spons-reisBefinner du deg i den sørlige delen av Rigas gamleby kan du ikke unngå å få øye på de spesielle hangarlignende-bygningene på rekke. Dette er Riga Central Market, byens største matmarked med mer enn 3000 salgsboder og en litt spesiell historie.

Mandag formiddag møtes fem bloggere fra Nordic NomadsWellton Hotel i Latvias hovedstad. Elisabeth fra GlobetrotterElisa, Michelle fra Shinimichi, ekteparet Peter og Helena fra FreedomTravel og jeg. Vår første felles aktivitet er en guidet bytur, og første stopp er Rigas matmarked.

Luften kjennes skarp og bitende kald idét vi krysser tunnelen under storveien fra gamlebyen til området der store deler av Rigas befolkning gjør sin daglige matshopping. Til min store lettelse (som den frysepinnen jeg er) befinner det meste av matvarene seg innendørs, men det har ikke alltid vært slik. I mange hundre år foregikk handelen åpent på bryggen ved elven, Daugava.

På starten av 1900-tallet ble det imidlertid bestemt at markedet skulle flyttes innendørs. Bygningenes fundament blir laget i stein, men for å spare inn på kostandene gjenbrukes noen gamle tyske zeppelin(luftskip)-hangarer som tak. Derfor ser matmarkedet i dag ut som fem flyhangarer, hvorav fire ligger på rekke, og en på tvers på den ene siden. Bygningenes historie og konstruksjon har i ettertid blitt ansett som såpass spesielle at Riga Central Market i 1998 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste.

 

matmarked-riga-hangarer

matmarked-riga-kjøtt

– You are not vegetarians, are you? spør guiden idét vi er på vei inn i den første hangaren. Jeg velger å tie, men skjønner fort hvor vi er på vei; kjøtthallen! Innenfor finner vi latviere travelt opptatt med å handle inn til dagens middag. I glassdiskene ligger griseføtter, halve grisehoder og grisetunger pent lagt opp for å friste forbipasserende. Vår lokale guide forteller oss at så mange som 50.000 mennesker handler her hver eneste dag. Grunnen er at det både er billigere, større utvalg og mer lokale matvarer her enn i de vanlige matbutikkene.

De forskjellige hangarene inneholder ulike typer matvarer, og det aller meste er lokale varer fra Latvia. En hangar for kjøtt, en for fisk, en for ost og brød og en for grønnsaker. Jeg må si jeg ble en smule misunnelig på det flotte matmarkedet i Riga. Oslo, som er en by på størrelse med Riga, har i senere tid fått Mathallen, men den kan jo ikke måle seg med det lokale matutvalget og prisene man finner her!

Jeg var innom matmarkedet i Riga for to år siden også. Den gangen hadde jeg ikke med meg guide som kunne fortelle om historien og maten her, men jeg synes likevel det var et artig sted å fotografere. Å kunne observere den dagligdagse handelen til de eldre konene med morsomme hatter og de gamle ekteparene er helt topp for en fotograf!

Siden det ikke var like mye tid til å fotografere på denne turen, tar jeg like godt med noen bilder fra forrige besøk her også.

 

matmarked-riga-nordic-nomads

matmarked-riga-nøkkelost

matmarked-riga-

grønnsaksmarked-riga

Mens vi vandrer fra hall til hall viser vår lokale guide oss litt av de typiske latviske matvarene man får kjøpt her. Vi smaker blant annet på en nøkkelost med lokal cumin. Den har en mild og fersk smak. Latviere er også glade i syltede og halvsyltede grønnsaker. Jeg tar skeptisk imot en lokal type «sylteagurk» som kun skal ha ligget i saltet vann et par dager. Tross min skepsisme for sylteagurk smakte den latviske typen overraskende friskt og crispy. Ikke verst!

Også er det de typiske mørke rugbrødene da. Rugbrødene brukes til alle måltider i Latvia, forteller guiden vår. Enten i skiver, smulet opp eller som brødpudding i middager. Jeg blir overrasket over hvor kompakte og tunge brødene er. Vi fikk prøve å holde et nokså stort rugbrød (se bildet under til venstre), og det viste seg å veie hele fire kilo! Snakk om drapsvåpen!

Utenfor hangarene blir det også solgt forskjellige typer bær; mye tranebær og litt andre typer bær vi også ser i Norge.

 

matmarked-riga-rugbrød

matmarked-fisk-riga

matmarked-riga-varer

matmarked-riga

Nå vet jeg hva jeg skal ønske meg av julenissen i år! Et ordentlig matmarked i Oslo!

Flere innlegg fra Riga:

Denne reisen er planlagt og gjennomført i samarbeid med Nordic Nomads og Live Riga.

Relaterte artikler

4 Kommentarer

  1. Lise-Marie

    For et utrolig stort og fint marked! Om jeg noen gang reiser til Riga skal jeg helt klart besøke dette. Fine bilder og utrolig kult at det er delvis laget av luftskip-hangar’er. Stilig!

    Svar
  2. Steinar Larsen

    Var i Riga på langweekend siste helga i januar. Vi la turen til dette gigantiske matmarkedet. Imponerende på alle måter, ikke bare størrelsen, men utvalget og presentasjon. Stor opplevelse.

    Svar

Legg igjen en kommentar