Pakker du med deg altfor mye på reisen, kommer du til å ergre deg gjennom hele turen over alt du må gå å bære på. Derfor er en pakkeliste superviktig! Her er et forslag til hva du bør putte i sekken din.

– Denne backpackingguiden er opprinnelig fra 2012, men oppdateres regelmessig med ny informasjon (sist gang feb 2020) –

Pakkeliste-reise-på-ferie-eller-backpackingJeg har laget en egen universal pakkeliste du kan bruke for å krysse av de vanligste tingene man har med på en lengre reise.

Gå inn på Hamacas universale pakkeliste og kryss av.

En del av de tingene jeg nevner i pakkelista er det greit å utdype litt. Derfor har jeg skrevet litt mer utfyllende om flere av disse tingene i punktene under:

Dette innlegget inneholder annonselenker. Det betyr at hvis du kjøper produkter gjennom disse lenkene, vil en liten prosent gå til driften av Hamaca Reiseblogg. Det er helt nødvendig for at jeg skal ha mulighet til å skrive innlegg som disse.

1. HELT NØDVENIGE TING

PASS: Sjekk at passet er gyldig i minst tre måneder før innreise til siste land du skal til!

BANKKORT/PENGER: Det er lurt å ha med minst to bankkort/kredittkort, og oppbevare dem ulike plasser i bagasjen for å minske sjansen for tyveri. Selv har jeg ofte med et bankkort og to kredittkort. Det kortet jeg bruker til daglig er Norwegian-kortet fordi det blant annet har gratis uttak i utlandet og oppsparing av bonuspoeng (les mer om fordelene i dette innlegget).

VISUM: Hvis du trenger vanlig visum eller e-visum til noen landene bør du sjekke om det skal printes ut dokumenter på forhånd.

VAKSINEKORT: Skal du til et område der det trengs gulfebervaksine må du ha med vaksinekortet med et gyldig gulfebersertifikat.

ANDRE KJEKKE KORT:

 • Europeisk Helsetrygdekort: Dette kortet sikrer deg nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land, hvis du skulle være uheldig på reisen. Du har rett til å få et slikt kort hvis du er medlem av folketrygden og er statsborger i Norge. Du kan lese mer om kortet HER.
 • Studentkort: Er du student kan det lønne seg å ta med studentkortet siden en del attraksjoner tilbyr lavere priser.
 • Førerkort: Skal du leie et kjøretøy må du huske å ta med deg sertifikatet. I en del land kreves også et internasjonalt førerkort, noe du kan få kjøpt hos NAF for et par hundre kroner.
 • Dykkersertifikat: Har du tatt dykkerkurs og ønsker å dykke på reisen bør du ta med deg dykkersertifikatet ditt.

2. ELEKTRISK UTSTYR

MOBIL: Smarttelefonen vår har blitt en selvfølgelighet på reise. Og det blir også billigere og billigere å bruke mobilen i utlandet, heldigvis. Reiser du utenfor Europa lønner det seg som oftest å kjøpe et lokalt SIM-kort i landet du reiser til, eller bruke Wifi når det er tilgjengelig. Jeg har allerede skrevet litt om hvordan du kan skaffe deg SIM-kort i Nepal og India, og om smart bruk av smarttelefon på reise.

N23A9058

KAMERA er for meg noe av det viktigste å ha med på reise! Men det store spørsmålet er så klart – hvilket kamera bør man velge?! Hvis du ønsker bedre kvalitet enn mobilkameraet kan gi deg har du i dag tre kategorier av kameraer å velge mellom; kompaktkameraene, hybridkameraene og speilreflekskameraene. Alle disse tre typene kan være fine å ha med på tur, men til forskjellig bruk. Derfor gjelder det å finne det riktige kameraet til ditt behov.

Jeg har laget et eget innlegg i to deler der jeg gir tips og anbefalinger til hvordan du kan velge riktig kamera til reisen.

MINNEKORT bør du ha med flere av – og med god plass. Om du er ekstra redd for å miste bildene dine finnes det minnekort som både er vanntette, støtsikre, tempratursikre og røntgensikre. Se etter minnekort fra f.eks Lexar eller Sandisk der det står professional eller plus.

BACK-UP av bilder og videoer du tar underveis er helt nødvendig! Minnene fra reisen er jo noe av det mest dyrbare vi har med oss. Om du bør bruke minnepenn, en ekstern harddisk eller en skyløsning kommer an på hvor du skal og hvor lenge du skal være borte. Jeg har skrevet tips til hvordan du kan oppbevare bildene tryggest mulig på reise her.

LAPTOP er ikke nødvendig å ha med, men det kan være et greit sted for back-up av bilder, surfe og sjekke nettbanken, blogge, se på film eller spille spill på lange transportetapper. Jeg reiser som oftest med min Macbook Pro 13″ på 1,6kg, og selv om det er ekstra vekt føler jeg gjerne det er verdt det. Da kan jeg begynne bloggskrivingen, bilderedigeringen og ha et trygt sted i skyen å lagre dagboknotatene mine.

Et REISEADAPTER gjør at du kan lade opp alle de elektriske tingene dine underveis. I ulike deler av verden benyttes forskjellige typer stikkontakter, og derfor er det lurt å skaffe seg et universaladapter. 

Adapter som passer de fleste stikkontakter og har 2 USB-innganger: Skross Universaladapter

ØRETELEFONER: Å ha et godt headset på reise er virkelig uvurderlig i mange situasjoner. Det å kunne blokke ut støy på lange transportetapper og høre på musikk, podcast eller se på film på reisa er fin måte å sone litt ut underveis. Mine favorittørepropper for øyeblikket er Bose QuietComfort 20, som er små, blokker ut støy veldig bra og gir god lyd.

POWERBANK: En strømdings du ofte ikke vet at du trenger før du eier en selv! På reise kan du ofte komme i situasjoner der du ikke får ladet alle duppedingsene sine. Da er det genialt å ha med en powerbank med USB-lading til f.eks mobil, kamera og headset.

Slank men kraftig powerbank: Linocell Slim Powerbank (10.000 mAh)

3. UNDERHOLDNING

DAGBOK: På reise får du mengder av nye sanse- og synsinntrykk hele tiden. Å skrive ned opplevelsene i en dagbok gjør det lettere å huske alle opplevelsene når du kommer hjem. Skriv for eksempel ned navn på folk du møter, på steder, hotell, og priser.

Hvis du ønsker å lage en skikkelig minnebok fra turen din kan du pakke med deg saks og limstift. På min jorda-rundttur i 2009/2010 limte jeg inn alle billetter, postkort eller bilder fra små brosjyrer jeg kom over, og det er veldig artig å ha i ettertid!

På alle mine reiser prøver jeg å skrive ned så mye som mulig hver dag. I starten hadde jeg med en vanlig notatbok og en penn, men etter hvert har jeg gått over til appen, Evernote. Den gjør at notatene oppbevares tryggere siden de synkroniseres automatisk mellom mobilen, Macen og skyen når jeg har nett.

BØKER er et selvfølgelig punkt på pakkelista hvis du er glad i å lese. Finn reiselitteratur om landet du reiser til slik at du vet litt om historie og kultur når du kommer dit. Det gjør besøket enda mer interessant og lærerikt. Ta likevel ikke med for mange bøker! Du kan ofte bytte til deg brukte bøker på backpackersteder eller bruktbokhandler. Et annet alternativ er et lesebrett. Kindle er en smart sak der du kan laste ned haugevis av bøker. Lesebrettet veier bare maks 200 gram, og har opp til en måneds batteritid.

SPILL og KRYSSORD/SUDOKU er fin underholdning på flyturen, på stranden eller et annet sted du måtte kjede deg på veien.

4. HJELPSOMME OG NYTTIGE TING

Et MAGEBELTE med plass til penger, pass og bankkort kan gi deg en ekstra trygghetsfølelse på reisen. I Mellom- og Sør-Amerika synes jeg det var spesielt kjekt å bruke dette under klærne, slik at jeg ikke hadde verdisakene i en løs veske.

LOMMELYKT er aldri feil å ha med. Det er ikke alltid backpackerstedene du bor på har strøm hele døgnet eller kanskje du skal ut i bushen for alt jeg vet! De fleste mobilene i dag har lommelykt, men skal du bruke den over lengre tid, eller vil ha hendene frie, anbefaler jeg en hodelykt.

REISEHODEPUTE: Sliter du med å sove på fly, tog og buss kan en oppblåsbar reisehodepute være tingen. Et par sett med Sov i Ro-ørepropper kan også være hendig hvis du i våkner lett av lyder.


LAKENPOSEN min har jeg blitt veldig glad i løpet av mine turer. Uansett hvor jeg kommer kan jeg føle meg litt hjemme når jeg ligger i min egen lakenpose. En del backpackersteder har ikke de reneste laknene, og da kan det være greit med noe eget å ligge i. På enkle sovesaler og gjestehus må man gjerne også betale ekstra for laken, og da er det supert å ha en lakenpose!

Silkelakenposer eller bomullsposer er de to mest vanlige typene. Jeg vil anbefale silkelakenposene, selv om de er litt dyrere. De føles kjølende når det er varmt, og varmende når det er kjølig.

FØRSTEHJELPSSAKER er noe du alltid bør ha med deg på tur, fordi man aldri vet når uhell skjer. Det finnes egne reiseutgaver du kan få kjøpt på et apotek eller en reisebutikk. De inneholder gjerne nødvendige ting som plaster, bandasjer, kompresser, salver, og en liten saks. Jeg har også lagt til andre småting i ettertid; et lite sysett, en minilommekniv og ekstra gnagsårplaster.

LITEN LOMMEKNIV: Du vet aldri når du trenger å klippe over en tråd, skjære opp emballasje eller skru inn en løs skrue. Derfor er det utrolig kjekt å ha med en liten lommekniv på reisen, bare husk å IKKE legg den i håndbagasjen!

5. ANDRE SMÅTING

Dette er tatt på julaften 2009, da jeg og kjæresten var i Sufers Paradise, Australia.

Mange mennesker du møter synes ofte det er spennende å høre om hjemlandet ditt. Derfor kan det være artig å ta med noe du kan vise fram eller gi bort. Jeg samler selv på sedler fra forskjellige land, og tok derfor med noen norske kronestykker. Her og der ga jeg ut til folk som spurte.

Ta også gjerne med bilder av familien din eller av den norske naturen. Det kan hjelpe deg å knytte tettere bånd med lokalbefolkningen.

Hvis du planlegger å være borte under en høytid, særlig julaften, kan det være koselig å ha med en liten ting som minner om Norge. Jeg hadde for eksempel med en flaske julebrus da jeg skulle feire jul i Australia.

Da jeg stod på Gardermoen og skulle reise jorda rundt i 6 mnd, veide sekken min bare 12 kg. Jeg hadde i tillegg en liten håndbagasje. Det høres kanskje veldig lite ut, men det holdt i massevis!

Vil du ikke heller kjøpe nyte ting underveis enn å bare drasse rundt på alt det gamle?

Vil du se videoer om hvordan jeg pakker sekken?

Gå til NESTE STEG — I toalettveska (del 5)

ELLER LES ANDRE DELER AV GUIDEN:
Backpacking – Første tanker og ideer (del 1)
Backpacking – Praktisk Planlegging (del 2)
Backpacking – Hvilken sekk og hvordan pakke? (del 3)
Backpacking – I toalettveska (del 5)
Backpacking – Siste tips før avreise (del 6)

Relaterte artikler

7 Kommentarer

 1. Serine

  Hei! Jeg skal ut og reise til høsten, og ser meg rundt etter utstyr. Tror du det er viktig at lakenposen er av ekte silke? Har sett en del på ebay som er billig, men tviler på at de er av ekte silke.. Vil det ha mye og si?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Serine!
   Silke er et veldig fint materiale, siden det føles kjølende når det er varmt og varmende når det er kaldt. Jeg har brukt silkeposene fra Nomaden, og har vært fornøyd med dem. Du kan nok finne billigere silkeposer andre steder, men da må du jo risikere at de ikke er ekte vare også ja 😉

   Svar
 2. Ingeborg

  Kjempefin og utrolig hjelpsom blogg! Jeg skal reise i august 2013, og har allerede vært innom bloggen din mange ganger. Jeg savner litt noen tips om hva slags klær og sko man bør pakke og ikke pakke, men det er vel vanskelig å si noe om, siden det kommer så an på. Men hvor mye undertøy er nok, hvor ofte får man vaska klær, og pleier du å ha med både sandaler og joggesko?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Ingeborg!

   Veldig fint å høre tilbakemeldinger om hva du kunne tenke deg å lese mer om! Det med klær er litt vanskelig å ta stilling til ja, for det spørs helt hvor man har tenkt seg. Men når det gjelder undertøy hadde jeg nok med meg mellom 12-14 stringtruser på mine backpackerturer (disse er jo veldig små, så tar ikke så stor plass uansett..). På den måten kunne jeg hele tiden ha rent undertøy, mens jeg kanskje måtte bruke t-skjorter og bukser flere dager på rad. Stort sett er det enkelt å finne vaskerier eller folk som vasker klær for deg. I Asia og Mellom-Amerika leverer man bare de skitne klærne i en pose hos en laundry-service, og får de tilbake brettet og rene en eller to dager senere. Veldig greit! I USA og Australia brukte jeg vaskerier. Tror jeg vaska klær ca hver 10. dag om jeg husker riktig.

   Når det gjelder fottøy, reiser jeg som oftest i et par med joggesko. Så kjøper jeg sandaler etterhvert når jeg trenger det på turen. Husk at du ikke trenger å ha med alle klærne du tror du kommer til å trenge – det er veldig billig og enkelt å finne klær i de fleste land jeg har vært i hvert fall.

   Håper dette var litt oppklarende hvert fall.. =) bare spør om du lurer på noe mer!

   Svar
   • Ingeborg

    Veldig oppklarende, takk for tips:)

  • Hamaca Reiseblogg

   Om du ser på denne testen (http://www.dpreview.com/reviews/olympus-tg2/4), der akkurat samme bilde er tatt med begge kameraene, ser man at TG-2 har vesentlig bedre bildekvalitet enn FT5. Bildene til FT5 ser faktisk ganske mye mer gromsete ut! Du kan dra rundt på bildet for å se forskjellige utsnitt, eller sette opp ISOen for å se hvor mye støy det blir.

   Når det gjelder andre funksjoner, starter TG-2 på litt mer vidvinkel (25mm) enn FT5 (28mm), som kan være hendig i en del situasjoner, pluss at TG-2 kan fokusere på bare 1cm avstand. TG-2 har også litt bedre lysstyrke gjennom hele zoomen, slik at det er lettere å ta bilder i dårlig lys. FT5 er imidlertid kjappere (10 bilder i sekunder, sammenliknet med TG-2 som har 5 bps), har innebygget Wi-fi, og er littegrann billigere. Så da spørs det helt på hva som viktig for deg. De er uansett veldig gode kameraer å ha med på tur begge to!

   Svar

Legg igjen en kommentar