spons-reisBled minner om et landskap tatt ut av folkeeventyrene; en gammel steinborg på toppen av en ås, ved en blågrønn innsjø og med snødekte fjell i det fjerne. Det er derfor ikke så rart at stedet er en av de mest besøkte turiststedene i Slovenia! 

Likevel kan vi ikke akkurat si det krydde av turister! Bled er milevis unna det turistmylderet du opplever i Roma og Paris. Har du forresten hørt om Bled i det hele tatt? Mest sannsynlig ikke! Slovenia er merkelig nok et land få turister har fått øynene opp for enda!

 

Det var en gang en borg…

Et fint sted å starte besøket i Bled er den gamle steinborgen med flott panoramautsikt over innsjøen og de grønne omgivelsene. Her kan man få en rask oversikt over området og lære litt om Bleds historie.

Turistkontoret i Bled hadde tildelt oss vår egen guiden for borgbesøket, en engasjert lokalkjent slovener, som hanket oss inn nede i Bled sentrum. Vi kjørte sammen opp den bratte veien til borgen, mens guiden la ut om middelalderfestivalen vi akkurat hadde gått glipp av. Vi ante fort at dette kom til å bli en guidet tur med MYE informasjon! Og det ble det!

 

bled-castle-slovenia2

 

Den store mengden informasjon fra guiden gjorde at hukommelsen og fototrangen min slet litt med å følge med på alt sammen. Jeg husker imidlertid at borgen har en tusen år lang historie, og at det holdt til en boktrykker her ikke så lenge etter Gutenbergs tid. Den samme manuelle boktrykker-maskinen som ble brukt den gang står her i dag også. Under vårt besøk ble trykkingen ordnet av en dedikert unggutt. Inne i verkstedet hans stod skuffer fulle av små bokstaver, og i hyllene lå håndlaget papir.

Gutten ba Kenneth skrive navnet sitt på et stykke papir. En uventet utfordring kom imidlertid da han så at Kenneth hadde en «ø» i etternavnet. Etter litt prøving og feiling for å få streken riktig vei, satt han så sammen flere biter med speilvente bilder og tekst. Deretter smørte han på blekk, før Kenneth fikk dra i en spak. Vips var Kenneths diplom ferdig trykket. En morsom suvenir å ta med seg hjem!

 

bled-castle-letterpress-printing

bled-castle-souvenir

 

Like utenfor fikk vi endelig se utsikten guiden hadde skrytt så fælt av på kjøreturen opp. Til venstre fikk vi øye på Bled sentrum og kirken som ligger nedenfor borgen, mens vi til høyre så Bleds kjente symbol; en liten øy med en kirke på. Både kirken på øya og kapellet i borgen er et veldig populært sted å gifte seg. Guiden fortalte faktisk at han selv hadde giftet seg i kapellet for mange år siden, på den tiden det var vanlig med tre-fire dagers bryllupsfeiringer!

Mens vi stod oppe på utkikkspunktet kunne vi overraskende nok se svære fisker svømme i det klare, blå vannet langt der nede. I tillegg så vi lange, tynne robåter som ifølge guiden vår ble styrt av turister og en olympisk roer.

 

bled-castle-view

bled-castle-slovenia

bled-castle-panorama-view

 

En annen aktivitet i borgen er vintapping. Turister kan komme ned i en liten vinkjeller og tappe/drikke vin fra store tønner ved hjelp av en en skrønete, munkekledd fyr.

 

bled-castle-wine-monk

 

Inne i borgen finnes også et eget museum om den historiske utviklingen, kulturen og befolkningen i Bled.

 

bled-castle-museum

 

Bleds egen kake

Vandrer du i Bleds gater, kan du ikke unngå å legge merke til skiltene med bilder av en gul og hvit kremkake. Dette er Bleds store stolthet, Kremna Rezina. Vi fikk helt klart inntrykk av at å reise fra Bled uten å ha smakt denne kaken var en stor synd.

Derfor tok vi turen innom Park Hotel i sentrum av Bled, hvor kaken ble laget for første gang i 1953. Utenfor hotellet fikk vi bord med flott utsikt over den blå innsjøen, borgen og kirken, mens vi i hånden fikk et omfattende meny-kart. Her var flere sider dedikert til kun kaker! Har du sett for en lykke for en dessertelsker som meg!

For å kunne smake to forskjellige, valgte vi derfor den tradisjonelle Kremna Rezina-kaken, samt en peanøttkake med hvit sjokolade på deling. Rundt oss satt både asiatiske turister, businessfolk, italienere og en haug spurver med munnene fulle av eggekrem og pisket krem. Idet vårt eget kakestykke kom på bordet oppdaget vi også den massive porsjonsstørrelsen – hele 7x7cm med kremkake! Smaken var absolutt ikke verst, Kenneth likte den veldig godt! Jeg synes imidlertid den fort ble veldig mektig!

 

bled-kremna-rezina-cake

bled-cake

 

Rundt innsjøen

Etter den store kakeposjonen burde vi helt klart tatt den seks kilometer lange gåturen rundt innsjøen, men med bil blir man fort latere enn man ellers ville vært. Vi nøyde oss heller med en spasertur nede ved promenaden, der folk og fugl koste seg på gresset eller på benkene.

 

bled-lake-swan-slovenia

bled-lake-boat

 

På begge sider av innsjøen er det fullt mulig å leie en gondol for å bli fraktet ut til kirkeøya. Det sies nemlig at om man ringer i kirkeklokka på øya, får man et ønske oppfylt. Om man i tillegg ønsker å gifte seg der, gjelder det at brudgommen er over gjennomsnittet sprek. For å få et lykkelig ekteskap bør han nemlig bære bruden opp alle de 98 trappetrinnene til kirkedørene!

 

bled-villa-view

2014-07-04_0019

Glamping og stamping

Et skikkelig høydepunkt på Bled-oppholdet vårt ble overraskende nok overnattingen på campingen i Bled. Denne gangen slapp vi heldigvis å sette opp vårt eget teltet, slik vi vanligvis gjør, og flyttet heller inn i en egen trekantet campinghytte.

Til vår store fornøyelse stod en deilig badestamp ferdig oppvarmet utenfor, mens det innendørs var redd opp en god og myk dobbeltseng til oss. En ekstra stilig detalj med hytta var at den bakre veggen var av glass, slik at vi hadde utsikt rett ut i skogen fra hodeputa! Skikkelig glamping!

Da temperaturen begynte å krabbe nedover etter solendgang, var det perfekt å sette seg ned i den vedfyrte stampen med et glass vin og en pose kirsebær fra Brda!

 

bled-camping-glamping-hut

bled-camping-hut4

bled-camping-jacuzzi

bled-camping-hut3

 

Vi hadde avtalt frokost klokken åtte neste morgen, og jammen stod ikke en picnickurv klar med masse deilig brødmat, frukt, kake, yoghurt og kaffe på termos til oss rett utenfor døren.

Jeg må forresten også nevne dofasilitetene. Hver hytte hadde hver sin nøkkel til et eget do/dusjrom i et fellesbygg. Utenfra så doene skikkelig primitive ut, nesten som en utedo i Norge bygd av tre med et utskåret hjerte i døra. Men innenfor ventet et tipp topp moderne bad med svarte fliser på gulv og vegger, glassdør til dusjen og vannklosett.

En natt på Camping Bled kostet 83 euro med badestamp og frokost inkludert.

 

bled-camping-hut2

 

I tillegg til alle aktivitetene jeg har nevnt ovenfor finnes det også mulighet for mer actionpregede opplevelser i Bled, som for eksempel rafting, sykling eller elvekajakk. En flott naturopplevelse rett i nærheten er også en vandring i Vintgar Gorges (ligner på Tolminjuvet vi besøkte et annet sted i Slovenia).

Bilturen gjennom Slovenia med kjæresten planla vi selv ut fra egen research og etter tips fra STB (det slovenske turistkontoret). Under deler av turen bidro STB med gratis middager og aktiviteter, samt rabatterte overnattinger, men innleggene herfra er likevel mine egne ord og refleksjoner. I dette innlegget sponset STB inngang i borgen og halve overnattingen. 

Relaterte artikler

10 Kommentarer

 1. Ladies Abroad

  Vi kjente til Bled fra tidligere og at det finnes en sjö og en borg der. Men campinghytten synes jeg var over all forventning

  /Lena

  Svar
 2. GlobetrotterElisa

  Oj, den glampingen er virkelig verdt å notere seg bak øret! Hit vil jeg også! Jeg elsker alle overnattinger som er utenom det vanlige – og Bled hørtes også veldig koselig ut det også! Fantastiske bilder!

  Svar
 3. Eleanor

  For et herlig sted! Tror jeg legger stedet til på listen min over steder jeg vil dra! 😀

  Svar
 4. Randomjenta

  Must.go.now.

  Haha, blir bare mer og mer fristet jeg altså. Bled ser fullstendig ut som noe hentet fra et eventyr, og den glampingen virket som en drøm!

  Svar
 5. Marie

  Så utrolig fint det ser ut der! Slovenia er et land jeg ikke har tenkt så mye over, dessverre, men etter denne posten har jeg definitivt fått opp øynene – Bled ser jo helt nydelig ut 🙂 Takk!

  Svar

Legg igjen en kommentar