Inngangen i borgmuren til middelalderbyen, Stanjel, er så trang at bilen vår så vidt greier å lure seg igjennom med et av sidespeilene slått inn. Under byggingen av borgen for nesten 600 år siden tok de helt klart ikke høyde for biltrafikken!

At det i det hele tatt er lov å kjøre bil i Stanjel er utrolig i seg selv! Veiene inne i borgen er smale og bratte, men heldigvis møter vi ingen andre biler på veien bort til leiligheten.

Vår første natt i Slovenia skal tilbringes innenfor Stanjels høye steinmurer som opprinnelig ble bygget på 1400-tallet for å forhindre en tyrkisk invasjon. Etterpå har borgen både blitt ombygd, brukt som militærsykehus, blitt skadet under andre verdenskrig og restaurert. I dag blir Stanjel kun invadert av skuelystne turister og brudepar på jakt etter et spektakulær bryllupslokale.

 

stanjel-medival-city-honey

 

Etter å ha installert oss i en stor leilighet i et av de nyoppussede steinhusene, går vi en tur idet sola skal til å gjemme seg bak åsen. Rett innenfor borgmuren finnes et lite torg med et par cafeer, samt noen lokale honning-og kirsebærselgere. Noen besøkende sitter og nyter et glass vin i den svale kveldslufta, mens et brudefølge forsvinner ut av borginngangen.

Utenfor muren på motsatt side av der vi kom inn finner vi Ferrarihagen. Ingen Ferrarier er imidlertid å se, kun et forelsket par i en velstelt hage med en dam, en steinbru og flott utsikt utover Karst-landskapet.

 

stanjel-medival-city-garden

stanjel-medival-city-slovenia2 stanjel-medival-city-view

 

Den gotiske St. Daniel-kirken i Stanjel er over 550 år gammel. Kenneth synes toppen av kirken ligner en pavehatt, og jeg kan ikke si meg uenig i det!

 

stanjel-medival-city-church

stanjel-medival-city-slovenia3

 

Kun en buegang unna torget får vi følelsen av å være bortkommet i Torneroses sagnomsuste slott. De høye steinmurene er heldekket av buskas. Akkurat sånne kvister og grener prinsen i tegnefilmene klatrer opp i for å redde prinsessen. I nærheten står også steinskjeletter av hus som for tiden ikke huser annet enn ugress.

 

stanjel-medival-city-wall

 

En liten sti fører videre opp på toppen av åsen, og gir utsikt utover de typiske røde taksteinstakene og de morsomme skorsteinene. Jeg synes pipene ser ut som egne små hus på toppen av de andre – søte!

 

stanjel-medival-city-old-buildings

 

Relaterte artikler

3 Kommentarer

  1. Randomjenta

    Nydelig sted. Middelalderbyer som dette er så utrolig sjarmerende! Jeg blir bare mer og mer sikker på at jeg må til Slovenia så snart som mulig etter å ha lest disse innleggene dine!

    Svar
  2. Lise-Marie Lia

    Jeg har egentlig aldri vurdert å sette de landene du har vært innom nå på reiselisten min, men etter alle de flotte stedene du har vist oss har jeg blitt veldig fristet til å besøke den delen av Europa en gang også. Idyllisk som bare det 🙂

    Svar

Legg igjen en kommentar