Spise. Det var hovedsysselen vår på Skiathos-ferien. Vi jaktet på de typiske greske rettene og de beste restaurantene på øya. Tid for gresk matprat! 

En lunsj på den lokale familietavernaen, Hellen, ble mitt første møte med det greske kjøkken på bortimot et tiår. En blid kar uten store engelskkunnskaper serverte oss tzatziki, ferskpresset appelsinjuice og en deilig tomat og agurk-salat. Jeg ble med ett både glad og beroliget over at grekerne både klarer å skape apetittvekkende og gode smaker med såpass få ingredienser. Også for oss vegetarianere.

 

skiathos-restauranter

 

Vi endte opp med å spise veldig mye god mat i Hellas, og ikke minst bli inspirert til å lage mer gresk mat hjemme. Jeg synes den greske maten var en herlig blanding mellom det italienske og tyrkiske kjøkkenet. Friske, fargerike råvarer, deilig olivenolje og gode krydre.

To ingredienser vi rask skjønte at vi ikke kom utenom i Hellas var fetaost og oliven!

Fetaost
Det eneste forholdet jeg hadde til fetaost før jeg dro til Skiathos var firkantene fra Apetina – de man får på glass i matbutikken i Norge. I Hellas smaker imidlertid fetaosten både friskere og har en mykere konsistens. Og den fikk vi både frityrstekt, innbakt eller i store klosser.

Oliven
Jeg har aldri vært særlig glad i oliven. Til nød har jeg spist dem på pizza hvis olivnene har vært delt opp i små biter. Men i Hellas bestemte jeg meg for å utfordre smaksløkene mine. Jeg ville spise en oliven hver dag. Er det ett sted jeg burde kunne lære meg å spise oliven må det være Hellas, tenkte jeg.

 

Typiske greske retter

Som vegetarianere var vi litt spente på om vi fikk mulighet til å smake alle de typiske greske rettene, men jammen fant vi ikke vegetaralternativer for alle unntatt én på listen under. Gyros. Den var det ikke like enkel å gjøre om til vegetar!

Gresk salat
Frisk salat man får hvor som helst i Hellas med tomat, agurk, rødløk, olivenolje, oliven og en kloss med fetaost på toppen.

Tzatziki
Deilig dressing laget av gresk yoghurt, agurk og hvitløk.

Moussaka
Tomat, aubergine og kjøttdeig i lag i en ildfast form med hvit saus på toppen.

Souvlaki
Grillspyd med kjøtt eller grønnsaker.

Gyros
Det samme som döner-kebab i Tyrkia, eller det vi bare kaller kebab i pita i Norge. Ofte servert med tzatziki, tomat og løk.

Fylte tomat og paprika
Ovnsstekt tomat og paprika fylt med ris, urter og annet digg.

Paier
Til forskjell fra vår pai laget i rund form, er den greske en crispy butterdeiglignende deig som fylles og surres til et sneglehus. Paiene er ofte fylt med ost, spinat eller friske urter og stekes slik at deiglagene blir knasende sprø.

Meze 
Småretter som deles med dem man sitter på bordet med. Kan f.eks være ovnsstekt aubergine, stuffed vine leaves, frityrstekt squash og grillet paprika.

 

typisk-gresk-mat

 

Hvordan finne de gode restaurantene?

Akkurat som på andre charterdestinasjoner lå det en god del typiske turistrestauranter på Skiathos. Restauranter som dessverre tenker mer på å gjøre et innhugg i lommeboken din enn på matkvaliteten. På menyen finner du gjerne typiske sandwicher med lyst brød, hamburger, pizza og biff. Alle servert med pommes frites. Forferdelig kjedelige og forutsigbar mat, spør du meg! Men med hovedvekt av engelske turister på øya kan jeg også se behovet for slike restauranter.

Så godt det lot seg gjøre prøvde vi å styre unna disse restaurantene, men det var ikke alltid enkelt å se hvilke restauranter som var autentisk greske og hvilke som var turistrestauranter. Men her er noen tegn vi oppdaget etter å ha bommet et par ganger:

– Hold deg unna restaurantene med store menyer! Store menyer betyr kvantitet over kvalitet!

– Finnes det friske urter utenfor restauranten? Flere av restaurantene vi besøkte med god lokalmat hadde blomsterkasser med urter utenfor restauranten, og dette ser vi derfor som et godt tegn.

– Viser menyen mange frityrstekte retter bør dette være en klar varsellampe!

– At vann og brød blir satt frem før maten er et godt tegn.

– På de mer autentiske greske restaurantene serveres gjerne en liten dessert når man spør etter regningen (hvis man ikke har bestilt dessert til middagen).

– De stedene vi fikk god mat var servitørene alltid hyggelige, mens flere av stedene vi spiste dårlig mat hadde likegyldige og lite serviceinnstilte servitører. Dette er neppe et tegn man bør følge blindt, men det er en tanke det kan være lurt å ta med i helhetsvurderingen.

– Å sjekke opp restauranter på Trip Advisor eller spørre lokale hvor de ville tatt med familien sin er også et godt tips!

 

Våre 4 favorittrestauranter på Skiathos

På tide å vise våre fire favorittrestauranter på øya. Har du planer om en tur til Skiathos vil jeg virkelig anbefale å besøke alle sammen!

ERGON

Hvor: I gågata i Skiathos by
Mat: Moderne gresk mat
Hvorfor spise her: kreative og nyskapende retter, lokale råvarer, den ene delen av restauranten er en deli-butikk, tilbyr kokkekurs
Favorittretter: couscoussalat med rødbeter og stuffed vine leaves

Skiathos-Ergon-restaurant

Skiathos-Ergon-restaurant2

Skiathos-Ergon-restaurant4

Skiathos-Ergon-restaurant3

 

LO&LA

Hvor: Vestsiden av havna i Skiathos by
Mat: Italiensk og litt gresk mat
Hvorfor spise her: fin utsikt, fersk pasta, hyggelig service
Favorittretter: Store ravioli med spinat og ricotta og Jason salat med fiken, karamelliserte mandler, valnøttolje og geitost

Skiathos-LoLa-restaurant2

Skiathos-LoLa-restaurant

Skiathos-LoLa-restaurant3

 

MARIA’S PIZZA

Hvor: Inne i smågatene i Skiathos by
Mat: Pizzeria
Hvorfor spise her: håndskrevet meny, morsom innredning, nydelig pizza med masse ferske urter
Favorittrett: Vegetarpizzaen!

Skiathos-Marias-pizza

Skiathos-Marias-pizza4

Skiathos-Marias-pizza2

Skiathos-Marias-pizza3

 

ELIA’S

Hvor: Koukounaries (på vestsiden av øya)
Mat: Moderne gresk mat
Hvorfor spise her: hyggelig atmosfære, rosa detaljer, rene smaker
Favorittretter: Moussaka fritters og rødbetsuppe

Skiathos-Elia's-restaurant2

Skiathos-Elia's-restaurant

Skiathos-Elia's-restaurant4

Skiathos-Elia's-restaurant3
Skiathos-Elia's-restaurant5

 

Litt tilleggsinformasjon

– Grekerne spiser vanligvis middag ganske sent (21-23). Restaurantene har derfor åpent mye lengre enn vi er vant til. Mange restauranter har imidlertid ikke åpent i lunsjtiden og åpner ikke før kl 18. Strandrestauranter har imidlertid åpent ved lunsjtider.

– På de mest populære restaurantene, som for eksempel de jeg nevner over, bør man bestille bord på forhånd hvis man skal spise mellom 19 og 22.

– Prisnivået på mat i Hellas var ikke avskrekkende. Hovedretter får man ofte til mellom 8-15 EUR. En gresk salat koster mellom 5-7 EUR. En vannflaske ligger på mellom 0,5 og 1 EUR.

 

Andre innlegg fra Hellas:

 

Relaterte artikler

6 Kommentarer

  1. OnTrip

    Bliver lækker sulten over alt den græske mad, som man kan se på de dejlige billede. Rigtig godt skrevet – kan især godt lide restaurant anbefalinger 🙂

    Svar

Legg igjen en kommentar