Å tilbringe en natt på slott i Sverige er noe av det beste du kan gjøre for å glemme vintermørket og forspise deg på deilig julemat! Det er i det minste min mening etter en natt på vakre Bjertorp Slott.

Etter halvannen times kjøretur østover fra Sveriges vestkyst, får Hanne Marit (Sekk og Sandaler), Camilla (Urbania Magasin) og jeg endelig øye på skiltet vi har lengtet etter å se. Pilen peker mot en vei omkranset av majestetiske nakne løvtrær. Det småregner når vi parkerer bilen, og jeg kjenner at jeg er veldig glad for at det neste døgnet skal tilbringes innendørs.

Den mørke og kalde årstiden vi nå er inne i er ikke min favoritt, men det gjelder å gjøre det beste ut av det vi har likevel. Heldigvis er vi skandinaviere ekstra flinke på hygge og kos, spesielt i desember – å sette oss foran peisen med en kopp julekrydret gløgg, å lyse opp mørketiden med stearinlys og julestjerner, og å treffe venner og kollegaer over en god julemiddag.

Denne helgen skal vi imidlertid ta førjulskosen til et nytt nivå. Vi skal bringe kosen sammen med atmosfæren på et vakkert svensk jugendslott, og prøve ut de svenske juletradisjonene. Er de like som de norske tro?

 

Uventet velkomst på Bjertorp

Idét den massive tredøren til slottet svinger opp får vi øye på velkomstkomitéen vår; en brunbjørn stående på to bein med en gjestebok mellom forlabbene. Står han her for å skremme oss til å skrive en god tilbakemelding tro? Det er ikke godt å si, men det som er sikkert er at brunbjørnen gir oss et noe uventet førsteinntrykk av det drøyt hundre år gamle slottet.

Etter å ha lurt oss rundt bamsefar kommer vi opp i en romslig foajé med god takhøyde og store vinduer ut mot hagen bak. Eikepanelet på veggen gir likevel rommet et lunt preg, og får meg til å føle meg merkelig komfortabel blant store malerier og lysekroner.

Det er noe med arkitekturen og interiøret som føles veldig samstemt på Bjertorp. Og det er ikke før etter mitt besøk at jeg finner ut hvorfor. Ferdinand Boberg, mannen som tegnet Bjertorp Slott, var ikke bare arkitekt, men også møbeldesigner. Alle møbler på slottet er derfor originalmøbler designet av samme mann.

 

Forskjellig stil på hvert rom

Selv om jeg har vært innom flere flotte slott i Sverige, har jeg aldri sovet på et. Bare tanken på å skulle bo på slott en natt kjennes litt ekstra stas, kjenner jeg.

Vi får alle tre hvert vårt store rom med ulik fargetone og tapet. I alt er det 35 rom på slottet. De blanke flisene på badet har også ulike farger på de forskjellige rommene. Camilla var heldig å få det fineste – en dyp behagelig grønntone, mens jeg var den eneste som fikk badekar (noe som så klart er stas i det ene sekundet du glemmer at du mest sannsynlig ikke får tid til å bruke det).

 

Et anerkjent slottskjøkken

Klokken 19 er fojaéen fylt med feststemte svensker. Alle de fire salene og noen bord i foajéen er dekket til julebordet. Det er tydelig at dette er et populært sted å tilbringe en førjulskveld med gode venner, kollegaer eller familie.

Jeg skjønner at folk velger Bjertorp Slott. Både lokasjonen og maten her er noe utenom det vanlige. Slottsrestauranten har blitt omtalt i restaurantguiden, White Guide, og er kjent for å servere innovative retter med fokus på lokale råvarer.

I kveld skal vi imidlertid få smake tradisjonsrik svensk julemat. Vi starter med en pepperkake og et glass hjemmelaget gløgg i baren, før vi blir tildelt et bord.

 

Overveldende julebordsbuffet

Buffeten viser seg å være enorm – et helt rom fylt med varme og kalde retter både langs veggene og på en stort bord midt på gulvet. Sild og laks er vanlig å se på svenske julebord, og skal helst tilberedes på et titalls ulike måter. Ellers er det også juleskinke, Jansons fristelse og viltkjøtt.

Som vegetarianer er utvalget noe mer begrenset, men likevel bedre enn på tradisjonelle julebord i Norge, der jeg ofte må klare meg med surkål og kokte poteter. Her er det ulike typer salater (rødbetsalat, waldorfsalat, potetsalat og flere andre), pai, stekte grønnsaker, suppe, mange ulike oster og gode grovbrød.

For ikke å glemme dessertbuffeten! Den stiller i en helt annen klasse enn i Norge! Et eget rom fylt med polkagriser, skumnisser, konfekt, julekaker, og forskjellige typer desserter.

Vi slet alle med å begrense oss! Men det var så mye godt at jeg måtte snike med meg et par ekstra konfekter og polkagriser når jeg skulle opp på rommet og legge meg. Hihi!

 

 

Du kan kjenne mer på julestemningen på Bjertorp Slott i denne filmen jeg har satt sammen fra oppholdet:

En overnatting på Bjertorp Slott er perfekt å kombinere med julemarkeder i Gøteborg som ligger halvannen times kjøring unna.

Eller: 

 

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar