Det er alltid gøy å komme til en ny by man vet veldig lite om, og bli skikkelig overrasket og sjarmert av hva man ser og opplever. Dette skjedde meg i Bremen, en by kjent for både velsmakende kaffe, eksklusiv vin, god øl, samt en turbulent historie.

A village with a tram – Det var slik flere jeg snakket med i Bremen betegnet byen sin, og det gjorde meg i starten forvirret. Bremen har jo et innbyggertall på størrelse med Oslo – dette måtte vel være en storby, eller?

På vei hjem begynte jeg likevel å skjønne hva innbyggerne i Bremen pratet om. Det føltes mer som jeg hadde besøkt en forvokst landsby enn en av Tysklands 10 største byer. Villastrøkene strakk seg langt inn mot bykjernen, byen var full av grønne lunger, høyhus var nesten fraværende og de idylliske smågatene med sjel var aldri langt unna.

Men et moderne og velfungerende trikkesystem hadde de, det var helt riktig!

Med god hjelp fra turistkontoret i byen og Ritika (min tidligere romvenninne i India som tar mastergrad i Bremen) fikk jeg se flere unike sider i Bremen som jeg aldri hadde funnet på egenhånd. I dette (kanskje litt for lange) innlegget vil jeg derfor dele mine opplevelser med deg!

Bli med på en opplevelsesrik og smakfull dag i Bremen!

Kart med stedene avmerket finner du nederst.

 

Spesialkaffe på Münchhausen Kaffee

Bremen er Tysklands kaffeby, visste du det? Nei, ikke jeg heller. På det lille kaffebrenneriet, Münchhausen sentralt i Bremen, fikk vi imidlertid en herlig start på dagen. Vi møter Ilse Münchhausen-Pruesse som tok over familiebedriften faren hennes startet for over 80 år siden. Ilse forteller at det var farens kaffelidenskap som fikk den vesle bedriften gjennom både konfiskeringen av utstyr under krigen og den høye konkurransen på 60-tallet.

Münchhausen kan ikke i dag måle seg med de store, industrielle kaffebrenneriene, men hva de ikke har i kvantitet tar de absolutt igjen i kvalitet. Münchhausen tar inn kaffe fra hele 25 forskjellige land, blant annet den eksklusive Jamaica-kaffen som Dronning Elisabeth drikker, og kaffen solgt for 230 EUR pr kg fordi kaffebønnene har vært igjennom magesekken til en luwak (lite dyr fra Timor-Leste).

Mens vi får høre historien om kaffebrenneriet blir vi servert en herlig kopp kaffe fra Malawi. Det trengs hverken sukker eller fløte for å nyte de deilige dråpene som ikke viser tegn til bitterhet. 

Ilse tar oss så med videre innover noen smale lagerrom, gjennom pakkeriet og inn i maskinrommet. 

Her blir de vaskede og tørkede kaffebønnene omgjort til brunt gull. 

Brenneprosessen blir nøye sjekket underveis av ei ansatt, og deretter blir kaffebønnene sendt til et avkjølingskammer. 

Ilse åpner opp lokket til kammeret og en herlig nybrent kaffedunst skyter opp i nesene våre. Kjapp nedkjølingen er en av de viktigste prosessene for å bevare aromaen i kaffen, lærer vi. 

I et lite rom lengst inne i lokalet står store striesekker fra alle verdens hjørner. Ritika lysner opp når hun finner en sekk der det står «Mt Everest, Nepal». Jammen har de ikke også kaffe fra hennes eget hjemland!

Åpningstider: 10.00-12.30 for kjøp av kaffe i pose.
Guidet tur: Den tredje lørdagen i måneden. 1,5 time for 15 EUR pr pers. Private turer kan også avtales.

 

Spasertur langs elvepromenaden

Utforskingen av Bremen fortsetter så langs elven, Weser, som flyter langs sørsiden av gamlebyen. Selv om Bremens historie strekker seg tilbake mange århundrer vil du imidlertid ikke få øye på mange gamle bygg langs Weser. Under Andre Verdenskrig ble dessverre det meste av bebyggelsen i Bremen bombet sønder og sammen.

Det er likevel verdt å ta seg en spasertur langs Weser. Her kan du blant stille søthungeren på Pannekakeskipet eller ta deg en Beck-øl på dekket til det over 100 år gamle skipet, Alexander von Hamboldt, som er en av Bremens kuleste utesteder. 

Elvepromenaden langs Weser strekker seg 660 meter og er et spesielt populært sted å tilbringe sommermånedene. 

 

Gjennom Tønnemakergata

For å komme oss til hjerte av byen tar vi snart til venstre i Böttcherstrasse (Tønnemakergata). Her passerer vi gjennom de trange gangene av høye murhus som inneholder vakker mursteinskunst, et kjent klokkespill, museer, småbutikker og restauranter.

Den lokale kjøpmannen, Ludwig Roselius oppfant, utviklet og solgte de første koppene av koffeinfrie kaffe i verden i denne gata. Gå innom Café HAG for en smak.  

For oss som er glade i søtsaker bør man absolutt ikke gå glipp Bremer Bonbon, en sukkertøysforetning som håndlager drops og kjærlighet på pinne mens kundene står og ser på. 

 

Market Square

Når vi har gått til enden av Böttcherstrasse befinner vi oss plutselig blant det yrende bylivet på torget i Bremen. Rundt oss ser vi nå både rådhuset, stortinget, Sankt Peter katedralen og andre vakre bygg. En del av de gamle husfasadene hadde imidlertid ikke vært her i dag hvis ikke Bremens befolkning hadde tatt dem fra hverandre og fraktet dem ut av byen da krigen kom.

På markedsplassen legger vi også merke til en 5 meter høy steinstatue av en staselig fyr med sverd og skjold. Dette er Roland, og han har siden 1404 representert innbyggernes uavhengighet og frigjøring fra kirken. Det sies at Bremen vil forbli fri så lenge Roland står her. The Free Hanseatic City of Bremen, som byen stolt kaller seg, kjempet hardt for selvstendighet fra kirken og de omkringliggende stormaktene, og er fremdeles en selvstendig bystat.

Det er også på markedsplassen Bremens stolte symbol er plassert; De fire Små Bymusikantene. Det sies at hvis man med begge hendene holder rundt bena til eselet, ønsker seg noe og ikke returnerer innen de neste 24 timene, vil ønsket gå i oppfyllelse. 

 

Lunsj og vinsmaking på Bremer Ratskeller

Etter flere timers sightseeing begynner magen og skrike etter påfyll. Det passer perfekt for under Rådhuset befinner det seg nemlig et helt spesielt spisested med en over 600 år gammel historie. På vei ned trappen til kjelleren legger jeg fort merke til flere gigantiske vintønner dekorert med både aper og drager. Spisebordene er plassert pent mellom tønnene og hvite søyleganger.

Men vi skal få en enda mer spesiell lunsjplass, skal det vise seg. Langs veggen i lokalet finnes 400 år gamle båser i mørkt tre. Vi blir vist til en av dem der det viser seg å være et gammelt veggmaleri fra Bergen. Dette avlukket var spesialdesignet for Hansa-handelsmennene som kom seilende fra Vestlandet. Bremen var nemlig medlem av handelslauget, Hansaforbundet, som hadde egen hær og egne lover for å gjøre handelen mellom land i nord-Europa mer forutsigbar og effektiv.

På bildet under til høyre ser du veggmaleriet fra Bergen. 

I tillegg til restauranten har Bremer Ratskeller også både Tysklands største samling av vintage vin og landets eldste vin. Vin blir ikke lengre tappet på flasker her, men en vinkjellermester smaker hvert år på 3000 ulike viner og velger ut 150 stk til den eksklusive samlingen.

Tysklands eldste vin på flaske, en Rüdesheimer Apostelkeller fra 1727, er utstilt på lagerrommet, mens den eldste tønnevinen i Tyskland fra 1653 er plassert i det vakre Roserommet. Det er imildertid helt nederst og innerst i kjelleren de mest eksklusive vinene til salgs ligger. Vinene i Skattkameret kan koste opp mot 80.000 kroner per flaske!

 

På kartet over Tysklands største vinområder ser vi at de aller fleste befinner seg i sør. Likevel er den største samlingen av tysk vin å finne i Bremen. 

En spesiell følelse går igjennom kroppen når vi går gjennom den fuktige, dunkle vinkjelleren og plutselig får øye på Skattkammeret i enden!

Skattkammeret var kult det, men det er likevel den siste opplevelsen av den guidede turen som gjør størst inntrykk. Innenfor en helt vanlig dør befinner vi oss plutselig i et rom kun opplyst av stearinlys. Luften har en helt spesiell tekstur, som om jeg puster inn søt vin. De gamle steinveggene og vintønnene på rekke fører meg inn til det aller helligste. 

Vi befinner oss i Rosekjelleren, der husets eldste vin oppbevares. Jeg håpet med ett jeg skulle få en smak av de edle dråpene fra 1653, men selv en norsk reiseblogger kan ikke måle seg med tønnas siste prøvesmaker, Dronning Elizabeth, som var her på 70-tallet. 

For guidet tur i vinkjelleren: Lørdag kl 11.00 og kl 13.00. Turen varer i en time og går i utgangspunktet på tysk, men oversettes gjerne hvis det er engelsktalende gjester. 12 EUR per pers inkl et glass vin.

 

Omvisning i Rådhuset

Jeg er vanligvis ikke en person som oppsøker Rådhuset når jeg er i en ny by, men jeg sa likevel ikke nei da jeg ble tilbydd en privat omvisning i Bremens kronjuvel fra tidlig 1400-tallet. Renessansefasaden er om lag 400 år gammel, og heldigvis overlevde både bygget og fasaden krigsårene. I 2004 ble Bremer Rathaus plassert på UNESCOS verdensarvliste, og i dag brukes bygget av Senatet.

Vi følger trappene opp i andre etasje. Her henger merkelig nok to store hvalbein. Det er imidlertid ikke før vi kommer inn i den Øvre Hallen at jeg får forklaringen. Et av bildene her viser en hval i full størrelse, en hval som i 1669 strandet i Bremen. Det utviklet seg da en krangel mellom Bremen og Sverige om hvem som fikk det verdifulle innholdet. Bremen stod på sitt og fikk i det minste hvalens kjevebein. 

Men det er ikke bare hvalen som imponerer meg i den Øvre Hallen. Både flotte frescoer, superdetaljerte utskjæringer i tre og flyvende skip møter meg når jeg trår gjennom den massive tredøra. 

De enorme skipene holdes flytende av tjukke kjettinger, det eldste er helt fra 1545!

Taket har detaljrike mønstre og bilder av tidligere tyske konger. 

Bakenfor veggen av tredekorasjoner ligger en et «hemmelig» rom, Guldenkammer (Gullkammeret). 

Rommet er så detaljert at vi bruker en helt time på å studere figurer, veggmalerier og finne lysbryteren til Gullkammeret. 

Guidet tur: Det er guidede turer til rådhuset daglig. Du kan finne tider og priser HER.

 

Idylliske Schnoor

En annen historisk del av byen verdt å få med seg er Bremens eldste bydel, Schnoor. Dette var området der det tidligere ble produsert tauverk og kjetting til de store skipene, og noen av husene er datert så langt tilbake som til 1600-tallet.

Det er virkelig idyllisk å spasere rundt i det bilfrie området med småkoselige hus, trange gater og spesialbutikker. Den smaleste gata i byen er så trang at en noe overvektig turist satt seg fast der for et par år siden.

Dette var ikke et rikt nabolag, og husene er derfor ikke særlig store. Huset på bildet under på 19 kvm kunne f.eks huset opp til 20 personer! 

I løpet av gåturen min i Schnoor tar jeg turen innom Teestubschen, et tre etasjes tehus med et imponerede utvalg te fra hele verden. 

For en lokal godbit kan man gå innom Bäckerei im Schnoor og smake på Bremer Klaben, en kake med rosiner og annen tørket frukt. 

 

Langs kanalen

Videre østover mot neste nabolag kommer vi igjennom et annet koselig turområde langs den buktende kanalen i nord. Her er det fine sykkelveier, beplantning, fugleliv og en vindmølle. Vi setter oss ned og tar en liten hvil, og snart titter sola frem fra skydekket.

 

Middag i trendye Viertel

Videre vestover over kanalen kommer vi inn i Bremens trendy nabolag, Viertel. Her kjennes en bølge av kreativitet fra de sære småbutikkene, de koselige cafeene og den fargerike gatekunsten. Et perfekt sted å finne seg en billig og spennende middag, og fortsette kvelden på en av de mange utestedene.

På vegetarrestauranten, Vengo, bestiller jeg en deilig rød curry og en mikset fruktjuice. 

 

Blomstring i Rhododendron Park

Siden jeg besøker Bremen i starten av mai kan jeg likevel ikke gå glipp av en spasertur i Rhododendron Park. Dette grøntområdet nordøst i byen har hele 600 typer rhododendron hentet fra store deler av verden. De eldste rhododendronene er 120-130 år gamle. Ikke overraskende krever det en del jobb å holde en park som dette ved like. Hele 35 personer er derfor ansatt for å stelle parken.

Selv om parken er kalt Rhododendron Park finnes det også mange andre typer blomster her, blant annet disse nydelige tulipanene med frynsete kronblader.

Liljekonval er også plantet i en klynge her. Vårfølelse!

På en globus inne i parken kan vi se hvor i verden alle rhododendronene er hentet fra.

Lengre inn i parken finnes vegger av vakre asaliaer i ulike toner av rosa og lilla. 

En ting som er greit å være obs på i Bremen er at regnskyer aldri ser ut til å være langt unna. Når vi befinner oss innerst i parken slår været plutselig om og det bøtter ned. 

Men ikke lenge etter er sola tilbake ifølge med en vakker regnbue. 

 

Andre steder å sjekke ut i Bremen:

 • Bürgerpark – Den største parken i Tyskland finansiert av private donasjoner. I 140 år har Bremens befolkningen gitt av egen lomme for å holde parken ved like.
 • Osterdeich – Dette er Bremens Copacabana; en lang gresslette nedover mot Weser og en liten strand på motsatt side. Mange tar med seg et par øl på kveldstid, ellers arrangeres også den store musikkfestivalen, Breminale, her.
 • Omvisning på Beck’s ølbryggeri – For ølelskere er et besøk til Bremens mest kjente ølbryggeri et must. De har flere guidede turer om dagen fra man-lør. 2 timer for 12,90 EUR pr pers.

GUIDE: Hvis du ønsker en gøyal privat guide i Bremen kan jeg på det sterkeste anbefale Pierre Demirel (pierre.demirel@gmx.de)

 

Kart over severdighetene

 

Hvordan komme seg til og rundt i Bremen?

Det går direktefly fra Oslo til Hamburg med SAS eller Eurowings. Fra Hamburg går det jevnlig tog til Bremen.

I Bremen sentrum er ikke avstandene særlig lange og kan lett gjøres på beina. Hvis været er kjipt eller du skal lengre avstander er trikken et godt alternativ.

 

Andre koselige storbyer i Europa:

Relaterte artikler

6 Kommentarer

 1. Marianne - Glimt av verden

  Så koselig det ser og høres ut der! Det eneste jeg har visst om Bremen, er at de har et fotballag som heter Werder Bremen og at trønderen Rune Bratseth spilte for klubben i flere år. Random kunnskap. Og jeg er overhodet ikke interessert i fotball. Virkelig ikke.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Haha! Ja, han jeg møtte fra turistkontoret nevnte også Rune Bratseth. Jeg har hørt om han, men hadde ikke peiling på at han har spilt i Bremen. Men jeg og har null fotballinteresse 😛

   Svar
 2. Inger-Lise Follum

  Tusen takk for en fyldig billedbeskrivelse. Jeg har vært der for mange år siden, men husket i grunn bare de trange smugene og statuen med dyra fra det kjente eventyret, men å holde rundt beina visste jeg ikke?Mulig jeg drar dit i oktober!

  Svar
 3. ReiseLinda

  Her var det mange flott bilder fra Bremen. Vi blei også veldig positivt overraska over denne fine byen og er ganske sikre på at hit skal vi flere ganger!

  Svar

Legg igjen en kommentar