Skal du «bare» være i Oslo i sommer, men har lyst på et avbrekk fra asfaltjungelen? Da har jeg 3 koselige øyturer å anbefale som kan nås på under en halvtime fra Oslo sentrum. Gressholmen, Lindøya og Ormøya/Malmøya.

I forrige uke, på en av dagene da gradestokken viste 30 varmegrader, fylte min kjære 28 år. Å ta frem grillen var et enkelt valg, men parken var i overkant klam og trafikken gjorde ikke varmen noe mindre påtrengende. Vi måtte ut å sjøen! Dermed pakket vi sammen grillen, piknikpleddet og god mat, og hoppet på ferja til en øy i Oslofjorden vi tidligere ikke har besøkt, Gressholmen.

Jeg er ikke en hyppig øyhopper i Oslo, men når jeg først kommer meg ut på en av øyene i Oslofjorden får jeg alltid en deilig ro i kroppen. Og hver gang tenker jeg – Åh, øylivet er så sinnsykt herlig, jeg må besøke øyene oftere! Derfor vil jeg nå også minne deg på de fredlige øyene som bare ligger en kort ferjetur unna sentrum. Det er så deilig å komme ut av bygryta iblant og tusle rundt på en øy omgitt av blått hav.

 

2016-06-06_0001

Det jeg liker med øyene i Oslofjorden er at de alle har sine egne historier, bebyggelse og atmosfære. I tillegg tilhører Oslo-øyene det geologene kaller Oslofeltet, noe som gjør at det finnes en del spesielle bergarter. De er flere hundre millioner år gamle og har ofte spesielle skiller og vakre fossiler.

 

Gressholmen

Gressholmen er like grønn og nydelig som navnet tilsier (i det minste om sommeren). Fra ferjeleiet kommer du gjennom en koselig furuskog, før det dukker opp litt bebyggelse, en steinfylling og en inntørket vik. Her lå faktisk Norges første lufthavn som ble bygget i 1927. Fra denne øya kunne man fly både til Norges største byer, Berlin og Stockholm. Og lufthavnen var Oslos hovedflyplass helt til Fornebu tok over i 1939.

Forsetter du videre og holder stiene mot venstre, kommer du ut på Rambergøya. Her ligger en badeplass med en åpen slette og taggete svaberg. Dette er en nydelig plass å nyte noen soltimer og prøve badevannet i Oslofjorden. Men pass på holde deg på nede på sletta, med mindre du vil joine en gjeng solslikkere i Adams drakt.

Den siste delen av øya er Heggholmen der det i dag bor 12 familier i gamle arbeiderboliger fra tidlig 1900-tallet. Tidligere ble det drevet en maling- og lakkfabrikk her, før det ble omgjort til såpekokeri. Fabrikkbygningen, arbeiderboligene, et bryggeanlegg og en smalsporet jernbane står fortsatt igjen på Heggholmen. Følger du stien over et berget får du også flott utsikt over fjorden og til Heggholmen fyr. Den hvite fyrbygningen i tre med spir likner mer på en kirke, etter min mening. Heggholmen fyr ble opprettet så tidlig som i 1823 og er det eldste fyret i Indre Oslofjord.

Hvordan komme dit: Ta ferje B1 fra Aker Brygge og gå av på tredje stopp. Ferja går hver time.

Forbud mot: Nesten hele øya er naturreservat, og det betyr at all vegetasjon og flora er fredet. Camping er forbudt, og flere steder på øya er det heller ikke lov til å grille.

 

hus og natur på gressholmen

gressholmen stier og blomster

gressholmen badeplass

gressholmen-oslofjorden

heggholmen fyr på gressholmen

solnedgang over heggholmen fyr på Gressholmen

 

Lindøya

Lindøya ligger midt i smørøyet av Oslofjordens øyer, og er også en av de koseligste øyene jeg har besøkt her. De 300 hytteeierne på Lindøya kunne nok tenke seg å ha denne perlen for seg selv, men heldigvis er øya også åpen for besøkende. Det spesielle med hyttene på Lindøya er imidlertid at de nesten alle sammen er i samme størrelse og byggemateriale. Og det er det så klart en grunn til.

På slutten av 1800-tallet ble øya et populært sted for de lavtlønte arbeidere og fattige familier i Oslo. Det begynte med helgebesøk med telt og trekkspill, men etter hvert ble teltene mer og mer permanente. Og siden telt ikke alltid var like praktisk i det skiftende norske været startet folk å sette opp enkle trehytter. Dette var egentlig ikke tillatt fra statens side, men det ble likevel inngått kontrakter som fikk hyttebyggingen inn i regulerte former. Og det har fortsatt frem til i dag. Hyttene kan ikke være større enn 40 kvm, må være bygget i tre og skal enten være malt i rødt, gult eller grønt.

Øya er godt holdt av hyttebeboerne, med forseggjorte hager, grusveier og brygger til bading. Det finnes også en liten butikk som selger de vanligste dagligvarene på sommertid. Det er verdt å dra ut på øya bare for å gå en runde rundt øya og kikke på den koselige bebyggelsen!

Hvordan komme seg dit: Ta båt nr B1 fra Aker brygge, og gå av på fjerde stopp. Båten går hver time.

Forbud mot: Sykler, engangsgriller og plukking av blomster.

 

Lindøya øyhopping i oslofjorden

bade på lindøya

brygge på lindøya

Utsikt fra Lindøya til Oslo sentrum

utsikt fra Lindøya til Oslofjorden

 

Ormøya/Malmøya

Ormøya og Malmøya er øyer jeg har besøkt med sykkel etter jobb en del på sommeren. De befinner seg sørøst for Oslo sentrum i området som heter Bekkelaget, og er koblet til fastlandet med broer og asfaltveier. Det er derfor mest fastboende som holder til her. Selv om det finnes bilveier her tilbyr imidlertid øyene et deilig avbrekk fra lyskryssene og bilkøene i sentrum.

Det første som møter deg på vei ut til Ormøya er Ormsund bro der det ligger en populær badeplass. Om sommeren ligger Ormsundet perfekt til for solnedgangen, og egner seg derfor til kveldsaktiviteter som grilling, kajakkpadling og fisking. Videre kan du følge veien rundt øya, forbi mange bittesmå koselige båthus og over en hvit bro til Malmøya.

Her ligger en liten landhandel med det mest nødvendige – og så klart is! På Malmøya er Skinnerbukta et veldig fredlig og nydelig sted å tilbringe en sommerkveld eller to. Ta med deg piknikpledd og grill og nyt solnedgangen med en du er glad i!

Hvordan komme dit: Ta buss 85 fra tollboden i Prinsens gate (3 min gange fra Jernbanetorget). Etter 13 minutter vil du være på første stopp på Ormøya som heter Kirkebakken. Det går også an å sitte på bussen helt ut til Malmøya. Sykkelveien ned fra Oslo sentrum er også fin og bred. Bil er imidlertid ikke å anbefale siden det er veldig få parkeringsplasser på øyene.

 

bro over til ormøya

hus på ormøya

bro til malmøya oslofjorden  badeplass på Malmøya

solnedgang på malmøya

2016-06-06_0002

5 ting jeg ikke drar på øyhopping i Oslofjorden uten:

 • Pledd fra Clas Ohlson med fleeze på den ene siden og presenning på den andre (129 kr)
 • Økovennlig grill fra BarbEco (dropp engangsgrillen – denne er både billigere i lengden, varmere og kjappere)
 • Music Angel – liten høytaler som spiller musikk rett fra telefonen
 • Bringebær og sitronlemonade fra Jacobs
 • Småpenger til is (øyene har kiosker)

 

– Hvilken øy i Oslofjorden er din favoritt?

 

Relaterte artikler

4 Kommentarer

 1. Marthe

  Sweet! Dette er artikkelen jeg trengte akkurat nå. Planlegger 4 dager i Oslo, og hadde èn dag hvor jeg ikke viste hva jeg skulle bruke tiden på. Nå vet jeg det! Tusen takk.

  Svar
 2. Happy Landing.no

  Så fine bilder, veldig inspirerende! Lett å glemme hvor fint det er ute på øyene! Nå ble jeg minnet på det, takk! 🙂

  Svar
 3. Marianne - Glimt av verden

  Disse bildene fikk meg til å lengte etter varme sommerdager! Krysser fingrene for at det blir mange av dem i juli! Vi er jammen heldige som har slike steder her i hovedstaden. Aller helst skulle jeg riktignok hatt en hytte på Lindøya, men jeg får vel nøye meg med dagsturer, med mindre det på mystisk vis dukker opp en del millioner kroner 😀

  Svar

Legg igjen en kommentar