvis ikke du synes hastigheten er noe problem er det jo helt topp 😉 Vanntette mobiler er også et godt tips ja! Fint å slippe og ta med så mange kameraer til forskjellige bruk!

   Svar

Legg igjen en kommentar