Like på andre siden av den 11 km lange Folgefonntunnelen finner vi industribyen, Odda. Idyllisk og koselig ser den ut i finværet der den ligger mellom stolte snødekkede fjell.

Tidlig på 1900-tallet var denne byen en blomstrende industriby med et smelteverk som produserte karbid og cyanamid. I dag er lite igjen av den originale driften.

Odda ligger fint mellom bratte fjell og rundt fjordarmen som lengre ute ender opp i Hardangerfjorden. På vestsiden skimter vi så vidt litt av Folgefonna, Norges tredje største isbre, mens vi litt lengre inn i landet på østsiden kan finne Hardangervidda. For turelskere er Odda den perfekte plassen, men ellers er det kanskje lite som lokker folk til å bo i de fargerike husene langs åssiden.

På vei opp til det gamle smelteverket er det ikke særlig mange å se i gatene i Odda sentrum. Jeg begynner å undre over hvordan det kan ha sett ut her for 50-60 år siden. En folkestatistikk forteller nemlig at det bodde omtrent dobbelt så mange innbyggere i Odda på den tida enn i dag – rundt 10.000 mennesker.

Smelteverket ligger også øde og forlatt. Kanskje dette gamle smelteverket nå blir et kulturminne som kan gi min og de neste generasjonene innsikt i Norges historie? Industrien som holdt byen i gang i 94 år er nå faktisk på vei til å bli satt på UNESCOs verdensarvliste!

– Har du vært i Odda?


Relaterte artikler

2 Kommentarer

 1. Liv

  Haha, dette innlegget har jeg ikke lest før :p Foreldrene til eksen min bor faktisk i det hvite huset ovenfor det blå (på bildet med de fargerike husene). Artig!

  Svar
 2. Profilbildet til Hamaca
  Hamaca

  Haha, stilig! Likte den lille husklyngen med like fasader og forskjellige farger! 😉

  Svar

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert

CommentLuv badge