Öland – øya der du er sikret flest soltimer og minst nedbør i hele Sverige. Og hvis du trenger flere gode grunner til å dra dit finner du det her!

Jo flere øyer jeg besøker, jo mer forstår jeg hvor mye jeg elsker øylivet! Det er noe med atmosfæren og tempoet som forandres så fort jeg er der, og folk er også ofte mer kreative og gjestfrie. Öland, tross størrelsen og broa til fastlandet, var heldigvis ingen unntak.

Gradestokken nærmet seg 30 varme da vi krysset den massive broa over Kalmarsund til Sveriges ferieparadis, Öland. I regi av VisitSweden (nå byttet ut med Opplev Sverige) utforsket jeg øya fra sør til nord sammen med Hanne Marit (Sekk og Sandaler) og Linn (Linns Reise). Vi fikk blant annet oppleve det store alvaret, lange steinstrender, gamle borger, sykkeltur langs havet, sjarmerende pensjonater og lokalproduserte godsaker.

Noen kjappe fakta om Öland:

 • Öland er Sveriges nest største øy etter Gotland. Det er funnet bevis på at det har bodd folk her siden år 8000 før Kristus.
 • Öland har flere soltimer og mindre nedbør enn resten av Sverige.
 • Öland ligger i Østersjøen utenfor Kalmar. Øya er 137 km lang og 16 km på det bredeste.
 • Den største byen på øya heter Färjestaden med 6000 innbyggere. Byen fungerte i mange hundre år som havn der ferja kom fra Kalmar på andre siden av Kalmarsund.
 • Bro fra fastlandet kom i 1972 og er 6 km lang. Merkelig nok er det ingen sykkelsti på broa, men det går en sykkelferje over Kalmarsund om sommeren.

11 reisetips til fine opplevelser på Öland

1. ALVARET

Ölands landskap er kjent for å være helt spesielt. I år 2000 ble til og med UNESCO så fascinerte at de førte det opp på sin verdensarvliste! Grunnen er Alvaret. En gedigen åpen vidde der bare de mest hardbarkede vekstene kan vokse. Kalksteingrunnen gjør det hardt å slå rot, vinden og de harde vintrene krever styrke.

I mange tusen år har dyr fått beite på alvaret, og har formet det til å bli en vidde fylt med busker, blomster, gress, kalkesteinheller og myrer. Om området er direkte vakkert er omdiskutert, men det er likevel unikt i verdenssammenheng.

2. TA EN SYKKELTUR

Sykkel er det perfekte fremkomstmiddelet på Öland! Landskapet er flatt, og egner seg derfor veldig bra til avslappende feriesykling. Fra nord til sør på øya finner du en blanding av sletter, skoger, strender, småbyer og alvaret. Det er også mange fikasteder og loppiser å stoppe på langs veien.

Jeg synes spesielt sykkelrutene langs havet er fine, der det er lite trafikk og det dyp blåe havet blinker mot deg. Jeg syklet deler av Norra Blomsterrundan, som slynger seg gjennom beitemarker, blomsterenger og små bygder. Sjekk ruter og hva som er å se langs veien på Cyklapaoland.se. Sykler kan du leie HER.

3. SITT PÅ TRONEN I BORGHOLMS SLOTT

Fra utsiden ser slottsruinen i Borgholm ganske grå og kjedelig ut. Likevel ble vi alle tre skikkelig overrasket da vi spaserte gjennom den massive døråpningen, og fikk se innsiden av slottet. Slottet er massivt og på en matte av deilig mykt gress kan man utforske alle bueganger og smårom.

Innerst ligger et forseggjort museum hvor det er satt opp en tidslinje over slottets historie og vakre utstillinger i de gigantiske rommene. Det kuleste er likevel å gå opp i andre etasje der du får nydelig utsikt til Borgholm og sjøen, pluss tilgang til en trone av gull! Ikke like fet som i Game of Thrones, men ikke langt unna heller.

4. BESØK LÅNGE JAN OG LÅNGE ERIK

Helt i sørenden og nordenden av Öland står fyr(tårn) kalt Långe Jan og Långe Erik. Vi besøkte Långe Jan i sør, som er Sveriges høyeste fyr med sine 42 meter. Området rundt fyret er omgitt av sletter med beitende dyr, fugleflokker og noen forblåste trær, noe som i seg selv er et ganske spesielt syn. Ved fyret ligger det også et museum viet til fuglelivet her og en restaurant.

5. FINN DEG EN ØDE STRAND MED ET STRANDBIBLIOTEK

Ganske så tilfeldig tok vi av fra hovedveien og ned mot havet da vi kjørte nordover fra Långe Jan, og jammen fant vi oss ikke en strandidyll! Hadde vi hatt mer tid ville vi definitivt tatt et bad her. Østersjøen er klar og fin, og har en blanding av ferskvann og saltvann. Maneter finner du derfor svært lite av her.

6. VANDRING I VICKLEBY

Vickleby er et idyllisk lite tettsted kjent for sin kunstnervirksomhet. Å spasere mellom de småkoselige husene kan anbefales, pluss en kikk innom noen av bygdas gallerier. I Vickleby bodde jeg på søte Bo Pensionat som jeg har skrevet mer om lengre ned.

7. EKETORPS BORG

På Öland er det funnet rester etter 15 gamle fornborger, sirkulære festninger som ble brukt som samlingsplasser i urolige tider. Eketorp er en av disse borgene. Den har blitt bygget opp igjen for å illustrere de tre ulike periodene der borgen ble brukt fra 300-tallet til år 1240.

Innenfor møtte vi norske, Mina, som har sommerjobb her. Hun er kledd i tidsriktige klær og kan fortelle om livet i jernalderen og middelalderen. Det beste med besøket var likevel å kose med de supermyke sauene som beiter inne i borgen.

8. LET ETTER KVARNER

Väderkvarnene er noe du fort kommer til å legge merke til på Öland. Vind er en ressurs det er lite mangel på her, og derfor var disse spesielle vindmøllene fast inventar på gårder på øya i flere hundre år. I dag står det omtrent 350 stykker igjen på Öland, og du vil se dem både langs veien og ute på åpne sletter her og der.

9. JORDHAMN

I Jordhamn buer det seg en lang hvit strand av kalkstein fra en klynge steinhus med gress på taket. Her står også øyas eneste gjenværende skurkvarn, en kvern som ble brukt for å slipe kalksteinen før i tiden. Plassen er verdt et stopp både på bilturen eller sykkelturen, og gjerne med piknikpledd og en take-away boks med Ölands typiske kroppkakor (mer om disse lengre ned).

10. UTFORSK VARDELANDSKAP

Jeg er kjent med at turister bygger varder på fjelltur, men at det skulle kry av dem her på Öland hadde jeg ikke trodd! Rett nord for Djupvik kom vi plutselig syklende forbi noe jeg ikke kan kalle annet enn et vardelandskap – stabel på stabel med rødlige kantete steiner.

11. EN DUPP I DJUPVIK

Öland har ikke mangel på fine strender og viker for badeglade gjester. Dette lite tettstedet stoppet jeg i på sykkelturen. En lang vakker steinstrand åpenbarte seg nedenfor et tjukt lag med vaiende strå og blomster. Veldig idyllisk plass!

5 spise- og fikasteder på Öland

1. ECO BY STRANDNÄRA / Fröbygårda

Å komme inn på Eco by Strandnära føles som å trå inn i noens spisestue. Intimt, lyst og sjarmerende lokale med et eget lite utsalg av økologiske produkter. Grønnsaker er i fokus, og skal være økologisk og dyrket nærmest mulig. Jeg kan varmt anbefale en deilig rabarbra GT (Rhubarb 75) før maten og den hvitløksbakte pastinakken til hovedrett.

2. PIKNIK – kroppkakor fra Ninni

Ölands åpne landskap gjør seg perfekt for en piknik. Vi satt oss på en høyde ovenfor Jordhamn og prøvde oss på øyas spesialitet, kroppkakor! Dette er noen håndrullede potetkaker med fyll inni som minner om komle. Tradisjonelt med svineflesk, men de lager også veganske varianter (hurra!) med sopp og løk, og ellers samme krydderblanding. Du kan kjøpe dem hos Ninnis Kroppkaksbod for eksempel.

3. STORA HAMNKONTORET / Borgholm

Ytterst i havna i Borgholm ligger en grønn bygning av bølgeblikkplater. Men ikke la deg lure av innpakningen! På Stora Hamnkontoret får du servert smakfulle retter i lyset fra sola som er på vei rett ned i havet. Den öländske gulertshummusen med pistasjmajones, bakte tomater, sotet romanosalat og stekt østerssopp fra Hällestad falt virkelig i smak!

4. GÅRDBY LANTHANDEL / Gårdby

Leter du etter et fikaparadis? Da er Gårdby Cáfe & Lanthandel stedet å dra! I disken står det tårn på tårn med fristende kaker. Vi slet virkelig med å bestemme oss for hvilke vi skulle smake på! Av de tre vi prøvde likte jeg best bringebærkaka med hvit sjokolade, og en sjokoladekake med lakris. Og sa jeg forresten at du får kaffe på tappekran?!

5. ÖLANDSCHOKLAD / Färgestaden

Har du akkurat kommet til Öland og er sugen på noe godt? Da vil du finne både førsteklasses italiensk is, sjokolade og pizza på ÖlandsChoklad. Disse folkene har lært fra de beste i faget, og tatt med kunnskapen til lille Öland for å dele godsakene med lokale og besøkende. I restauranten har de både koselig inne- og uteservering.

Sjarmerende bosteder på Öland

Valgene er mange når det gjelder bosteder på Öland, enten du vil campe eller bo mer luksuriøst. Under mitt besøk på Öland bodde vi på to sjarmerende pensjonater, som jeg gjerne anbefaler videre!

1. PENSIONAT STRANDHAGEN / Stora Rör

Godt beskyttet av løvtrærne ligger Pensionat Strandhagen vakkert til med Østersjøen blinkende bare noen titalls meter unna. Den enkle gule bygningen huser både enkelt- og dobbelrom og en koselig frokostsal med utsikt mot sjøen. Her har du ingen unnskyldning for å stå over morgenbadet!

2. BO PENSIONAT / Vickleby

I hjertet av Vickleby ligger et vakkert gulmalt hus med en blomstrende hage. Det er lett å forveksle det med et vanlig bolighus, men dette er altså et pensjonat fylt med spraglete tapeter, lysekroner og morsomme detaljer. På Bo Pensionat føles det litt som å komme på besøk til en gammel bestemor!

Kart over stedene:

Opplev mer av hva Sverige har å tilby. På Opplev Sverige finner du inspirasjon, reisetips og nyttig lærdom om vårt vakre naboland.

Andre sommerperler i Sverige:

Relaterte artikler

8 Kommentarer

 1. magne - verdensnerden

  Interessant innlegg. Som deg har jeg også en forkjærlighet for øyer. Öland virker som en svært så fredfull øy. Borgene og slottet virket spennende å besøke. Som alltid har du knall bra bilder!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tusen takk, Magne!
   Ja, Øland har overraskende mye å by på – både når det gjelder natur, historie og masse god mat! Kan absolutt anbefales for øyglade mennesker 😉

   Svar
 2. Desirée travels

  Så innmari hyggelig det ser ut på Öland! Enig med deg, det er virkelig noe spesielt med stemningen på øyer – lengtet tilbake til både Bornholm og Koster da jeg leste dette. Masse fine bilder óg! Kanskje jeg må ta meg en liten øyferie snart, si? =)

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Det er alltid rom for en øyferie! =) Har enda ikke fått vært på Bornholm, men Gotland besøkte jeg i fjor, og likte øya veldig godt!

   Svar
 3. Renates Reiser

  Herlig, sommerlig innlegg med mange flotte bilder! Kjenner jeg fikk en skikkelig mimrestund. Öland besøkte jeg nesten hver eneste sommer i oppveksten, da familien tok campingvognen på slep og kjørte ned dit fra Bodø. Skikkelig trivelig øy med en rekke flotte opplevelser for folk og barn i alle aldre. 😀 Det tronrommet på Borgholm var dessuten blitt skikkelig tøft!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Oi, wow! Det må ha vært langt å reise fra Bodø, men en fin sommertradisjon da! Ja, det tronrommet på Borgholm var utrolig stilig! Du får ta deg en tur tilbake dit når du får sjansen 😉

   Svar
 4. Julius Winberg Sääf

  Hej och tack för en trevlig text!
  Måste dock passa på att rätta ett vanligt missförstånd, Öland är ett eget landskap och inte en del av Småland.

  Vänligen
  Julius

  Svar

Legg igjen en kommentar