spons-reisDober dan(god dag)! Vi befinner oss nå i Slovenia, og er godt ute i den siste av de tre ukene på bilturen i Øst-Europa. Og for en spennende og kontrastrik reise det har vært! Fra storbyliv i Ungarn, øyhopping i Kroatia, og nå til en rekke flotte naturopplevelser i Slovenia! 

I dag har vi fått oppleve noe så uvanlig som å spise markblomster til lunsj! I anledning Wild Flower Festival i Bohinj ble vi tipset om å prøve lunsjen på Gostilna Danica som skulle inneholde markblomster. Det ble mildt sagt en interessant opplevelse!

 

slovenia-wild-flowers

 

Gostilnaen, eller vertshuset som vi kaller det, lå like ved veien til Bohinj og minnet om en typisk norsk veikro med uteservering og øldrikkende lokalfolk. Den eneste store forskjellen vi observerte var glassene med markblomster på alle bordene. Forventningene var derfor ikke skyhøye da vi satt oss ned på plattingen i den slovenske sommersola.

 

gostilna-danica-bohinj-restaurant

 

En imøtekommende servitør med italiensk aksent kom fort bort til bordet vårt. Markblomstmeny skal bli!

To sett bestikk ble lagt foran oss. Det tydet i det minste på at vi skulle bli servert et par retter. Hvor mye av rettene som bestod av markblomster visste vi imidlertid ikke. Kanskje var glasset med markblomster på bordet desserten vår?

Det tok ikke lang tid før servitøren dukket opp igjen. Først med vin og deilig hjemmebakt, frørikt brød, og deretter med en lekkert dandert forrett. På en avlang tallerken lå lokal elveørret, cottage cheese, erter og noen lilla blomster. Vi var først ganske lettet over at retten bestod av mer enn markblomster, og ble deretter fort imponert over rettens kvalitet. Dette var noe helt annet enn vanlig veikromat i Norge!

Selv om vi nordmenn er ekstra glad i vår egen norske villørret, var det absolutt ingenting å klage på ved denne slovenske ørretbroren! Og til vår store overraskelse fungerte de lilla blomstene ikke bare som flott dekorasjon, men også som et krydder til fisken. Blomstene var nemlig villtimianblomster. Deilig!

 

gostilna-danica-flower-menu

 

Snart kom neste rett; asparges, appelsin, mynte og blå blomster. Smakene var nydelige. Rundt lå en krydret appelsinsaus som ga retten en naturlig sterk og ren smak.

Nå må det vel være tid for hovedrett, tenkte vi da servitøren kom med et nytt sett bestikk. Men neida, ut kom forrett nummer tre! Ørretfillet omringet av grønne vekster fra blomsterenga, kanskje den vi satt og kikket på fra plattingen på vertshuset? Vi gjenkjente både kløver, fiol, groblad, ryllikk og noe som minnet veldig om brennesle. En litt annerledes salat enn den jeg pleier å spise til hverdags på jobb, ja! Til hver av rettene kom også et nytt glass tilbehørende vin.

 

gostilna-danica-bohinj-view

gostilna-danica-bohinj-flower-festival-menu

 

Hovedretten innholdt ikke så mange blomster, men imponerte likevel med ulike smakssammensetninger. Rådyrmedaljong, potetsuflé, brenneslekrem, noen uoriginale dumplings med pære inni og grønnsaker. Det morsomste ved denne retten var at dumplingene av bokhvete innholdt kryddere som minnet om smaken av pepperkakedeig!

Til dessert ventet en Bohinjkake, som visstnok hadde en over hundre år lang historie i området. Under den smeltede sjokoladen lå flere lag av myk kakebunn og en lysebrun sjokoladekrem. Rundt var det strødd små terninger av tørket frukt. Prestekragene i glasset på bordet lot vi imidlertid stå urørt…

 

gostilna-danica-bohinj-cake

 

Gjett om jeg hadde en stykk fornøyd type etter femretters lunsj a! Og det er faktisk ikke første gangen på turen vi har blitt overrasket med en femretters lunsj! (mer om den første kommer senere..)

 

Workshop i blomstertegning

Etter den lange lunsjen fikk vi høre om en blomstertegningsworkshop på et hotell i nærheten. Workshopen var allerede i gang da jeg kom inn døra på konferanserommet. Marija Prelog, en slovensk blomsterkunstner, stod bøyd over en av seks damer som var i full gang med blomstertegningene sine.

Det tok ikke lang tid før også jeg ble invitert med. Snart slo det meg at forrige gang jeg hadde tegnet en ordentlig tegning mest sannsynlig var på ungdomskolen!

 

bohinj-flower-festival-painting

– Bare velg deg ut en blomst og start tegningen du, fikk jeg beskjed om fra en av kursdeltagerne som kunne prate litt engelsk. På bordet mellom oss stod en stor vase med friske markblomster. Plutselig syntes jeg alle blomstene så veldig detaljerte og vanskelige ut, men med litt hjelp fra Marija valgte jeg ut en stor gul en som ifølge de andre tydeligvis skulle være den «enkelste».

Jeg satt igang med tegningen på et altfor stort hvitt ark, og snart var jeg i dyp konsentrasjon for å få til de hjerteformede kronbladene. Marija virket ikke helt fornøyd da hun kom bort for å kikke, og fortalte at det enkleste var å se blomstene i former. En liten runding i midten og en stor runding rundt selve blomsten. Ikke dumt!

Selv om jeg ble langt fra fornøyd med den simple tegningen min, må jeg si aktiviteten vekket en liten gnist fra barndommen og roet pulsen noen hakk. Kanskje jeg får ta fram fargeblyantene igjen?

 

bohinj-flower-festival-drawing

Info om Wild Flower Festival:

 • Andre aktiviteter under festivalen: Guidede botaniske turer i fjellområdet rundt Bohinjs innsjø, workshop om fotografering av blomster og hvordan man broderer blomster. I tillegg er det folkedans og konserter noen av kveldene.
 • Festivalen holdes i to uker i Bohinjområdet i mai/juni.
 • I tillegg holdes festivalen i fem land i Europa; England, Romania, Kroatia, Bulgaria og Slovenia.

Les mer om festivalen HER.

Bilturen gjennom Slovenia med kjæresten planla vi selv ut fra egen research og etter tips fra STB (det slovenske turistkontoret). Under deler av turen bidro STB med gratis middager og aktiviteter, samt rabatterte overnattinger, men innleggene herfra er likevel mine egne ord og refleksjoner. I dette innlegget sponset STB inngang for oss begge.

Relaterte artikler

7 Kommentarer

 1. Lise-Marie Lia

  Wow, for et fantastisk måltid! Ikke bare hørtes det godt ut, det så fantastisk appetittlig ut på bilder. Naturen i det området minnet meg veldig på hvordan det ser ut i det området på vestlandet moren min vokste opp på – og de fjellene og dalene man må forbi for å komme seg dit (fra Østlandet) 🙂

  Jeg synes du var kjempeflink til å tegne, jeg tror at det ikke er første gangen du har drevet med det!

  Veldig fint innlegg (:

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, mye av naturen i Slovenia er faktisk ganske lik som i Norge. Ganske snedig! =) Hehe, jeg har kun gjort den nederste tegningen da – resten er ikke mine. Men var gøy å prøve tegning igjen!

   Svar
 2. Mor Hilde

  Dette var virkelig noe etter mitt hjerte! Så delikat og spennende. Tegne det vet jeg at du kan hvis du gjør det… Slovenia ser ut til å være et vakkert land… Kos dere siste helga på tur… Gleder meg til å se dere snart… Klem

  Svar
 3. ReiseLiv

  Så spennende! Og så delikat! Hva hadde reiser vært uten mat?! 😀

  Og så flink du er til å tegne! Det er så morsomt når man har lest en blogg i noen år og man tenker at man «kjenner» skribenten litt, og så dukker det opp nye sider man ikke ante noe om!

  Kos dere masse den siste tiden på ferie! Er spennende å følge med på hva øst-europa har å by på 😀

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Mat er virkelig en stor del av reiseopplevelsen ja! Det la vi virkelig merke til i Kroatia der vi ikke ble særlig imponert over maten.. Det la liksom en liten demper på resten av opplevelsen av det vakre landskapet i Kroatia. Slovenia kunne derimot tilby både mange nye smakssammensettninger og nydelig landskap! =)

   Svar
 4. sekk og sandaler

  Åh dette så godt ut!! Husker at min egen mor også pleide å servere blomster i mate, gjorde det med en gang mer attraktivt å spise maten 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar