Her er 8 grunner til å velge Aarhus fremfor København neste gang du vil se spenstig arkitektur, oppdage ny kunst og kjenne på ordentlig dansk hygge!

Aarhus er en by i enorm forandring. På mange måter minner den om Oslo med det konstante nærværet av heisekraner og bygg som popper opp både her og der. Besøkte du Aarhus for bare 10 år siden er det stor sjanse for at du ikke vil kjenne deg igjen i flere av byens nabolag. Den indre havna har fått et skikkelig løft, og den splitter nye bydelen, Aarhus Ø, skilter med moderne dansk design og et helt nytt Havnebad.

Til tross for dette synes jeg Aarhus er flink til å balansere det hypermoderne med bevaringen av det gamle. Et innblikk i livet på 1800-tallet i Den Gamle By eller en vandring gjennom det gamle Latinerkvarteret er for eksempel en fin måte å bli kjent med byhistorien.

Kunst har også stort fokus i Aarhus. Med flere store kunstsentre, som Moesgaard og ARoS, sørger byen for å holde kulturtilbudet på topp for både lokale og besøkende. I tillegg kjente jeg en lun sjarm rundt Aarhus sine små nisjebutikker, kanaler, velstelte parker og hyggelige kafeer. Jeg må nok tilbake å oppdage mer av denne byen!

 

Her har jeg samlet mine 8 anbefalinger til hva du bør oppleve i Aarhus.

Et kart over alle attraksjonene finner du nederst i innlegget.

Og forresten, hvis du blir forvirret av navnet skrives Aarhus offisielt med to A’er, men det er også lov å bruke Å om du ønsker.

 

1. Den Gamle By: et unikt friluftsmuseum

Den Gamle By er et prisvinnende friluftsmuseum jeg varmt kan anbefale alle som besøker Aarhus. Her kan du oppleve byens utvikling gjennom flere hundre år ved å vandre igjennom et ordentlig byområde med 80 historiske hus hentet fra ulike deler av Danmark.

Det unike ved Den Gamle by er at du på vei gjennom byen kan slå av en prat med folk som ser ut til å holde til her. Rundt i gatene rusler det tjenestefolk, en presten og noen gjøglere, mens inne i husene kunne jeg møte både en telefonisten, husmoren og bakeren. Museet har altså ansatt statister, kledd dem opp i tidsriktige klær og til og med fått dem til å snakke gammeldansk!

Husene, leilighetene og butikkene er innredet slik det var i tre ulike årstall på 18- og 1900-tallet. Gå for eksempel innom og kjøp bakverk hos en 1800-talls baker, sjekk vareutvalget til en Isenkrammer fra 1927 eller gå inn i en studenthybel fra 70-tallet.

Sett minst av en halv dag her, og kom gjerne rundt juletider. Da skal det være ekstra stemningsfullt her, siden byen dekoreres til julefeiring.

 

2 Salling Rooftop: sjarmerende takterasse

Det er alltid fint å få en oversikt over en ny by – og på takterrassen til kjøpesenteret, Salling, kan du få både god utsikt over Aarhus, underholdning og noe godt i glasset. Salling Rooftop tilbyr servering både ute og inne, enten i noen moderne glass- og trehus, eller ute på noen trapper med beplantning mellom. I helgene er det ofte konserter og DJ’s på scenen.

Hvis du ikke har høydeskrekk vil jeg også anbefale en spasertur ut på glassrampen som strekker seg ut over Strøget, den største handlegaten i Aarhus, og kikke 25 meter rett ned mellom beina dine.

 

3. Havna: ny kanal og stilig arkitektur

Havna i Aarhus bar lenge preg av å være Danmarks største conteinerhavn. De siste årene har den indre havna imidlertid blitt hjem til flere nyskapende bygg og en stor ny plass, og derfor blitt et mer populært sted for lokale og turister å oppholde seg.

To store bygg verdt å merke seg i havna er Dokk1 og Navitas, som begge er bygget så energibesparende som mulig med blant annet havkjølingsanlegg og solcellepaneler på taket.

Dokk1 er først og fremst et bibliotek, men rommer også foredragssaler, arbeidsrom, borgerservice og et 4000 kvadratmeter stort lekerom. Jeg hadde dessverre ikke tid til en tur innom der under mitt besøk, men jeg rakk å sjekke ut den utrolig stilige lampa som henger i parkeringsgarasjen. Den er utformet som en by hengende opp-ned.

Navitas, med sin spesielle stjerneformede utforming, ønsker å være et senter for innovasjon og forskning, og rommer 2700 studenter, forelesere og forskere.

I februar i år åpent også en ny kanal mellom den gamle og den nye delen av Aarhus. Tre lave båter drevet av solkraft sørger nå for at du enkelt og behagelig kan ta deg vannveien fra havna til Aarhus Ø.

 

4. Aarhus Ø: Sykkeltur blant isfjell og byhager

På samme måte som Oslo har skaffet seg en ny havnær bydel med Sørenga, har Aarhus skapt Aarhus Ø. Her ligger Aarhus sitt mest ikoniske bygg, Isbjerget, som du lett vil gjenkjenne med en gang du ser dem. Arkitekturen er kreativ og moderne på Aarhus Ø, og minner ganske mye om stilen i Oslos Barcode.

Under mitt besøk leide vi sykler og trillet langs promenaden. En del av området ser fortsatt ut som en byggeplass, men det er fint å sykle rundt hele Ø’en. På enden ut mot havet ligger Ø-haven, en byhage som skal være til glede for innbyggerne. Hagen inneholder over tusen pallekarmer, samt både bier og høns her. Tanken er at hagen skal kunne flyttes på i takt med at bydelen vokser.

Videre inn mot sentrum ligger Havnebadet som åpnet tidligere i år. Besøker du Aarhus på en solrik sommerdag er det perfekt å ta seg en dukkert i det 50 meter lange havbassenget eller sette seg på en av de små kafeene langs kanten.

 

5. Aarhus Street Food: matmangfold til en billig penge

Er du sulten, men ikke helt greier å bestemme deg for hva slags mat du har lyst på, kan Aarhus Street Food være stedet å gå. I en stor hall like ved busstasjonen, finner du alt fra tradisjonsrik dansk mormor-mat og amerikansk gatemat, til smakfulle retter fra Karibien og Uganda.

Konseptet er bygget på at aspirerende kokker kan leie seg en bod og tilby hjemmelaget mat laget av lokale råvarer. Det er fokus på et variert mattilbud, og hver bod skal ha minst en mettende rett til 50 kroner. Aarhus Street Food er derfor et sted du ikke trenger å bruke opp hele reisebudsjettet på en god lunsj eller middag.

Min favoritt ble de hjemmelagde ispinnene fra Popsicle med mojito-smak.

 

6. Moesgaard Museum: imponerende kreative utstillinger

Historie er interessant når det blir formidlet på riktig måte, og det gjør det definitivt på Moesgaard Museum. Selv med sin beliggenhet 15 minutters kjøretur unna Aarhus, er dette kunsthistoriske museet vel verdt et besøk! Mer imponerende utstillinger med kreative og digitale løsninger skal du lete lenge etter!

Et spadetak i jorden er inspirasjonen til det moderne danske designet til Moesgaard. Det flate, lange bygget skråner svakt oppover fra et teppe av grønt gress, noe som får det til å føles ut som museet har ligget her mye lengre enn siden 2014.

Jeg skulle ønske jeg hadde enda bedre tid under mitt besøkt til Moesgaard. I nederste etasje kan du følge historien fra oldtidsmenneskene fra steinalderen og frem til middelalderen, noe som var ekstra interessant siden jeg akkurat har lest boka Sapiens av Yuval Noah Harari. På samme elegante måte som i denne boken tar Moesgaard deg med på menneskenes utvikling fra vi levde av jakt og sanking, til storbyer og kongeriker vokser frem.

Hvert år setter museet også opp sin egen særutstilling. I år heter den På Djengis Khans Stepper og handler om livet til Mongolias nomader. På den stemningsfulle og forseggjorte utstillingen kunne jeg både prøve og pakke min egen kamel og se utrolig menneskeaktige figurer med flotte nasjonaldrakter. Utstillingen står frem til 7. april 2019.

 

7. ARoS: regnbueutsikt og kunstsenter

Med sine over 20.000 kvadratmeter viet til kunst og en ambisjon om å bli blant de 20 viktigste kunstmuseet i verden, er ARoS et sted du ikke bør gå glipp av i Aarhus. I museets ti etasjer finner du utstillinger fra både nasjonale og internasjonale kunstnere som ønsker å utfordre publikums hjerner og hjerter.

Den mest kjente delen av museet er likevel toppen av taket der det er plassert en fargerik glassgang kalt Your Rainbow panoramaHerfra kan du se Aarhus i en ny nyanse for hver meter du går i korridoren av glassvinduer i alle regnbuens farger.

Utenfra ser bygget ut som en gigantisk murkloss, men innenfor er linjene lyse og lekne. Mellom hver etasje går en spiralformet trapp som også gir fin utsikt til resten av museet.

 

8. Latinerkvarteret: hygge i gammel drakt

Rett innenfor havna finner du Latinerkvarteret, det eldste bevarte området i Aarhus med bygninger fra 1400-tallet. Fra Nørregade i nord til den 800 år gamle domkirken i sør kan du utforske de koselige smågatene som inneholder et stort antall kafeer og nisjebutikker. Hvis du er ute etter dansk hygge, er dette stedet å dra!

Mange av gatene er belagt med brostein og er stengt for biler. Men er du fotgjenger så hold deg likevel på siden av gata. Det er mange sykelister i dette området!

Kart over de 8 attraksjonene i Aarhus:

 

Hvordan komme seg til og rundt i Aarhus?

Den enkleste måten er å fly direkte med SAS, som i år åpnet rute mellom Oslo og Aarhus. Flyturen tar kun en time og det er to avganger hver dag. Fra Aarhus flyplass går det busser som er tilpasset ankomsttiden til flyene.

Aarhus er en by det er fint å utforske til fots eller med sykkel. Bysykler er lett å få tak i, ellers finnes også busser og Letbanen (trikken). Billetter kan kjøpes i appen, Midttrafik, ellers gir AarhusCard deg også gratis adgang.

 

Innlegg om andre interessante storbyer i Europa:

Relaterte artikler

5 Kommentarer

 1. Laila MA - Rundt Ekvator

  Århus ser jo helt herlig ut. Jeg har så vidt vært innom der en gang jeg var i Fredrikshavn, men ser at jeg har mye å gå på. Flotte bilder som alltid. Takk for tips og inspirerende innlegg 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk, Laila! 😀 Jeg var også i Aarhus da jeg var tenåring, men kunne ikke kjenne meg igjen i det hele tatt. Det var som å oppdage byen på nytt 😉

   Svar
 2. Desirée travels

  Aarhus er en koselig by jeg har vært i flere ganger. Generelt er Danmark flinke til å leve opp til sitt fokus på «hygge», altså. Kanskje jeg må ta meg en tur til min venninne som bor der snart igjen? 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, veldig sjarmerende!! 😀 Selv om jeg synes danskene har tatt litt for mye av æren for ordet «hygge» (vi nordmenn vet jo også godt hvordan vi skaper hygge rundt oss), er det definitivt det riktige ordet å bruke flere steder i byen! Vi nordmenn får kjøre på med «koselig» isteden 😀

   Svar
 3. Lena

  Danmark er veldig hyggelig og Aarhus er ingen unntak, men allikevel en veldig hyggelig overraskelse. Fantastiske bilder ??

  Svar

Legg igjen en kommentar