I fjor sommer besøkte vi Brac på bilturen vår rundt i Øst-Europa – en øyidyll jeg kan anbefale på det varmeste!

Etter å ha kjørt helt fra Norge til Kroatia var vi endelig klare for å utforske vår første øy i Adriaterhavet! Vi følte oss allerede hjertelig velkommen da vi fikk øye på en mann som stod og veivet engasjert med armene idét ferja la til kai i den koselige byen, Supetar på Brac.

 

Øyhopping-til-Brac-Kroatia

 

Brac (som uttales Bratsj) ligger midt mellom de to kjente feriestedene, Split på fastlandet og ferieøya, Hvar, men er likevel mye roligere enn begge to. Bracs beboere består av rundt 14.000 fastboende kroater og et ukjent antall slanger.

 

Øyhopping-Brac-Kroatia24

 

Vi hadde kun et enkelt kart å navigere etter da vi kjørte av ferja i Supetar. Uten å ha peiling på hva som befant seg på øya foreslo jeg å følge veien langs kysten østover. Her måtte det være noen koselige landsbyer vi kunne finne et rom i for natten.

Snart kom vi forbi den ene sjarmerende landsbyen etter den andre. Jeg ble virkelig betatt av de idylliske småplassene bestående av en klynge murhus med rødt tak og en liten havn med båter. Men ofte fant vi de små landsbyene nesten folketomme, merkelig nok.

 

Øyhopping-Brac-Kroatia25

Øyhopping-Brac-Kroatia22

Øyhopping-Brac-Kroatia23

 

Snart kom vi over bølgende åser med knallgule blomsterbusker, oliventrær og røde vamuer. Her og der lå også steinhus med frodige kjøkkenhager og oppmurede steingjerder. Det var ikke få steder jeg måtte beordre min kjære om å stoppe – snakk om magisk øyidyll!

Idét vi slynget oss oppover noen krappe svinger fikk vi øye på en knøttliten hvitmalt kirkebygning som stakk opp av vegetasjonen. Vi fant snart en smal grusvei som førte nesten frem til kirken. Ingen andre var å se. Vi snek oss gjennom porten i steingjerdet og tok en nærmere titt på det vesle gudshuset. Var det i bruk? Eller bare stod det her til pynt? Vi ante ikke, men søtt var det hvert fall!

 

Øyhopping-Brac-Kroatia21

Øyhopping-Brac-Kroatia20

 

Etter å ha krysset tvers over øya ankom vi Bol. Her visste vi at vi mest sannsynlig både kunne finne bosted og noen ålreite restauranter. Nede i sentrum gikk jeg innom et lite reisebyrå for å finne et kart over øya. Det viste seg fort at jentene bak skranken også kunne hjelpe oss med et bosted. Snart satt vi i en fin ferieleilighet hvor vi kun betalte 320 kroner for to netter.

 

Øyhopping-Brac-Kroatia5

Øyhopping-Brac-Kroatia19

 

Etter å ha bært inn bagasjen i den nye leiligheten, spaserte vi bort til sentrum. Mange av spisestedene tilbød typiske turistretter som pommes frites og biff, noe vi ikke var så interessert i. Snart fant vi imidlertid en hipp, liten fortausrestaurant med hvite sofaer og lilla neonlys. Her hadde de jammen mexicansk mat!

En unggutt kom bort til oss idét vi hadde satt oss ned. Han kikket på oss uten å si et ord, som om det var vår oppgave å starte samtalen. Det oppstod et kleint øyeblikk før vi brøt stillheten og spurte om menyen. Men menyer fantes ikke. Isteden viste unggutten oss bilder av maten på mobilen sin. Vi endte opp med chimichanga og en lokal øl hver, men jeg kan ikke si at hverken den kroatiske servicen eller maten imponerte noe særlig!

 

Øyhopping-Brac-Kroatia18

Øyhopping-Brac-Kroatia17

Øyhopping-Brac-Kroatia16

 

Morgenen etter var vi superklare for noen slappe timer i solen. Ikke langt unna lå en vakker strand med klart, turkist hav rett utenfor. Det var ingen på stranda da vi kom, og det kom bare et par mennesker til i løpet av dagen. Stranda hadde ikke finkornet sand, men bestod av små, hvite stein. Det var i grunn mye mer praktisk ettersom vi slapp å få sand i skoa, ørene og de elektroniske duppedingsene våre!

 

Øyhopping-Brac-Kroatia15

 

Den mest kjente stranda på Brac lå heller ikke langt unna. Zlatni Rat, eller Golden Horn som den også blir kalt, er en strand formet som en spydspiss stikkende rett ut i havet. Et veldig stilig og fascinerende fenomen. Under vårt besøk der var det imidlertid ikke badevær på grunn av sterk vind, men kitesurferne så ut til å kose seg!

 

Øyhopping-Brac-Kroatia13

Øyhopping-Brac-Kroatia12

 

Mens vi bodde i Bol tok vi også noen kjøreturer rundt på øya. Vi kom blant annet over en liten plass med noen rare steinstatuer der en gjeng med snegler klamret seg fast. Her fant vi også en død slange i veikanten. Det skal visstnok være så mange slanger på øya at fastboende ikke anbefaler at man går utenfor veiene.

 

Øyhopping-Brac-Kroatia11

Øyhopping-Brac-Kroatia10

Øyhopping-Brac-Kroatia14

Øyhopping-Brac-Kroatia8

 

I Povilja på nord-østsiden av Brac prøvde vi en kveld å finne middag, men også denne landsbyen virket merkelig død. Vi innså at det kanskje fortsatt var litt tidlig i sesongen i og med at kalenderen kun viste slutten av mai. Vi tok oss likevel en vandring rundt den idylliske havna og opp til en vakker kirke, før vi kjørte videre.

 

Øyhopping-Brac-Kroatia7

 

I nabolandsbyen Sumartin fant vi endelig en åpen pizzeria. Men da vi satt oss ned og bestilte pizza fikk vi høre at restauranten ikke hadde mer pizza igjen! Vi endte derfor opp med en tørr spagettirett og en kjøttrik lokalrett som heller ikke kan karakteriseres som gourmetmat.

Heldigvis var solnedgangen i det minste veldig flott på Brac!

 

Øyhopping-Brac-Kroatia6

Øyhopping-Brac-Kroatia27

 

Morgenen etter dro vi tilbake til Sumartin, men denne gangen for å ta ferja videre til Makarska på fastlands-Kroatia. Planen var å kjøre oppover kysten og drive øyhopping videre til en ny kroatisk øy ved navn Dugi Otok, (et besøk jeg allerede har skrevet om på bloggen tidligere).

 

Øyhopping-Brac-Kroatia2

 

Mens vi ventet på å komme ombord rakk jeg en liten oppdagelsesferd innimellom steinhusene med grønnmalte vinduer.

 

Øyhopping-Brac-Kroatia4

Øyhopping-Brac-Kroatia3

 

Den avslappede og idylliske stemningen på Brac fikk oss begge til å ønske oss et sommerhus her. Oppholdet ga oss et deilig avbrekk fra både trafikk, kjederestauranter og turistmasser. Øyhopping i Kroatia anbefales! Det eneste vi ville savnet ved å bo her over lengre tid er nok grønnsaksbasert mat!

 

brac-kart-kroatia

Les andre Kroatia-innlegg:

 

Relaterte artikler

6 Kommentarer

 1. Renates Reiser

  Herremin så vakkert!! Jeg blir like bergtatt hver gang jeg ser bilder fra Kroatia, det er jo nesten et paradis. Jeg har ikke besøkt Brac, men noen øyer lenger sør, og falt pladask. Sommeren 2012 dro jeg jo tilbake dit bare en måned etter jeg kom hjem første gangen :p Kjenner at jeg begynner å få lyst å dra tilbake til middelhavskysten av Balkan temmelig snart.. Bare synd dere var så uheldige med maten!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, øyene i Kroatia er helt nydelige!! Kunne godt tenke meg å dra tilbake dit selv og utforske flere øyer! Men maten imponerte meg ikke veldig, nei! Er for øyeblikket på Skiathos i Hellas, og her er det nydelig mat OG vakker kyst 😀

   Svar
 2. Ida Johanne

  Hei hei Ingeborg. Jeg ønsket bare å legge igjen en liten hilsen til deg her å gi deg skryt for en kjempe fin blogg. Jeg er selv blogger 🙂 Jeg fant din blogg da jeg søkte etter info om Kroatia som jeg nylig blogget om. Du må for all del ta turen innom min blogg en gang, og kommenter gjerne 🙂
  Hilsen Ida Johanne

  Svar

Legg igjen en kommentar