Etter å ha reist gjennom Europas innland med bil i en ukes tid var det utrolig deilig å se sjøen igjen i havnebyen, Split! På kjøpet fikk vi også oppleve den sjarmerende gamlebyen fra 300-tallet i nydelig sommervær.

 

split-old-town-touch-toe

 

Etter å ha lurt oss til en parkering i en av Splits mange sidegater, ble vi ønsket velkommen av en bortimot ti meter høy biskop. Foran den gamle statuen stod en gjeng middelaldrende damer og gnikket på biskopens stortå. Halve foten hans var allerede godt nedslitt etter all klåingen fra de besøkende. Vi synes det hele var nokså underlig. Det var ikke før etterpå vi fant ut meningen bak denne merkelige handlingen. Berøringen av biskop Gregory of Nins tå vil nemlig oppfylle et ønske!

 

split-old-town-2

split-old-town-windows

 

Å entre gamlebyen i Split var som å gå inn i en labyrint av høye steinvegger. I de trangeste gatene kunne man så vidt passere motgående turister. Likevel var det presset inn både småbutikker og fortauscaféer. Noen steder var det åpne gårdsrom med fin beplantning, klesvask til tørk, en sjarmerende restaurant eller fargesprakende grafitti.

 

split-old-town-dining

split-old-town-flowers

 

Kroatene har virkelig sansen for blomster. Blomsterkasser og potter prydet de ellers slitne, hvite steinveggene. I tillegg vokste det små gresstuster og annet ugress i sprekkene mellom steinblokkene i den 1700 år gamle steinbydelen. Idyllisk!

 

split-old-town-cafes

 

Rett utenfor gamlebyens murer står suvenirsjappene med blant annet stråhatter, miniatyrfigurer, lavendel lukteposer, badesko og smykker til salgs. Heldigvis var selgerne ikke av det innpåslitne slaget. Vi kunne fint kikke på ting uten å bli overfalt.

 

 

split-old-town-souvenires

split-old-town

 

Et lite lys og et bilde av Maria tittet frem fra steinveggen her og der i de små labyrintgatene. Hvem har ansvar for å holde lyset brennende mon tro? Og hvor mange bor faktisk i denne gamlebyen? Å bo i en av disse trange gatene må virkelig være en tålmodighetsprøve – tenk å ha turister med kameraer rundt seg på alle kanter hele dagen…

 

split-old-town-restaurant

split-town-coast-view

Vi var kun innom gamlebyen i Split et par timer før vi satt oss på ferja til øya, Brac. Jeg må si jeg ble positivt overrasket over den sjarmerende gamlebyen, selv om prisnivået på restaurantene var mye høyere enn i innlandet! Siden vi besøker Kroatia før høysesongen, slapp vi heldigvis unna de verste turistmengdene da..

Kvelden før vi reiste fra Ungarn måtte vi å gjøre endringer på reiseruta for andre gang. Bosnia og Serbia var nemlig rammet av storflom! Mye av europaveien vi hadde planer om å kjøre til Sarajevo lå mest sannsynlig under vann.. Mange tusen mennesker mistet hjemmene sine til vannmassene, og ødeleggelsene var enorme! Forferdelig!

Vi tenkte først på om vi kunne være til hjelp på noen måte, men siden vi ikke kunne språket og ikke visste noe om hvor det trengtes hjelp, følte vi det var vanskelig å gjøre noe. Det føles helt utrolig urettferdig at vi kan kose oss på ferie mens mennesker i Bosnia sørger over alt de har mistet.. Jeg håper virkelig vannet forsvinner og oppryddingen blir ferdig så fort som mulig! 

Vi valgte derfor heller å kjøre rett til Plitvice Nasjonalpark i Kroatia for å se de flotte fossene (innlegg kommer..), og deretter ned til Split for å starte øyhoppingen. Vi dropper derfor Montenegro og Dubrovnik og tilbringer mer tid på øyene i Kroatia isteden. 

Andre innlegg fra Kroatia:

 

Relaterte artikler

8 Kommentarer

 1. Randomjenta

  Så flott! Vi kjørte rett forbi Split for å ha mer tid lenger sør, men ser nå at vi kanskje skulle blitt igjen litt. Eeeelsker slike gamle, trange smug xD Dubrovnik har også mange slike, men vet ikke om det kanskje er enda fler turister der? Det er jo en liten curse å være så vakker at alle vil se deg – og det har nok Dubrovnik fått kjenne på. Sikkert veldig lurt at dere reiser før høysesongen står til!

  Forresten utrolig tragisk å høre om Bosnia! Håper også at landet kommer seg på beina temmelig raskt. Synd at naturkatastrofene så ofte rammer de fattigste landene med færrest ressurser og muligheter til å komme seg raskt igjen etterpå.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Har hørt at Dubrovnik skal være veldig vakker også ja, men vi fikk dessverre ikke besøkt Dubrovnik denne gangen.. Får spare det til neste tur! Har hørt at gamlebyen i Split og Dubrovnik skal være litt lik da 😉 Veldig trist med Bosnia ja, uff..

   Svar
 2. Mstraveltipsy

  Så utrolig flott by! Dit må jeg 😉 Har ikke vært så mye på den kanten av Europa så jeg har mye å utforske der. Roadtrip i Europa å i mai er jo helt genialt. Flott vær mange steder og så er det før høysesongen så man slipper unna de verste turist mengdene. Som alltid så har du utrolig flotte bilder:)

  Svar
 3. Melina

  Visste du at det er anslått at det trengs mellom 4-5 milliarder Euro for å
  bygge opp de rammede områdene på Balkan ?
  Selv om det er gitt store pengedonasjoner ifra de forkjellige land, organisasjoner, hjelpeaksjoner, kjendiser osv.. så håper jeg at vi fortsatt kan gjøre alt vi kan for å hjelpe til.

  Det kan du gjøre ved å gå inn på denne siden: http://minaksjon.rodekors.no/roede-kors,
  velge en aksjon du ønsker å støtte
  og dele linken til aksjonen på din egen facebook side.

  Det er takket være mange frivillige også blitt sendt ned materiell nødhjelp ifra hele verden.
  Hvis du ønsker å følge med på det fantastiske arbeidet som er satt igang i Norge kan du gjøre det her : https://m.facebook.com/balkanhjelp

  Støtt gjerne min aksjon som skal gå til oppreising av de flomrammede i Bosnia : http://minaksjon.rodekors.no/roede-kors/innsamling.aspx?col=4-1514

  Svar
 4. Astridhjerte

  Ser ut som en utrolin fin by! Kjempe fine bilder også!:)
  Kjøpte foresten en 50 mm linse, er veldig fornøyd til nå men har ikke få brukt den så mye enda:)

  Svar

Legg igjen en kommentar