Er det mulig å finne roen i toppen av noen furutrær? Ja, det er det, langt inne i Vest-Agders skoger!

I vinter, mens jeg var på Sri Lanka, ble jeg kontaktet av en sørlending som ivrig fortalte om et prosjekt han hadde hatt på tegneblokka i flere år. Men nå var det endelig ferdigstilt, sa han entusiastisk, og inviterte meg på besøk. For meg hørtes det sykt ut å realisere en slik idé – et prosjekt som minnet mest om en barndomsdrøm.

Jeg lot meg overtale, og et par måneder senere satt Kristoffer og jeg oss i bilen og kjørte fem timer sørover til den lille bygda, Konsmo i Vest-Agder. Derfra fulgte vi en smal, svingete grusvei oppover i skogen til det dukket opp et lite skogsvann. Utpå vannet skimtet jeg en bitteliten øy med en klynge furutrær. Der var det festet en hytte.

Det var i denne tretopphytta vi skulle tilbringe de neste tre nettene! 

 

På vei over skogsvannet kjente jeg hvordan tanken på å bo i et tre vekket gamle minner fra min egen barndom, fra da faren min bygget en trehytte av resteplanker i noen grantrær i skogen bak gården vår. Den innredet jeg med blomstrete gardiner, der matet jeg ekorn på taket og der sov jeg gjennom i lyn- og tordenvær.

Å bo i tretoppene var noe eget, mintes jeg, selv om dette var godt over 20 år siden.

Kanskje jeg ville få den samme følelsen igjen?

 

Myrullen stod og svaiet rolig langs vannkanten mens vi fylte den lille gummibåten full av bagasje. Det var ikke en sjel å se – bare oss, det blikkstille skogvannet og gummibåten som vi håpte ville ta oss tørrskodd over til en vesle øya.

Strålene fra den lave kveldssola lekte på vannliljene rundt oss, og det føltes som å padle inn i et folkeeventyr.

 

Det var ikke mange åretakene vi måtte ta for å komme bort til den lille øya dekket av blåbærlyng og kronet med et par furutrær.

Fra verandaen på tretopphytta rakk vi akkurat å se de siste solstrålene over grantrærne.

 

Tretopphyttebyggerne

Man må være litt gæærn for å bygge en tretopphytte så langt ute i gokk, tenkte jeg da jeg ankom øya med tretopphytta. En ting er å leke litt med guttedrømmen og bygge en enkel trehytte til ungene sine. En annen er å tegne, beregne, finne materialer, skjære dem riktig, drasse dem med langt inn i skauen og ut på en øy, for så å feste materialene til noen furutrær, slik at det blir en hytte med fem sengeplasser (og hvis du synes denne setningen var slitsom å lese er nok det ingenting sammenlignet med alt slitet som er lagt ned i dette prosjektet…).

Men takk og pris for at det finnes slike folk!

De to tretopphyttebyggerne, Knut Eivind Birkeland og Knut André Fiddan, er både barndomskompiser og naboer, men det var ikke før Knut André flyttet til Amazonas at de for alvor begynte å få fart på tretopphyttedrømmen. Knut André hadde fått erfaring med bygging av hus på påler i Amazonas, mens Knut Eivind hadde blitt inspirert av TV-programmet, Treehouse Masters. 

Siden har det gått med minst 1000 arbeidstimer og mange traktorlass med tømmer hentet fra egen skog for å ferdigstille det luftige tretopprosjektet de har kalt Treetop Fiddan. Og i vinter, mens det fortsatt var metervis med snø, stod hytta endelig klar til å ta imot de første gjestene.

 

Gutta er allerede i gang med å skjære materialer til neste hytte. Lokasjon og utseende er ikke helt bestemt, men tretopphytte skal det bli!

Knut André driver også Fiddan øko-gård der han blant annet selger økologisk kjøtt og dyrker økologiske grønnsaker.

 

Hytta i tretoppene

Det gir en barnslig glede å trå innenfor døra til en tretopphytte. Følelsen av å bo i et bygg som er festet til et par gamle furuer der det er fem meter ned til blåbærlyngen under, er ganske unik.

Jeg likte hvordan tretopphytta føles gjennomført, men på samme tid så i ett med naturen rundt. Det aller meste i og utenfor hytta er laget i tre, til og med tallerknene og bestikket. Trappen opp er solid bygget med et sjarmerende gelender av kvist i ulike størrelser og fasonger. Veggene inne i hytta er satt sammen av bjørkeplanker i ulik bredde og form, noe som gir en lun og behagelig atmosfære. Det var nesten som å befinne seg inni et tre.

Selv om hytta ikke var større en 18 kvadratmeter hadde den alt vi måtte trenge for en avslappende og romantisk helg i tretoppene; hengekøyespots både ute og inne (plusspoeng fra hengekøyebloggern!), vedovn, et kjøleskap til å holde vinen kald, ordentlige vinglass, gassbluss til matlaging, brettspill og et frokostbord i solveggen. Å bo fem personer her ville muligens gitt en litt trangere opplevelse, men for oss to passet det helt ypperlig!

 

I hytta var det to soveplasser i en liten dobbelseng nede og tre enkeltsenger oppe på hemsen. I tillegg kan hengekøyespoten foran peisen brukes som bonussoveplass. Doen finner du nede på bakken i et eget lite hus. Fra dosetet får du førsteklasses skogvann-utsikt og mulighet til å hilse på en lokal fuglefamilie som til tider bor inne i veggen.

Noe av det jeg ble ekstra glad over å høre var at de aller fleste materialene som er brukt i byggeprosessen er miljøvennlige og hentet fra nærmiljøet. Begge de to hyttebyggerne virker veldig kreative, og har fikset det meste selv. På den måten har de holdt kostnadene nede, og laget en helt unik hytte.

 

Matlaging og kveldskos

Å kunne være i tretopphytta den siste helga i juni ga oss lange lyse sommerkvelder og deilige nattetemperaturer.

Det lille kjøkkenet ga oss muligheter til å både oppbevare mat og drikke kaldt, og ikke minst steke deilige retter på gassplatene. Vi likte også at vi kunne velge mellom enten engangs tretallerkner- og bestikk, eller vanlige kopper og kar. Siden det er begrenset med vann her oppe i tretoppene er det greit å ikke bruke alt på oppvask. Vann blir båret opp i store kanner før man ankommer, derfor er det greit å holde forbruket nede.

 

De lange lyse sommerkveldene gjorde det nesten for lyst til å få stemning fra stearinlys og peisen inne, men rundt midnatt var det akkurat mørkt nok.

Hver kveld på hytta var det blikkstille på skogvannet. Myrullen fikk en vakker glød idet sola smøg seg bak grantoppene.

Rundt midnatt var vi så heldige å få besøk av fullmånen også. Den speilte seg vakkert mellom vannliljebladene.

 

Aktiviteter

For noen kan det kanskje høres kjedelig ut å tilbringe flere dager på en hytte langt ute i gokk. Men for meg er det noe av det beste som finnes. På en enkel hytte som dette er det ingenting man MÅ gjøre. Men det er mye man KAN gjøre.

Min favorittaktivitet ble å ligge i hengekøya. Kanskje ikke overraskende når du har med en hengekøyeblogger å gjøre (Hamaca = hengekøye på spansk). Men jeg likte også å padle rundt i kanoen, studere de mange blå øyenstikkerne som svermet rundt på vannet, drikke morgenkaffen på verandaen, lese noen sider i Sapiens og ta et glass Sprangereid-øl i solnedgangen. Egentlig ganske simple aktiviteter, men noe som likevel føles som en opplevelse når man befinner seg i tretoppene.

Ellers finnes det også brettspill, badesteder, blåbærtuer og fiskemuligheter, samt en vedbod med instruksjoner og materialer for fuglekassespikring, for dem som er i det kreative hjørnet.

Maks en time unna med bil kan du også prøve deg på rafting i Mandalselva, besøke Lindesnes fyr (Norges sydligste punkt), spasere rundt i sørlandsidyllen Mandal, observere villaksen i Kvåsfossen eller sjekke ut Europas første undervannsrestaurant, Under.

 

Både inne og utenfor hytta er det satt opp kroker til hengekøya.

Litt kjipt at vi ikke fikk brukt bålpanna som er plassert på fastlandet, men på grunn av skogbrannfaren måtte vi la være.

Vannet som tretopphytta ligger i er ganske grunt, men det går an å fiske der.

Praktisk info

Lokasjon: Ikke langt fra Konsmo i Vest-Agder

Sengeplasser: 5 sengeplasser + 1 hengekøye

Sesong: Kan brukes i alle årstider

Pris og tilgjengelighet: Sjekk www.treetop.fiddan.no/booking/

Ekstratjenester: Sengetøy, håndkler, transport og vask av hytta koster ekstra

 

8 Kommentarer

  1. Renates Reiser

    For et gøyalt og tøft sted! Tretopphytta virker flott nok ut i seg selv, men plasseringen dens på den lille holmen i det store vannet ser bare helt fantastisk ut. 😀 Kan gjerne tenke meg at dette er et sted man kan reise til for å slappe av noen dager, og bare la pulsen senke seg.

    Svar
  2. Pauline Travels

    Det var jo en magisk plass å være! Her kan man sikkert fort glemme at det er annen verden der ute. Her blir bosted i seg selv attraksjonen, og det er jo kult! Ingen krav til å dra ut å utforske, man kan bare nyte omgivelsene.

    Svar

Legg igjen en kommentar