Etter vår første dag i Istanbul, hvor vi besøkte byens mest kjente turistattraksjoner, bestemte vi oss for å utforske noen av byens mindre kjente deler. Nabolagene, Balat og Fener, skulle visstnok både ha en gammel historie og en spesiell personlighet. Og kanskje besøket også ville gi oss en mulighet til å se hvordan folk i Istanbul egentlig lever?

 

Siden nabolagene lå rett ved elva, ga det oss en fin sjanse til å teste ut vannveien. Ferjesystemet i Istanbul kan virke nokså kaotisk ved første øyekast. Hele kysten ser ut til å være fylt med sightseeingbåter og ferjer. Men spør du noen av mennene på brygga, peker de deg i riktig retning.

 

istanbul-kart-attraksjoner

 

Har du Istanbulkortet til kollektivtransportsystemet i Istanbul, vil du også kunne bruke dette på ferjene. Båtturen til Balat vil da ikke koste mer enn 7-8 kroner.

 

På ferja serveres rykende varm tyrkisk te og de populære runde brødringene med sesamfrø.

 

Fra ferjeleiet i Balat, gikk vi over en gressplen, krysset en trafikkert gate og velgte den første veien med retning mot en ås.

 

Den støyende bilveien og det åpne elvleiet forsvant fort til fordel for trange gater med ujevn asfalt og nedslitte, men fargerike husfasader.

 

Noen murhus hadde flotte flismosaikker, som oftest i blått.

 

Ellers var klesvask, villbikkjer, parabolantenner og runde piper på siden av huset et gjentagende syn mens vi rusler innover.

 

Snart ble gaten brattere, og vi endte på et torg med en enslig kiosk og noen lekestativer. Her kjøpte vi to fantabokser, en snickers og tre små potetgullposer for 18 kroner – en helt annen pris enn nede i sentrum av Istanbul!

 

Vi merket etter hvert at vi var i en litt mer konservativ del av Istanbul. Inne i byen så vi lokale jenter i tettsittende jeans og utslått hår. Her i Balat fikk vi nesten bare øye på mannfolk ute. De få damene vi så satt og spionerte i vinduene med sjal over hodet. Noen ganger møtte jeg blikket deres og smilte, men da forsvant de fort bak gardina.

 

Uten å merke det, var vi plutselig over i neste nabolag, Fener. Balat og Fener var nokså like, bortsett fra at vi fant noen flere butikker og litt mer menneskeliv i Fener.

 

Ikke alle husene var i like god stand, noe vi fant veldig sjarmerende! Veldig mange av husene hadde en utvekst – en slags boks med vinduer på hver side som var bygget ut av veggen.

 

Bildet til venstre er tatt av Thomas Marthinsen

På et hushjørne møtte vi plutselig en liten kid. Da han fikk øye på kameraene våre løp han etter oss og gjentok et ord som sikkert betød «bilde» på tyrkisk. Jeg stoppet og satt meg på kne foran han, og han stilte seg opp i sånn ca 2 sekunder. Jeg rakk så vidt å trykke på utløseren, før han løp bort til meg for å se på bildet. Men ikke nok med det. Kid’en ville jo også ta bilder! Snart hadde de to barnehendene et fast grep rundt kameraet, mens han trykket vilt på knappene. Etter en stund måtte jeg nesten rive kameraet ut av armene hans for å komme meg videre! Snakk om ivrig fotograf!

 

På bildet over prøver Thomas å illustrere hvor bratt gaten er, men verken han eller bildet greier å få det frem..

 

Balat og Fener er absolutt verdt et besøk hvis du har litt ekstra tid i byen. Jeg synes faktisk det gir en nødvendig helhet til Istanbulbesøket. Gå deg vill i de trange gatene, observér hverdagslivet, legg merke til den flotte byggestilen og smil til folk.

 

Andre innlegg fra Tyrkia:

 

Relaterte artikler

6 Kommentarer

 1. Renates Reiser

  Så fine og sjarmerende områder! Sikkert spennende å komme nærmere innpå de lokale i byen, og vekk fra de største turiststrøkene 🙂 Så søt den lille fotografspiren var!

  Svar
 2. Pauline

  Takk for at du minnet meg på hvorfor jeg må dra til Istanbul. Det er i tanken, når jeg er tilbake i Europa.

  Ingeborg, hva tenker du om Tumblr?

  Svar

Legg igjen en kommentar