Pakker du med deg altfor mye på reisen, kommer du til å ergre deg gjennom hele turen over alt du må gå å bære på. Derfor er en pakkeliste superviktig! Her er et forslag til hva du bør putte i sekken din.

– Denne backpackingguiden oppdateres regelmessig med ny informasjon (sist gang 7. sept 2016) –

For å dobbeltsjekke at du har alt du trenger til reisen, gå inn på Hamacas universale pakkeliste og kryss av:

Universal-pakkeliste-reise

1. HELT NØDVENDIGE TING

 • Pass: Sjekk at passet er gyldig i minst tre måneder før innreise til siste land du skal til!
 • Bankkort/penger: Det er lurt å ha med både vanlig bankkort og et Mastercard. Mastercard er mye tryggere å bruke i butikker og litt shabby steder i utlandet, mens bankkort kan brukes til uttak i kjente minibanker.
 • Visum: E-visum trenger du vanligvis å ta med en utskrift av, mens andre typer visum blir klistret rett inn i passet.
 • Vaksinekort: Skal du til et område der det trengs gulfebervaksine må du ha med vaksinekortet med et gyldig gulfebersertifikat.

2. ELEKTRISKE TING

Mobil – kan vi greie oss uten nå til dags?! På reise blir mobilen en kjekkere og kjekkere reisekamerat fordi den både kan være oversetter, GPS, lommebok, kartbok, lommelykt, dagbok, kamera og veldig mye annet. Planlegger du å reise utenfor Europa er imidlertid både ringing og datatrafikk veldig dyrt. Derfor lønner det seg som oftest å kjøpe et lokalt SIM-kort i landet du reiser til eller bruke wi-fi når det er tilgjengelig. Jeg har allerede skrevet litt om hvordan du kan skaffe deg SIM-kort i Nepal og India, og om smart bruk av smarttelefon på reise.

Kamera er for meg noe av det viktigste å ha med på reise! Men det store spørsmålet er så klart – hvilket kamera bør man velge?! I dag har du tre kategorier av kameraer å velge mellom; kompaktkameraene, hybridkameraene og speilreflekskameraene. Alle disse tre typene kan være fine å ha med på tur, men til forskjellig bruk. Derfor gjelder det å finne det riktige kameraet til ditt behov.

Jeg har laget et eget innlegg i to deler der jeg gir tips og anbefalinger til hvordan du kan velge riktig kamera til reisen.

N23A9058

Minnekort må bør du ha med flere av – og med god plass. Om du er ekstra redd for å miste bildene dine finnes det minnekort som både er vanntette, støt sikre, tempratursikre og røntgensikre. Se etter minnekort fra f.eks Lexar eller Sandisk der det står professional eller plus.

Minnepenn/ekstern harddisk kan være lurt til back-up av bilder. Jeg har skrevet mer om hvordan du kan oppbevare bildene tryggest mulig på reise her.

Laptop er ikke nødvendig å ha med, men det kan være et greit sted for back-up av bilder, surfe og sjekke nettbanken, blogge, se på film eller spille spill på lange transportetapper. Jeg reiser som oftest med min Macbook Pro 13″ på 1,6kg, og selv om det er ekstra vekt føler jeg gjerne det er verdt det. Da kan jeg begynne bloggskrivingen, bilderedigeringen og ha et trygt sted i skyen å lagre dagboknotatene mine.

Reiseadapter er viktig for å kunne lade opp alle de elektriske tingene dine. Det finnes universaladaptere som kan brukes i 150 land. Se de forskjellige adapterene fra Nomaden her

3. UNDERHOLDNING

Dagbok + penner: På en reise får man mengder av nye inntrykk hele tiden. Å skrive ned opplevelsene i en dagbok gjør det lettere å huske alle opplevelsene når man kommer hjem. Skriv for eksempel ned navn på folk du møter, på steder, hotell, og priser.

På alle mine reiser prøver jeg å skrive ned så mye som mulig hver dag. I starten hadde jeg med en vanlig notatbok og en penn, men etter hvert har jeg gått over til appen, Evernote. Den gjør at notatene oppbevares tryggere siden de synkroniseres automatisk mellom mobilen, Macen og skyen når jeg har nett.

Hvis du ønsker å lage et skikkelig minne fra turen din er et annet forslag å ta med deg saks og limstift. På min jorda-rundttur i 2009/2010 limte jeg inn alle billetter, postkort eller bilder fra små brosjyrer jeg kom over, og det er veldig artig å ha i ettertid!

Bøker er et selvfølgelig punkt på pakkelista hvis du er glad i å lese. Finn reiselitteratur om landet du reiser til slik at du vet litt om historie og kultur når du kommer dit. Det gjør besøket enda mer interessant og lærerikt. Ta likevel ikke med for mange bøker! Du kan ofte bytte til deg brukte bøker på backpackersteder eller bruktbokhandler. Et annet alternativ er lesebrett. Kindle er en smart sak der du kan laste ned lagre en haugevis med bøker. Lesebrettet veier bare maks 200 gram, og har opp til en måneds batteritid.

Kortstokk, sudoku/kryssord er fin underholdning på flyturen, på stranden eller et annet sted du måtte kjede deg på veien.

4. HJELPSOMME OG NYTTIGE TING

Magebelte med plass til penger, pass og bankkort kan gi deg en ekstra trygghetsfølelse på reisa. Jeg kjøpte et hos Nomaden, som var akkurat passe til å ha under buksa, og som ikke kan sees utenpå klærne. Dette pengebelte er jeg veldig fornøyd med.Lommelykt
 er lurt. Det er ikke alltid backpackerstedene du bor på har strøm hele døgnet eller kanskje du skal ut i bushen for alt jeg vet!? En annen mulighet er å laste ned en lommelykt-app på mobiltelefonen.

Reisehodepute.
Hvis du sliter med å sove på fly, tog og buss kan en oppblåstbar reisehodepute være tingen. Et par sett med Sov i Ro-ørepropper kan også være hendig hvis du i våkner lett av lyder.

Lakenpose
n min har jeg blitt veldig glad i løpet av mine turer. Uansett hvor jeg kommer kan jeg føle meg litt hjemme når jeg ligger i min egen lakenpose. En del backpackersteder har ikke de reneste laknene, og da kan det være greit med noe å ligge i. Noen steder får man heller ikke laken eller dyne til å ha over seg, og da er det supert å ha en lakenpose!

Silkelakenposer eller bomullsposer er de to mest vanlige typene. Jeg vil anbefale silkelakenposene selv om de er litt dyrere. De føles kjølende når det er varmt, og varmende når det er kjølig.Førstehjelpssaker
 er noe du uansett bør ha med for å være på den sikre siden. Det finnes egne reiseutgaver du kan få kjøpt på et apotek eller en reisebutikk. De inneholder gjerne nødvendige ting som plaster, bandasjer, kompresser, salver, og en liten saks. Jeg har også lagt til andre småting i ettertid; et lite sysett, en minilommekniv og ekstra gnagsåplaster.


5. ANDRE SMÅTING

Mange mennesker du møter synes ofte det er spennende å høre om hjemlandet ditt. Derfor kan det være artig å ta med noe du kan vise fram eller gi bort. Jeg samler selv på sedler fra forskjellige land, og tok derfor med noen norske kronestykker. Her og der ga jeg ut til folk som spurte. Ta også gjerne med bilder av familien din eller av den norske naturen. Det kan hjelpe deg å knytte tettere bånd med lokalbefolkningen.

Hvis du planlegger å være borte under en høytid, særlig julaften, kan det være koselig å ha med en liten ting som minner om Norge. Jeg hadde for eksempel med en flaske julebrus da jeg skulle feire jul i Australia.

Bildet til høyre er tatt julaften 2009, da jeg og kjæresten var i Sufers Paradise, Australia.

Da jeg dro fra Gardermoen og skulle være borte i 6 mnd, veide sekken min 12 kg. Jeg hadde i tillegg en liten håndbagasje. Det høres kanskje veldig lite ut, men det holdt i massevis!

Vil du ikke heller kjøpe litt nye ting underveis enn å bare drasse rundt på alt det gamle?

Vil du se videoer om hvordan jeg pakker sekken? Her er to innlegg du kan sjekke ut:

LES VIDERE:
Backpacking – Tanker og ideer (del 1)
Backpacking – Praktisk Planlegging (del 2)
Backpacking – Hvilken sekk og hvordan pakke? (del 3)
Backpacking – Apotekvarer (del 5)
Backpacking – Småting før avreise (del 6)

Relaterte artikler

7 Kommentarer

 1. Serine

  Hei! Jeg skal ut og reise til høsten, og ser meg rundt etter utstyr. Tror du det er viktig at lakenposen er av ekte silke? Har sett en del på ebay som er billig, men tviler på at de er av ekte silke.. Vil det ha mye og si?

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca
   Hamaca

   Hei Serine!
   Silke er et veldig fint materiale, siden det føles kjølende når det er varmt og varmende når det er kaldt. Jeg har brukt silkeposene fra Nomaden, og har vært fornøyd med dem. Du kan nok finne billigere silkeposer andre steder, men da må du jo risikere at de ikke er ekte vare også ja 😉

   Svar
 2. Ingeborg

  Kjempefin og utrolig hjelpsom blogg! Jeg skal reise i august 2013, og har allerede vært innom bloggen din mange ganger. Jeg savner litt noen tips om hva slags klær og sko man bør pakke og ikke pakke, men det er vel vanskelig å si noe om, siden det kommer så an på. Men hvor mye undertøy er nok, hvor ofte får man vaska klær, og pleier du å ha med både sandaler og joggesko?

  Svar
  • Profilbildet til Hamaca
   Hamaca

   Hei Ingeborg!

   Veldig fint å høre tilbakemeldinger om hva du kunne tenke deg å lese mer om! Det med klær er litt vanskelig å ta stilling til ja, for det spørs helt hvor man har tenkt seg. Men når det gjelder undertøy hadde jeg nok med meg mellom 12-14 stringtruser på mine backpackerturer (disse er jo veldig små, så tar ikke så stor plass uansett..). På den måten kunne jeg hele tiden ha rent undertøy, mens jeg kanskje måtte bruke t-skjorter og bukser flere dager på rad. Stort sett er det enkelt å finne vaskerier eller folk som vasker klær for deg. I Asia og Mellom-Amerika leverer man bare de skitne klærne i en pose hos en laundry-service, og får de tilbake brettet og rene en eller to dager senere. Veldig greit! I USA og Australia brukte jeg vaskerier. Tror jeg vaska klær ca hver 10. dag om jeg husker riktig.

   Når det gjelder fottøy, reiser jeg som oftest i et par med joggesko. Så kjøper jeg sandaler etterhvert når jeg trenger det på turen. Husk at du ikke trenger å ha med alle klærne du tror du kommer til å trenge – det er veldig billig og enkelt å finne klær i de fleste land jeg har vært i hvert fall.

   Håper dette var litt oppklarende hvert fall.. =) bare spør om du lurer på noe mer!

   Svar
   • Ingeborg

    Veldig oppklarende, takk for tips:)

  • Profilbildet til Hamaca
   Hamaca

   Om du ser på denne testen (http://www.dpreview.com/reviews/olympus-tg2/4), der akkurat samme bilde er tatt med begge kameraene, ser man at TG-2 har vesentlig bedre bildekvalitet enn FT5. Bildene til FT5 ser faktisk ganske mye mer gromsete ut! Du kan dra rundt på bildet for å se forskjellige utsnitt, eller sette opp ISOen for å se hvor mye støy det blir.

   Når det gjelder andre funksjoner, starter TG-2 på litt mer vidvinkel (25mm) enn FT5 (28mm), som kan være hendig i en del situasjoner, pluss at TG-2 kan fokusere på bare 1cm avstand. TG-2 har også litt bedre lysstyrke gjennom hele zoomen, slik at det er lettere å ta bilder i dårlig lys. FT5 er imidlertid kjappere (10 bilder i sekunder, sammenliknet med TG-2 som har 5 bps), har innebygget Wi-fi, og er littegrann billigere. Så da spørs det helt på hva som viktig for deg. De er uansett veldig gode kameraer å ha med på tur begge to!

   Svar

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert

CommentLuv badge