spons-reisFor å gjøre det må vi opp i skyen, ned i gjørma og inn blant de lokale. Bli med å opplev den lille velværebyen, Hévíz, i Ungarn!

Etter en natt i Budapest ble de tre skandinaviske reisebloggerne, Eva (Peopleinthestreet.se), Katrine (Outnabout.dk) og Arna (Cocoaetsimassa.fi), og jeg sendt videre til Hévíz av det ungarske turistkontoret. Hévíz ligger 2,5 times kjøring i retning Slovenia og er en by best kjent for sin helbredende innsjø. Men den oppvarmede innsjøen var ikke det eneste vi fikk oppleve i byen.

Får du noen gang sjansen til å tilbringe et døgn i Heviz ville jeg anbefalt å gjøre som følger:

 

05.00 Start dagen med et luftig svev!

For å få mest mulig ut av dagen i Hévíz er det viktig å være tidlig oppe. Jeg er vel ikke den eneste som synes det å stille vekkerklokken på 05 er hardt? Men når det er snakk om en tur i varmluftsballong er det absolutt verdt strevet!

Det var gutta i Balaton Ballooning som fikk i oppgave å ta oss med opp til himmels under mitt besøk i Hévíz. Imponerende raskt pakket gutta ut ballongen og fylte den med luft, først ved hjelp av en stor vifte, og deretter med flammer. Så var det bare å klyve oppi kurven og vente på at ballongen begynte å løfte seg fra bakken.

 

2016-06-23_0003

2016-06-23_0002

Her kan du navigere deg rundt:

Hot air balloon in Heviz #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

 

I en times tid fløy vi over det grønne landskapet rundt Hévíz og fikk blant annet fin utsikt over Ungarns største innsjø, Balatonsjøen. I tillegg fikk vi øye på et par hjortedyr som løp over jordene her og der. Denne gangen rakk jeg faktisk å nyte turen litt mer enn min første tur i luftballong i Kappadokia, noe jeg satt pris på. Landingen gikk heldigvis bra denne gangen også, til tross for at vi landet mellom en del gressballer på et jorde.

Det eneste jeg synes var litt kjipt med denne luftballongturen var at det ikke var lov å ha med sekk/veske og mer enn et kamera oppi kurven. Det betydde at jeg måtte velge ut kun et objektiv å bruke på hele turen. Heldigvis hadde jeg plass til mobilkameraet og det lille 360-kameraet i lomma.

Prisen for en tur i luftballong er 159 EUR pr pers. Balaton Ballooning opererer fra april til oktober.

 

2016-06-23_0004

2016-06-23_0005

2016-06-23_0001

10.00 Shop lokalt håndverk

Etter en god frokost er lokalmarkedet et fint sted å starte sightseeingen på bakkenivå. Her finnes både lokalt håndverk, bruktmarked, grønnsaker og andre matvarer. Initiativtakeren bak markedet var den lokale herremannen, Benkö Lajos, som ønsket å gi de lokale håndverkerne en mulighet til få solgt høykvalitetsvarer. Nå har markedet holdt åpent i 5 år og har i dag omlag 150 boder.

Både lokale og turister bruker markedet som har åpent hver dag fra 07.00-13.00. Det er ingen faste plasser for selgerne. De som kommer først om morgenen får velge blant de beste plassene – en rettferdig ordning!

 

2016-06-23_0007

2016-06-23_0006

11.30 Spasertur i Hévíz

Når markedet er utforsket er det naturlig å vandre videre gjennom sentrumet av Hévíz. Det er ikke store området, men det er både grønt, koselig og blomstrende – bokstavelig talt. Hévíz satser nemlig stort på blomster og ble kåret til Ungarns mest blomsterrike by, og kom på andreplass i samme konkurranse i Europa.

Når du går i gatene i Hévíz er det ikke uvanlig å se folk bærende på skumringer. Mange er nemlig på vei til eller fra den termiske innsjøen og har derfor med flyteelementer til badingen.

 

2016-06-23_0009

2016-06-23_0008

12.30 Spis en sunn og god lunsj

Det finnes mange steder å spise lunsj i Hévíz, men et sted å merke seg hvis du har visse typer matalleriger eller spesielle matpreferanser er Helios Hotel. Her har de spesialisert seg på å skreddersy mat til enhver diett. På veggen i restauranten henger en lang liste med matalleriger og dietter de kan tilpasse matlagingen for.

Under vårt besøk var vi en vegetarianer (det var jo meg) og en laktoseintolerant. Vi fikk alle samme mat tilpasset disse diettene.

 

2016-06-23_0013

13.30 Ta et gjørmebad i den termiske innsjøen

Og nå til den mest populære aktiviteten i Hévíz – bading i den helbredende innsjøen, og kanskje et gjørmebad? Innsjøen i Hévíz er den største naturlige, biologisk aktive innsjøen i verden og har 5-6000 besøkende i løpet av en dag. I bunnen av innsjøen i Hévíz flommer det konstant inn vann med et høyt innhold av mineraler, noe som fører til at alt vannet i innsjøen naturlig blir utskiftet i løpet av tre og en halv dag. Det gjør også at pensjonister og mennesker med revmatisme strømmer til innsjøen for å myke opp ledd og hud.

Vanntemperaturen ligger på behagelige 34-38 grader om sommeren og minimum 22 om vinteren. Da jeg besøkte innsjøen i starten av juni føltes temperaturen veldig behagelig, og det var ikke for varmt å bade, selv om det var norsk sommer-temperatur i lufta. Å svømme vil nok imidlertid fort bli for varmt. Innsjøen er også hjem til klynger av vannlinjer med flotte blomster og noen dykkende ender, noe som får hele opplevelsen til og føles veldig naturlig.

 

2016-06-23_0011

2016-06-23_0012

Først tenkte jeg at flytedingsene folk gikk rundt med bare var for gamliser, men da vi også ble tildelt hvert vårt flyteelement måtte vi jo teste det ut. Det viste seg å være riktig så behagelig. Siden største delen av innsjøen ikke er grunn nok til å stå er det kjekt å ha noe å flyte på.

I et avgrenset område i innsjøen finnes et gjørmebad der den medisinske effekten fra mineralene skal være enda sterkere. Da jeg hørte om gjørmebadet hadde jeg forventet en nokså hard gjørme, men isteden var det en slags torvslam. Konsistensen var ganske spesiell og det luktet også sterkt av sulfur. Opplevelsen av gjørma ble derfor litt mindre behagelig enn det jeg trodde. Men det var spennende å prøve!

Prisen for 3 timers inngang til innsjøen er 2600 HUF (85 kr) og åpningstider er fra 08.30-18.30. Du kan lese mer om innsjøen på SpaHévíz.un

 

2016-06-23_0010

16.00 Unn deg litt kroppspleie!

Hvis kroppen enda ikke føles avslappet nok etter badet i innsjøen kan en behagelig massasje gjøre susen. Siden Hévíz er en by med fokus på velvære, er det ikke vanskelig å finne massasjesalonger og SPA-sentre. Her kan du gjøre alt fra en enkel fotmassasje til pedikyr, peeling, plastisk kirurgi og tanntjenester til en billig penge. En full kroppsmassasje på 50 minutter koster f.eks vanligvis mellom 200-300 kroner.

Jeg fikk en deilig 25 minutters ryggmassasje på Zena Beauty, et beauty-senter som ligger omtrent midt i sentrum.

18.00 Middag på Öreg Harang

Etter en innholdsrik dag føles det ekstra godt å fylle opp magen og hjernen med naturlig mat i grønne omgivelser. Rett nedenfor en gammel kirke og rekker med vinranker lå det perfekte stedet; Öreg Harang, en hjemmekoselig restaurant med en hyggelig uteservering. Eieren var en spretten fyr med godt humør. Han presenterte menyen på en tavle bestående av dyretegninger, og da var det altså bare å peke på den typen dyr man ville spise (eller ikke spise, de tilbyr også vegetarmat). En stund etter kom retten rykende fersk fra kjøkkenet.

Til hovedrett fikk jeg en herlig rett med sopp, stekte grønnsaker, potetpannekake og polenta. Og til dessert ble det servert en deilig kirsebærkake.

 

2016-06-23_0015

2016-06-23_0014

Andre innlegg fra Ungarn:

Relaterte artikler

4 Kommentarer

 1. FREEDOMtravel

  Vilka fantastiska bilder från luftballong-turen! Intressant att få «följa med» till ännu en del av Ungern!

  Svar
 2. Eva - People in the Street

  Kul att läsa om våra upplevelser i Hévíz på din blogg! Mycket bra beskrivet och fina bilder från underbara dagar i Ungern! Hoppas vi ses snart igen 🙂
  Trevlig helg
  Kram
  Eva

  Svar

Legg igjen en kommentar